Vaggelis-Marinakis-RedView
7 Φεβρουαρίου, 2018
Banner

Βαγγέλη σκούπα απο την Αλεξάνδρας μέχρι στου Ρέντη

Δεν θα γράψω και πολλά, αφού για άλλη μια φορά στο ίδιο έργο θεατές φέτος. Για προπονητή παίκτες κτλ τα έχω χιλιογράψει σε προηγούμενα κείμενα, με 2-3 κλικ θα τα βρείτε θα τα διαβάσετε. Σήμερα δεν περίμενα κάτι διαφορετικό γιατί ξέρουμε τι ομάδα έχουμε και πιο είναι το ταβάνι της. Απλώς περίμενα να βγάλουν οι παίκτες λίγο εγωισμό και να παίξουν για πάρτη τους, αλλά δεν μπορούν τα παλληκάρια.

Ξέρω οι προπονητές των πλήκτρων θα ξεσαλώσουν, α να ρωτήσω τώρα… στον προηγούμενο αγώνα φώναζαν για την 11αδα που κατέβασε ο Γκαρσία και δεν τους άρεσε και έκανε τρέλες (όπως λένε) και πολλά άλλα, σήμερα ρε παιδία τι έγινε που κατέβασε την 11αδα που πάνω κάτω θέλατε; Δείτε την πραγματικότητα επιτέλους! Η ομάδα έχει φτάσει ταβάνι δεν είναι για παραπάνω, είναι μια ομάδα που μόνο σκοπό είχε την πρόκριση στους ομίλους και μετά ότι βγει.

Σήμερα όμως δεν θέλω να κάνω αναλύσεις για την ομάδα, θέλω να μιλήσω για τον πρόεδρο που φυσιολογικά τα ακούει και τα διαβάζει από τους φιλάθλους, φυσιολογικό γιατί πάντα σε αυτή τη χώρα φταίνε τα “μεγάλα κεφάλια”. Δυστυχώς δεν είμαι στο payroll που πολλοί μπορούν να πουν με αυτά που θα διαβάσουν και να είχα εύκολα λεφτάκια αλλά κάποια πράγματα πρέπει να τα δούμε ως έχουν.

Ο Βαγγέλης Μαρινάκης είναι οπαδός του Θρύλου, εφοπλιστής και επιχειρηματίας. Αγόρασε τον Ολυμπιακό πριν χρόνια και με αυτή την αγορά του πρόσθεσε στο ήδη γεμάτο πρόγραμμα του τα του Ολυμπιακού. Επειδή όπως είπα είναι εφοπλιστής και επιχειρηματίας (πετυχημένος) όπου είναι και οι βασικές του ασχολίες, ο Ολυμπιακός του παίρνει ένα κομμάτι από τον χρόνο του. Απόλυτα φυσιολογικό είναι αυτός ο άνθρωπος να ΜΗΝ ΔΙΟΙΚΕΙ όπως έχουν πολλοί στο μυαλό τους, αλλά να έχει κάνει κάποιες επιλογές ατόμων, ή να έχει κρατήσει άτομα που βρήκε στην ΠΑΕ για να κάνουν αυτή τη δύσκολη δουλειά. Σίγουρα και στις άλλες δουλειές του κάνει το ίδιο, αλίμονο να τα έκανε όλα μόνος του θα ήθελε 80 ώρες την ημέρα για να τα βγάλει πέρα.

Μπήκε στον κόσμο του ελληνικού ποδοσφαίρου και ΣΩΣΤΑ δεν έκανε τρομακτικές αλλαγές στην ΠΑΕ γιατί δεν είχε ακόμα τη γνώση, συνέχισε με τα άτομα που είχαν γνώση, όπου μέχρι ένα σημείο έκαναν καλά τη δουλειά τους. Καιρός είναι τώρα να καταλάβει, που πιστεύω έχει καταλάβει ότι ο κύκλος πολλών στην ΠΑΕ έχει κλείσει και η ομάδα θέλει ριζικές αλλαγές. Σε όλα τα πόστα ανεξαρτήτως, πρέπει να κάτσει μια μέρα κάτω να φτιάξει ένα πλάνο διοίκησης με όραμα για τα επόμενα 10 χρόνια και πάνω σε αυτό το πλάνο να πάρει τα κατάλληλα άτομα, κατά τη γνώμη μου πρέπει να πάρει τεχνοκράτες του ποδοσφαίρου.

Καλό είναι να τιμάμε παλιούς παίκτες που πέρασαν από τον Ολυμπιακό, αλλά εντάξει δεν είναι λογική να τους δίνουμε και από μια θέση στην ΠΑΕ γιατί “πρέπει”. Sorry αλλά πουθενά στον κόσμο δεν το έχω δει αυτό σε τέτοιο βαθμό. Έχεις για παράδειγμα τον Καρεμπέ που είναι μια παγκόσμια προσωπικότητα και τον έχεις για τις δημόσιες σχέσεις, δεν επηρεάζει στην ομάδα και μάλιστα κάνει πολύ καλή δουλειά. Αλλά δεν μπορείς να έχεις τον Μοντεστό, τον Κοβάσεβιτς, πιο παλιά τον Ιμπαγάσα, Νικοπολίδη, να θέλεις να βρεις θέση για τον Καμπιάσο και άλλους. Παιχταράδες και τίμησαν τη φανέλα, αλλά μέχρι εκεί, ο Ολυμπιακός δεν είναι ίδρυμα για να συνεχίζει να πληρώνει άτομα που επειδή έπαιξαν μπάλα έχουν και τις δυνατότητες να προσφέρουν στα λειτουργικά της ομάδας. Θέλει τεχνοκράτες, ανθρώπους που έχουν κάνει και κάποιες παραπάνω σπουδές στα θέματα όπως έχουν οι μεγάλοι σύλλογοι στο εξωτερικό. Εάν θέλεις κάποιους να τους τιμήσεις μπορείς να τους βάλεις στις ακαδημίες ή να αναλάβουν ανά το πρωτάθλημα που γνωρίζουν το scouting και αυτό μόνο για μικρούς παίκτες.

Βαρεθήκαμε να βλέπουμε τα ίδια και τα ίδια πρόσωπα λες και είναι δημόσιοι υπάλληλοι που δεν δίνουν λόγο σε κανέναν και δεν τους κουνάει τίποτα. Καλώς η κακώς το ποδόσφαιρο είναι biz και όλα αλλάζουν, ακόμα και τα άτομα σε μια ομάδα δεν είναι αιώνιοι σαν τον Βασιλακόπουλο στο μπάσκετ (μόνο αυτός δεν αλλάζει σε αυτή τη χώρα).

Πρόεδρε είσαι Ολυμπιακός και εσύ στεναχωρείσαι μαζί με εμάς, για να μην πετάς τα χρήματα της ομάδας σε ένα κουβά τώρα θέλει σκληρές αποφάσεις και νέο ξεκίνημα. Υπάρχουν έξω τρομερά νέα μυαλά που μπορούν να φέρουν νέα πράγματα στον Ολυμπιακό και στην ΠΑΕ. Τα ίδια πρόσωπα τόσα χρόνια κούρασαν και έκλεισε ο κύκλος τους.

Πολλοί θα πουν να φύγει ο Μαρινάκης, θα τους πω 2 πράγματα. Το ένα είναι να δουν λίγο παραπέρα τις βαζέλες που τα ίδια έλεγαν για τον “καβούρια” και τώρα είναι στον γκρεμό και παρακαλάνε και 20-30.000 έσοδα. Το 2ο είναι ότι ο Μαρινάκης όταν μπήκε στην ΠΑΕ το είπε ΞΕΚΑΘΑΡΑ… θέλει η ομάδα όσο είναι δυνατόν να λειτουργεί από ΜΟΝΗ ΤΗΣ με ΕΣΟΔΑ/ΕΞΟΔΑ και όχι να περιμένει τον καθένα να βάλει χρήματα. Πολύ σωστή κίνηση όσο και να μην την θέλουν αρκετοί. Αλλά ρε παιδιά sorry κουμάντο στην τσέπη του καθενός θα κάνουμε; Η ομάδα πρέπει να λειτουργεί έτσι, έσοδα από εισιτήρια, τηλεοπτικά, πωλήσεις κτλ και έξοδα από μεταγραφές, λειτουργικά κτλ. Ο Μαρινάκης και κάθε Μαρινάκης δεν θα είναι αιώνια στην ομάδα, άνθρωποι είμαστε και οι δουλειές ή τα λεφτά δεν θα πηγαίνουν πάντα όπως θέλουμε και τότε ο ιδιοκτήτης βάζει προτεραιότητες.

Είναι μεγάλη ευκαιρία σιγά σιγά η ομάδα να μπει σε μια τέτοια τροχιά λειτουργίας και αν τυχόν γίνει κάποιο “ατύχημα” ή θέλει να κάνει κάποια υπέρβαση τότε να βάλει το extra παραπάνω. Ζωντανό παράδειγμα έχουμε δίπλα μας! Κάπως έτσι δεν λειτουργεί ο ερασιτέχνης; Κάνω λάθος; Θα μου πεις άλλα τα μεγέθη, ναι αλλά εάν τα βάλουμε κάτω η ομάδα κάπως έτσι δουλεύει, και ας λένε πολλοί ότι τα βάζει τσέπη…ναι τον Ολυμπιακό και 2-3 μεταγραφές περίμενε ο Μαρινάκης για να βγάλει κέρδος…εδώ πέρυσι με τις άδειες 50 πήγε να σκάσει για το τίποτα…

Προσωπικά πιστεύω σε λίγα χρόνια θα κατέβει στην πολιτική οπότε θέλει να αφήσει την ομάδα με ένα μηχανισμό να λειτουργεί αυτούσια σαν εταιρεία που είναι. Προσωπικά είμαι μαζί του 100% και τότε να ξέρετε όλοι τι αξία θα έχει να γίνεται κάποιος ΜΕΛΟΣ στον Ολυμπιακό, όταν αυτά τα 50 ευρώ θα παίζουν σοβαρό λόγο!

Η χρονιά χάθηκε, ο χρόνος για νέο σχεδιασμό, ιδέες και πλάνο είναι πολύς. Ευκαιρία να αποφασίσουν για προπονητή, παίκτες και να ξεκινήσει η αλλαγή από τις ακαδημίες. Να πω μια ιδέα για παράδειγμα. Συμφωνούν ότι το σύστημα που πρέπει να παίζει η ομάδα είναι το 4-2-3-1 ; Ε αυτό το σύστημα να εφαρμοστεί από τις ακαδημίες, από μικρούς να τους μαθαίνουν τους παίκτες πάνω σε αυτό και σε 1-2 εναλλακτικά και να τους “χτίζουν” με συγκεκριμένες δεξιότητες, έτσι ώστε όταν φτάσουν στην 1η ομάδα να είναι έτοιμοι 100% και να “κουμπώσουν” σε αυτήν. Για αυτό λέω θέλει σχεδιασμό από την αρχή σε όλα τα επίπεδα με νέα φρέσκα μυαλά.

ΥΓ1: Είχα γράψει προχτές, όταν έχεις διαλέξει σύμβουλο έχεις διαλέξει και συμβουλή

ΥΓ2: Για τους δικούς μας δημοσιογράφους δεν θα γράψω κάτι ακόμα, θέλω να πιστεύω ότι δεν έχουν σχέση με την ΠΑΕ