RedView-Facebook-Cover-2019
14 Φεβρουαρίου, 2018
Banner

Το τέλος των εθνικών πρωταθλημάτων είναι κοντά

Ο αγώνας εχτές στα Τρίκαλα με την ομώνυμη ομάδα δεν ήταν ούτε για προπόνηση με τα προβλήματα των γηπεδούχων. Ο Σφαιρόπουλος θα ήθελε να έχει ένα δυνατό test πριν τον τελικού κυπέλλου με την ΑΕΚ να κάνει δοκιμές και να έχει τους παίκτες σε φόρμα. Αντιθέτως τα Τρίκαλα κατέβηκαν με 7 παίκτες και αυτόματα η ομάδα μας μπήκε στο παρκέ σβηστά.

Δεν θα γράψω για τον αγώνα γιατί δεν μπορεί κάποιος να βγάλει συμπεράσματα για αγώνα που δεν υπήρχε άμυνα των γηπεδούχων. Το μόνο καλό ήταν ότι ξεκουράστηκαν κάποιοι παίκτες και δεν είχαμε κάποιο τραυματισμό, σε κάτι τέτοια ματς γίνεται η στραβή.

Με αυτή την ευκαιρία θέλω να γράψω για δύο μπασκετικά θέματα. Το ένα είναι για της Α1 και το άλλο για την Euroleague.

Στην Α1 έχουμε ένα πρωτάθλημα 4 ταχυτήτων. Έχουμε 4 γκρουπ ομάδων που είναι τα εξής:

  1. ΟλυμπιακόςΠΑΟ που παίζουν για το πρωτάθλημα
  2. ΑΕΚΠΑΟΚΆρης (όταν δεν έχει προβλήματα) που παίζουν για την τιμητική θέση
  3. Οι ομάδες που παίζουν και έχουν σωθεί σχεδόν στα μισά του πρωταθλήματος και θέλουν να μπουν playoffs
  4. Οι ομάδες που παίζουν για το ποιά δεν θα πέσει στην Α2

Καλώς η κακώς έτσι είναι το πρωτάθλημα μας, κάπως έτσι είναι και σε μερικές χώρες στην Ευρώπη.

Αυτό που με προβληματίζει είναι η λογική που έχουν εδώ στην Ελλάδα κάποιοι παράγοντες και δεν κοιτάνε μπροστά και το εξηγώ.

Όταν έχουμε μια ομάδα όπως τα Τρίκαλα για παράδειγμα, που έχει συγκεκριμένα έσοδα (όσα μπορεί) και σίγουρα πιο πολλά έξοδα, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί κάνουν ανοίγματα με ξένους παίκτες. Οι ομάδες αυτού του επιπέδου έχουν συγκεκριμένους στόχους, να παίξουν καλό μπάσκετ, ο καλύτερος να μείνει στην κατηγορία και όποιος μπορεί να μπει στα playoffs. Αυτό σημαίνει ότι δεν υπάρχει η “πίεση” για κάποιο τίτλο για να γίνει μια υπέρβαση. Δεν μπορώ να καταλάβω, πως σε μια χώρα που παράγει καλούς παίκτες στο μπάσκετ δεν φτιάχνουν ομάδες μόνο με έλληνες και εάν θέλεις πάρε ένα ξένο που πιστεύεις θα σου κάνει τη διαφορά αλλά να έχεις να τον πληρώσεις.

Ίσα ισα που τέτοια project θα τους έφερνε και έσοδα αφού σίγουρα θα έβγαζαν παίκτες που θα έπαιρναν μεταγραφή και θα γέμιζαν τα ταμεία τους. Η λίγκα προσφέρεται για τέτοια project και σε αυτό μπορούν να βοηθήσουν οι μεγάλες ομάδες, στέλνοντας τους μικρούς δανεικούς. Παράδειγμα ένας παίκτης σαν τον Αρσενόπουλο εύκολα είχε θέση σε μια τέτοια ομάδα, θα έμπαινε από την αρχή στα βαθιά (με άντρες αντιπάλους και όχι παιδιά), και δεν θα έχανε χρόνο. Πίεση δεν θα είχε λόγο στόχων οπότε πιστεύω θα είναι καλύτερο και για τις ομάδες, τουλάχιστον δεν θα είχαμε τραγικές εικόνες όπως χθες. Θα του πει ο κόσμος γιατί χάνουν ή γιατί έπεσαν Α2 εάν τύχει; δεν πιστεύω, αφού και στην περιφέρεια Ολυμπιακοί και άλλα είναι μαζί με την τοπική ομάδα.

Τέτοιες εικόνες χαλάνε τη λίγκα, δείχνει σε τι τραγική κατάσταση είναι το πρωτάθλημα και εννοείτε η ΕΟΚ που να χαμπαριάσει, για καμιά wild card να αγοράσει παρουσία σε τουρνουά, καλή είναι.

Πάμε στο δεύτερο θέμα που είναι η Euroleague.

Μέσα σε όλα που έγραψα πριν για την Α1 έχουμε και το σχίσμα ανάμεσα σε Euroleague και FIBA. Δεν βλέπω να φτιάχνει γιατί η κάθε “εταιρεία” έχει τα δικά της συμφέροντα. Η FIBA είναι ομοσπονδία και δεν μπορεί να κάνει πολλά, σε αντίθεση με την Euroleague όπου είναι ένα “προϊόν” που σημαίνει χρήμα!

Όταν έχεις μια ομοσπονδία που το βασικό της brand είναι το ευρωπαϊκό μπάσκετ και μετά τίποτε άλλο, έχεις “αντίπαλο” το NBA και την Κίνα, δεν μπορείς να κάνεις πολλά. Η Euroleague είχε μουρμούρες και βρήκε την IMG να της ανεβάσει το project και μελλοντικά θα ανέβει κι άλλο. Το μπάσκετ είναι προϊόν και φέρνει έσοδα, έτσι έχουμε τις δυνατές ομάδες της Ευρώπης να φτιάχνουν τον συνεταιρισμό, φυσιολογικά για ‘μένα.

Η FIBA νόμιζε επειδή έχει τις ομοσπονδίες σε κάθε χώρα θα μπορεί να έχει και τις ομάδες, αυτά τα παλιά χρόνια. Τώρα μπορούν οι ομάδες να παρακάμψουν αυτό και να φτιάξουν κάτι δικό τους, θα τους πει κάποιος κάτι; Όχι, θα τους διώξουν από τις λίγκες; φυσικά όχι…γελάω…ας διώξουν Ολυμπιακό και ΠΑΟ από Ελλάδα και θα παίζει για πρωτάθλημα το Λαύριο

Αυτό που βλέπω και θα γράψω σε άλλο κείμενο είναι την αποχώρηση των ομάδων της Euroleague από τα εθνικά τους πρωταθλήματα και ομοσπονδίες, να φτιάχνουν κάτι δικό τους με ισονομία και καλύτερο για αυτές μέλλον οικονομικά. Μπορεί να γίνει μια κλειστή λίγκα τύπου ΝΒΑ στην Ευρώπη με τα + και τα -. Το καλύτερο για αυτές είναι να φύγουν, η αρχή έγινε με τους παίκτες που δεν στέλνουν στα αστεία προκριματικά των εθνικών ομάδων. Το τέλος αυτού του στυλ τουρνουά (εθνικά πρωταθλήματα), πιστεύω είναι κοντά όσο ποτέ.

Σε άλλο κείμενο θα γράψω ένα project που έχω σκεφτεί για την Euroleague για το πως θα είναι όλες οι ομάδες ίσες μεταξύ τους.