Olympiacos-Piraeus-BC
16 Μαρτίου, 2018
Banner

Μια διόρθωση και τίποτε άλλο

Τελευταίος αγώνας  από το σερί που είχε εντός Ελλάδος η ομάδα και έκλεισε με ήττα. Μεγάλο σκορ που ξίνισε πολλούς αλλά εντάξει μέσα στο πρόγραμμα, όσοι διαβάζουν εδώ τα κείμενα το είχα γράψει ότι θα έρθει πάλι τέτοιας έκτασης ήττα.

Έχουμε μέσα Μαρτίου οπότε μπορούμε να έχουμε μια εικόνα της ομάδας για το τι μπορεί να κάνει στο παρκέ. Τον έχουμε δει στα χειρότερα αλλά και στα καλύτερα. Οπότε ξέρουμε τι μπάσκετ μπορεί να δώσει. Το θέμα είναι αυτό το κλικ στο μυαλό των παικτών και η μέρα τους που λέμε, το πώς θα βρεθούν. Αυτό το τελευταίο παίζει σημαντικό ρόλο ειδικά σε Final 4.

Τι είδαμε χθες. Τίποτα, η ομάδα δεν είχε μπει στο πνεύμα του αγώνα όσο και αν προσπάθησε στην αρχή. Μετά ήρθε ο εκνευρισμός και τα τούβλα έπεφταν βροχή. Η έκταση της ήττας ξέφυγε από τα μέσα της 3ης περιόδου και μετά. Δύο πράγματα φταίνε για αυτό. Το πρώτο είναι ότι φέτος γενικά όταν ένας αγώνας ξεφεύγει η ομάδα τον αφήνει και ότι την επόμενη εβδομάδα έχουμε διπλή αγωνιστική. Πέρυσι που ήταν το νέο format της Euroleague η ομάδα έπαιξε στα κόκκινα από την αρχή μέχρι το τέλος και το πλήρωσε στα κρίσιμα. Φέτος βλέπω ένα άλλο στυλ διαχείρισης ενέργειας και σωστά κάνουν.

Η ομάδα έχει κλειδώσει το πλεονέκτημα έδρας. Τώρα απλώς βλέπει το πλασάρισμα του. Εάν κέρδιζε εχτές έβλεπε και πρωτιά, αλλά είναι και στο χέρι των άλλων αντιπάλων, δεν παίζει μόνος του. Τώρα πάει για 2 έως 4 θέση, αφού έχουν όλοι δύσκολο πρόγραμμα. Με 2 νίκες έχουν τελειώσει όλα.

Αυτά που γράφουν πολλοί ότι ο Ολυμπιακός έχασε για να επιλέξει αντίπαλο και να μην πέσει πάνω στον ΠΑΟ είναι για γέλια. Οι θέσεις 5-8 θα αλλάζουν κάθε αγωνιστική. Είναι όλες οι ομάδες τόσο κοντά που αλλάζουν συνέχεια. Ειδικά ο ΠΑΟ εάν κάνει σερί ήττες μπορεί να μείνει και εκτός 8άδας… αλλά εντάξει δεν το λέει κάποιος αυτό το σενάριο μην χαλάσει τα όνειρα κάποιων, παίζει όμως και αυτό τι να κάνουμε.

Ο Ολυμπιακός για 2η σερί χρονιά έχει κερδίσει ΜΕ ΑΝΕΣΗ το πλεονέκτημα έδρας! ΜΕ ΑΝΕΣΗ το ξαναγράφω, απέναντι σε μεγαλύτερα budget για όσους νομίζουν ότι όλα είναι θέμα χρημάτων και μόνο. Από την άλλη οι απέναντι έχουν να δουν F4 κάτι χρόνια, είναι στο 1-4 μέχρι σήμερα και δεν κουνιέται φύλλο! Παρά μόνο στον Ολυμπιακό συμβαίνουν τα χειρότερα μετά από κάποια ήττα, λες και έχουμε συμβόλαιο με παντοτινές νίκες.  Έχετε καταλάβει τι σερί με νίκες είχαμε και με ποιες ομάδες; αλλά εντάξει μωρέ θέλουμε μεταγραφές και προπονητή. Αυτό το σύστημα οι βάζελοι το έχουν χτίσει χρόνια τώρα και εμείς πέφτουμε πάντα στην παγίδα.

Χάθηκε ένας αγώνας με 27 πόντους, οκ μέσα στο πρόγραμμα, τυχαίνει. Δεν χάθηκε όμως τίποτα στα του στόχου. Η ομάδα έχει το πλεονέκτημα έδρας και ξέρουμε επίσης ότι είναι ικανή να πάει μέσα στη Μόσχα και να κάνει διπλό! Τι όχι; Τα ίδια έκανε σε Φενέρ και Ρεάλ.

Την επόμενη εβδομάδα έχουμε διπλή αγωνιστική και για πρώτη φορά μετά από σχεδόν μήνα βγαίνει από την Ελλάδα η ομάδα. Μέσα σε αυτό το διάστημα χάθηκε ένα κύπελλο αλλά πιστεύω ότι η ομάδα έκανε μια mini προετοιμασία, ειδικά τώρα που είναι πλήρης. Η διαχείριση ενέργειας είναι βασικό θέμα και μερικές φορές βγαίνει αυτόματα και από τους παίκτες. Το αίσθημα της αυτοσυντήρησης που λέμε. Ειδικά δεν όταν τους έχει κλικάρει στο  μυαλό ότι ο πρώτος στόχος επετεύχθη.

Αυτό ακριβώς το κλικ χτύπησε ο coach Σφαιρόπουλος στις δηλώσεις τύπου μετά τον αγώνα. Απλός, μεστός επανέφερε παίκτες και κόσμο πίσω στη Γη. Είπε ότι τίποτα δεν έχει κριθεί, ούτε η 4άδα, ούτε η πρόκριση στα playoffs, ούτε Βελιγράδι κτλ. Έχουμε ακόμα δρόμο δήλωσε και ορθώς. Αυτή η σοβαρότητα που βγάζει με ηρεμεί στο ότι η ομάδα όταν θα πρέπει θα είναι έτοιμη. Πίσω από τις πόρτες των αποδυτηρίων ξέρουν ακριβώς ο καθένας τι δουλειά έχει να κάνει και τι πρέπει. Το έχουν δείξει σε πολλές περιπτώσεις.

Στα χθεσινά λάθη του μπορώ να πω ότι είναι το κακό διάβασμα του στο ΜιλουτίνοφΤόμιτς στις αλλαγές στην άμυνα με αποτέλεσμα ο Τόμιτς να μένει με κοντό και να σκοράρει εύκολα. Ενώ από την αρχή έπαιξαν πολύ επιθετικά τον Σπανούλη όπου δεν έβγαζε τα πιν εν ρολ που μπορούσε.

Ο Σπανούλης από άλλο πλανήτη, πιο στεγνός και από αθλητή στίβου. Φαίνεται στο παρκέ τι δουλειά κάνει χρόνια στο κορμί του και τώρα στα 36 του να σου δείχνει ότι άνετα έχει άλλα 2 χρόνια μπάσκετ. Από τους ελάχιστους γνήσιους αθλητές που αγαπάνε αυτό που κάνουν και ακόμα στο πικ της καριέρας του συνεχίζει στο ίδιο επίπεδο. Δεν έχει παραμείνει στο ότι είναι ο Σπανούλης και έχει κερδίσει πράγματα οπότε εντάξει καλά είμαστε. Παράδειγμα για πολλούς νέους.

ΥΓ1: Οι ήττες με τέτοια σκορ, νομίζω ότι τελείωσαν για φέτος, αυτό ήταν

ΥΓ2: Η πλάκα που κάνει αυτή η ομάδα να χάνει από τις τελευταίες και να κερδίζει τις δύσκολες ομάδες στις έδρες τους, είναι θέμα για έρευνα ψυχοσύνθεσης

ΥΓ3: Η διαχείριση ενέργειας είναι το παν σε ένα τέτοιο τουρνουά χωρίς στοπ

ΥΓ4: Σοβαρός και σωστός ο coach, εγγύηση για το μέλλον

ΥΓ5: Τραγικοί όσοι έφυγαν 5-6 λεπτά πριν το τέλος του αγώνα. Ειδικά οι προσκλήσεις στα court seats και VIP

ΥΓ6: Δεν μπορείς να πάς Final Four με νίκες σερί, κάπου έπρεπε να γίνει και η ήττα, η διόρθωση που έγραψα στον τίτλο…