#EuroleagueMafia vs #FIBAParadise
Γελάει ο κόσμος και τα παρκέ με αυτά που διαβάζαμε, ακούγαμε και είδαμε τον τελευταίο καιρό.
Όλα ξεκίνησαν από την κόντρα μεταξύ Γιαννακόπουλου με Μπερτομέου οπότε και Euroleague και κορυφώθηκαν με την ΑΕΚ όταν πήρε το κύπελλο καλσόν στο ΟΑΚΑ.
Να τα πάρω από την αρχή όμως. Στην Ελλάδα και φυσιολογικά στην υπόλοιπη Ευρώπη έχουμε την Ε.Ο.Κ και τον ΕΣΑΚΕ. Η Ε.Ο.Κ είναι η ομοσπονδία καλαθοσφαίρισης που υπόκειται στην FIBA Europe. Ο ΕΣΑΚΕ είναι ο σύνδεσμος των ΚΑΕ, των ομάδων δηλαδή. Τα γράφω αυτά γιατί πιο κάτω θα παίξουν ρόλο.
Τα παλιά χρόνια είχαμε τη FIBA να έχει τις διοργανώσεις εκτός των εθνικών ομάδων και τα τουρνουά των club. Από πρωταθλητριών, μέχρι Κόρατς, Σαπόρτα κτλ.
Το 1991 κάποιοι που έβλεπαν μπροστά έφτιαξαν την ULEB. Η ULEB είχε μέλη τα επαγγελματικά πρωταθλήματα, με λίγα λόγια τους αντίστοιχους ΕΣΑΚΕ, όχι Ε.Ο.Κ! Η Ελλάδα μπήκε το 1996 στο project αυτό και το ποδαρικό ήταν μια χαρά για τον Ολυμπιακό.
Όταν ο Ολυμπιακός σήκωσε το ευρωπαϊκό στη Ρώμη το 1997, στο εισιτήριο που έχω γράφει επάνω FIBA και Euroleague.
Αααα μην ξεχάσω ένα χρόνο νωρίτερα η “τίμια” FIBA, αυτή που δεν κάνει λάθη όπως η “κακιά” Euroleague, είχε μετρήσει κανονικά την τάπα – δίνω τίτλο του Βράνκοβιτς… τι όχι;
Συνεχίζουμε λοιπόν. Εννέα χρόνια later έχουμε την Euroleague Basketball, μια ιδιωτική εταιρεία με έδρα το Λουξεμβούργο να βλέπει ακόμα πιο μπροστά και να φτιάχνει ένα άκρος ανταγωνιστικό μπασκετικό προϊόν που θα έφερνε πιο πολλά έσοδα σε όλους αλλά θα είχε και μεγαλύτερο κύρος από τις διοργανώσεις της FIBA που τις είχε αφήσει στη μοίρα τους.
Τότε έγινε και το πρώτο σχίσμα. Η Euroleague έκανε την διοργάνωση της και η FIBA μια δική της που είχαν τόσο τρομερό marketing και ιδέες για να την ονομάσουν Suproleague. Τώρα πως το έβγαλαν αυτό το όνομα, δεν ξέρω. Μάλλον για SuperLeague θα θέλανε και τους βγήκε κάπως έτσι. Η πρώτη ήττα της FIBA είναι ότι έχασε το όνομα Euroleague που παίζει μέχρι σήμερα ως δυνατό brand και η δεύτερη της ήττα είναι που αρκετές ομάδες της γύρισαν την πλάτη. Ακολούθησαν τη FIBA μόνο οι ΠΑΟ, Μακάμπι, Εφές και ΤΣΣΚΑ.
Από τότε μέχρι σήμερα κύλησε νερό στο αυλάκι. Η FIBA έκανε πίσω και δεν τόλμησε να κάνει δεύτερη διοργάνωση και αποφασίστηκε από κοινού να υπάρχει η Euroleague. Η διοργάνωση αυτή κάθε χρόνο ανέβαινε και γινόταν καλύτερη. Φυσιολογικό θα έλεγα αφού είχαν μπει στο παιχνίδι τεχνοκράτες και όχι άνθρωποι από τις ομοσπονδίες που το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι ο μισθός τους και όχι το πώς θα γίνει το μπάσκετ καλύτερο.
Φτάσαμε τα τελευταία χρόνια η Euroleague να θέλει να πλησιάζει το στυλ του NBA, να είναι μια κλειστή λίγκα με εγγυημένα συμβόλαια έτσι ώστε οι ομάδες να μπορούν να κάνουν το πλάνο τους. Σε αυτά τα χρόνια η Ελλάδα είχε αρκετές κατακτήσεις και οι παρουσίες σε Final Four ήταν σχεδόν βέβαιο ότι θα είχαμε έστω μια ομάδα. Να θυμίσω μια περίοδο είχαμε και 3 ομάδες! Αλλά τα οικονομικά προβλήματα, γιατί τα ταξίδια ήταν πολυέξοδα και άλλοι παράγοντες μας έκαναν να χάσουμε αυτή τη θέση.
Ήρθαν τα δύο τελευταία χρόνια και η FIBA είδε που χάνει έδαφος και θα χάνει, αφού τα τουρνουά των εθνικών ομάδων έχουν πέσει επίπεδο όσον αφορά το κοινό και θέλει πάλι κομμάτι από την πίτα.
Έτσι από το πουθενά άρχισε να βάζει τρικλοποδιές στην Euroleague με πίεση στις εθνικές ομάδες της κάθε χώρας. Ακόμα και με τους διαιτητές έχει κάνει εμπάργκο και σφυράνε στα πρωταθλήματα χαμηλότερου επιπέδου διαιτητές. Στην Ελλάδα η Ε.Ο.Κ έχει χάσει το δικαστήριο αλλά ακόμα συνεχίζει έτσι.
Έφτιαξε έτσι ένα τουρνουά που το ονόμασε Champions League Basketball. Πάλι δούλεψε το marketing team της FIBA και πήρε μια έτοιμη ονομασία που έχει η UEFA. Είπαμε οι άνθρωποι είναι δημόσιοι υπάλληλοι τους ενδιαφέρει ο μισθός και μόνο! Για τέτοια marketing skillzzzz μιλάμε.
Ποιες ομάδες παίρνουν μέρος; Ο κάθε πικραμένος και η κάθε ομάδα που έχει με τον τρόπο της απειλήσει η εκάστοτε ομοσπονδία. Ομάδες με μπάτζετ πέντε φορές κάτω από αντίστοιχες που είναι στην Euroleague. Όλοι αυτοί μαζί που δεν είναι καν πρωταθλητές εκτός εάν τύχει από καμιά Πολωνία, παίζουν σε ένα τέτοιο τουρνουά.
Μάλιστα για να εξασφαλίσουν και κάποια επιτυχία στο Final Four περιμένουν ποιες ομάδες θα φτάσουν και αναλόγως όποια δώσει καλύτερη προσφορά παίρνει και την διοργάνωση, με λίγα λόγια όπως αγοράσαμε Wild Card για την εθνική μας λίγα χρόνια πριν, έτσι αγοράζεις και το να παίξεις στην έδρα σου το Final Four.
Εννοείτε σε ένα τέτοιο F4 το γήπεδο γεμίζει μόνο όταν παίζει η γηπεδούχος. Οι άλλες ομάδες είναι τέτοιας δυναμικότητας όπου δεν “κουβαλάνε” μεγάλο όγκο οπαδών σε άλλη χώρα. Βαριά να πάνε 200-300 άτομα.
Όταν ξεκίνησε αυτό η FIBA έβαλε μπροστά ότι θα μοιράσει χρήμα σε αντίθεση με την Euroleague. Κάτι τέτοιο όμως δεν έγινε, κανείς δεν είδε ότι υπόσχεση είχαν δώσει. Μιλάμε έλεγαν για δύο και τρείς φορές πάνω τα χρήματα που δίνει η Euroleague.
Η ΑΕΚ επέλεξε αυτό το τουρνουά γιατί είναι στα μέτρα της να κάνει κάτι με το μπάτζετ που έχει φτιαχτεί. Ακόμα και το Eurocup η δεύτερη σε τάξη διοργάνωση της Euroleague είναι δύο φορές πιο δυνατή από το CLB. Ήταν τυχερή φέτος με κάτι αγώνες που κέρδισε στο σουτ, έδωσε ένα χαρτί πήρε τη διοργάνωση στην Αθήνα, έγινε και το non call με Μούρθια και απλά σήκωσε την κούπα – καλσόν.
Φέτος μετά τον αγώνα Φενέρ – ΠΑΟ ξεκίνησε ένας πόλεμος του Γιαννακόπουλου με την Euroleague. Γιατί πολύ απλά, ξέρει ότι η ομάδα που έχει φτιάξει δεν είναι για πολλά και είπε να δοκιμάσει αυτό που κάνει τόσα χρόνια εδώ στην Ελλάδα.
Σήκωσε το λάβαρο της επανάστασης εναντίον της Euroleague και του CEO της Μπερτομέου. Να τα ρίξει εκεί και στο ότι τον κυνηγάνε οι διαιτητές για να μην φτάσει F4. Τα πράσινα πρόβατα εννοείτε πήγαν μαζί του γιατί στην κατάσταση που είναι και οι άλλες ομάδες του βάζελου είναι το μοναδικό τους στήριγμα. Οπότε ότι πει ο πρόεδρος. Μέχρι και ψηφοφορία με απειλή τους έβαλε, για τέτοια δημοκρατία.
Έτσι έγιναν οι τελευταίες 2 αγωνιστικές της κανονικής περιόδου και επειδή ο Ολυμπιακός έχασε από τη Ζαλγκίρις, άρχισαν να βγάζουν στα media τα δικά τους. Για στημένα όλα και τέτοια. Έλα όμως που τερμάτισαν 4οι και πήραν πλεονέκτημα. Εκεί τουμπέκα ήταν καλά όλα.
Ήρθε η Ρεάλ που είναι πιο δυνατή από αυτούς και τα έριξαν όλα στους διαιτητές και το κυνήγι μαγισσών. Το ότι έπαιζαν ότι τους κατέβει, και ο Πασκουάλ έκανε λάθη το προσπερνάμε. Είπαμε καλά media να έχεις και περνάει το σανό.
Μιας και είπα για media, όλως περιέργως ξεκίνησαν όλοι μαζί ταυτόχρονα ένα κατηγορώ και μια κόντρα με τον Μπερτομέου. Για τα χρήματα ότι είναι λίγα, ότι οι παίκτες φεύγουν για Κίνα και NBA, ότι δεν πρέπει να είναι κλειστά συμβόλαια και άλλες παπάντζες. Σε συνέχεια λογικής τράκη συνέχισαν και οι payrollistes χωρίς να γνωρίζουν καν τα βασικά.
Είναι γενικά ελληνικό φαινόμενο, να έχουμε κάπου συμφωνήσει τη συμμετοχή σε κάτι, όταν όλα είναι καλά να συνεχίζουμε και όταν τα βρίσκουμε δύσκολα να κάνουμε την επανάσταση μας για αλλαγές. Χωρίς να υπολογίζουμε τους άλλους όπου επίσης τον άδειασαν δύο φορές μάλιστα.
Συνέχισε με τις απειλές ο Γιαννακόπουλος ότι θα πάει στη FIBA, με λογική να τον ακολουθήσουν και άλλες γιατί θα έχει πιο πολλά χρήματα. Εννοείτε κανένας δεν ακολούθησε γιατί οι άνθρωποι είναι σοβαροί.
Με τα πολλά βγήκε εχτές στο Sport24 Radio και έκανε μια κωλοτούμπα, ακόμα και ο Ιωάννης Μελισσανίδης θα την ζήλευε. Τι είπε; Ότι εντάξει εάν πάρει πίσω η Euroleague ότι έχει πει για την οικογένεια του, είναι έτοιμος να ρίξει νερό στο κρασί του. Γέλασαν και τα παρκέ. Τι έγινε; Δεν είναι κακός ο Μπερτομέου τώρα; Δεν είναι Ευρωλίγδα; Δεν υπάρχει η EuroleagueMafia; Τα χρήματα τώρα φτάνουν και είναι εντάξει; Τόσο σκληρή στάση κράτησε ο Γιαννακόπουλος απέναντι στη Euroleague.
Κακά τα ψέματα. Τα λεφτά και το κύρος είναι στην Euroleague και πουθενά αλλού. Όλα τα άλλα είναι της πλάκας. Η Euroleague θα γίνει με τον καιρό ακόμα πιο κλειστή λίγα αλλά με πιο πολλές ομάδες, κάτι σε στυλ NBA. Η Ευρώπη έχει ενωθεί σε πολλά θέματα, οπότε το μπάσκετ είναι πιο εύκολο να ενωθεί και οι εθνικές λίγκες να χάσουν πολλά, αφού δεν θα υπάρχει κοινό για αυτές σε πρωταθλήματα που είναι 2 και 3 ταχυτήτων. Όπως το ελληνικό που είναι 3 ταχυτήτων. Ολυμπιακός – ΠΑΟ, ΑΕΚ – ΠΑΟΚ, και οι άλλες.
Αξίζει να διαβάσετε το κείμενο που έγραψα πριν λίγο καιρό για το τι πιστεύω πρέπει να γίνει στο μέλλον. ΕΔΩ
Καλό το παραμύθι του Δημητράκη και των ΑΡΔακιών του αλλά δεν έχει δράκο. Περαστικά και όσους τον ακολούθησαν έπαιξαν σε όλο αυτό και στο τέλος τους γείωσε κανονικά με τη στάση του.
Εάν είναι πιο έξυπνοι θα πρότεινα να φτιάξουν ένα δικό τους πλάνο και να το παρουσιάσουν. Θα κονομήσουν κι όλας, κάπως έτσι ξεκίνησε η Euroleague, αλλά στο να κριτικάρουμε χωρίς να δίνουμε λύσεις είναι εύκολο και τσάμπα στην Ελλάδα. Όσο τα πρόβατα θα τα διαβάζουν και υιοθετούν τόσο θα δουλεύουν οι εργολαβίες.
Επίσης για κάποιους ΑΕΚτζήδες που ανακάλυψαν το μπάσκετ. Πρώτον οι παίκτες δεν έχουν τάπες στα παπούτσια τους και δεύτερον η FIBA δεν είναι ευρωπαϊκή ομοσπονδία, αλλά παγκόσμια που έχει ξεχωριστά για κάθε ήπειρο το τμήμα της. Γιατί άκουσα και κάτι τέτοια ότι η Euroleague είναι παράνομη επειδή δεν είναι της FIBA, με τη λογική τους παράνομό είναι και το NBA μάλλον, τι όχι;
Το format τα τελευταία δύο χρόνια είναι προς τη σωστή κατεύθυνση. Στο μέλλον θα μεγαλώσει ο αριθμός των ομάδων αλλά θα πρέπει να έχουν κάποια κριτήρια για να είναι ανταγωνιστικές. Θα πρέπει να δουν το οικονομικό και πως θα γίνει το τουρνουά σε πρότυπα NBA όσο είναι δυνατόν για την Ευρώπη.
ΥΓ1: Θα ήθελα ο Γιαννακόπουλος να κάνει ένα σεμινάριο σε εμάς εδώ αλλά και στις άλλες ομάδες, για το πως ενώ βάζεις λεφτά στο μπάσκετ χωρίς αντίκρυσμα και τα έσοδα είναι λιγότερα, στους ισολογισμούς της ΚΑΕ δείχνει κέρδος… ούτε ο Τσακαλώτος τέτοια skillzzz