David-Blatt-Olympiacos-BC
12 Ιουλίου, 2018
Banner

Η νέα εποχή Μπλάτ και η αλλαγή στο DNA

Aloha! Είχα καιρό να γράψω κείμενο εδώ στο RedView.gr και ειδικά μετά τους τελικούς με ΠΑΟ και ότι έγινε μετά, αλλά αυτή η περίοδος για εμένα είναι φορτωμένη επαγγελματικά.

Επιστροφή με αυτό το κείμενο και σιγά σιγά να μπω πάλι σε σειρά για τα θέματα του Ολυμπιακού όπως τα βλέπω εγώ και γνωρίζεται οι αναγνώστες το πως τα γράφω.

Τελείωσε η σεζόν του μπασκετικού Ολυμπιακού και όπως έλεγα πάντα στη μέση της σεζόν ταμείο κάνουμε στο τέλος. Το ταμείο λοιπόν βγήκε μείον φέτος με το απόλυτο τίποτα. Ευθύνες έχουν όλοι από τα χαμηλά μέχρι τα ψηλά. Οπότε δεν θα πω φταίει αυτός τόσο, ο άλλος πιο πολύ και άλλος πιο λίγο. Ο καθένας αναλόγως τη θέση του έχει και την ευθύνη που του αναλογεί.

Η απομάκρυνση του Γιάννη Σφαιρόπουλου ήταν ειλημμένη καιρό πριν, ακόμα και να έπαιρνε το πρωτάθλημα, είχε φθαρεί ο ίδιος και το ήξερε, το βλέπαμε και εμείς απ’ έξω.

Ακούστηκαν πολλά για τον νέο προπονητή και ευτυχώς δεν κάναμε το βήμα προς τα κάνω με τίποτα Τρινκέρι. Οι Αγγελόπουλοι μετά από μια αινιγματική ειλημμένη που έκαναν μας άφησαν άφωνους με την κίνηση Μπλάτ. Προπονητής από το πάνω ράφι που λέμε εδώ στην Ελλάδα και υπέρβαση στο μπάτζετ για αρχή με το προπονητικό team και τις αλλαγές που θα γίνουν.

Με τον ερχομό του Μπλάτ οι Αγγελόπουλοι έστειλαν ένα σαφέστατο μήνυμα σε όλους ότι είναι εδώ και θα συνεχίσουν να επενδύουν για την καύλα τους στον Ολυμπιακό, με μόνο στόχο να επιστρέψει στην κορυφή της Ευρώπης και πάλι με τίτλο! Κακά τα ψέματα, η Euroleague είναι αυτό που μετράει και όχι η Α1 που παραμένει της πλάκας πρωτάθλημα για 2 ομάδες και μετά το χάος.

Τον coach Μπλάτ τον γνωρίζουμε από την παρουσία του στην Ευρώπη με την Μακάμπι κυρίως που σήκωσε ένα ευρωπαϊκό το 2014, το πέρασμα του στους Cavs με Λεμπρόν και το project Νταρουσάφακα που έκανε μια καλή παρουσία και ένα Eurocup πέρυσι. Ναι πέρασε από Άρη και εθνική Ρωσίας αλλά προτιμώ την εικόνα από τα πρόσφατα χρόνια.

Ο ερχομός του φέρνει και την αλλαγή στο DNA της ομάδας. Τα τελευταία χρόνια είχαμε συνηθίσει την ομάδα να είναι σκληρή, δυσκατάβλητη και να στηρίζει το παιχνίδι της κυρίως στην άμυνα και μετά στην επίθεση. Άλλωστε αυτό που λένε πολλοί ότι τους τίτλους τους φέρνει η άμυνα και τα εισιτήρια η επίθεση ισχύει σε όλα τα σπορ.

Ο Μπλάτ ως αμερικανοισραηλινός φτιάχνει κατά βάση ομάδες με αμερικάνικο στυλ, αφού έχει γνώση και γνωριμίες στην αγορά και στηρίζεται στους Αμερικάνους παίκτες. Σε αυτό βέβαια τον έχουν βοηθήσει και οι ομάδες που έχει βρεθεί όπου κατά βάση δεν είχαν ένα κορμό και αγόραζαν αρκετούς Αμερικάνους, μεγάλο παράδειγμα η Μακάμπι που ακόμα και σήμερα έτσι λειτουργεί ως ομάδα.

Ο ερχομός του στον Ολυμπιακό έχει πολλά στοιχήματα για αυτόν αλλά και για την ομάδα. Εδώ θα βρει έναν έτοιμο κορμό με ελληνική βάση παικτών όπου όλα τα χρόνια οι Αμερικάνοι είχαν συμπληρωματικό ρόλο. Πολλοί θα περίμεναν ότι η παρουσία του θα έφερνε παίκτες που λέμε της πρώτης γραμμής. Τους ακριβούς που δεν μπορούσαμε να φέρουμε άλλα χρόνια η παρουσία του θα τους έφερνε, μην ξεχνάμε ότι με την υπέρβαση σε προπονητή είναι φυσικό να περιμένουμε και ένα 20% υπέρβαση στο παικτικό κομμάτι.

Εδώ έρχεται το στοίχημα του Μπλάτ όπου μέχρι στιγμής έχει φέρει παίκτες που για εμένα είναι στοιχήματα όλοι, χωρίς γνώση Euroleague. Εννοείται ότι για να τους έχει φέρει τους γνωρίζει καλά τι μπορεί να του δώσει ο καθένας, φάνηκε ότι τους ξέρει όλους από την ταχύτητα απόκτησης τους. Τους έκλεισε στο τσακ μπαμ που λέμε, οπότε τους είχε ήδη στη λίστα του σε όποια ομάδα και να πήγαινε. Όσο και να τους ξέρει, όσο καλά στατιστικά και να έχουν, αντικειμενικά και ψυχρά παραμένουν στοιχήματα. Προσοχή επειδή έξω μερικοί δεν καταλαβαίνουν καν τι γράφω ώρες ώρες και πρέπει να τους κάνω cents… δεν λέω ότι είναι κακοί, άχρηστοι κτλ παίκτες. Λέω ότι δεν είναι οι Αμερικάνοι του 1.5 εκ που ίσως πολλοί θα περίμεναν με τον ερχομό του Μπλάτ στην ομάδα και έγραφαν πέρυσι όλη τη σεζόν στα social media.

Ειλικρινά τώρα εάν τους έφερνε Έλληνας προπονητής αυτούς που έχει φέρει μέχρι στιγμής ο Μπλάτ τι θα έγραφαν και έλεγαν όλοι; Ότι οι Αγγελόπουλοι έριξαν το μπάτζετ, τους στόχους κτλ. Κάνω λάθος; όχι φυσικά, αυτά θα έλεγαν οι ίδιοι που στα μέσα της προηγούμενης σεζόν ζητούσαν τον παλαίμαχο Λάνγκφορντ στην ομάδα… έλα κοντά ήταν όλα αυτά τα ξεχάσαμε τώρα;

Το στοίχημα της ομάδας τώρα είναι πως θα αλλάξει το αμυντικό DNA ο νέος προπονητής και πως κολλήσει τον ελληνικό κορμό με τους πιτσιρικάδες Αμερικάνους που φέρνει. Ο Μπλάτ έχει άλλη λογική στην άμυνα από αυτό που έπαιζε ο Ολυμπιακός χρόνια τώρα. Θέλω να δω το ρόλο που θα έχει ο Σπανούλης και τις ισορροπίες μεταξύ ξένων και Ελλήνων. Θα συνεχίσουν οι Έλληνες να είναι οι πρωταγωνιστές και οι ξένοι συμπληρωματικοί ή θα το μοιράσει και ίσως δούμε εκπλήξεις;

Η αλλαγή προπονητή έχει πολλά καλά στην ομάδα. Καταρχάς έχουμε από τώρα αγωνία για το μπάσκετ που θα βγάλει η ομάδα και έχουμε μπροστά μας 3 μήνες. Σίγουρα θα δούμε πιο επιθετικό μπάσκετ από αυτό που βλέπαμε επί Σφαιρόπουλου. Ερωτηματικό είναι η αμυντική λειτουργία της ομάδας γιατί προσωπικά δεν γνωρίζω πως παίζουν οι νέοι παίκτες και τι άμυνα θέλει να παίζει ο νέος προπονητής. Επίσης ως Αμερικάνος προπονητής γνωρίζει πολύ καλά ότι και η ήττα είναι μέσα στο πρόγραμμα και δεν τον νοιάζει καν εάν κάνει κάποιες μέσα στη σεζόν, έτσι είναι το μπάσκετ έτσι είναι ο αθλητισμός. Το θέμα είναι ο κόσμος πως θα το διαχειριστεί αυτό γιατί εδώ βλέπουμε τρέλες να γράφονται μετά από ήττες.

Να θυμίσω η Μακάμπι όταν το σήκωσε το 2014 στο Top16 είχε 8-6 ρεκόρ στον όμιλο της και είχε τερματίσει στον όμιλο της (δύο των 8 ήταν τότε). Είναι απόλυτα φυσιολογικό να κάνει μια ομάδα ήττες ακόμα και από κατώτερους αντιπάλους. Sorry έτσι είναι ο αθλητισμός το ξαναγράφω. Το καλό είναι ότι στον Ολυμπιακό ο εκάστοτε προπονητής έχει την απόλυτη στήριξη των προέδρων και αυτό μετράει πολύ για τον κάθε επαγγελματία που θέλει να δουλέψει. Είναι βασικό αυτό να σε στηρίζουν.

Ελπίζω η αίγλη του Μπλάτ να κάνει τους προπονητές της εξέδρας να σκεφτούν καλύτερα πριν γράψουν ή πουν τη μαλακία τους μετά από ένα στραβό αποτέλεσμα.

Πάνω κάτω 3 μήνες είναι, υπομονή μέχρι να ξαναδούμε από κοντά την ομάδα, μέχρι τότε διαρκείας όσοι μπορούν αλλά να υπάρχει και παρουσία στα μη εμπορικά παιχνίδια έτσι;

Ευτυχώς φέτος έγιναν γρήγορα οι κινήσεις για ενίσχυση και δεν έχουμε ιστορίες για αγρίους, όσο για τη φυγή Παπαπέτρου εντάξει το 28% στα 3ποντα μας έφυγε δεν θα τα βάψουμε και μαύρα…

Τις επόμενες μέρες θα προσπαθήσω να μπω σε ρυθμό στο site με νέα κείμενα που χρωστάω, μέχρι τότε καλές διακοπές σε όσους κάνουν, σε όσους μένουν πίσω είναι ευκαιρία να χαρούν την πόλη με λιγότερο κόσμο.