Olympiacos-FC-Europa-League-Group-2018
3 Σεπτεμβρίου, 2018
Banner

Αυτός ο Ολυμπιακός περνάει στο Europa League

Όπως έγραψα και εχθές στο κείμενο μετά τον αγώνα με ΠΑΣ, ήρθε το κείμενο με τη γνώμη μου για την κλήρωση στο Europa League.

Με μια πρώτη ματιά τον βλέπω μια χαρά όμιλο για πρόκριση, ακόμα και ως 1ος. Ας πω όμως κάτι βασικό. Στη φάση των ομίλων δεν υπάρχουν εύκολοι και δύσκολοι όμιλοι. Για να έφτασαν οι ομάδες εκεί κάτι έκαναν είτε την σεζόν που μας πέρασε και μπήκαν απευθείας από τα πρωταθλήματα τους είτε από προκριματικά.

Απλώς άλλες είναι μια ή δύο σκάλες πιο πάνω ή πιο κάτω από άλλες ομάδες. Στο χορτάρι όμως κρίνονται οι νίκες και οι προκρίσεις. Στα τόσα χρόνια έχουμε δει σούπερ φαβορί να μένουν έξω και να περνάνε ομάδες που δεν σου γέμιζαν το μάτι μόνο από το όνομα τους. Στο χορτάρι όμως είναι το όλο παιχνίδι. Στην τελική έτσι είναι η Ευρώπη τέτοιες ομάδες θα έχει, τι θέλαμε τον Πλατανιά;

Για παράδειγμα στον όμιλο μας έχουμε μια ομάδα από το Λουξεμβούργο την Ντουντελάνζ. Μιλάμε για ομάδα από Λουξεμβούργο, γελάει ο κόσμος όταν ακούει κάποιος ποδόσφαιρο από Λουξεμβούργο. Ομάδες από αυτή τη χώρα χρόνια ξεκινάνε από τον πρώτο προκριματικό και εκεί μένουν αφού χάνουν με μεγάλα σκορ. Αυτή η ομάδα όμως έχει κάνει το ακατόρθωτο! Απέκλεισε τη Λέγκια από Πολωνία που κάθε χρόνο είναι σε ομίλους και κλασσική Πολωνική ομάδα και μετά τη Ρουμάνικη Κλούζ, επίσης παίζει σε ομίλους. Και οι δύο ομάδες είναι δύο με τρεις σκάλες ανώτερες από τη Ντουντελάνζ αλλά στο χορτάρι τις απέκλεισε και τις δύο.

Πάμε τώρα από πάνω προς τα κάτω. Από τους ισχυρούς μας ήρθε η Μίλαν. Αυτή η Μίλαν απέχει πολύ από την ομάδα που έχουμε όλοι στο μυαλό μας, μόνο το όνομα της έχει μείνει. Με διοικητικές αλλαγές από Μπερλουσκόνι σε Κινέζους και τώρα που θέλουν να φύγουν, όλο κάνει κινήσεις αλλά στο χορτάρι δεν έχει βρει (ευτυχώς) τον παλιό καλό εαυτό της. Δεν είναι το φόβητρο που λες πάω με λουλούδια στο Μεάτσα και ότι βγει. Στον Πειραιά πιστεύω ότι την έχουμε και θα κερδίσουμε εύκολα – δύσκολα. Στην Ιταλία θα πάμε για το καλύτερο και ίσως μια ισοπαλία μπορούμε της πάρουμε, εδώ της την πήρε η ΑΕΚ… Δεν είναι όμως ούτε Μπάγερν, ούτε Μπαρτσελόνα.

Από τον 3ο όμιλο μας έκατσε η Μπέτις. Στην 6η θέση τερμάτισε, το όνομα δεν λέει και πολλά αφού από το στοίχημα την ξέρουμε, αλλά στο χορτάρι για να έφτασε εκεί στην Πριμέρα κάτι θα κάνει καλά. Τερμάτισε με 18-6-14 κάτι που σημαίνει ότι δεν πολυγουστάρει τις ισοπαλίες και είτε θα κερδίσει, είτε θα χάσει. Στην έδρα της είχε 10-4-5 και εκτός 8-2-9. Ομάδα που ο Ολυμπιακός του εντός έδρας με Μπέρνλι στον Πειραιά της βάζει εύκολα 2 με 3 γκολ. Εκτός θα το χτυπήσουμε όπως και αυτοί αφού είπαμε δεν είναι της ισοπαλίας, και φέτος την κόντρα την παίζουμε πολύ καλά με πίεση από ψηλά.

Και πάμε στην Ντουντελάνζ που έγραψα πρώτη. Εδώ δεν έχω να γράψω πολλά. Ομάδα από Λουξεμβούργο, αυτό τα λέει όλα. Σέβομαι την πρόκριση και τις νίκες της αλλά παραμένει ομάδα από Λουξεμβούργο που στο ranking της UEFA είναι στην 48η θέση κοντά σε Μάλτα, Β. Ιρλανδία και Ν. Φερόε… Οι δύο νίκες εντός εκτός εννοούνται… για Ολυμπιακό μιλάμε.

Οπότε με μπακαλίστικα μαθηματικά έχουμε 6 βαθμούς με Ντουντελάνζ, 3 με Μπέτις εντός, 3 με Μίλαν, σύνολο 12 πιστεύω είμαστε μια χαρά. Όλα θα κριθούν ποιος θα την πατήσει με την πιο αδύναμη ομάδα, εκτός εάν όλοι κάνουν το απόλυτο απέναντι της που δεν το πιστεύω. Όποιος την πατήσει θα μείνει και απ’ έξω γιατί θα ψάχνει τους βαθμούς σε άλλο αγώνα.

Η Μίλαν δεν είναι το μεγαθήριο που θα κάνει επίσης νίκες εντός εκτός με όλους και να καθαρίσει τη θέση, οπότε θα γίνει τζόγος ανάμεσα σε 3 ομάδες για 2 θέσεις. Μας δίνω πιθανότητες πρόκρισης πάνω από 70% αρκεί να είμαστε σοβαροί όπως τώρα και να μην έχουμε τραυματισμούς.

Αυτά τα ολίγα για το Europa που ξεκινάει. Ευτυχώς φέτος το πήραμε ζεστά, γιατί τα άλλα χρόνια μετά τους ομίλους του Champions League ξενερώναμε και λέγαμε εντάξει πιο Europa λες και ήμασταν η Σεβίλλη που τα έχει πάρει σερί. Δεν θα μιλήσω για άλλες εποχές που λέγαμε εντάξει γιατί να κάνουμε μεταγραφές αφού θα πέσουμε με Μίλαν και θα αποκλειστούμε και τελικά η Μίλαν δεν περνούσε την Βέρντερ Βρέμης… έχουν ειπωθεί και αυτά…

Ο περσινός χαμένος τίτλος και η όχι σίγουρη παρουσία σε ομίλους μόνο καλό έκανε γιατί πολλοί επιτέλους πάτησαν Γη. Είναι ένα restart για τον οργανισμό που τόσα χρόνια πηγαίναμε στον αυτόματο.

Τα ξαναλέμε όταν θα έχω κάτι να γράψω.