Olympiacos-Piraeus-BC
2 Νοεμβρίου, 2018
Banner

Όταν το DNA της ομάδας μιλάει

Ήττα στη Ρωσία από την ΤΣΣΚΑ και πρέπει να γράψω μερικά πραγματάκια όπως είναι, γιατί δεν θα τα γράψει άλλος πιστεύω.

Ως κυνικός βλέπω τα πράγματα ψυχρά και έτσι πρέπει να γραφτούν. Αλήθειες με στοιχεία και μόνο. Η ομάδα εχτές έχασε με 69-65 και είχε τις ευκαιρίες της να πάρει το παιχνίδι, αλλά δεν άντεξε. Λέω άντεξε γιατί εχτές έπαιξαν 10 παίκτες και από αυτούς σκόραραν μόνο οι 6! Δε νομίζω να έχω ξαναδεί στον Ολυμπιακό να σκοράρουν σε μια βραδιά η βασική 5άδα (με Σπανούλη και όχι Τουπάν που ξεκίνησε) συν ένας αναπληρωματικός.

Πολλοί θα πουν ότι ο Ολυμπιακός κράτησε ολόκληρη ΤΣΣΚΑ στους 69 πόντους και επειδή η διαφορά είναι 4 πόντοι έκανε κατόρθωμα και μπορούσε να πάρει το παιχνίδι. Εγώ λέω ότι έκανε ένα από τα χειρότερα παιχνίδια του και ότι τα τελευταία χρόνια στη Ρωσία χάνει πάντα δύσκολα και με μικρές διαφορές.

Να σας θυμίσω λοιπόν, 21/3/2018 89-81, 7/4/2017 90-86, 12/2/2016 92-85, 3/4/2015 76-70, 10/3/2013 52-69. Ο Ολυμπιακός λοιπόν την έχει κοντράρει και σε υψηλό σκορ και σε χαμηλό. Εχτές στο παιχνίδι βγήκε το DNA της ομάδας όπου μόνο έτσι έχει μάθει και μπορεί να κερδίζει αντιπάλους με καλύτερο ρόστερ.

Ναι ο Μπλάτ θέλει και έχει περάσει μια άλλη φιλοσοφία στο παιχνίδι, πιο γρήγορο, πιο επιθετικό αλλά είναι για συγκεκριμένους αντιπάλους αυτό. Όταν ο άλλος είναι καλύτερος ή το ίδιο γρήγορος με καλές μονάδες εκεί θέλει άλλη λογική. Είδαμε πράγματα που έκανε ο Ολυμπιακός επί Σφαιρόπουλου, να τραβάει επιθέσεις στα 24, να μένει η μπάλα στα χέρια, να παίρνει τραβηγμένα μακρινά σουτ. Κι όμως με αυτή τη λογική και τη σκληρή άμυνα κατάφερε να είναι μπροστά και να χάσει στο τέλος από δικές του χαζομάρες.

Πάλι ο Σπανούλης ήταν εκεί στα 37 του να τραβήξει την ομάδα στα δύσκολα. Όσο και να μην τον θέλουν πολλοί αυτός έρχεται εκεί που δεν το περιμένεις και κάνει ένα παιχνίδι που λες άντε να του ανανεώσουμε άλλη μια σεζόν. Καλώς ή κακώς ο Ολυμπιακός ακόμα έχει βάση στον Σπανούλη και δεν ξέρω πως μπορεί να αλλάξει αυτό στο κοντινό μέλλον. Μαζί του οι Πρίντεζης και Γκος πήγαν να κερδίσουν μόνοι τους την ΤΣΣΚΑ του γραφικού βοηθού του Ομπράντοβιτς και εσχάτως πελάτη μας στα F4.

Από εκεί και πέρα, στο 5 υπάρχει σοβαρότατο θέμα και στα επόμενα παιχνίδια θα μας χτυπάνε εκεί οι αντίπαλοι. Ο Μιλουτίνοφ αρχίζει και βγάζει μια κούραση και το βλέπουμε από κάτι χαζά φάουλ ώρες ώρες. Εχτές δεν ξέρω γιατί ξεχάστηκε στον πάγκο στην 4η περίοδο. Ο Λεντέι μπορεί να είναι καλός αλλά είναι 4 προς 3 και όχι προς 5. Στη ρακέτα έκαναν πάρτι με άλευ ουπ και επιθετικά ριμπάουντ. Το παιχνίδι δεν χάθηκε στο χαμένο τραβηγμένο σουτ του Βασίλη όπου ο καθένας τέτοιος παίκτης θα το έπαιρνε αλλά στην χαμένη επίθεση της ΤΣΣΚΑ και τα χαμένα 3 αμυντικά ριμπάουντ που δεν πήρε κανένας.

Το ρόστερ μας είναι μισό! Δεύτερος ψηλός να γεμίζει τη ρακέτα δεν υπάρχει, ο Τίμα δεν υπάρχει καν και ο Τουπάν είναι σαν καρδιογράφημα, μια πάνω μια κάτω. Πρέπει να καταλάβει ο κόσμος κάτι. Τα προσωπικά στατιστικά δεν λένε ποτέ λάθος και πρέπει να τα διαβάζουμε. Ο Τουπάν για παράδειγμα έχει τρίποντο στο 37,7% και πάνω κάτω εκεί θα τελειώσει τη χρονιά του. Όταν όμως σε έναν αγώνα το έχει πάει στο 60-70% είναι απόλυτα φυσιολογικά πιο μετά να κάνει και το 0-10% για να έρθει ισορροπία. Σας το έχω ξαναγράψει, δείτε πέρυσι τον Ρίβερς του βάζελου που είχε απίστευτα στατιστικά στο ξεκίνημα της σεζόν και πως τελείωσε μετά. Οι ατομικοί αριθμοί παίζουν ρόλο, αυτοί κάνουν και τις μεταγραφές.

Ο Μπλάτ θα πρέπει να πάρει δύο γρήγορες αποφάσεις για το 5 και τον Τίμα. Προσωπικά θα έδιωχνα τον Τίμα που κοστίζει και 1εκ θα κατέβαζα τον Λεντέι στο 4-3 και θα έπαιρνα ένα ψηλό. Οι αντίπαλοι θα χτυπάνε πάνω στον Μίλου να τον φορτώνουν φάουλ, αυτό θα κάνει και ο βάζελος που έχει ποσότητα αλλά όχι ποιότητα. Θα ρίξει Βουγιούκα πάνω του να πάρει 2 φάουλ, να βάλει Παπαγιάννη για άλλα 2 και μετά ανενόχλητοι οι ΓκιστΛάσμε να κάνουν παιχνίδι.

Ο κόσμος θα πρέπει να έχει χαμηλά τον πήχη για αρχή γιατί θα δούμε πολλά φέτος. Αφήστε ενθουσιασμούς, συστήματα και περιγραφές, το καλοκαίρι πέρασε και τώρα βλέπουμε την πραγματικότητα όπως είναι. Θέλει υπομονή και όχι πίεση πάνω στην ομάδα, να παίξει όπως μπορεί και να περιμένουμε. Τώρα θέλουμε αποτελέσματα και όχι θέαμα, οι νίκες μετράνε και να μην υπάρχουν απώλειες παικτών!

Συνεχίζουμε με υπομονή και δουλειά, τίποτα παραπάνω, τίποτα παρακάτω.

ΥΓ1: Αυτός ο Ροντρίγκεζ τι παίκτης είναι… και να σκεφτεί κάποιος οτι έχει και Ντε Κολό άποντο που σε άλλη ομάδα θα ήταν ο βασικός των βασικών