Eimai-Olympiacos-RedView
11 Μαρτίου, 2019
Banner

Γενέθλια με 4άρα στον Άρη και καλή μπάλα πάλι

Καλησπέρα, καλή εβδομάδα, χρόνια πολλά και καλή Σαρακοστή σε όλους.

Για τον αγώνα με τον Άρη θα γράψω που χρωστάω από χθες, αλλά έτσι είναι όταν έχεις δουλειές 24/7, εδώ είμαι όμως και πάλι.

4 τεμάχια στον Άρη έτσι για τα χρόνια πολλά και με καλή μπαλίτσα. Τη γνωστή που παίζει η ομάδα στην έδρα της, απέναντι σε έναν Άρη που ήρθε να παίξει μπάλα. Πολλοί πριν τον αγώνα είχαν μια άποψη ότι το απόγευμα θα ήταν δύσκολο, προσωπικά είχα πει και σε ένα φίλο να το παίξει over 3.5 που πλήρωνε κάπου στο 2.25.

Το έχω γράψει πολλές φόρες και ας λένε οι γνωστοί παντογνώστες στα media τα δικά τους για Μαρτίνς. Όσο μια ομάδα κάνει φάσεις δεν τη φοβάσαι. Να φοβάσαι όταν δεν κάνει ευκαιρίες και κερδίζει με τίποτα 1-0 με το ζόρι ή με την τύχη.

Ο Μαρτίνς μέσα σε ένα χρόνο κατάφερε με ένα εντελώς καινούριο σύνολο παικτών να παίζει μπάλα, που δεν έπαιζε τον προηγούμενο καιρό με όσους πέρασαν μετά τον Σίλβα. Η μοναδική του ατυχία είναι η άμυνα που δεν έκατσε καλά και θα εξηγήσω.

Ο Ολυμπιακός διαθέτει 4 στοπερ. Βούκοβιτς, Σισέ, Μιράντα, Μεριά. Ο Μιράντα είναι δανεικός που έπαιζε Championship στην Αγγλία και δεν είναι η καλύτερη δυνατή λύση, χθες πάλι είχε λάθη. Ο Μεριά είναι μεταγραφή και είναι παίκτης ρίσκο αφού πρώτη φορά βγήκε από Τυνησία αλλά είναι και διεθνής, οπότε πιστεύεις ότι πήρες ένα στόπερ να σου παίζει στο 6-7 σταθερά. Δεν μπορώ να πω ότι είναι κακός όσο είναι ο Μιράντα, ίσα ίσα και ως δεξί μπακ παίζει ότι μπορεί, τίμια λύση για ένα ρόστερ.

Από την άλλη έχουμε τον Σισέ όπου ο Μαρτίνς στην αρχή δεν τον έβαζε να παίζει για όσους θυμούνται και είναι ένα project που στην ΠΑΕ το βλέπουν να φέρει 15εκ και πάνω. Οπότε αναγκαστικά θα παίξεις με τον Σισέ και θα ανεχτείς τις όποιες γκέλες του. Απλώς για να βγάλεις ή να φτιάξεις έναν τέτοιο παίκτη πρέπει δίπλα του να έχεις έναν ογκόλιθο τύπου Μέλμπεργκ. Εμείς έχουμε τον Βούκοβιτς έναν παίκτη ερωτηματικό και θα το εξηγήσω.

Τι θέλεις είπαμε για τον Σισέ δίπλα; Έναν έμπειρο παίκτη όπως ο Μέλμπεργκ. Ο Βούκοβιτς είναι 30αρης και με παρουσία στην Εθνική Σερβίας, μάλιστα πέρυσι στο πέρασμα του από την Ιταλία η παρουσία του ήταν καλή και αρκετοί έλεγαν για το λάθος του Ολυμπιακού που τον έδωσε δανεικό. Ήρθε λοιπόν αυτός ο έμπειρος παίκτης πίσω και ο Μαρτίνς έκανε αυτό που όλοι θα είχαν σκεφτεί, έβαλε δυάδα ΒούκοβιτςΣισέ, τα αποτελέσματα γνωστά.

Θα μου πεις να σκάσει λεφτά ο Μαρινάκης να φέρει στόπερ. Θα σου πω τα έσκασε στον Ένχελς, απλώς αυτόν τον πήρε η κάτω βόλτα με την όλη κατάσταση που επικρατούσε πέρυσι στα αποδυτήρια. Σήμερα κάνει μεγάλα παιχνίδια στη Γαλλία και είναι στο στόχαστρο της Άρσεναλ. Για να καταλάβουμε πολλές φορές, τι λέμε εδώ στην Ελλάδα, πως τους βαφτίζουμε και όταν φεύγουν γίνονται αυτόματα παιχταράδες. Δεν είναι έτσι φταίνε και άλλα θέματα σε μια ομάδα. Πάντως δεν είναι τυχαίο ότι 7 χρόνια μετά μιλάμε ακόμα για Μέλμπεργκ, για να καταλάβουμε τι εστι να βρείς καλό στόπερ.

Πάμε τώρα στην άλλη σημαντική θέση στο σύγχρονο ποδόσφαιρο που είναι των πλάγιων μπακ που ανεβαίνουν. Είδαμε όλοι τη διαφορά να παίζεις με Ομάρ και χωρίς αυτόν και τα ανεβάσματα του. Είναι βασικό στο ποδόσφαιρο τα μπακ να γίνονται extra παίκτες στην επίθεση της ομάδας. Άλλο ένα στοιχείο που στοίχησε στην ομάδα αλλά και στον προπονητή που αναγκάστηκε να κατεβάζει την ομάδα αλλιώς, είτε με Μεριά που δεν είναι μπακ, είτε με Τόρο που δεν έχει τα ανεβάσματα του παρελθόντος.

Πάμε τώρα και στην επίθεση, εκεί που πολλοί έλεγαν και λένε ότι έχει θέμα ο Ολυμπιακός. Ρίχνω μια ματιά στη βαθμολογία και βλέπω ΠΑΟΚ 51 γκολ, Ολυμπιακός 51 γκολ, ΑΕΚ 37. Στην άμυνα ΠΑΟΚ 11, Ολυμπιακός 15, ΑΕΚ 15. Το παιχνίδι χάθηκε στην άμυνα φέτος και όχι στην επίθεση. Ναι κάνει πολλές ευκαιρίες αλλά το έχω αναλύσει, επειδή ΚΑΝΕΝΑΣ δεν το γράφει, το τι εννοούμε ευκαιρίες ή τελικές. Τελική είναι και το να σουτάρει ο τερματοφύλακας από το ένα τέρμα να φτάσει στο άλλο και να βγει λίγο έξω από τα δοκάρια. Αλλά σε αυτή την τελική πόσες είναι οι πιθανότητες για να σκοράρει; Τίποτα.

Τι θέλω να πω και πάλι. Ο Γκερέρο και Χασάν δεν είναι κακοί παίκτες. Ο Γκερέρο σκοράρει πολύ με το κεφάλι, ενώ στα φιλικά της προετοιμασίας είχε γκολ σε κάθε αγώνα και όλοι έλεγαν τι κελεπούρι βρήκαμε. Ο Χασάν επίσης δεν είναι κακός παίκτης. Σίγουρα και οι 2 είναι διαφορετικής κοψιάς επιθετικοί, αλλά δεν είδα και στο κενό τέρμα για παράδειγμα να πετάει κάποιος την μπάλα στα πουλιά. Το να μπει ένα γκολ είναι ένα μεγάλο ποσοστό στο να το ‘χεις να ξέρεις που να είσαι μέσα στην περιοχή και μετά ή εκτέλεση όπως σου κάτσει η φάση. Και οι πιο μεγάλοι επιθετικοί έχουν χάσει εύκολα γκολ, παίζουν πολλά ρόλο. Ο Πρίγιοβιτς για παράδειγμα έφυγε από τον ΠΑΟΚ ως μηχανή των γκολ και στους Άραβες πριν από 2-3 μέρες έβαλε το 1ο του. Ο Καρντόζο και εάν ήταν μηχανή των γκολ και εδώ δεν άφησε δοκάρι για δοκάρι. Πήγε μετά στο Μεξικό και σκόραρε με ευκολία. Μπορεί να έρθει ο Ζλάταν εδώ και να βάλει 5 γκολ μόνο, δύσκολο είναι; Είπαμε παίζει ρόλο τι ευκαιρίες κάνουμε, τι μετράμε ως ευκαιρία και τι πιθανότητες δίνουμε για να γίνει γκολ. Του Φέτφα με ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ ναι αυτό το λες ότι είχε πάνω από 80% για γκολ. Αλλά ένα ψαλιδάκι κουκουρούκου στην μεγάλη περιοχή είναι 50/50 πως θα το πιάσει, πως θα είναι το σώμα κτλ.

Τα γράφω αναλυτικά για να καταλάβουμε τι εννοούμε ευκαιρίες και τι εννοούμε το καλός επιθετικός. Λένε για παράδειγμα στο ράδιο ο Γκερέρο είχε βάλει στην Ισπανία 5 γκολ τι τον πήραμε. Ναι είχε βάλει λίγα αλλά σε τι ομάδα έπαιζε, πως έπαιζε η ομάδα του. Εάν είναι μια μικρομεσαία που παίζει με αντεπιθέσεις τι περιμένεις να βάλει 30 γκολ; Εάν έπαιζε στη Ρεάλ και ο χειρότερος να ήταν θα είχε σίγουρα πάνω από 10 εύκολα. Μεγάλο ρόλο παίζει ο τρόπος ανάπτυξης και τι ρόλο είχαν στις ομάδες τους. Προσοχή δεν λέω ότι δεν θέλουμε μεταγραφή καλού επιθετικού απλώς ότι και αυτή είναι ένα ρίσκο που πρέπει να το δεχτείς όταν την κάνεις.

Ουφ, αυτά τα λίγα για το χθεσινό παιχνίδι. Τώρα έχουμε με ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ και πολλοί θα περιμένουν τον Μαρτίνς στη γωνία σε περίπτωση μη νίκης, να το θυμάστε.

Για μπάσκετ δεν σχολιάζω γιατί δεν έχω καταλάβει τι θα γίνει. Εφόσον θα πάμε Αδριατική, ή δεν θα κατέβουμε με ΠΑΟ λόγω διαιτητών, θα τιμωρηθούμε με αφαίρεση βαθμών ή στην Α2, γιατί το τραβάμε και παίζουμε ακόμα και συνεχίζουμε να έχουμε κακή εικόνα. Το είχα γράψει μετά τη νίκη στο Μαυροβούνιο, κάλμαααα με έναν αγώνα δεν βλέπουμε αλλαγές είναι βαθύτερο το θέμα στην ομάδα και θα περιμένω τη συνέχεια.