Olympiacos-Piraeus-BC
30 Μαρτίου, 2019
Banner

Η βραδιά όπου ο Γουέμπερ απομυθοποίησε τα μπάτζετ

Θα έγραφα εχθές μετά τον αγώνα όταν γύρισα σπίτι αλλά σίγουρα δεν θα έγραφα σωστά, όχι γιατί θα είχα νεύρα αλλά είχα μια ξενέρα που είχαμε όλοι όσοι φύγαμε από το ΣΕΦ.

Η χθεσινή βραδιά δεν είναι για μεγάλες αναλύσεις αφού είναι μια συνέχεια της “ανωμαλίας” που συνεχίζει τον τελευταίο καιρό στην ομάδα.

Η ομάδα είναι σε μια φάση που δεν έχει αφήσει ήττα για ήττα, δεν συμπληρώνει 12αδα, έχει θέμα όρεξης στο παιχνίδι και μια ατμόσφαιρα γύρω γύρω με υπόγειο πόλεμο από τους πράσινους λιβελογράφους και τους δορυφόρους τους.

Στο παιχνίδι τώρα, προσωπικά πίστευα ότι θα κέρδιζε τον αγώνα γιατί πίστευα ότι οι παίκτες σε τέτοιο παιχνίδι θα έβγαζαν εγωισμό και θα τα έδιναν όλα για όλα. Αν και ξεκίνησε σωστά και έδειχνε ότι απλά θα συντηρούσε μια διαφορά γύρω στους 10 πόντους μέχρι τέλους.

Η αλλαγή έγινε στα τελευταία 3 λεπτά της 3ης περιόδου που εκεί δεν μας έβγαινε καμία επίθεση και η Ζαλγκίρις σιγά σιγά κατέβαζε τη διαφορά. Η συνέχεια γνωστή.

Στα γύρω γύρω τώρα. Ο Γουέμπερ απέδειξε με την παρουσία του στο παρκέ ότι το μπάσκετ δεν είναι θέμα μπάτζετ όπως θέλουν πολλοί και έχουν συνηθίσει να παρουσιάζουν. Είναι θέμα το πόσο σέβεσαι τη φανέλα που φοράς ας πληρώνεσαι και 1000 ευρώ το μήνα που λέει ο λόγος.

Τα συμβόλαια που έχει ο κάθε παίκτης και πληρώνουν οι ομάδες το έχω ξαναγράψει είναι μια κατάσταση με πολλούς αστερίσκους. Καταρχάς πληρώνεις το τι έκανε στο παρελθόν ο παίκτης και ελπίζεις να συνεχίσει να κάνει τα ίδια, δεν πληρώνεις έχοντας σίγουρο κάτι. Αυτό το γράφω για το συμβόλαιο του Μάντζαρη που έλεος με την καραμέλα για τα 800 που παίρνει και ΟΡΘΩΣ! Θα το ξαναγράψω, ο Βαγγέλης πήρε ένα συμβόλαιο υψηλό γιατί ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ που έγινε η ανανέωση ΕΠΡΕΠΕ να πάρει τέτοιο συμβόλαιο για 2 λόγους. Ο ένας είναι ότι είναι ένα μέλος της ομάδας με αρκετά χρόνια παρουσία στην ομάδα και 2 Ευρωλίγκες και με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Ο δεύτερος είναι ότι επειδή στην Α1 πρέπει να έχουμε έναν συγκεκριμένο αριθμό Ελλήνων παικτών αναγκαστικά οι Αγγελόπουλοι μπήκαν σε άτυπο πλειστηριασμό με ΠΑΟ για να τον κρατήσουν.

Ελάτε τώρα κοιταχτείτε στον καθρέφτη σας όλοι εσείς που μουρμουράτε για το συμβόλαιο του Μάντζαρη και πείτε μου στα ίσα, εάν δεν του έκαναν ανανέωση οι Αγγελόπουλοι, εσείς οι ίδιοι δεν θα λέγατε ότι δεν βάζουν χρήματα στην ομάδα, ε και τι ήταν 2-3 κατοστάρικα να ανέβουν για να τον κρατήσουν, τι όχι; Σοβαροί να είμαστε.

Τα συμβόλαια λοιπόν από ομάδα σε ομάδα, χώρα σε χώρα έχουν διαφορετικές λογικές. Για παράδειγμα ένα μπουκάλι γάλα έχει ίδια τιμή στην Ελλάδα ίδια στην Αγγλία και τη Ρωσία; Όχι, έτσι είναι και τα συμβόλαια, μπορεί να έχεις έναν καλό παίκτη με Χ αμοιβή αλλά εάν θα ήταν στην ΤΣΣΚΑ θα είχε ΧΧ αμοιβή, ο ακριβώς ίδιος παίκτης. Το timing σε μεταγραφές, το μάτι και πάντα η τύχη παίζει μεγάλο ρόλο στο πως θα φτιάξεις ένα ρόστερ. Φυσικά παίζει ρόλο και τη δουλειά κάνεις σε ακαδημίες και μάζεμα γύρω γύρω. Άλλο μεγάλο παράδειγμα που έχω χιλιογράψει είναι ο Μιλουτίνοφ, τον ανακαλύψαμε μας έκατσε που δούλεψε και τον έχουμε με ένα συμβόλαιο που ξέρουμε ότι για την αξία του είναι χαμηλό. Σε άλλη ομάδα θα είχε τα διπλά πολύ εύκολα, μιλάμε για το καλύτερο 5αρι της Ευρώπης παίκτη που πάει για NBA, κι όμως τον έχουμε εμείς!

Τι θέλω να πω. Πρέπει να αποφασιστεί πως θα φτιάξεις ένα ρόστερ και το καλοκαίρι πρέπει αυτό να μπει στο τραπέζι. Η Euroleague μεγαλώνει, οι απαιτήσεις είναι πιο μεγάλες, ταξίδια πιο πολλά και τα επόμενα χρόνια θα γίνουν και πιο μακρινά.

Η μία επιλογή είναι να έχεις έναν παίκτη ορχήστρα που λέμε και να χτίσεις γύρω από αυτόν. Η άλλη είναι να γεμίσεις μια 12αδα με παίκτες να σου παίζουν στο 6-7 απόδοση, μέτρια αλλά σίγουρα (όσο είναι δυνατόν). Η άλλη είναι να πάρεις 2-3 παίκτες να σου παίζουν στο 8-9 και μετά σαπάκια του 5 γιατί δεν έχεις χρήματα. Προσωπικά θέλω να έχω 12 παίκτες όπως ο Γουέμπερ χθες, να έχουν τα @@ και να παίζουν αυτό που μπορούν! Το προτιμώ και είναι πιο τίμιο από το να έχεις πληρωθεί για μια αξία που δεν βγάζεις στο παρκέ. Μπορώ να έχω 12 κορμιά όλα πάνω από 2 μέτρα και να μου παίζουν στο 7, με δουλειά θα έχω ομάδα με αντοχές. Εκεί μπαίνει ο παράγοντας προπονητής πιο πολύ διότι θα πρέπει να τους δουλέψει όταν έχει τέτοιους παίκτες και να τους βγάλει ρόλους, από το να έχει 2-3 καλούς παίκτες και να γίνεται διαχειριστής και όχι προπονητής.

Ο Γουέμπερ έδειξε χθες ότι εάν προσπαθείς και έχεις όρεξη κάνεις καλό στην ομάδα όσα και να παίρνεις στον τραπεζικό λογαριασμό. Οπότε για εμένα δεν παίζουν ρόλο τα χρήματα που θα χαλάσεις για μια ομάδα, μπορεί να τα δώσεις και να πάνε στον κουβά. Παίκτες με όρεξη και για στόχους θέλει η ομάδα αφού η τωρινή μάλλον δείχνει κουρασμένη και κορεσμένη.

Συζήτηση καλοκαιριού και βλέπουμε.

Τώρα για τα play offs, προσωπικά δεν είμαστε φέτος για εκεί και πολλοί διαφωνούν μαζί μου. Δεν βλέπω τον λόγο γιατί θα πρέπει να συρθούμε σε μια σειρά αγώνων με ανώτερες ομάδες από εμάς τη συγκεκριμένη περίοδο και να συνεχιστεί η όλη μουρμούρα που μόνο κακό κάνει στην ομάδα και τον οργανισμό. Εγώ ξέρω εάν κοπεί κάποιος πάει και κάνει ράμματα δεν το βασανίζει με επιδέσμους και ιώδιο. Έτσι θέλει η ομάδα κάτι απότομο για τέλος, πραγματικά δεν υπάρχει λόγος να συνεχίσουμε αυτό που γίνεται. Δεν θα χαλάσει καμία ιστορία ένας αποκλεισμός σιγά, κάθε χρόνο εκεί ήμασταν όπου άλλες ομάδες δεν ήταν. Να πέσουμε με Ρεάλ, Φενέρ, ΤΣΣΚΑ να κάνουμε δηλαδή τι; Θα ξεκινήσουμε με 2 αγώνες εκτός και ήττες και ίσως γίνει σκούπα στο ΣΕΦ, εδώ έχουν περάσει άλλοι και άλλοι. Τέλος και πάμε για τη νέα σεζόν δεν είναι κακό.

Πάμε τώρα για το αγαπημένο μου θέμα για τα πράσινα ΑΡΔ – payroll όπου η εργολαβία πάει σύννεφο. Για δύο θέματα θα γράψω το ένα είναι για Αγγελόπουλους και το άλλο για τα πανό.

Στο πρώτο συνεχίζει μια γραμμή ότι οι Αγγελόπουλοι ψάχνουν τρόπο να φύγουν από την ΚΑΕ. Αλήθεια πως ψάχνουν τρόπο να φύγουν από τη στιγμή που είχαν ψαχτεί και σοβαρά για την ανέγερση νέου γηπέδου μπάσκετ. Αφού ήθελαν να φύγουν πήγαν και έκλεισαν χορηγία 20 εκ. με BWIN, έφεραν Μπλάτ έκαναν και κλειστά 2ετη συμβόλαια. Αφού θέλουν να την κάνουν γιατί ψάχνουν λύση για Αδριατική Λίγκα; Αλλά κατά τα άλλα συνεχίζουν το ποίημα ότι θέλουν να φύγουν ε;

Πάμε τώρα και στα πανό, γιατί στην Ελλάδα μας αρέσει να στρουθοκαμηλίζουμε και να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας. Θα το γράψω όσο πιο κυνικά το βλέπω και ας ενοχλεί.

Ανέβηκαν 2 πανό στο ΣΕΦ για μια κατάσταση που έγινε κάποια χρόνια πριν. ΠΡΟΣΟΧΗ για μια κατάσταση που ήταν ένα ραντεβού (όπως λένε πολλοί γνώστες) μεταξύ οπαδών. ΠΟΥΘΕΝΑ δεν έχει αναφερθεί δολοφονία ή κάτι τέτοιο που αυτό είναι μια δεύτερη κατάσταση. Τα πανό λοιπόν έγραφαν για ένα γεγονός μεταξύ οπαδών όπου βρέθηκαν σε ένα σημείο για ένα συγκεκριμένο σκοπό, το αποτέλεσμα που θα είχε η συνάντηση πάνω κάτω ο καθένας το γνωρίζει.

Παρόλα αυτά συνεχίζουν οι πράσινοι ΑΡΔ να γράφουν για το τι υπονοούσαν τα πανό εννοείται η πράσινη ΚΑΕ κίνησε και καταστάσεις στην Euroleague. Αλήθεια το πανό στο ΟΑΚΑ για την επίθεση στο Παπαστράτειο κανείς δεν το είδε; Ο επώνυμος οπαδός δεν το είδε; δεν τον ενόχλησε; τους πράσινους αστείους ΑΡΔ δεν τους ενόχλησε;

Και μιλάνε για πανό ποίοι; Αυτοί που είχαν ανεβάσει τόσα και τόσα για τους νεκρούς της Θύρας 7 τόσα χρόνια, τα “όσοι ζείτε να πάτε να τους βρείτε” δεν τα έχουν δει; Η το “δόξα στους θυρωρούς” τα ξέχασαν; Για να μην συνεχίσω για τον επώνυμο οπαδό με όσα έλεγε μπροστά σε κάμερα και στα μάτια – αυτιά ακόμα και παιδιών προς τον Σπανούλη;

Τα έχετε ξεχάσει όλα αυτά; Όλα καλά στην πράσινη αυλή σας; Κατεβήκαμε από τον Άρη και δεν ξέρουμε τι έχουμε ζήσει σε αυτή τη χώρα; Αλλά ο Ολυμπιακός είναι ο κακός και οι οπαδοί του όπου έχετε φροντίσει να τους μπλέξετε μέχρι ότι μπορεί να φανταστεί κανείς.

Από χθες και σήμερα συνεχίζω να ακούω πάντως και να διαβάζω από τη μια πλευρά το γεγονός και όχι από όλες τις πλευρές ενώ κάποιες απόψεις τις κόβουν που δεν είναι της πράσινης γραμμής.

Το ξαναλέω τα πανό ήταν για ένα γεγονός ανάμεσα σε οπαδούς, που μάλλον είχαν ραντεβού και είναι μεταξύ τους θέματα. Το ότι φοράνε πράσινα, κόκκινα, μπλε, πορτοκαλί δεν παίζει ρόλο γιατί στη θέση των ομάδων μπορεί να ήταν πολιτικά κόμματα, μπορεί να ήταν χωρίς χρώματα αλλά “αντίπαλες” πόλεις. Η λογική (για τον καθένα) παραμένει ίδια, οπότε sorry αλλά δεν με ενδιαφέρει κι όλας γιατί αυτά τα θέματα δεν θα τα λύσω εγώ.

Να φανταστώ ότι όλοι τα έχουν λυμένα στη ζωή τους και το κράτος επίσης τα έχει όλα λυμένα και τα πανό προκαλούν χουλιγκανισμό. Πάντως την Αθήνα που την καίνε για πλάκα σε κάθε ευκαιρία δεν έχω δει κάποιον να ενοχλείται και εκεί είχαμε νεκρούς έτσι;

Το θέμα της βίας είναι βαθύτερο και λύση μάλλον κάποιοι δεν θέλουν να τη βρουν. Η αλήθεια πάντως είναι ότι ο ελαφρόμυαλος πιτσιρικάς πιο πολύ θα προκληθεί από αυτά που διαβάζει και ακούει από τα media παρά από ένα πανό, επιτέλους δηλαδή μεταξύ μας να υπάρχει ειλικρίνεια.

Τα λέμε αύριο μετά τη μπάλα.