Olympiacos-Basketball-RedView
21 Σεπτεμβρίου, 2019
Banner

Σεζόν ορόσημο για τον μπασκετικό Ολυμπιακό

Σάββατο σήμερα και ώρα να γράψω κείμενο για μπάσκετ. Κάτι που ήθελα καιρό να το κάνω αλλά έχω παράλληλα και διάφορα άλλα που κάνω, ήρθε όμως η ώρα για να γράψω μερικά πραγματάκια που θα συνοδέψουν όλη τη φετινή σεζόν.

Ο Ολυμπιακός φέτος είναι σε μια χρονιά ορόσημο από πολλές απόψεις. Τα τελευταία ειδικά χρόνια το διαβάζατε κάθε αρχή σεζόν γιατί εντάξει το πουλάς καλύτερα. Φέτος όμως όντως είναι η χρονιά ορόσημο με βλέμμα στο μέλλον, εκεί που οι άλλοι θα το πάρουν χαμπάρι πιο μετά.

Μετά το #mexritelous που ξεκίνησε την προηγούμενη σεζόν, τώρα ήρθε η ώρα να γίνει πραγματικότητα. Γιατί καλά τα λόγια και οι επαναστάσεις στα social αλλά οι πράξεις είναι που μετράνε και μένουν.

Ο Ολυμπιακός με το νέο project της αναπτυξιακής ομάδας επιτέλους έκανε αυτό που έγραφα τα τελευταία δύο χρόνια στο blog μου και σε πολλούς δεν άρεσε ή έλεγαν ότι δεν γίνονται αυτά. Εάν όμως βλέπεις μπροστά δεν είναι δύσκολο να καταλάβεις ότι αργά ή γρήγορα οι εθνικές λίγκες θα πεθάνουν. Δυστυχώς ο πολύς κόσμος δεν μπορεί και στη ζωή του να κάνει το παραπάνω βήμα, να τολμήσει να βγει από το “κουτί” που λέμε και να σκεφτεί παραπέρα. Όσοι το κάνουν είναι αυτοί που στο τέλος έχουν κάνει κάτι και πολλές φορές τους βγαίνει σε καλό αφού είναι πρωτοπόροι σε αυτό.

Έτσι όπως γρήγορα προχωράει ο αθλητισμός μαζί του τρέχουν και τα χρήματα. Είναι απόλυτα φυσιολογικό γιατί όλα είναι μπίζνες που λέμε στο χωριό μου στην Αριζόνα. Ακόμα και οι Ολυμπιακοί Αγώνες που ξεκίνησαν με άλλο σκοπό είναι 100% pure bussiness. Οπότε για να επιβιώσεις θα πρέπει να πας χεράκι χεράκι με τις αλλαγές, να αλλάξεις λογικές για να μπορέσεις μόνο και μόνο να επιβιώσεις για αρχή και σιγά σιγά να αναπτυχτείς.

Έπρεπε από καιρό να ξεκινήσει αυτό το project γιατί όταν δεν έχεις τα χρήματα να ανταγωνιστείς τους πιο πλούσιους, πρέπει να παράγεις και να δημιουργήσεις εσύ δική σου “περιουσία”. Να ρισκάρεις με μικρότερο κόστος και να φτιάξεις υπεραξίες και σιγά σιγά να χτίζεις πάνω σε αυτό.

Στο μπάσκετ έκατσε στην ομάδα η φουρνιά της Πόλης και μετά που όλοι γνωρίζουμε πόσοι παίκτες βγήκαν, ήρθαν με λίγα χρήματα και τα κασέ τους εκτινάχθηκαν μετά τον Ολυμπιακό. Σε αυτά τα χρόνια ο Ολυμπιακός κατάφερε να μπει σε ένα άτυπο κλειστό γκρουπ ομάδων όπου “κλείδωναν” τις 4 πρώτες θέσεις στη Euroleague και ήταν από τα φαβορί για παρουσία σε F4. Άλλωστε οι 2 τίτλοι, και τελικοί αυτό δείχνουν επί εποχής Αγγελόπουλων, όταν την ίδια στιγμή οι απέναντι επί εποχής ντι πι τζι έχουν ένα γιγάντιο ΜΗΔΕΝ “0” σε παρουσίες Final Four.

Η φουρνιά αυτή μεγάλωσε και όπως γίνεται στη ζωή ένας κύκλος κλείνει αλλά ένας άλλος ανοίγει αυτόματα. Πριν δύο χρόνια περίπου με τον αποκλεισμό από τη Ζαλγκίρις ο κύκλος αυτός έκλεισε και μέχρι σήμερα είμαστε στη μεταβατική περίοδο όπου ένας άλλος νέος κύκλος θα ανοίξει.

Το μόνο πρόβλημα είναι ότι ο κόσμος δεν μπορεί να δεχτεί τις αλλαγές αυτές και το κατέβασμα του πήχη. Καλώς κακώς είχαν συνηθίσει και έχουμε συνηθίσει τον Ολυμπιακό στη Euroleague να κυριαρχεί, να είναι η ομάδα που ο κάθε αντίπαλος γνωρίζει ότι θα φτύσει αίμα για να μας κοντράρει, αλλά έτσι είναι ο αθλητισμός. Σήμερα είμαστε εμείς εδώ αύριο θα είναι άλλοι στη θέση μας, όπως ήταν όταν εμείς ήμασταν ψηλά.

Σήμερα είμαστε στη φάση που υπάρχει ένα πλάνο και ξεκινάει το χτίσιμο. Αυτό απαιτεί δύο πράγματα, σκληρή δουλειά και υπομονή. Τίποτα δεν γίνεται σε μια μέρα. Εδώ θέλεις να χάσεις κιλά και ξεκινάς διατροφή, άσκηση και θέλεις μήνες για να δεις αποτέλεσμα, εσείς σε μια μεταγραφική περίοδο θέλετε η ομάδα να σηκώσει και κούπα; Για να έρθει το αποτέλεσμα θέλει δουλειά δουλειά δουλειά και υπομονή. Δείτε το μεγάλο παράδειγμα του Ολυμπιακού στο ποδόσφαιρο, πριν 2 χρόνια τι έκανε και σήμερα χωρίς να έχει κατακτήσει τίτλο όλοι λένε τι μπαλάρα παίζει και πόσο καλός προπονητής είναι ο Μαρτίνς. Τώρα ίσως και κάποιοι να καταλάβουν γιατί φώναζα επί Σφαιρόπουλου, γιατί πολύ απλά ο Γιάννης δούλευε. Και δούλευε με ότι γινόταν γύρω του, ναι αυτά που αντιμετώπισε και ο Μπλάτ στην πρώτη του χρονιά στον Πειραιά.

Το βασικό για να γίνει ο ομάδα για να πάει Final Four είναι το πλάνο και χτίσιμο. Μόνο όταν έχεις σταθερές βάσεις μπορείς να έχεις και συνέχεια, δείτε τη Ρεάλ για παράδειγμα πόσα χρόνια κορμό έχει και μετά από πόσο καιρό με εμπιστοσύνη στο Λάσο κάνει ότι κάνει. Δείτε και παράλληλα άλλες ομάδες που είναι για μια σεζόν φτιαγμένες με τρελές μεταγραφές τι έχουν κάνει.

Η επιλογή του Ολυμπιακού για την αναπτυξιακή ομάδα, είναι ένα πείραμα που πιστεύω θα το ακολουθήσουν αρκετές ομάδες στην Ευρώπη. Τα λεφτά είναι στις ιδιωτικές πρωτοβουλίες, οπότε στη Euroleague και όχι στις εθνικές λίγκες όπου μόνο η Ισπανική είναι δυνατή. Όλες οι άλλες έχουν θέματα με ομάδες και οικονομικά. Μια Euroleague που χρόνο με το χρόνο θα μεγαλώνει ως προς τις ομάδες, οπότε έχουμε πιο πολλούς αγώνες, αλλά και νέες αγορές που πρέπει να βρουν το χώρο τους. Το μπάσκετ δεν είναι ποδόσφαιρο, στην Ευρώπη είναι κάπως κλειστό σπορ με συγκεκριμένες χώρες να δίνουν βάρος σε αυτό.

Μην ξεχνάμε αυτό που κάνει ο Ολυμπιακός το είχε στα σχέδια να το κάνει και η Μακάμπι. Ήθελε να έχει άλλη ομάδα για Euroleague και άλλη για το πρωτάθλημα, οπότε ο Ολυμπιακός δείχνει το δρόμο για το πως μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο.

Για φέτος τώρα τι βλέπω. Το αντίθετο που έβλεπα πέρυσι. Όσοι με διαβάζατε στο RedView.gr και ειδικά μετά από μεγάλα διπλά στη Euroleague το έγραφα, να κρατάμε μικρό καλάθι. Φίλοι και γνωστοί στα σχόλια στο fb μπορούν να γράψουν τι τους έλεγα στις συζητήσεις μας και τι γνώμη είχα για Μπλάτ. Δυστυχώς στο κλείσιμο της σεζόν δικαιώθηκα.

Φέτος βλέπω όμως εντελώς αντίθετα πράγματα. Ο Ολυμπιακός θα είναι πολύ καλός! Θα είναι ομάδα όπως την έχει στο μυαλό του ο προπονητής, αφού πέρασε μια σεζόν και έμαθε ότι έπρεπε να μάθει σε σχέση με το υλικό που βρήκε. Οι μεταγραφές μπορεί να μην ήταν του στυλ αγοράζω Σλούκα και χτίζω, αλλά πήρε παίκτες με προοπτική, όπως ακριβώς είναι το πλάνο. Έχει στο μυαλό του φτιάξει μια ΟΜΑΔΑ και όχι βάλει παίκτες δίπλα από ένα μεγάλο όνομα και να βασιστεί σε αυτό. Μην ξεχνάμε ότι η ομάδα κράτησε το καλύτερο πεντάρι της Ευρώπης, και αυτό πόνεσε πολλούς. Έχει τον Σπανούλη που εντάξει δεν είναι ο Σπανούλης των προηγούμενων ετών αλλά μπορεί να κάνει πολλά όχι απαραίτητα στο παρκέ. Έχει τον Πρίντεζη που ακόμα μπορεί να προσφέρει και γέμισε το ρόστερ με παίκτες που κάτι θα μπορούν να δώσουν. Άλλες φορές είχαμε ρόστερ και έπαιζαν οι 8, τώρα ακόμα και ο 12ος θα μπει να παίξει. Είναι βασικό να φτιάξεις ομάδα και να σου παίζουν όλοι στο 6-7 για παράδειγμα, παρά να έχεις ένα δύο παίκτες να σου παίζουν στο 9 και οι άλλοι στο 3-4.

Το ότι αγόρασε Αμερικάνους, εντάξει φυσιολογικό για Μπλάτ. Το βασικό όμως φέτος είναι ότι δεν θα έχει αγώνες στη σάπια Α1 και αυτό έχει δύο καλά. Το πρώτο είναι ότι γλιτώνει κούραση, ταξίδια και ρίσκο τραυματισμών, οπότε οι παίκτες θα μπορούν να παίζουν και παραπάνω στη Euroleague. Το δεύτερο καλό είναι στο ψυχολογικό που γλιτώνει γκρίνιες και το όλο πανηγύρι που στήνουν οι γνωστοί, μετά από γκέλα.

Εδώ είναι το σημαντικό τώρα. Σίγουρα ο ντι πι τζι θα ξεκινήσει τον πόλεμο του μέσα από τα δικά του media και τους δημοσιογράφους πιστούς στρατιώτες του. Μην ξεχνάτε ότι παράλληλα έχει ανοίξει ένα project το PAO Alive όπου έχει γίνει PAO Dead αφού τα 20 χαρτιά που περίμενε ούτε στη Monopoly δεν θα τα βρει. Έχουν περάσει 3 μήνες και έχει κολλήσει κάτω από 700χιλιάδες. Του έχει κάτσει που ο βάζελος έχει τα χάλια του στο ποδόσφαιρο και το όλο project του έχει κολλήσει. Όταν θα του έρθουν και οι φάπες στη Euroleague, γιατί οι ΑΡΔ του έτσι όπως τα γράφουν έχουν κάνει τους λοβοτομημένους οπαδούς του να πιστεύουν ότι είναι και το φαβορί για κατάκτηση, εκεί θα έχει μεγάλο θέμα. Οπότε τι θα κάνει, θα στραφεί σε αυτό που ξέρει καλύτερα, πόλεμο με τον Ολυμπιακό και ας μην είναι στην Α1, αλλά θα πρέπει να βρει αντίπαλο, τι με την κούλα θα τα βάλει ή τον Προμηθέα; Σίγουρα κάτι θα ξεκινήσει για να μπορεί να είναι στον αφρό και να ξεχνάνε οι μονοκύτταροι οπαδοί του.

Εδώ είναι τώρα που εμείς θα πρέπει να μην τσιμπάμε. Έχω γράψει και έχω γράψει κείμενα για αυτό, αλλά τα ίδια από πολλούς στα social media. Μην είστε ΜΑΛΑΚΕΣ! Μην σας δουλεύει ο άλλος και μην τσιμπάτε, είπαμε τα κάστρα πέφτουν από μέσα. Η ομάδα είναι σε πραγματική μεταβατική περίοδο και κάνει ένα νέο ξεκίνημα. Ναι ο πήχης έχει πάει στο να μπούμε 8άδα τώρα, αλλά όταν ξεκινάς από το μηδέν, ένα ένα στόχο πετυχαίνεις, δεν πας με τη μια για κούπα. Το βασικό φέτος είναι να χτιστεί μια ομάδα και να βλέπουμε καλό μπάσκετ. Εάν ο κόσμος δει καλό μπάσκετ και προσπάθεια, εάν αποτύχουμε για F4 δεν θα έχει θέμα, θα κάνει ότι κάνει και στο ποδόσφαιρο τα τελευταία 2 χρόνια τώρα. Εάν αρχίσουμε πάλι να λέμε διάφορα και να διαβάζουμε τα troll του facebook τότε θα κερδίσει ο ντι πι τζι που μόνο εκεί μπορεί να κερδίσει.

Η επιλογή είναι του καθενός. Δίπλα στην ομάδα #mexritelous και όπου βγει ή γκρίνια και σίγουρη αποτυχία.