menoume-spiti-redview
5 Απριλίου, 2020
Banner

Μένουμε σπίτι με θεωρίες συνωμοσίας, media και άλλα

Παιδάκια τι γίνεται; Καραντινούλα όλοι και δεν έχετε αφήσει σειρά για σειρά, και video για video στο YouTube με θεωρίες συνωμοσίας;

Εδώ και πάλι στο RedView.gr αφού αθλητικά δεν έχει, Ολυμπιακό δεν έχουμε, κάτι πρέπει να γράψω για να δείξω κίνηση στο blog. Εδώ και μέρες ήθελα να γράψω αλλά δεν είχα όρεξη γιατί θέλω τόσαααα πολλά να γράψω και τελειωμό να μην έχω.

Σήμερα όμως επειδή και η μέρα είναι σε τέτοιο mood είπα να γράψω το πρώτο κείμενο και έχουμε δρόμο ακόμα. Βασικά κάποια τα γράφω στο status μου στο facebook, (ναι σε αυτό που γλεντήσαμε τον Ζούκεπερκ με το copy/paste και βγήκαν ΟΑΕΔ όλοι οι νομικοί σύμβουλοι της εταιρείας), οπότε θα τα γράψω και εδώ κάποια πράγματα για όσους δεν με ακολουθούν εκεί.

Τι έχω διαβάσει, ακούσει και δει όλες αυτές τις μέρες, σε site, ράδιο και τηλεόραση. Πραγματικά δεν υπάρχουμε και εκεί έξω γίνεται δουλίτσα για την τελική μάχη ΝεφελίμΕλοχιμ. By the way το ότι όλοι χρησιμοποιούμε αυτές τις λέξεις μας προδίδει ότι βλέπαμε Λιακόπουλο πριν από κάτι χρόνια, sorry ε.

Για να γίνει πιο εύκολο το κείμενο επειδή νιώθω θα βγει μεγάλο θα πρέπει να το χωρίσω σε τμήματα, θα το προσπαθήσω αλλά δεν υπόσχομαι τίποτα εάν κάπου ξεφύγω, γιατί στο μυαλό μου τα έχω όλα χύμα χωρίς σειρά αφού έχει γίνει μαρμελάδα με ότι έχω δει.

Θα ξεκινήσω με τις θεωρίες συνωμοσίας πρώτα γιατί πουλάει και θα μου φέρει κλικ, ναι το γράφω έτσι ψυχρά στα ίσα γιατί αυτή είναι η πραγματικότητα, τι νομίζετε ότι τα γράφουν οι άλλοι για να σας σώσουν από την “κακιά” Νέα Τάξη Πραγμάτων; Οι ίδιοι που τα γράφουν είναι οι ίδιοι που έχουν δώσει για αρχή τα προσωπικά τους δεδομένα παντού μέσα από τις συσκευές και τα app που δουλεύουν, πάμε παρακάτω.

Πριν από μέρες το STAR έδειξε το Contagion (ευκαιρία βρήκε), μια ταινία που πάνω κάτω είναι ότι ζούμε σήμερα.

Μια ταινία του 2011 να μας δείχνει αυτό που ζούμε τώρα το 2020 με πολλές ομοιότητες. Πολλές φορές το Hollywood μας έχει δείξει το μέλλον μέσα από τις ταινίες που βγάζει και πράγματα που ζούμε μετά λέμε ότι κάπου το έχουμε ξαναδεί. Μπορεί να μην είναι ακριβώς το ίδιο αλλά ένα tease το έχουν δώσει.

Για όσους είναι πιστοί σε αυτά να ας δουν και άλλη μια ταινία που έχει περάσει στα ψιλά με εικόνες από το μέλλον, δεν θέλω να τρομάξω αλλά για όσους τα γουστάρουν αυτά μόνο.

Μάλιστα έχουν βγει 4 ταινίες και έχει ξεκινήσει και η σειρά Purge

Σας έφτιαξα για την καραντίνα ε;

Πάμε στα τσιπάκια τώρα γιατί αυτό παίζει εδώ και χρόνια, πάντα μα πάντα θα παίζει αυτό είναι στανταράκι, να μας βάλουν τσιπάκι για μας ελέγχουν. Βέβαια δεν έχουν καταλάβει όλοι ότι ήδη είμαστε τσιπαρισμένοι!

Ας το εξηγήσω τώρα. Όσο προχωράει η τεχνολογία τόσο πιο πολύ πληροφορία έχουμε real time. Κάθε μέρα δεχόμαστε βομβαρδισμό πληροφορίας, εικόνας και ήχου οπότε ο εγκέφαλος όσο προχωράμε αποθηκεύει στην προσωρινή μνήμη μόνο (cache memory) και αυτές τις πληροφορίες έχει μπροστά μας. Με τέτοιο ρυθμό δεν προλαβαίνει να σκεφτεί παρά πέρα και να αναλύσει, αφού συνέχεια παίρνει ερεθίσματα και γεμίζει γεμίζει γεμίζει.

Έτσι και εμείς έχουμε μάθει να δεχόμαστε το οτιδήποτε αμάσητο που λέμε, το βλέπουμε μας κάνει αναλόγως και τι θέλει ο καθένας να δει και το αναπαράγουμε. Το γνωστό copy/paste στο οτιδήποτε, ένα μεγάλο παράδειγμα ζωντανό είναι αυτό στο facebook με το copy/paste κείμενο που ανά κάποια διαστήματα αναπαράγουμε για να προστατέψουμε τα προσωπικά μας δεδομένα, γ ε λ α ε ι ο κ ο σ μ ο ς.

Έτσι πιστεύουμε ότι το τσιπάρισμα που θα μας κάνουν θα είναι κάτι σαν την κάρτα SIM που έχουμε στο κινητό μας. Θα πάμε στα νοσοκομεία και ιατρικά κέντρα να μας το ράψουν ή να μας το βάλουν μέσω εμβολίου χωρίς να πάρουμε χαμπάρι. Γενικά θέλουμε εικόνα, θέλουμε να δούμε το τσιπ για να το πιστέψουμε.

Εγώ πιστεύω ότι εδώ και χρόνια έχουμε ήδη τσιπαριστεί και ήταν πολύ απλό, εύκολο και με τη δική μας σύμφωνη γνώμη.

Για αρχή όλοι στον πλανήτη, αν όχι όλοι ένα 95% έχουμε τα λεγόμενα “smartphones” ή στη γλώσσα μας έξυπνο κινητό, όπου μαντέψτε σε μια συσκευή τι κρίσιμα προσωπικά δεδομένα έχουμε. Καταρχάς έχουμε εκεί το ψηφιακό μας αποτύπωμα, μας έχουν δώσει μια SIM που έχει ένα μοναδικό αριθμό τηλεφώνου και μοναδικούς αριθμούς κάρτας (ναι αυτόν τον 16ψήφιο). Αυτή η SIM είναι μέσο μετάδοσης του στίγματος μας, αφού το GPS είναι ανοιχτό, γιατί πολύ απλά ΕΜΕΙΣ θέλουμε να κάνουμε τσεκ ιν το που είμαστε για να το δείξουμε στα social media. Ναι ρε αυτά που πολεμάμε ότι θέλουν να μας κλέψουν τα προσωπικά δεδομένα; ε σε αυτά εμείς από μόνοι μας ποστάρουμε το στίγμα μας, που έχουμε πάει, τι έχουμε κάνει, τα πάντα. Το GPS επίσης το έχουμε ανοιχτό για να μπορέσουμε να βρούμε την συσκευή μας εάν τυχόν τη χάσουμε ή κλαπεί. Είδατε που οι λύσεις σε προβλήματα είναι η δική μας αποδοχή κάποιων πραγμάτων.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα για το καλό δικό μας και για περισσότερη ασφάλεια έχουν βάλει αισθητήρες στις συσκευές να ανοίγουν με το δακτυλικό αποτύπωμα μας! Άλλες συσκευές ανοίγουν ακόμα και με αναγνώριση προσώπου. Για να ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΕΙΣ αυτές τις πληροφορίες στη συσκευή θα πρέπει να σκανάρεις πρώτα. Έτσι όλο χαρά με το που αγοράζεις ένα νέο κινητό αμέσως πας σε αυτές τις ευκολίες που σου δίνει και σκανάρεστε λες είστε σε αεροδρόμιο από πάνω ως κάτω, γιατί τα 800-1200 ευρώ που δώσατε για κινητό πονάνε εάν τυχόν το χάσετε.

Μαντέψτε μαλάκες μου, μαντέψτε! Κανείς δεν σας ζόρισε να το κάνετε, ΜΟΝΟΙ σας βάλατε σε μια συσκευή που δεν μπορείτε να ανοίξετε αποτυπώματα, και πρόσωπο, ανοίξατε και το GPS ε κάπου γράφει και τη φωνή σας μέσω της ομιλίας.

Έχω ακούσει και δεν ξέρω εάν ισχύει, ότι σε μυστικές συναντήσεις γενικά δεν έχουν μαζί τους τα κινητά, γιατί ακόμα και κλειστά καταγράφουν. Άλλοι λένε να βγάζετε τη μπαταρία. Ναι παλιά μπορούσαμε να τη βγάλουμε, μαντέψτε στις τωρινές μας συσκευές τι δεν ανοίγει από πίσω για να βγάλουμε. Δεν είναι τυχαίο αυτό που έχει τύχει σε πολλούς, να μιλάνε για ένα θέμα, για μια αγορά μιας κουζίνας για παράδειγμα, κανονικά live, face 2 face, όχι στο κινητό, και μετά από ώρα να πηγαίνουν στον υπολογιστή τους και να τους βγαίνουν διαφημίσεις με κουζίνες! Σίγουρα σας έχει τύχει, να δείτε κάτι και να πείτε “κοίτα να δεις ρε, πάνω που λέγαμε για αυτό”. Ναι πάνω που λέγατε για αυτό τσουπ πετάχτηκε τυχαία η διαφήμιση.

Για να μην πω το άλλο που κάθε τρεις και λίγο κατεβάζεται κάθε απίθανη εφαρμογή για να δείτε πως θα είστε σε 30 χρόνια από τώρα, ή που σας ζητάνε διάφορα άλλα στοιχεία για να δείτε και καλά πως και τι θα είστε στο μέλλον, χωρίς να ξέρετε αυτό το app τι προέλευση έχει και τι στοιχεία από το κινητό σας μπορεί να αποθηκεύει.

Τέλος μαντέψτε όλες αυτές οι συσκευές που τις φτιάχνουν…

Οπότε από τεχνολογικής πλευράς είμαστε καλυμμένοι με τις φορητές συσκευές που έχουν γίνει επέκταση μας και δεν τις ξεκολλάμε από πάνω μας, όλα σε ένα συγκεντρωμένα.

Πάμε τώρα στα κράτη που επίσης με εύκολο τρόπο τα έχουν όλα σε ένα νοικοκυρεμένα. Τι θέλει ο καθένας μας όταν έχει συναλλαγή με το δημόσιο; Ευκολία και ταχύτητα. Πως θα είναι εύκολο αυτό; Απλό, με έναν αριθμό, το ΑΜΚΑ δηλαδή. Να μην θέλεις για παράδειγμα ένα νούμερο για την εφορία, ένα άλλο νούμερο για τον ΕΦΚΑ, άλλο νούμερο για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, άλλο νούμερο για το δίπλωμα, άλλο νούμερο η ταυτότητα κτλ. Όλα σε ένα νοικοκυρεμένα που έλεγε και μια διαφήμιση της Alpha Bank.

Το ΑΜΚΑ λοιπόν είναι μια μορφή τσιπαρίσματος, αφού θα έχει τα πάντα μέσα εκεί που έχουν σχέση με το άτομο μας και τη σχέση μας με το εκάστοτε κράτος. Όλες οι πληροφορίες μας σε ένα νούμερο για τη δική μας ευκολία, αφού άλλο να έχεις ένα νούμερο και άλλο να έχεις 10 για κάθε υπηρεσία. Το ότι δεν έχει τη μορφή που το έχουμε στο μυαλό μας το τσιπάκι δεν σημαίνει ότι δεν έχει τις ίδιες λειτουργίες και αποτέλεσμα.

Να δώσω ένα παράδειγμα για το πως παίζει ρόλο το σωστό marketing. Πριν από χρόνια είχαν πει για την κάρτα φιλάθλου στα γήπεδα για να γνωρίζουν ποιος μπαίνει ποιος βγαίνει. Είχε γίνει ξεσηκωμός, πανό στα γήπεδα όλης της χώρας για το φακέλωμα κτλ. Μαντέψτε σήμερα για να βγάλεις εισιτήριο τι χρειάζεται απαραίτητα; Ναι μαλάκες μου το ΑΜΚΑ! Μαγικό;

Οπότε το κράτος έχει όλες τις πληροφορίες μας μαζεμένες σε ένα νούμερο όπου κάπου σε κάποιο σκληρό θα υπάρχει και ο αντίστοιχος φάκελος με αυτές, το κινητό μας έχει τις άλλες πληροφορίες (εικόνα, ήχο, αποτύπωμα, στίγμα) που δεν μπορεί να έχει ο ΑΜΚΑ, όλα αυτά με τη δική μας συγκατάθεση φυσικά, αλλά όχι μέσα στα εμβόλια έχουν βάλει τσιπάκια να μας τα χώσουν για να μας ελέγχουν.

Σοβαρά τώρα; Ήδη έχουμε δώσει ότι είναι, το να έρθει μετά από καιρό να σου δώσουν ένα βραχιόλι όπως δίνει η Εθνική τράπεζα για ανέπαφες συναλλαγές, για να μην κουβαλάς μαζί σου ταυτότητες, διπλώματα, και την όλη χαρτούρα θα είναι μια ακόμα λύση στο να μην τα χάνουμε και να πρέπει να πληρώσουμε για να βγάλουμε καινούρια. Δεν θα έρθει τότε το τσιπ! Ήδη έχει ξεκινήσει απλώς ο εγκέφαλος με τα τόσα ερεθίσματα που δέχεται δεν έχει ηρεμήσει να πάει πιο πέρα για να το δείτε.

Θα πει κάποιος για κάτσε ρε φίλε και εσένα το μυαλό σου έχει ηρεμήσει και τα γράφεις αυτά τώρα; Δεν ξέρω σκέψεις βάζω κάτω με πραγματικά στοιχεία, μέχρι στιγμής δεν έχω βγάλει κάποιο σενάριο από το μυαλό μου, τα ζούμε όλοι μας, κάνω λάθος;

Για να κλείσω αυτό το θέμα. Πριν κάτι χρόνια (προ κρίσης) ήμουνα σε ένα σπίτι με κάτι φίλους και μέσα σε συζητήσεις τους είχα πει το θυμάμαι σαν τώρα. Καλά τόσο μαλάκες είναι στα κράτη; Γιατί δεν βάζουν υποχρεωτικά πληρωμές με κάρτα για να μην υπάρχει η φοροδιαφυγή ή εγκληματικότητα με συναλλαγές κτλ. Μου έλεγαν όχι ρε δεν γίνεται αυτό, και οι πιο μεγάλοι πως θα τα δουλεύουν κτλ. Μαντέψτε τι έγινε…

Αρκετά κούρασα με τις συνωμοσίες αλλά αυτά γουστάρετε το ξέρω, και εγώ τα γουστάρω μόνο και μόνο για να πάω μετά πιο πέρα και να σκεφτώ το τι και πως.

Θα περάσω στα media τώρα όπου είναι τηλεόραση, ράδιο και τα site, blogs, βασικά και τα social media παίζουν ρόλο.

Θα το γράψω όσο πιο απλά μπορώ. Όταν έχεις διαλέξει σύμβουλο λένε, έχεις διαλέξει ταυτόχρονα και συμβουλή. Έτσι είναι και τα media, όταν έχεις διαλέξει τι θα διαβάζεις, αυτόματα έχεις επιλέξει και τις απόψεις που εκφράζει το συγκεκριμένο μέσο.

Το θέμα δεν είναι το τι γράφει ή λέει ο καθένας, όλοι έχουν ένα ρόλο και ένα σκοπό. Άλλοι θέλουν να κάνουν σοβαρή και έγκυρη δημοσιογραφία με τα ανάλογα αποτελέσματα και άλλοι θέλουν να κάνουν κάτι σαν δημοσιογραφία μόνο και μόνο για κλικ και χρήμα. Όλα έχουν ένα σκοπό, ο καθένας ένα ρόλο και εμείς μια ΓΑΜΗΜΕΝΗ ΔΟΥΛΕΙΑ!

Δουλειά μας είναι να ΦΙΛΤΡΑΡΟΥΜΕ ότι βλέπουμε, ακούμε, διαβάζουμε και μετά να σχηματίζουμε μια άποψη πάνω στα δεδομένα που έχουμε εμείς, όχι που μας έχουν πασάρει. Ξέρετε εάν πετάξω σε μια κατσαρόλα έτσι 5 υλικά δεν φτιάχνω φαγητό, θέλουν μια επεξεργασία πριν, γιατί τότε το κάνετε ρε μαλάκες με τις πληροφορίες;

Παίρνετε από αριστερά και δεξιά ότι πληροφορία βγαίνει έτσι αυτούσια και χτίζετε στο μυαλό σας ότι μύθος μπορεί να φανταστεί κάποιος.

Η πλάκα είναι πως πολλοί κράζετε την τηλεόραση και τους δημοσιογράφους ότι περνάνε ότι θέλουν και μας κρύβουν την αλήθεια και την ίδια στιγμή κάνετε “Ευαγγέλιο” ότι παπαριά γράψει ο κάθε φίτσουλας στο κάθε άγνωστης ταυτότητας blog, με άγνωστης προέλευσης στοιχεία που εκθέτει.

Είναι σαν τους άλλους που λένε ότι δεν κάνουν το εμβόλιο γιατί θέλουν να μας τσιπάρουν, και μετά σου λέει ο ίδιος ότι έχουν βρει το εμβόλιο για τον ιο και δεν μας το δίνουν. Είναι αυτοί που λένε σήμερα ότι ο ΠΟΥ μας κρύβει την αλήθεια για τον ιο και σου λένε ότι από τη γρίπη πεθαίνουν κάθε χρόνο πολλοί και όταν τους ρωτάς που το ξέρουν σου απαντάνε ότι το λέει ο ΠΟΥ! Μαλάκες μη γελάτε, τέτοιες λογικές παίζουν εκεί έξω!

Προσωπικά έχω ένα κανόνα που ακολουθώ πάντα online αλλά και στη ζωή. Όταν δεν έχω γνώση πάνω σε κάτι και δεν είμαι σίγουρος για κάτι δεν κάνω ότι το ξέρω. Εφόσον δεν έχω την απαραίτητη και απαιτούμενη φυσικά γνώση καθώς και τα δεδομένα γύρω από κάτι δεν μπορώ να έχω και την κατάλληλη κρίση για κάτι. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι αυτά που έχω, να τα ψάξω λίγο παραπάνω να δω τι ισχύει και τι όχι και μετά να βγάλω ένα αποτέλεσμα. Αποτέλεσμα θα βγάλω όχι άποψη ή κρίση. Είπαμε για να μπορείς να κρίνεις κάτι πρέπει να έχεις σφαιρική γνώση πάνω στο αντικείμενο, εμπειρία αλλά και τα δεδομένα της στιγμής.

Για παράδειγμα στο φαγητό, ο καθένας έχει στο μυαλό του ερεθίσματα γεύσης από το φαγητό που φτιάχνει σπίτι του. Αυτό έχει ως βάση και ως μέτρο σύγκρισης με άλλα φαγητά, μιλάω για τον μέσο άνθρωπο και όχι επαγγελματίες μάγειρες που σε ένα φαγητό έχουν εντελώς άλλα μέτρα σύγκρισης καθώς και εμπειρίες.

Απλώς στην Ελλάδα τα έχουμε βάλει όλα σε ένα τσουβάλι, δεν έχουμε μάθει τα βασικά, άλλο άποψη, άλλο κρίση και πάντα ρε μαλάκες κόψτε αυτή την πίπα ότι κάνετε κριτική για να γίνει κάτι καλύτερο δεν υπάρχει αυτή η μαλακία επιτέλους. Δεν είστε κριτές των πάντων ρε γίδια επειδή έχετε wifi και έχετε μάθει πέντε πράγματα παραπάνω.

Αλήθεια όταν διαβάζετε τα παιδιά σας στο σπίτι, με την κριτική τα κάνετε καλύτερα ή με το να μπορέσετε να τους μεταφέρετε γνώση; Κανείς μας δεν γνωρίζει τα πάντα, όλοι έχουμε κάποιες γνώσεις, άλλοι σε κάποιο αντικείμενο πιο πολλές γιατί είναι η δουλειά τους, άλλοι πιο λίγες. Και στις δύο περιπτώσεις πρέπει να διαβάζουμε, να ψάχνουμε, να μαθαίνουμε, γιατί μόνο έτσι μπορούμε να εξελιχθούμε.

Εδώ βέβαια το πάμε αλλιώς, βλέπουμε για ώρες Netflix και μετά με το μυαλό μαρμελάδα ότι μας αρέσει ως κείμενο και είναι πιο κοντά στα δικά μας πιστεύω το αναπαράγουμε, και μετά για εδραιώσουμε την άποψη μας, ψάχνουμε διάσπαρτα στοιχεία και τα πετάμε έτσι.

Μπορεί εγώ να γράψω 4000 λέξεις κείμενο, και κάποιος να πάρει μια πρόταση ξεκάρφωτη και να δημιουργήσει λάθος εντύπωση σε κάποιον που δεν έχει διαβάσει ολόκληρο το κείμενο που είναι βασισμένο πάνω σε σκέψη και μοτίβα.

Γνωρίζω είναι δύσκολο σήμερα να διαβάσει κάποιος γιατί απλά βαριέται. Είμαστε η γενιά της ευκολίας, από τον καναπέ να κάνουμε τα πάντα, οπότε ποιος κάθεται να διαβάσει τώρα. Μια βόλτα κάθε μέρα στο facebook βλέπω μόνο status για ταινίες και σειρές, δεν έχω δει, άντε να μην αδικήσω κάποιους ελάχιστους να έχουν ποστάρει για κάποιο βιβλίο που διάβασαν.

Προσωπικά ξέρω βλέποντας ταινίες δεν πήγε μπροστά κανένας, διαβάζοντας όμως πήγαν αρκετοί…

Θέλω και άλλα να γράψω αλλά θα τα αφήσω για άλλο κείμενο να μην κουράσω πολύ, αυτά τα λίγα από τη καραντίνα μου, περιμένοντας όπως και πολλοί άλλοι την επόμενη φάση μεταμόρφωσης του ιου σε ζόμπι, να ζήσουμε λίγο The Walking Dead.

ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ! (ταγάρια)

Banner