subbuteo-redview
12 Αυγούστου, 2020
Banner

Δύο επαναστατικές προτάσεις κανονισμών στο ποδόσφαιρο

Με αφορμή τον αγώνα μας με Γούλβς στην Αγγλία και ότι έγινε από πλευρά διαιτησίας, όπως συχνά συμβαίνει μου έσκασαν δύο ιδέες – προτάσεις στους κανονισμούς.

Καλώς κακώς το ποδόσφαιρο έχει προχωρήσει, γίνεται πιο γρήγορο αφού οι ποδοσφαιριστές εξελίσσονται όποτε η επιβολή της τεχνολογίας για πιο δίκαια αποτελέσματα είναι επιβεβλημένη.

Το θέμα είναι ότι παρόλο που έχουμε την τεχνολογία να βοηθάει στα δύσκολα, την τελική απόφαση την λαμβάνουν άνθρωποι. Ο διαιτητής μόνος του ή πολλές φορές σε συμφωνία με τον VARίστα.

Το μεγαλύτερο όπλο του διαιτητή είναι το πέναλτι και του επόπτη το οφσάιντ, αυτό δεν αλλάζει όση τεχνολογία και να βάλουμε στο παιχνίδι.

Σίγουρα έχοντας συνηθίσει αλλιώς το ποδόσφαιρο στα τόσα χρόνια που παρακολουθούμε η τεχνολογία με τις συνεχές διακοπές που πρέπει να γίνονται μας ξενίζει και αλλοιώνει το παιχνίδι, σε θέματα ρυθμού και όχι μόνο.

Επίσης μας φέρνει στο μυαλό φάσεις από το παρελθόν όπου εάν τότε υπήρχε η τεχνολογία ίσως η ιστορία να γραφόταν αλλιώς σε πολλά τουρνουά.

Ας γυρίσω πάλι στο σήμερα και στο μετά. Το ποδόσφαιρο λοιπόν όσο προχωράνε τα χρόνια γίνεται και πιο γρήγορο, οι αθλητές δεν είναι όπως ήταν πριν από 10 και 20 χρόνια, προχωράει ο άνθρωπος, προχωράει η επιστήμη, προχωράνε όλα.

Οι μόνοι στάσιμοι όμως είναι οι διαιτητές, γιατί απλά μπορεί να κάνουν αυτό που κάνουν αλλά συνήθως το επάγγελμα τους είναι άλλο. Οπότε για να διαιτητεύσουν ένα αγώνα χρειάζεται από θέματα φυσικής κατάστασης κάποια minimum στάνταρ όπου σε καμία περίπτωση δεν φτάνουν τους αθλητές που είναι η ζωή τους όλη αυτό που κάνουν. Από τη μέρα που ξυπνάνε μέχρι να πέσουν για ύπνο, είναι ο τρόπος ζωής τους, οι διαιτητές έχουν έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο ζωής όπου εννοείται δεν επικρίνω αυτό.

Εδώ έρχεται και κουμπώνει η τεχνολογία όπου θα συμπληρώσει αυτή τη διαφορά “ταχύτητας” του παιχνιδιού με την οπτική του εκάστοτε διαιτητή και επόπτη.

Η πρώτη αλλαγή που πιστεύω θα βοηθήσει το παιχνίδι έχει να κάνει με το οφσάιντ. Αρχικά η γραμμή θα πρέπει να μετράει από το πόδι (δάχτυλα) και όχι εάν κάποιο άλλο μέρος του σώματος είναι πιο μπροστά. Αυτό μετράει στον τερματισμό του στίβου, το ποδόσφαιρο είναι αλλιώς, εάν ώμος ή δάχτυλο χεριού είναι πιο μπροστά δεν σημαίνει ότι δίνει και πλεονέκτημα στον επιθετικό.

Οπότε ξεκαθαρίζουμε ότι η γραμμή μετράει μόνο το πόδι και το μπροστά μέρος για το οφσάιντ.

Από εκεί και πέρα πιστεύω ότι θα βοηθήσει τους επόπτες εάν μικρύνει ο χώρος που θα εποπτεύουν για το οφσάιντ. Είναι πολύ εύκολο με τη γραμμή του Subbuteo θα την βάφτιζα.

Το κάθε κομμάτι που έχει ο επόπτης να ελέγχει είναι κάπου 45 με 60 μέτρα αναλόγως το γήπεδο. Χώρος αρκετά μεγάλος επί 90 λεπτά και βάλε να πρέπει να τον διανύει αναλόγως τις φάσεις.

Οπότε πιστεύω εάν αυτόν τον χώρο τον έκαναν μικρότερο θα ήταν πιο εύκολο και έχει πιο ορθή λογική στο να προχωράει ο ρυθμός του παιχνιδιού. Δηλαδή μια ακόμα γραμμή παράλληλη με της σέντρας 10-15 μέτρα προς κάθε τέρμα, όπου θα ισχύει ο κανόνας της γραμμής της σέντρας ως προς το οφσάιντ.

Με απλά λόγια δεν θα δίνεται οφσάιντ σε αυτή την περιοχή από τη σέντρα και 10-15 μέτρα εκατέρωθεν. Είναι αρκετές φορές εκνευριστικό να γίνεται ένα βολέ, μια πάσα και να δίνεται ένα οφσάιντ 1-2 μέτρα κάτω από τη σέντρα, να σταματάει το παιχνίδι και να κόβει το ρυθμό, τη στιγμή που είναι 40-55 μέτρα μακριά από το τέρμα. Σε αυτό το χώρο που είναι μακριά από το τέρμα έχει η αμυνόμενη ομάδα το χρόνο να προλάβει τον επιθετικό, για αυτούς που θα αναρωτηθούν για την αμυνόμενη. Παίζει ρόλο βέβαια και το που έχεις ανεβάσει τις γραμμές της άμυνας σου, αλλά θεωρώ αυτά τα 20-30 μέτρα στο κέντρο του γηπέδου κάτι ως νεκρή ζώνη.

Μια τέτοια μείωση θα βόλευε τους επόπτες πιστεύω αφού θα τους μείωνε ένα σημαντικό μέρος εποπτείας και το παιχνίδι θα γινόταν πιο ελεύθερο. Από εκεί και πέρα ναι αυστηρό VAR στο οφσάιντ αλλά για πόδι, όχι με τις κάθετες που κάνουν τώρα λες και κάνουμε τριγωνομετρία με υποτείνουσες κτλ.

Σταματάμε που σταματάμε το παιχνίδι, ε ας το σταματάμε όταν όντως υπάρχει το πλεονέκτημα, τώρα από το κέντρο εάν φύγει ο επιθετικός αναλόγως και πως έχεις στήσει την άμυνα υπάρχει χώρος και μέτρα για να τον φτάσει ο αμυντικός. Γιατί αυτή γραμμή θα υποδηλώνει ότι από εκεί και πέρα είναι η “επικίνδυνη επίθεση” που λέμε, και όντως θα πρέπει να ελέγχετε το κάθε πλεονέκτημα που μη ορθά κερδίζει ο επιθετικός. Είναι η γραμμή του Subbuteo όπου μπορείς να βάλεις γκολ που λέμε από εκεί και πέρα.

Η επόμενη αλλαγή έχει να κάνει με τους προπονητές να μπορούν να πάρουν το παιχνίδι στα χέρια τους πιο πολύ. Πως θα γίνει αυτό; Εύκολα, όταν τους δοθεί η ευκαιρία σε κάθε ημίχρονο να έχουν από μια φορά την επιλογή VAR. Κάτι που γίνεται στο βόλλευ αλλά και στο NFL.

Το NFL είναι από τα κορυφαία στρατηγικά παιχνίδια όπου εκεί το VAR το είχαν χρόνια πριν, γιατί έχει πιο πολύ λεπτομέρεια στο παιχνίδι. Εκεί εκτός από τους διαιτητές που έχουν τη βοήθεια του video, οι προπονητές έχουν ένα σημαιάκι όπου σε κάποια αμφισβητούμενη φάση το πετάνε στο τερέν για να ζητήσουν video check.

Εάν γίνει αυτό τότε το παιχνίδι δεν είναι αποκλειστικά στα χέρια του διαιτητή εάν δει ή όχι κάποια φάση. Έτσι δίνεται η δυνατότητα στον προπονητή να επέμβει σε μια φάση όπου μπορεί να αλλάξει και τη ροή του αγώνα.

Σκεφτείτε για παράδειγμα στο σπρώξιμο του Ελ Αραμπί που δεν το είδε καν ο διαιτητής, να μπορούσε ο Μαρτίνς να ζητήσει VAR και να αναγκάσει τον διαιτητή να πάει να το δει. Το τι θα έδινε είναι άλλο θέμα, αλλά το πρώτο βήμα θα είχε γίνει να ψαχτεί ή φάση πιο διεξοδικά.

Οι προπονητές είναι μέρος του παιχνιδιού και η μόνη παρέμβαση που έχουν να κάνουν είναι οι αλλαγές, όπου τώρα ορθώς έγιναν 5 γιατί και οι 3 τους είχαν πολύ περιορίσει, εάν είχαν και τραυματία τα πράγματα είναι ακόμα πιο δύσκολα. Πιστεύω ο προπονητής θα πρέπει να μπορεί να επέμβει στον αγώνα σε αμφισβητούμενη φάση, όπου αυτό θα έχει και συνέπεια τους παίκτες να είναι και πιο ήρεμοι εφόσον σε κάποια εξόφθαλμη φάση που ο διαιτητής δεν έδωσε, να μπορεί ο προπονητής να ζητάει το video check.

Η τεχνολογία έχει μπει για τα καλά παντού με σκοπό να κάνει πιο εύκολη και καλύτερη τη ζωή μας, πιο δίκαια τα αποτελέσματα στα σπορ, αλλά η τελική απόφαση την λαμβάνει πάντα άνθρωπος. Είτε εμείς στα δικά μας προβλήματα είτε ο διαιτητής σε έναν αγώνα. Ναι χαλάει την εικόνα που έχουμε συνηθίσει αλλά είναι αναγκαίο κακό για πιο δικαιότερους αγώνες και θα πρέπει ομοσπονδίες όλων των σπορ να κάτσουν και βρουν πως θα πάρουν το maximum από την τεχνολογία και πως θα προχωράνε τα σπορ στο μέλλον, όχι να προσπαθούν μέσω της τεχνολογίας να κάνουν τα δικά τους εις βάρους του εκάστοτε σπορ.

Δύο απλές ιδέες, που μπορεί να γράφω και μαλακίες για άλλους, αλλά who cares, εδώ είμαι να ανεβάσω την όποια άλλη πρόταση έχει κάποιος άλλος, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχω δει κάτι.

Είμαι σε mood καλοκαιριού και τώρα κείμενα με διάφορες σκέψεις, ιδέες κτλ έχω να γράψω, εννοείται θα παρακολουθώ μεταγραφές και ότι άλλο γίνεται και θα αξίζει σχολιασμό. Θα έρθουν και άλλα τέτοιου στυλ κείμενα.

Κάντε τα μπάνια σας γιατί θα έχουμε δύσκολο χειμώνα, αλλά και πότε ήταν εύκολα; Στο χέρι μας είναι όλα!