Pedro_Martis_ElProfesor_redview
28 Αυγούστου, 2020
Banner

Ήρεμα ρε μπρο, δεν διαλύθηκε το σύμπαν

Ώρα για γράψιμο αφού υπάρχει λόγος ρε μπρο. Πέρα από το κύπελλο που έχουμε την Κυριακή, οι μεταγραφές και ο σχεδιασμός του Ολυμπιακού τρέχουν και ευκαιρία να πούμε δύο πραγματάκια.

Οι αντίπαλοι για να κρύψουν την αποτυχία τους, τη γύμνια τους αλλά και το ότι δεν μπορούν να πουλήσουν όπως κάνει ο Ολυμπιακός, έχουν κάνει σημαία ότι ο Μαρινάκης ξεπουλάει. Τώρα το ότι θεωρούν ξεπούλημα τα 16εκ του Τσιμίκα ή τα 6εκ του Γκιλιέρμε, την ίδια στιγμή που οι ίδιοι δεν μπορούν να πουλήσουν είναι άλλο θέμα.

Όλες οι ομάδες στον πλανήτη πουλάνε και αγοράζουν, έτσι κινείται το χρήμα, έτσι λειτουργεί ο αθλητισμός και το ποδόσφαιρο. Δεν μπορείς μόνο να αγοράζεις και να κρατάς αιώνια παίκτες, σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται αλλά είναι η εξαίρεση στον κανόνα.

Το πρόβλημα είναι ότι τσιμπάνε οι δικοί μας από τα social και τα media και αρχίζουν πάλι τι γνωστή γκρίνια, ότι μας αφήνουν παίκτες και η ομάδα μένει γυμνή, ή χαλάει ο κορμός και πάλι από την αρχή.

Αλήθεια ρε ζωντόβολα, τι νομίζεται, ότι στην ΠΑΕ μαθαίνουν εάν φύγει κάποιος παίκτης την τελευταία στιγμή και αυτό από τις εφημερίδες και τα site; Νομίζετε προπονητής και τεχνικό επιτελείο δεν γνωρίζουν τι και πως για τον κάθε παίκτη τους;

Εννοείται ότι οι ομάδες έχουν γνώση πολύ πριν βγει κάτι στον αέρα και αναλόγως έχουν κάνει τα κουμάντα τους. Για τον Γκιλιέρμε υπήρχε αίσθηση ότι δεν θα μείνει αρκετούς μήνες πριν, και είχαν ήδη ξεκινήσει το ψάξιμο για αντικαταστάτη του. Το ίδιο έγινε και με τον Ομάρ που δεν άργησε ο ερχομός του Ραφίνια που ο Μαρτίνς το ήθελε πολύ.

Αυτή είναι η δουλειά κάποιων ανθρώπων στην ΠΑΕ, να βολιδοσκοπούν προθέσεις παικτών, μάνατζερ, σε χρόνους που ο κόσμος ασχολείται με άλλα, και έχοντας ερμηνεύσει κινήσεις αμέσως να ξεκινούν διαδικασίες για τα επόμενα βήματα. Άλλωστε στον Ολυμπιακό όπως βλέπουμε όλο το χρόνο δεν σταματάει να δουλεύει το τμήμα scouting ψάχνοντας παίκτες, για να είναι έτοιμοι όχι μόνο να αντικαταστήσουν κάποιον, αλλά και να αρπάξουν την όποια ευκαιρία εμφανιστεί.

Μπορεί σε μερικούς να κακοφανεί αλλά έτσι λειτουργεί το ποδόσφαιρο και οι οργανισμοί, αγορές, πωλήσεις, χρήμα να κινείται και σιγά σιγά να χτίζεις. Για να χτίσεις ένα βασικό υλικό θέλεις, σταθερό προπονητή, αυτός είναι το Α και το Ω στο χτίσιμο, μαζί βέβαια με το team του και τον τεχνικό διευθυντή.

Μέχρι στιγμής έφυγαν τα δύο βασικά μπακ Τσιμίκας και Ομάρ και αμέσως ήρθαν αντικαταστάτες τους, Χολέμπας και Ραφίνια.

Ο Χολέμπας δεν θα έχει πρόβλημα στην ενσωμάτωση αφού γυρνάει σε γνωστά για αυτόν λημέρια. Αθλητής με αντοχές θα δώσει τις λύσεις που έδινε ο Τσιμίκας, αν και διαφορετικοί παίκτες. Για μένα ο Τσιμίκας ήταν πιο μπακ που θα ανέβαινε ενώ ο Χολέμπας εξτρεμίζει στα μάτια μου, πάει πιο μπροστά, κοιτάζει να δημιουργήσει ρήγματα, να φτιάξει παρά να παίξει ως μπακ, όπως έχουμε στο μυαλό μας τη θέση.

Προσωπικά δεν με χαλάει αυτό, γιατί τα εξτρέμ του μέλλοντος είναι τα μπακ και ο Ολυμπιακός το δουλεύει αυτό πολύ και ορθώς κάνει αφού έχεις παραπάνω παίκτες στην επίθεση. Για τον Ραφίνια τι να γράψω, στο manager ήταν από τις μεταγραφές μου στα δεξιά, παιχτούρα που σίγουρα θα δώσει πολύ περισσότερα από όσα έδωσε ο Ομάρ. Αθλητής, επαγγελματίας όπου το πέρασμα του από τη Γερμανία είναι άλλος ένας λόγος εγγύησης ότι δεν ήρθε για τα τελευταία ένσημα που λένε αρκετοί.

Το γράφω από σήμερα και ας εκτεθώ αλλά έτσι πρέπει να είναι τα γραπτά, όχι μετά Χριστόν προφήτες και κριτές των πάντων. Θα γράψει ιστορία ο Ραφίνια στον Ολυμπιακό, τολμώ να γράψω ότι θα κάνει σεζόν όπως έκανε ο Ματιέ φέτος, τέτοιου επιπέδου παίκτης είναι και ελάτε ξανά την Άνοιξη να τα πούμε.

Από εκεί και πέρα, επίσης γνώριζαν στην ΠΑΕ ότι ο Σα το ψάχνει να φύγει, για αυτό και καπάκια έκλεισαν τον τερματοφύλακα της Λάρισας. Όχι μόνο να αντικαταστήσουν τον Αλέν, αλλά σου λέει μη φύγουν όλοι και δεν θα έχουμε τέρμα για τα playoffs του Champions League. Για να καταλάβετε πόσο πιο μπροστά έχουν σκεφτεί, όταν εμείς κάναμε τα μπάνια μας τον Αύγουστο.

Η θέση του τερματοφύλακα είναι από τις πιο δύσκολες μεταγραφές. Δεν είναι τυχαίο ότι πολλές ομάδες δύσκολα αλλάζουν και κάνουν μεταγραφές. Βλέπεις κάποιους να μένουν για πολλά χρόνια στην ομάδα τους, και πάντα είναι τζόγος η θέση αυτή. Θυμάστε με τι background ήρθε ο Ρομπέρτο και τι έκανε μετά, είναι περίεργη θέση, μπορεί να αρπάξει την ευκαιρία ο καινούριος και να βγάλει μάτια, κανείς δεν ξέρει. Απλώς είναι θέση που θέλει πολύ ψάξιμο και υπομονή.

Ο Σεμέδο επίσης είναι για φεύγα αλλά εφόσον έχουμε ήδη ένα δίδυμο ΜπαΣισέ, δεν το φοβάμαι, στη θέση του θα πρέπει να έρθει ένας επίσης έμπειρος αμυντικός όπου θα κάνει καλύτερους και τους άλλους που ακόμα έχουν για να μάθουν. Οπότε και εδώ δεν θέλει βιασύνη η μεταγραφή, απλώς για να πάρουμε έναν ακόμη παίκτη.

Πάμε στο κέντρο όπου η τριάδα ΓκιλιέρμεΚαμαράΜπουχαλάκης έσπασε με τη φυγή του Βραζιλιάνου. Δεν θα τον κακολογήσω άλλωστε στην τσέπη του καθενός δεν κάνω εγώ κουμάντο. Αλλά σε μια ηλικία όπου ψιλοαναστήθηκες, φάνηκες πιο πολύ από πριν να μου πηγαίνεις στο Κατάρ, ως άλλος Φετφατζίδης, σημαίνει ότι δεν έχεις και υψηλούς στόχους. Οπότε υγεία, καλή τύχη και προχωράμε με τους δύο που έμειναν, και τον Μαρτίνς μέχρι να φέρει καινούριο στο κέντρο να αλλάζει το σύστημα.

Ένα σύστημα που δεν είναι καινούριο, αφού πρόπερσι ξεκινούσε με ΚΦ7 ως δεκάρι που λέμε και πίσω του ΚαμαράΜπουχαλάκη μέχρι να μπει ο Γκιλιέρμε αγωνιστικά στην ομάδα. Τότε που ο Μαρτίνς είχε 15 καινούριους παίκτες αφού έγινε η σκούπα και εκκαθάριση, και έφτιαξε ομάδα γρήγορα που έφερε πρόκριση σε ομίλους.

Σήμερα είναι σαφώς σε πολύ καλύτερη κατάσταση, ναι μεν έχει να καλύψει κάποια κενά, αλλά έχει και ένα κορμό έτοιμο. Από το κέντρο (πλην Γκιλιέρμε) και μπροστά δεν έχει αλλάξει τίποτα και μόνο προσθήκη θα κάνει στα εξτρέμ. Πίσω είναι σε καλύτερη κατάσταση από τη φόρα που πρωτοήρθε στον Ολυμπιακό ο Πορτογάλος coach. Ένας Μαρτίνς που ξεκινάει τη σεζόν έχοντας ανανεώσει συμβόλαιο αλλά και εμπιστοσύνη από όλους που είναι στον οργανισμό που λέγεται Ολυμπιακός. Οπότε τον περιμένω πιο ελεύθερο και ίσως να ρισκάρει και πιο πολύ. Έχει περάσει τη φιλοσοφία του στην ομάδα και παίζει σύμφωνα με το υλικό που έχει ανεξάρτητα τον αντίπαλο. Δεν κοιτάζει να κουμπώσει το παιχνίδι του αναλόγως τον άλλο εάν είναι δυνατότερη ομάδα ή πιο αδύναμη, σου λέει θα μπω και θα κάνω το παιχνίδι μου και ότι βγει.

Έτσι πρέπει να είναι οι ομάδες σήμερα, να έχουν μια φιλοσοφία και κάποιους τρόπους παιχνιδιού αναλόγως το πως πάει το παιχνίδι. Και όχι να μπουν μέσα για να “κλέψουν” αποτέλεσμα όπως έκαναν παλιά ή κάνουν και σήμερα κάποιες Ελληνικές ομάδες, με μόνο στόχο να χαλάσουν το παιχνίδι του άλλου. Sorry αλλά αυτό δεν είναι ποδόσφαιρο.

Ηρεμία λοιπόν και όλα θα γίνουν. Μην ξεχνάμε ότι τυπικά η σεζόν δεν έχει τελειώσει ακόμα αφού έχουμε τον τελικό του κυπέλλου και καπάκια θα ξεκινήσει η νέα, με τις συνθήκες που όλοι γνωρίζουμε.

Οι στόχοι είναι κύπελλο και πρόκριση στους ομίλους του Champions League για αρχή, χτίζοντας παράλληλα τη νέα ομάδα με τις προσθήκες που ήρθαν και θα έρθουν. Όσο υπάρχει ο “σεφ” δεν φοβάμαι αυτό τον Ολυμπιακό!