Olympiacosbc_Armani_Milano_Euroleauge_2020_redview_dna
14 Οκτωβρίου, 2020
Banner

Το DNA επιστρέφει στο λιμάνι…

Τα γνωστά. Όσοι με έχετε διαβάσει μετά τον χαμένο αγώνα στο ΣΕΦ με Ζαλγκίρις, σήμερα πήρατε μια γεύση για το τι ομάδα έχει φτιαχτεί, τι μπορεί να κάνει και περιμένουμε ακόμα.

Αρκετά συχνά θα δούμε την εικόνα αυτή, της νίκης για φέτος, με τα όσα προβλήματα θα υπάρχουν με τον COVID19. Αυτή η ομάδα έχει φτιαχτεί με πλάνο και όχι τυχαία, σιγά σιγά θα δέσει και θα βγαίνουν πράγματα στο παρκέ όταν ο ένας μάθει τον άλλο και όλοι το παιχνίδι που θέλει ο Μπαρτζώκας.

Ένας Μπαρτζώκας που είναι το απόλυτο boss στην ομάδα, και αυτό το δείχνει με τη μη χρησιμοποίηση του Σπανούλη σήμερα παρά μόνο για 7:30 λεπτά, και ο απόλυτος “σκακιστής” στο παρκέ με τις αλλαγές και το παιχνίδι που παίζει.

Λοιπόν τα πράγματα είναι απλά, ξεκάθαρα, χωρίς πολλά πολλά. Το τουρνουά φέτος χωρίς κόσμο και με ότι συμβαίνει με τον ιο θα είναι εντελώς διαφορετικό.

Οι “δυνατές” έδρες δεν υπάρχουν και ο κόσμος για να “σπρώξει” εκεί που πρέπει επίσης δεν υπάρχει. Σήμερα για παράδειγμα όταν ο Ολυμπιακός είχε περάσει την Αρμάνι και τον πλησίαζε ίσως η πίεση του κόσμου να έκανε πιο εύκολο τον αγώνα. Ίσως όταν μας πέρασε η Αρμάνι να υπήρχε μουρμούρα extra πίεση από την εξέδρα, ίσως και όχι αλλά σίγουρα το παιχνίδι θα μπορούσε να είναι διαφορετικό.

Η Μακάμπι για παράδειγμα που έχει καυτή μπασκετική έδρα αγώνες όπως τον σημερινό με Μπάγερν που έχασε, ίσως με παρουσία κόσμου να τον κέρδιζε. Με το ίσως όμως δεν παίζεις μπάσκετ ούτε μετράνε τα πιθανά αποτελέσματα οπότε προχωράμε με τα δεδομένα που έχουμε.

Πολύ δύσκολα θα βρουν οι ομάδες ρυθμό γενικά σε όλη την Ευρώπη, γιατί όταν κάθε εβδομάδα έχεις απουσίες παικτών που πάνω τους έχεις χτίσει πλάνο, δεν μπορείς να βρεις ρυθμό. Πόσο μάλιστα όταν η Euroleague ανακοινώσει ότι οι αγώνες που δεν έγιναν θα γίνουν σε εμβόλιμες αγωνιστικές κάτι που αλλάζει ολοκληρωτικά το πρόγραμμα των ομάδων, ειδικά με τα ταξίδια.

Ο Ολυμπιακός είναι τυχερός από την άποψη ότι δεν παίζει σε εθνικό πρωτάθλημα, οπότε εάν του τύχει με αντίπαλο θέμα δεν θα έχει πρόβλημα να παίξει κάποια άλλη στιγμή, ίσα ίσα που αυτό μπορεί να τον βοηθήσει παίζοντας πιο πολλά διπλά παιχνίδια μέσα στην εβδομάδα.

Οι άλλες ομάδες όπως που παίζουν στα πρωταθλήματα τους θα έχουν θέματα και θα πρέπει να επιλέξουν στους αγώνες τους για το πρωτάθλημα εάν θα δώσουν βαρύτητα. Επίσης κόβει και ρυθμό μια αναβολή αγώνα για άλλη φορά.

Ο Ολυμπιακός έχει φτιάξει μια ομάδα που θα μπει στην 8άδα και εύκολα πιστεύω, για δύο λόγους. Πρώτον έχει γεμάτο ροστερ όπου παίκτες που μένουν εκτός 12άδας αλλού θα είχαν σίγουρη θέση, και δεύτερον ο Μπαρτζώκας ξέρει από την αρχή (άλλωστε δουλειά του είναι), τι θέλει να βλέπει, για αυτό και πήρε παίκτες που σε άλλους δεν γεμίζουν το μάτι, αλλά για τη δουλειά που θέλει του κάνουν.

Και συγνώμη… όταν όμως φέρνεις παίκτη επιπέδου Σλούκα, τι στόχο έχεις; την απλή συμμετοχή; όταν οι ιδιοκτήτες έδιναν χρήματα για να έρθει και ο Καλάθης, αλήθεια γιατί έκαναν κινήσεις; για να τερματίζουμε 10οι; Μπορεί να μην το φωνάζουν και ορθώς για να μην υπάρχει πίεση αλλά όταν κάνεις τέτοιες κινήσεις έχεις στόχο για ψηλά και όχι απλά για να είσαι σε ένα πρωτάθλημα.

Ο Μπαρτζώκας ξέρουμε όλοι ποιος είναι και εάν ξέρει μπάσκετ. Οπότε ξέρει ακριβώς πως έφτιαξε το ροστερ, γιατί κράτησε περιφερειακούς, γιατί κράτησε Έλις και έφερε Χασάν Μάρτιν, ξέρει τα πάντα. Έχει πλάνο το δουλεύει και αργά η γρήγορα θα βγει το αποτέλεσμα.

Ξεχάστε το παρελθόν τι έκαναν οι ομάδες που ήξερες η ΤΣΣΚΑ θα κάνει 3-4 ήττες, η Ρεάλ το ίδιο, και οι αδύναμες ομάδες που έχαναν εκτός έδρας άντε να έκαναν και καμιά έκπληξη. Δεν υπάρχουν αυτά φέτος, βγάλτε τα από το μυαλό σας. Το τουρνουά μπορεί να πει κάποιος ότι είναι και 50/50 με όλους να έχουν ίσες πιθανότητες για κάτι καλό, και εννοώ τις πιο αδύναμες ομάδες.

Αλλά και οι top δεν θα περάσουν εύκολη σεζόν, όπως τις προηγούμενες που είχαν καβατζώσει από νωρίς τις 4 πρώτες θέσεις και στο τέλος έπαιζαν 5-6 ομάδες για τις τελευταίες 2 της 8άδας.

Και άλλη ήττα στο ΣΕΦ θα κάνουμε, και μεγάλη νίκη εκτός θα κάνουμε, έτσι είναι το μπάσκετ δεν έχει κάνει κανείς συμβόλαιο ότι θα κερδίζεις τα εντός και τα εκτός με τις ίσες ομάδες. Απλώς φέτος το σκηνικό χωρίς κόσμο σε δύσκολες έδρες στο παρελθόν φέτος θα είναι 50/50.

Το ξαναλέω ο ιός θα παίξει μεγάλο ρόλο γιατί τα κρούσματα θα αλλάζουν τις αγωνιστικές, τα ρόστερ και σε όποιον κάτσει η μπίλια.

Από ότι βλέπω τους άλλους ο Ολυμπιακός έχει προετοιμαστεί πολύ σοβαρά σε αυτό. Πιστεύω δεν έχω πληροφόρηση ότι θα υπάρχει και εντολή από την ομάδα για μεγάλη προσοχή στους παίκτες στην καθημερινότητα τους. Δεν λέω ότι θα μας τυχαίνουν αντίπαλοι με προβλήματα ή αυτό θα ευχόμαστε, αλλά το ότι η ομάδα τα έχει προβλέψει όλα δείχνει πόσο σοβαρή δουλειά έχει γίνει σε όλα τα επίπεδα, όπου καμία άλλη ομάδα νομίζω δεν το έχει δει έτσι.

Στα του αγώνα τι να πεις, είδα ότι γνώριζα. Ένα Σλούκα που θα είναι το Α και το Ω της ομάδας, ένα ΜακΧύσικ που έμεινε στην ομάδα μετά τα όργια που έκανε πέρυσι με ΠΑΟ στο ΣΕΦ και όχι άδικα τον στήριξε ο Μπαρτζώκας και ένας άγνωστος για όλους Αμερικάνος κάνει τόσα πράγματα στο παρκέ, χωρίς να κοστίζει ένα σκασμό λεφτά.

Οι ψηλοί όπως πρέπει όπου κατάπιαν τον παλαίμαχο Χάινς και τον Λεντέι που δεν είναι 5, τρία χρόνια μετά αυτό λέμε ακόμα. Και επιτέλους να σταματήσει η ηλίθια καραμέλα ότι ο Μάρτιν είναι ένας στυλ Χάινς, ο νέος Χάινς, θα γίνει σαν τον Χάινς και άλλες δημοσιογραφικές πίπες που λένε όλοι. Γιατί δηλαδή ο κάθε undersized ψηλός να πρέπει να λέμε ότι είναι ο νέος Χάινς επειδή ο τελευταίος πήρε μεταγραφή στην ΤΣΣΚΑ;

2020 έχουμε και ακόμα η δημοσιογραφία δουλεύει πάνω σε στερεότυπα και εκφράσεις άλλων εποχών. Ο Χασάν Μάρτιν είναι ένα κτήνος της ρακέτας που όταν καταλάβει και μάθει το παιχνίδι του Ολυμπιακού θα κάνει όργια. Ο Έλις σιγά σιγά βρίσκει τον εαυτό του και αθόρυβα προσφέρει αυτά που θέλει ο Μπαρτζώκας. Είπαμε μια φθηνή προσθήκη θέλει για να έχουμε και ποσότητα.

Πρίντεζης από την παλιά φρουρά εάν συνεχίσει έτσι θα μιλάμε για ανανέωση το καλοκαίρι και πάλι εύκολα. Παπανικολάου πάλι προβλημάτισε και αυτό είναι ένα θέμα που καλείται ο coach να λύσει. Οι Αμερικάνοι στο ύψος τους έδωσαν για ότι τους έφερε ο coach, το μόνο που θέλει είναι σταθερότητα.

Δεν ξέρω τι θα μου πουν πάλι, αλλά νομίζω ότι είναι ο πιο υπερπλήρης Ολυμπιακός σε όλες τις θέσεις απ΄όλες τις χρονιές και ποιοτικά και ποσοτικά. Δεν έχει που λέμε τους 5-6 καλούς και μετά τους “δεύτερους”, τα εργαλεία, όπως ήταν άλλες χρονιές οι Αμερικάνοι και τράβαγαν κουπί οι Έλληνες.

Βλέπω παίκτες που σε άλλες ομάδες της Euroleague θα είχαν βασικές θέσεις ακόμα θα έκαναν και τη διαφορά με την παρουσία τους.

Κρίμα που όλα αυτά δεν τα βλέπουμε από κοντά, αλλά ελπίζουμε.

Παρασκευή έχει παιχνίδι με Μακάμπι και θα είναι ματσάρα. Η Μακάμπι μετά από ήττα στην έδρα της, εμείς με νίκη επί της Αρμάνι και υπέρ μας ότι μένουμε εδώ και δεν έχουμε ταξίδι. Αλλά μια επιστροφή Σφαιρόπουλου εναντίον Μπαρτζώκα με την αλλαγή που του συνδέει στον Ολυμπιακό είναι παιχνίδι που ήθελε κόσμο.

Πιστεύω και αυτό το παιχνίδι θα το πάρει ο Ολυμπιακός και οι διπλοί αγώνες θα του ταιριάζουν λόγο ρυθμού. Ο Σπανούλης σήμερα δεν έπαιξε πολύ οπότε θα είναι και ξεκούραστος όποτε χρειαστεί. Τους Αμερικάνους δεν τους φοβάμαι στα διπλά παιχνίδια και προβλέπω ίδια απόδοση.

Σιγά σιγά ο Ολυμπιακός γίνεται όπως παλιά, τότε που έχανε μέσα στο παιχνίδι αλλά το γύριζε και κέρδιζε. Η ομάδα που τα διπλά παιχνίδια τα είχε ψωμοτύρι με 2 στα 2, σιγά σιγά το DNA που είχε αλλοιωθεί επιστρέφει, αν και το DNA δεν χάνεται ποτέ, παρά μόνο ίσως ξεκουράζεται…