Olympiacosbc_Alba_Berlin_Euroleague_2020_redview
13 Νοεμβρίου, 2020
Banner

Αντέγραψαν το ποδόσφαιρο, αλλά όλα καλά στο τέλος

Τελικά μαζί με τον COVID ήρθε και άλλος ένας ιός των χαμένων πρώτων ημιχρόνων. Έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό στο ποδόσφαιρο, χθες έκανε την εμφάνιση του και στο μπάσκετ.

Είκοσι πρώτα λεπτά μπάσκετ αλάνας, λάθη, κακές επιλογές, σουτ να μην βρίσκουν στόχο και μια χαλαρότητα που δεν γνωρίζω από που έβγαινε αυτή.

Μιλάμε είδαμε μπάσκετ επιπέδου μαζευόμαστε στην πλατεία και παίζουμε, εικόνα που μέχρι σήμερα δεν είχαμε δει ποτέ, και μια Άλμπα να φαίνεται σαν τους Los Angeles Lakers στο παρκέ, όπου τους έβγαιναν όλα.

Αυτό που έχω γράψει και σε άλλα παιχνίδια όταν ήμασταν πίσω στο σκορ, είναι ότι αυτή η ομάδα μπορεί και όταν είναι στα χειρότερα της, να κρατάει τον αντίπαλο κοντά της.

Έβλεπες εμείς σε κάθε επίθεση σχεδόν να κάνουμε λάθος, οι άλλοι να κάνουν τα πάντα σωστά, να βάζουν τα σουτ αλλά το σκορ κουτσά στραβά να είναι γύρω στους 10. Εκεί έπαιζε πάνω κάτω με μικρές διαφορές προς τα πάνω και προς τα κάτω.

Η εικόνα ήταν για να έκλεινε το ημίχρονο με +20 κανονικά, τέτοιου επιπέδου παιχνίδι έγινε, αλλά όχι, όσο και να παραξενεύει ο Ολυμπιακός ήταν κοντά.

Ξέρουμε ότι να έβγαινε η βραδιά έτσι δεν γινόταν. Δεν γινόταν να υπάρχει η ίδια εικόνα και στο δεύτερο ημίχρονο, δεν κολλάει, δεν στέκει σε αυτή την ομάδα αλλά και γενικά να είσαι σε τόσο απίστευτα κακή ημέρα. Οπότε προσωπικά ήξερα και το πίστευα όπως και πολλοί που πόνταραν σε αυτό, ότι στο 2ο ημίχρονο θα γίνει αυτό που πρέπει.

Για εμένα είναι άγραφος νόμος, όταν δεν μπορείς να εκμεταλλευτείς τον άλλον στην κακή του στιγμή και να το τελειώσεις, τότε όταν ο άλλος γνωρίζεις ότι είναι καλύτερος σου, θα την πατήσεις. Έτσι και έγινε.

Ο Ολυμπιακός μπήκε στο 2ο ημίχρονο διαφορετικός, ίδιοι παίκτες, ίδιες φανέλες αλλά διαφορετική λογική και ενέργεια, βγήκε ο πραγματικός Ολυμπιακός και το έδειξε από το πρώτο κι όλας λεπτό της επανάληψης.

Η άμυνα έγινε τανάλια πραγματικά και η επίθεση πήρε πολλά από την ενέργεια που έβγαλαν ΠαπανικολάουΜακΚίσικ αλλά και την έκπληξη Λιβιό που πήρε επ’ ώμου τη θέση στο 5 και έκανε όργια.

Ο Σπανούλης έδωσε απίστευτα ποιοτικά λεπτά στην παρουσία του στο παρκέ όπου με δύο τρίποντα σε στιγμές που έπρεπε έδειξε γιατί είναι ο G.O.A.T στη Euroleague.

Παρόλα αυτά η κρίσιμη στιγμή της αλλαγής μομέντουμ που είναι και της μόδας είναι το λάθος στις βολές που έκαναν οι παίκτες της Άλμπα και το βρήκε (όπως μας ενημέρωσαν οι εκφωνητές του αγώνα), ο Χρήστος Μπαφές.

Μια φάση που νομίζω προσωπικά άλλη μια φορά έχω δει στην Α1 σε αγώνα του Ολυμπιακού, για πολύ παλιά όμως, 20 χρόνια και βάλε, με “κλέψιμο”; για το ποιος θα εκτελέσει βολές.

Η κίνηση του Χρ. Μπαφέ να το δει και να το φωνάξει στη γραμματεία, ίσως να ήταν και ο μόνος που το πήρε χαμπάρι, έσωσε τον Ολυμπιακό από βολές όταν πλησίαζαν το σκορ με διαφορά στο καλάθι εάν δεν κάνω λάθος, κάπου εκεί. Κι όμως βγήκε και αυτή η “άμυνα” και αυτό δείχνει το πως λειτουργεί όλος ο οργανισμός.

Όλα τα άλλα είναι ιστορία μετά, όλα πήραν το δρόμο τους, έγινε το σωστό και αυτό που περιμέναμε. Η Άλμπα όσο καλά και να έπαιξε, όσα σουτ και να έβαζε δεν γινόταν να κερδίσει χθες. Έχω γράψει και συνεχίζω να γράφω, δεν θέλετε πολλοί να το καταλάβετε, η ομάδα αυτή είναι υψηλού επιπέδου με εύκολη παρουσία στην 8άδα και στόχο για πιο ψηλά.

Πολλοί έχουν μείνει στα ονόματα, δεν βλέπουν το σύνολο και το μετά, εγώ βλέπω μια ομάδα με ολοκληρωμένο ροστερ, γεμάτο όπου ακόμα και ο 12ος παίκτης που λέμε αλλού θα ήταν βασικός και φαίνεται ότι έχουν να δώσουν πολλά ακόμα.

Για τον Λιβιό είχα γράψει ότι δεν με γεμίζει και μου φαίνεται soft. Παρόλα αυτά είναι αθλητικός, βάζει ελεύθερες βολές (σημαντικό αυτό), ειδικά όταν παίζει ως 5 και θα κερδίζει φάουλ. Στο τρίποντο δεν ξέρω ακόμα γιατί θέλω και άλλα παιχνίδια να δω τι στατιστικά θα κάνει. Αλλά είναι μια λύση για το 4-5 ποιοτική.

Μακάρι αυτό το παιχνίδι να του δώσει αυτοπεποίθηση για τη συνέχεια, οπότε στις θέσεις 4-5 είμαστε γεμάτοι με δύο 4άρια, δύο 5άρια και τον Λιβιό μπαλαντέρ. Πέντε παίκτες για δύο θέσεις για μένα υπερπλήρης, εάν έκανα κίνηση προσθήκης μόνο, θα έβαζα έναν ακόμα Έλληνα για το 5. Θα πρέπει σιγά σιγά και είμαι σίγουρος ότι ο Μπαρτζώκας το έχει στο μυαλό του, να “φτιάξει” έναν Έλληνα ψηλό για το 5. Αλλά και πάλι μιλάμε για μια προσθήκη να υπάρχει για όποτε χρειαστεί, και να σιγά σιγά να μπαίνει στο mood της Euroleague.

Με μια περιφέρεια γεμάτη όπου υπάρχουν οι Έλληνες, θα ήθελα και κάτι στο 5 για μελλοντική χρήση…

Δεν έχει τίποτα άλλο να γραφτεί για χθες, νίκη που έπρεπε να γίνει και έγινε. Οι 3 ήττες που έχουμε εάν δει κάποιος τη βαθμολογία, θα δει ότι έγιναν από ομάδες που είναι σχεδόν στην ίδια βαθμολογία με εμάς και όχι από ομάδες που είναι στο τέλος. Απλώς ξενίζει που οι ομάδες αυτές είναι Μπάγερν – Ζαλγκίρις – Εφές όπου άλλες σεζόν τις είχαμε συνηθίσει αλλιώς.

Βλέποντας όμως την κατάταξη καταλαβαίνεις ότι δεν είναι η Euroleague που έχεις συνηθίσει (λίγο TXC φάνηκε αυτό ε;).

Είπαμε η σεζόν είναι περίεργη και έχουμε να δούμε πολλά ακόμα, το βασικό είναι να υπάρχει υγεία παντού και σε αυτούς και σε εμάς που τους βλέπουμε.