redview-og
16 Νοεμβρίου, 2020
Banner

Αλήθειες για Φορτούνη και τους “φίλους” του

Ολυμπιακό δεν είναι το Σαββατοκύριακο αλλά ευτυχώς ο Φορτούνης είναι εδώ για να μου δώσει ένα ερέθισμα να αφιερώσω κείμενο για κάτι που είχα γράψει μετά τον αγώνα με ΟΦΗ.

Ευτυχώς υπάρχουν και οι “φίλοι Φορτούνη”, που κάνουν αισθητή την παρουσία τους όταν εκείνοι θεωρούν ότι πρέπει να επέμβουν για να δείξουν την εμπάθεια τους σε άλλα πρόσωπα.

Όσοι με διαβάζουν ή με γνωρίζουν, ξέρουν τι γνώμη μου για τον Κώστα Φορτούνη. Όταν έγραφα και μιλούσα στα social στις κακές μέρες του για το τι παιχταράς είναι, αρκετοί με έκραζαν και το έπαιζαν έξυπνοι.

Οπότε επιτρέψτε μου να είμαι από αυτούς που μπορώ να έχω μια γνώμη γιατί από την αρχή έγραφα για το τι τεράστιος παίκτης είναι και ότι αρκετοί δεν έχουν καταλάβει τι εστί ΚΦ7 για τον Ολυμπιακό.

Πως τα γύρισε ο καιρός και όλοι αυτοί που το έκραζαν και τότε να τον αποθεώνουν τώρα δεν γνωρίζω. Θα πει κάποιος ότι κάνω και εγώ το ίδιο τον αποθέωνα τότε και τον “κράζω” τώρα.

Δεν έχετε καταλάβει μάλλον… Δεν τον κράζω, απλώς παραθέτω τα πράγματα όπως είναι ακριβώς με ότι γνώση και εικόνα έχω, χωρίς σάλτσες και χωρίς να θέλω να χαϊδέψω αυτιά αφού στα @@ μου, δεν ΖΩ από τον ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ όπως κάνουν άλλοι, που εάν δεν υπήρχε ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ θα έγραφαν για φαρμακεία.

Ένα και ένα κάνουν δύο και τα πράγματα είναι απλά.

Ο Κώστας Φορτούνης είναι τεράστιος παίκτης. Ξέρει άπειρη μπάλα και στην Ελλάδα είναι ο κορυφαίος όπου ξεχωρίζει σαν τη μύγα μες το γάλα.

Αλλά ο Κώστας Φορτούνης είναι τεμπέλης! Δεν το λέω εγώ… ο Ποντένσε το είπε καθαρά όταν έφυγε στην Αγγλία, οπότε όταν το λέει κάποιος που τον είχε κάθε μέρα στις προπονήσεις και χωρίς να έχει κάποιο όφελος, γιατί να μην τον πιστέψω; Αφού μέσες άκρες το γνωρίζουν πολλοί αυτό.

Το να είσαι Έλληνας αθλητής και τεμπέλης, εντάξει είναι κάτι σύνηθες που το έχουμε δει από πολλούς, είναι στο DNA μας αυτό όταν πιάσουμε την καλή μετά αράζουμε.

Ο Φορτούνης κάτι τέτοιο πριν 2-3 χρόνια δεν το είχε στο μυαλό του. Έκανε μια διαστημική χρονιά, έκανε καλοκαίρι προετοιμασία extra με τον γνωστό Γερμανό γυμναστή που έχει “φτιάξει” παίκτες και παίκτες σε ταχυδύναμη και όλα έδειχναν ότι το μυαλό του έχει γυρίσει 180 μοίρες και ήταν έτοιμος για το μεγάλο βήμα. Ίσως μια μεταγραφή σε ομάδα επιπέδου Τσιμίκα.

Δυστυχώς στον αθλητισμό υπάρχουν και οι τραυματισμοί. Ένας τραυματισμός που ήρθε στο χειρότερο σημείο της καριέρας του. Πάνω που ήταν έτοιμος να κάνει δεύτερη σερί καλή χρονιά με τη φόρα που είχε πάρει και με ερχομό Βαλμπουενά να του δίνει τις απαραίτητες ανάσες, οι χιαστοί άλλαξαν τη μοίρα πολλών.

Ο Φορτούνης ήταν εκτός για 6+ μήνες και ο Βαλμπουενά που για άλλο ρόλο ίσως είχαν στο μυαλό τους ότι θα έχει, άρπαξε την ευκαιρία και περνάει δεύτερη νιότη με αυτά που έκανε στο χορτάρι. Ένας Βαλμπουενά που κανείς δεν περίμενε να προσφέρει στην ηλικία του τόσα πολλά και να δείχνει ακούραστος στο χορτάρι.

Όσο περνούσε ο καιρός ο Μαρτίνς επειδή ΔΟΥΛΕΥΕΙ, βρήκε πως θα έπαιζε ο Ολυμπιακός χωρίς τον Φορτούνη όπως είχε ξεκινήσει την προετοιμασία του το καλοκαίρι εκεί, γύρω από αυτόν. Του βγήκε και είδαμε πράγματα που πολλοί δεν τα περίμεναν.

Ένας προπονητής που όσοι δεν είναι εμπαθείς απέναντι του, γνωρίζουν πόσο δίκαιος είναι και δεν έχει πρόβλημα όπως και να λένε τον άλλον, να κατεβάσει την ομάδα όπως εκείνος πιστεύει θα του φέρει το αποτέλεσμα.

Έτσι σιγά σιγά ο Βαλμπουενά κέρδιζε έδαφος και ήταν αυτός ο κομβικός παίκτης που δεν έπρεπε να λείπει από την 11άδα. Με τον καιρό η καλή χρονιά του Κώστα ξεχάστηκε… αλλά όλοι τον περίμεναν να συνεχίσει εκεί που το άφησε όσο δύσκολο και να είναι όταν έχει κάποιος τέτοιο τραυματισμό.

Επέστρεψε αλλά ο Ολυμπιακός δεν ήταν ο ίδιος που τον είχε “αφήσει” τότε. Αρκετές αλλαγές παικτών ίσως και παρέας. Μην ξεχνάμε ότι την extra προετοιμασία το καλοκαίρι την είχε κάνει με τον Λάζαρο μαζί.

Λίγο ο χαρακτήρας του, έχασε και το περιβραχιόνιο, δεν είναι δύσκολο να σε πάρει από κάτω, όταν από εκεί που σε είχαν για “θεό” και αναντικατάστατο έχουν έρθει άλλοι να πάρουν αυτή τη “δόξα”.

Η ομάδα όμως σε αυτά τα χρόνια έχει χτίσει κάτι. Είναι ομάδα και κανένας, κανένα όνομα δεν είναι πάνω από αυτήν. Όλοι είναι “στρατιώτες” όπου όταν ο εκάστοτε προπονητής τους ζητήσει να παίξουν θα πρέπει να δίνουν το 101% στο χορτάρι. Είναι μια οικογένεια και αυτό το καταλαβαίνει κάποιος βλέποντας πράγματα σε πανηγυρισμούς ή και στα προσωπικά τους social media.

Γουστάρουν που είναι σε αυτόν το σύλλογο και γιατί όχι δηλαδή. Πληρωμές στην ώρα τους, σε ωραία χώρα είναι με ήλιο όλο το χρόνο, τίτλους κερδίζουν, Ευρώπη παίζουν γιατί να έχει κάποιος θέμα; Οι παρατηρητικοί θα το έχουν δει αυτό σε στιγμές του παιχνιδιού που άλλοι δεν δίνουν σημασία σε κινήσεις και γκριμάτσες των παικτών.

Ο Φορτούνης ίσως ένιωσε ότι έχασε πράγματα και τον πήρε από κάτω. Αυτά βέβαια στο μυαλό του, γιατί όπως έγραψα η ομάδα είναι μια οικογένεια, που όμως αυτή η οικογένεια ξέρει να απομονώνει περιπτώσεις που ίσως χαλάσουν το καλό κλίμα.

Για όσους δεν κατάλαβαν ή θα βγάλουν από το μυαλό τους δράκους, δεν γράφω ότι στα αποδυτήρια δεν κάνουν παρέα τον Φορτούνη ή ότι δεν του μιλάνε, αλλά χειρισμούς και καταστάσεις, τις ξερνάει από μόνη της και δεν χαλάει κανένα κλίμα, αλλά ούτε τρώει και προπονητές.

Μεγάλη συζήτηση θέλει το κεφάλαιο Μαρτίνς που έχει φανατικούς υποστηρικτές (count me in), αλλά και εμπαθείς απέναντι του. Βέβαια όταν κάποιος ρωτήσει αυτούς που βγάζουν εμπάθεια σου λένε ότι δεν είμαι εμπαθείς ΑΛΛΑ… αυτό το γαμημένο ΑΛΛΑ μας έχει φάει σε αυτή τη χώρα. Αλλά και η γαμημένη κριτική στα πάντα χωρίς να έχουν ιδέα το αντικείμενο.

Βλέπω σε αυτή τη χώρα ότι να δουλεύει κάποιος σωστά μάλλον είναι έγκλημα… Ίσως αρκετοί να έχουν εθιστεί σε λογικές Κόκκαλη που δεν μας αρέσει αυτός ή δεν κάνει τα κέφια του τάδε star, ας τον πετάξουμε και να φέρουμε άλλον.

Ναι οι προπονητές άλλων εποχών ήταν αναλώσιμοι, όπως τα ρολά χαρτί στους εκτυπωτές ταμειακών μηχανών, και μας ένοιαζε να περνάει το δικό μας, για να φανούμε αφεντικά και όχι να πάει μπροστά η ομάδα.

Δυστυχώς για αυτούς ο Μαρινάκης έχει όραμα και στόχους, και δεν τον ενδιαφέρει να φαίνεται συνέχεια σε εφημερίδες και μέσα, δεν τα έχει ανάγκη άλλωστε, δεν είναι γλάστρα σαν άλλους.

Όταν μιλάει, μιλάει όποτε έχει και πρέπει κάτι, αλλά συνήθως μιλάει η τσέπη του… Έχει βάλει ανθρώπους γνώστες και εμβέλειας εκεί που πρέπει και τους αφήνει να τρέχουν την ομάδα με μοναδικό σκοπό να φτάσει εκεί που την έχει και την έχουμε φανταστεί.

Έτσι είναι οι ηγέτες, έχουν επιλέξει τους κατάλληλους στις κατάλληλες θέσεις με τις κατάλληλες γνώσεις να κάνουν πράγματα, τους δίνει χώρο αλλά και όλες τις ανέσεις για τη δουλειά τους. Γνωρίζοντας ότι και ο ίδιος έχει το μερίδιο που του αναλογεί στις επιτυχίες αλλά και στις αποτυχίες.

Ο Ολυμπιακός έχει προπονητή, και καλό προπονητή… ας έχασε την πρόκριση από τη Λαμία… οι βραδιές που μας έχει χαρίσει ξεπερνάνε και τις βραδιές του Βαλβέρδε και του Μίτσελ. Ενώ ξέρουμε ότι αυτό θα συνεχιστεί για πολύ καιρό ακόμα και δεν είναι πυροτέχνημα. Όταν δουλεύει κάποιος σωστά και ορθολογικά αργά ή γρήγορα θα γευτεί τους καρπούς αυτής της προσπάθειας.

Το ίδιο ισχύει και για τον Φορτούνη και θα πρέπει να το παλέψει με το μυαλό του και μόνο. Ούτε με τις παρέες που σχολίασαν κάποιοι ούτε με τον μάνατζερ του, ούτε με κανέναν. Μόνος του μπορεί να βρει τη διέξοδο στο μυαλό του, άλλωστε είναι και θα είναι στην ομάδα, δεν έφυγε ποτέ όπως νομίζουν κάποιοι.

Δεν ξέρω εάν οι “φίλοι Φορτούνη”, με τις γραπτές συμπεριφορές τους καταλαβαίνουν ότι βάζουν νερό στο μύλο όλων όσων είναι απέναντι στην ομάδα. Δεν ξέρω εάν είναι χαζοί ή το κάνουν επίτηδες για να φανούν κάπου σε μια περίοδο που με COVID είναι όλα flat και δεν έχει σοβαρά θέματα να ασχοληθεί κάποιος. Δεν ξέρω εάν είναι κόμπλεξ ή και payroll στην τελική από κάποιους, αφού οι εποχές είναι δύσκολες.

Sorry αλλά έχουμε 2020 όχι 1990, οι εποχές άλλαξαν και όλα είναι διαφορετικά, όχι δημοσιογραφία της πλάκας (για να μην πω κάτι άλλο), απλώς για να γράψουμε κάτι να κάνουμε τζέρτζελο. Βασικά μην γίνεστε σαν τους άλλους που είναι κρυμμένοι στα λαγούμια τους και περιμένουν αυτό το κάτι για να κάνουν τη θεαματική εμφάνιση τους στο προσκήνιο.