BarcelonaBC_OlympiacosBC_Euroleague_2020_RedView
8 Δεκεμβρίου, 2020
Banner

Με το ίδιο νόμισμα

Μεγάλο διπλό στη Βαρκελώνη που “σβήνει” την εντός έδρας ήττα με Μπασκόνια. Ένα διπλό που πολλοί δεν πίστευαν, αλλά δεν πειράζει το θέμα είναι να το πιστεύουν παίκτες και προπονητής γιατί αυτοί παίζουν στην τελική.

Ο Ολυμπιακός κέρδισε τη Μπαρτσελόνα βάζοντας 96 πόντους στην καλύτερη άμυνα της Euroleauge. Ο Ολυμπιακός όχι μόνο δεν παρασύρθηκε από τον ρυθμό που ήθελε να δώσει η Μπάρτσα αλλά έτρεξε και ο ίδιος μαζί της παίζοντας το ίδιο παιχνίδι.

Άλλες ομάδες θα είχαν παραδώσει πνεύμα σε τέτοιο ρυθμό, όχι όμως ο Ολυμπιακός.

Ο Μπαρτζώκας με κοουτσάρισμα που αρκετούς εξέπληξε με τις επιλογές του στη διάρκεια του αγώνα κέρδισε ένα παιχνίδι που θυμίζει τον τελικό στο Λονδίνο με τη Ρεάλ. Όπου εκεί πάλι ο Ολυμπιακός απέναντι σε Ισπανική ομάδα έφτασε πάνω από τους 100 πόντους παίζοντας στον ίδιο ρυθμό.

Μπορεί η επίθεση να είναι το θέαμα, αλλά οι νίκες και οι τίτλοι έρχονται από την άμυνα, εκεί είναι όλα τα λεφτά και σήμερα ή άμυνα ήταν ατσάλινη, άμυνα από το παρελθόν που ξέρουμε και έχουμε δει και αποθεώσει στο παρελθόν.

Μπορεί η Μπαρτσελόνα να σπαταλάει χρήματα για να γυρίσει στα Final Four, αλλά σήμερα είδαν όλοι ότι δεν παίζει το χρήμα μπάσκετ. Πρέπει να έχεις καρδιά και τσαμπουκά για να κερδίσεις τέτοια παιχνίδια. Εννοείται να είσαι και στη μέρα σου και αυτό το βλέπεις με μια ματιά στα στατιστικά κάποιων κομβικών παικτών από την αρχή του αγώνα.

Ο Μπαρτζώκας λοιπόν εξέπληξε όπως έγραψα από πάνω αφού δεν έκανε το rotation που συνηθίζει να κάνει. Δηλαδή να μοιράζει δεκάλεπτα σε ΣλούκαΣπανούλη, και να τελειώνει το παιχνίδι σχεδόν με την ίδια πεντάδα από το 3ο δεκάλεπτο.

Σπανούλης και Πρίντεζης έμειναν στα 7 και 9 λεπτά αντίστοιχα, ενώ ο Παπανικολάου που ξεκίνησε με φόρα και 3 στα 3 τρίποντα έπαιξε συνολικά 21.19, ένα ημίχρονο δηλαδή. Ο Έλις που προσωπικά τον γουστάρω για άλλο ένα παιχνίδι δεν προσφέρει τα αναμενόμενα και ο Λιβιό που δεν τον πίστευα να το παλεύει πιο πολύ από εκείνον.

Το βάρος και το δεύτερο ημίχρονο ενώ είχε γίνει η μεγάλη προεργασία στο πρώτο, είχε υπογραφές του διαστημικού Σλούκα που έκανε double – double και μαζί του τα 3 Χ… Χάρισον, Χασάν και μακΧύσικ.

Και εντάξει θα δει κάποιος στατιστικά Χασάν και Μακίσικ και θα πει οκ έδωσαν πόντους, αλλά ο Χάρισον με τους 5, τι έκανε; Είναι αυτά που δεν μπορεί να αποτυπώσει η στατιστική που βλέπουμε εμείς. Γιατί πιστεύω οι ομάδες θα έχουν πολύ πιο αναλυτικά στοιχεία από κάθε αγώνα για κάθε παίκτη.

Ο Χάρισον μπορεί να μην έβαλε buzzer beater και να δώσει νίκη, αλλά έβγαλε άμυνες σε σημεία που η Μπαρτσελόνα ήταν ένα βήμα για να κάνει την ανατροπή και ίσως ξεφύγει. Έδωσε ενέργεια στην άμυνα με τα κλεψίματα και τα κερδισμένα επιθετικά, αν και λίγο στο τέλος με τις άστοχες βολές πήγε να τα χαλάσει κάπως.

Εννοείται δεν ξεχνάμε το απόλυτο εργαλείο του προπονητή τον Βεζένκοφ, όπου όσο και όποτε παίξει θα προσφέρει λύσεις, ποιότητα και σταθερότητα. Είτε με σουτ που δεν τα περιμένεις, είτε με ενέργειες σε άμυνα και επίθεση που θα δώσουν αυτό το κάτι για να πάρει μπρος όλη η μηχανή. Σημαντικότατο “γρανάζι” της καλοδουλεμένης μηχανής που έχει φτιάξει ο coach και είναι θέμα χρόνου να πάρει μπρος και να μην σταματήσει.

Το γράφω για το θέμα χρόνου διότι όλο αυτό με τον ιό και τραυματισμούς δεν αφήνει να γίνουν ολοκληρωμένες προπονήσεις, και τα σχέδια κάθε τόσο και λιγάκι αλλάζουν για τον εκάστοτε προπονητή φέτος. Όταν με το καλό θα περάσουν αυτά όπως έλεγα και στην αρχή της σεζόν θα δούμε απίστευτα πράγματα από αυτή την ομάδα.

Το βλέπεις και στα παιχνίδια που χάνει, άλλες εποχές ο αντίπαλος μπορεί να είχε ξεφύγει τώρα ακόμα και στην ήττα θα το παλέψει και δεν θα το παρατήσει, θα πρέπει να έχουν πάει στραβά πολλές παράμετροι.

Η νίκη σήμερα ήταν μεγάλη για πολλούς λόγους. Κέρδισε μια ομάδα που είναι καλύτερη και φαβορί για Final Four, την κέρδισε στην έδρα της που σημαίνει όταν ξανασυναντηθούν θα είναι στο ΣΕΦ και που ξέρεις… μπορεί και με κόσμο, έστω ελάχιστο. Η νίκη αυτή ισοφάρισε μια εντός έδρας ήττα που δεν περιμέναμε (βλ. Ζαλγκίρις ή Μπασκόνια) και τέλος έσπασε το σερί με τις ήττες και σίγουρα έδωσε φόρα για να γίνει το επόμενο διπλό στη Σερβία απέναντι σε έναν Ερυθρό Αστέρα που έχει σκληρό σύνολο και θέλει προσοχή.

Ο Ολυμπιακός την Πέμπτη δεν πρέπει να χάσει, είναι must win παιχνίδι για πολλούς λόγους. Η νίκη εκεί μέσα σημαίνει ότι πάμε στο 7-5 και δεν χάνουμε επαφή με την 8άδα. Είναι έδρα όπου άλλες ομάδες με ίδιο στόχο έχουν αρκετές πιθανότητες για να χάσουν εκεί. Τέλος όσα πιο πολλά εκτός έδρας παιχνίδια κερδίσουμε τόσο πιο άνετα θα είναι μετά, εννοείται και πάλι χωρίς να έχουμε γκέλες στο ΣΕΦ

Η ομάδα είναι ολόκληρη, έχει κάνει μεγάλη νίκη στην Ισπανία στο χέρι της είναι για άλλο ένα διπλό και σειρά στο ΣΕΦ με Φενέρ. Εάν γίνει το 3 στα 3 θα μιλάμε για μεγάλο κατόρθωμα, σίγουρα μέσα στην 8άδα και τρομερή αυτοπεποίθηση στην ομάδα.

Θα δούμε και θα ζήσουμε από την τηλεόραση μέχρι νεοτέρας και άλλα τέτοια βράδια. Το σημερινό δεν είναι πυροτέχνημα όπως κάνουν άλλοι. Ο Ολυμπιακός είναι ομάδα για να είναι στο Final Four και ας μου λένε ότι θέλουν.

Μπορεί να μην έχει στα χαρτιά ένα ολόκληρο που κοστίζει ακριβά όπως ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα, Ρεάλ αλλά έχει παίκτες που παίζουν μπάσκετ ομαδικά. Η ομάδα κερδίζει στο παρκέ όχι το χρήμα, τα παραδείγματα αρκετά και τα πιο πολλά έχουν Ολυμπιακό μέσα…

Αύριο να κερδίσουμε και η εβδομάδα θα είναι ονειρική…

ΥΓ1: Διαιτησία τραγική… έβλεπε ότι ήθελε ο Σάρας αφού τους επηρέαζε πρώτα. Ανάποδα φάουλ και γενικά προσπαθούσαν να κρατήσουν στο παιχνίδι τη Μπαρτσελόνα.

ΥΓ2: Σάρας… ένα κακό copy/paste του Ομπράντοβιτς με καραγκιοζιλίκια στον πάγκο λες και παίζουμε μπάσκετ στο 1990. Θα μου πεις ο άλλος έκανε καριέρα έτσι… πάει στην πεπατημένη και αυτός…

ΥΓ3: Μεγάλο θέμα το ότι ο Ολυμπιακός παρόλο τα κακά σφυρίγματα, δεν έχασε το μυαλό του, παρόλο που τον έφτασε η Μπάρτσα δεν τρόμαξε παρά ξαναπήρε κεφάλι στο σκορ. Θα βρεθούν στο μέλλον αυτά και πάλι που θα δώσουν νίκες.