Maccabi_TelAviv_OlympiacosBC_Euroleague_2021_RedView
13 Ιανουαρίου, 2021
Banner

Πότε θα ξεκινήσει το πραγματικό πάρτι του Ολυμπιακού στην Euroleague

Υπάρχει αρκετός ακόμα δρόμος που πρέπει να διανύσει ο Ολυμπιακός για να μπει στα playoffs της φετινής Euroleague, όμως νομίζω ότι οι παίκτες του Μπαρτζώκα πλέον έχουν βρει τον δρόμο τους.

Όσο και να τρομάζουν οι αντίπαλοι που αυτή τη στιγμή είναι εκτός οκτάδας και θα διεκδικήσουν μια θέση εκεί με αξιώσεις, οι «ερυθρόλευκοι» με την εικόνα που δείχνουν στο παρκέ, δεν πρέπει να φοβούνται τίποτα.

Καθοδηγούμενοι από έναν εξαιρετικό τιμονιέρη που ακούει στο όνομα Κώστας Σλούκας, οι Πειραιώτες αποδεικνύουν πλέον σε κάθε αγωνιστική ότι έχουν βρει το χαμένο τους DNA και παλεύουν τους αγώνες ακόμα κι όταν δείχνουν να στραβώνουν.

Ο κύριος λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η κατακόρυφη αγωνιστική άνοδος του Κώστα Σλούκα. Δεν είναι όμως ο μοναδικός. Ο Γιώργος Μπαρτζώκας έχει βαλθεί να αποδείξει ότι δικαίως έγινε ο πρώτος Έλληνας προπονητής που τοποθέτησε ένα ευρωπαϊκό στην τροπαιοθήκη του, αφού φέτος κατάφερε να αναμορφώσει την ομάδα του και να την οδηγεί σε μεγάλες νίκες, που εκτός από βαθμούς φέρνουν και ψυχολογία στο τμήμα.

Ο κόουτς στο Τελ Αβίβ καθοδήγησε μαεστρικά τους παίκτες του, βρήκε τον τρόπο να κλειδώσει τους γηπεδούχους με ψηλά σχήματα και όσο περνούσε η ώρα και δικαιωνόταν, συνέχισε να επιμένει στους παίκτες που πήραν την ψήφο εμπιστοσύνης του, με αποτέλεσμα αυτοί να τον δικαιώσουν απόλυτα.

Αυτοί που μεγαλώνουν (και) τον σύλλογο

Ο Σάσα Βεζένκοφ δεν είχε στο Ισραήλ την ευστοχία των προηγούμενων αγώνων. Ο ίδιος κατά τη διάρκεια του αγώνα είχε πολλές άστοχες επιλογές, όμως όταν η μπάλα έκαιγε και ο Ολυμπιακός χρειαζόταν μια έξτρα λύση στο σκοράρισμα, χωρίς να το πολυσκεφτεί το «μπουμπούνισε» κόβοντας τα πόδια των γηπεδούχων.

Ο Λαρεντζάκης δεν έχει πολύ χρόνο συμμετοχής στον Ολυμπιακό, όμως στο Τελ Αβίβ η εμφάνισή του ήταν τόσο εμφατική που μπορεί ακόμα και να δημιουργήσει πρόβλημα στον Μπαρτζώκα! Ο Έλληνας γκαρντ ήταν αμάσητος, είχε καθαρό μυαλό σε κάθε φάση και δεν φοβήθηκε ποτέ να αντιμετωπίσει έναν τρελό σκόρερ σαν τον Ουίλμπεκιν και να τον περιορίσει αισθητά στα σημεία που ο αγώνας έπαιρνε κρίσιμη καμπή.

Ο Βασίλης Χαραλαμπόπουλος ξεκίνησε το ματς με λάθη, κακές επιλογές και γενικά φαινόταν να μην βρίσκει τα πατήματά του. Κι όμως, όταν η Μακάμπι πήγε να ανοίξει τον ρυθμό, ήταν κι αυτός κομβικός τόσο στην άμυνα, όσο και στην επίθεση. Έπαιρνε τα βήματα των αντιπάλων του και τους οδηγούσε σε drive κερδίζοντας φάουλ και συνεισφέροντας τόσο σε πόντους, όσο και ψυχολογικά, έβαλε κι αυτός το λιθαράκι του ώστε ο Ολυμπιακός να φύγει νικητής από την έδρα της Μακάμπι.

Ο γκαρντ και ο ψηλός που πρέπει να έρθουν

Σε μια ομάδα που θέλει να κατακτήσει την κορυφή, καμία προσθήκη δεν είναι κακή, αρκεί να δίνει boost στο σύνολο. Η κουβέντα που έχει ανοίξει από την αρχή της χρονιάς για τις προσθήκες ενός γκαρντ κι ενός ψηλού, θα μας απασχολεί νομίζω μέχρι να ολοκληρωθεί η φετινή Euroleague. Είναι φυσιολογικό οι οπαδοί να έχουν συνεχώς απαιτήσεις, αφού το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να βλέπουν την ομάδα τους να νικάει και να βελτιώνεται.

Δεν είναι όμως φυσιολογικό να κρίνουμε παίκτες επειδή ίσως πέρασαν κάποια περίοδο που έψαχναν τα πατήματά τους. Το παραπάνω σχόλιο πάει για τον Οκτάβιους Έλις, έναν σέντερ που πέρυσι με το που ήρθε στον Ολυμπιακό έκανε τη διαφορά και άφησε αρκετά καλές εντυπώσεις στη λίγκα, όμως φέτος δεν ξεκίνησε στο ίδιο τέμπο. Θεωρώ ότι ίσως επηρεάστηκε λίγο από τις εξωπραγματικές εμφανίσεις του Χασάν Μάρτιν, για τον οποίο έχω γράψει από την αρχή της χρονιάς ότι μπορεί να αφήσει εποχή. Πίσω στο θέμα μας όμως, νομίζω ότι ο Έλις σιγά – σιγά αποκτά τη χαμένη του αυτοπεποίθηση και σύντομα θα είναι ο σέντερ που ξέραμε και χειροκροτούσαμε συνεχώς πέρυσι.

Όσο για τον Τζέκινγκς; Πόσα «να τον αλλάξει ο Μπαρτζώκας, θέλει γκαρντ να βάζει πόντους» ακούσαμε τους τελευταίους μήνες; Οι απαντήσεις ήρθαν φυσιολογικά, στο γήπεδο. Ρωτήστε βασικά τους γκαρντ της Χίμκι, της Μπάγερν και της Μακάμπι. Μπορεί να ξέρουν καλύτερα.

Δε θέλω να σας κουράζω με μαλακίες. Το θέμα του Ολυμπιακού αυτή τη στιγμή είναι ότι η ομάδα δείχνει να βρίσκει τον δρόμο της. Στηριζόμενη στον Σλούκα και τα εξωπραγματικά που κάνει στους τελευταίους αγώνες, όταν κάθεται στον πάγκο για μόλις 2 – 2.5 λεπτά, μπορεί και κάνει νίκες σημαντικές απέναντι στους διεκδικητές της οκτάδας. Όσο έρχονται τα αποτελέσματα, τόσο θα δυναμώνει και η ψυχολογία.

Όταν ο Μπαρτζώκας καταφέρει να βρει τη φόρμουλα και να δημιουργούν κι άλλοι παίκτες εκτός του Κώστα, τότε θα σταματήσουμε να μιλάμε για σπουδαίες νίκες ψυχής και θα ξεκινήσει το πραγματικό πάρτι…