Armani_Milano_OlympiacosBC_Euroleague_2021_RedView
27 Ιανουαρίου, 2021
Banner

Ίδια εικόνα και πάλι αλλά…

Στο ίδιο έργο θεατές μπορούμε να πούμε και πάλι στον αγώνα με την Αρμάνι στην Ιταλία. Για άλλη μια φορά ο Ολυμπιακός έκανε ένα κακό παιχνίδι όπου το γύρισε δύο φορές, είχε την ευκαιρία να το κερδίσει, κλέψει όπως θέλει ο καθένας ας το πει και την έχασε.

Σίγουρα η εβδομάδα είναι δύσκολη με τον εκτός έδρας αγώνα που πέρασε και τον εντός με Μπαρτσελόνα αλλά όπως έχω γράψει αλλά και βλέπω δεν τη φοβάμαι. Χθες εάν η Αρμάνι ήταν λίγο πιο σοβαρή στην αρχή θα έγραφε το κοντέρ 30+ πόντους, κάτι που κάθε χρόνο το έχουμε έθιμο μια τέτοια ήττα.

Κι όμως αυτή η ομάδα κατάφερε το -18 να το γυρίσει, εννοείται ότι πολλοί περιμέναμε τη συντριβή με την εικόνα στο παρκέ, αλλά υπήρχε το σθένος για το δεύτερο comeback και στο τέλος να τα παίξει όλα για όλα και ότι γίνει. Για δεύτερη σερί φορά στο τέλος τα έκανε όλα λάθος και έχασε άλλον ένα εκτός έδρας αγώνα που θα μετρούσε για διπλό αφού θα έκανε και το 2-0 απέναντι σε αντίπαλο που παίζει για την 8άδα.

Στα λοιπόν τώρα δύο τρία πράγματα. Ο Ολυμπιακός χθες δεν έχασε από τους ψηλούς, γιατί οκ όλοι φωνάζουν για το 5άρι (όταν έχεις συνηθίσει με Μιλουτίνοφ φυσικό είναι), αλλά όπως γράφω ή ήττα έχει πολλούς μπαμπάδες.

Η ομάδα ας το ξαναγράψω γιατί το έχουμε ξεχάσει παίζει εδώ και πολύ καιρό (έχει γίνει συνήθειο) χωρίς το βασικό 3άρι όπου προσφέρει στην άμυνα πολλά. Περνάει στα ψιλά αλλά είναι γεγονός ότι ένα πολύτιμο γρανάζι λείπει. Εάν δεν υπήρχε ο Παπανικολάου θα υπήρχε κάποιος άλλος ίδιας αξίας και όχι ο Χάρισον στο 3 που ήρθε στον Ολυμπιακό για να έρχεται από τον πάγκο. Οπότε μιλάμε για άλλη μια λύση αξίας σε άμυνα και επίθεση που τώρα δεν έχουμε.

Στους ψηλούς έχουμε θέμα; ναι, υπάρχει με τον Έλις να μην προσφέρει αυτά που έδειξε πέρυσι τέτοια εποχή περίπου. Δεν ξέχασε το μπάσκετ σίγουρα και δεν είναι ο Έλις του Προμηθέα. Εκεί για εμένα δεν θέλει πολλά χρήματα, έναν Σερμαντίνι να είχαμε πιστεύω έδενε στο 5 μια χαρά. Ναι ένας Σερμαντίνι θα ήταν ότι πρέπει ακόμα και με Έλις μαζί να υπάρχει η τριάδα στο 5 θα ήταν πλήρης.

Εδώ θέλω να γράψω κάτι για τα χρήματα μπάτζετ κτλ. Αυτό που λέμε να φέρουμε ψηλό του εκατομμυρίου δεν υπάρχει σαν λογική. Δηλαδή sorry εάν φέρουμε ένα ψηλό που κοστίζει είναι σίγουρο ότι θα σου προσφέρει και το ανάλογο; Δυστυχώς ενώ εδώ και χρόνια ο μύθος των πολλών χρημάτων έχει καταρριφθεί συνεχίζουμε να το αναπαράγουμε.

Θα δώσω ένα παράδειγμα. Ο Σλούκας είναι στον Ολυμπιακό με 1εκ το χρόνο περίπου ok; Εάν φέτος έπαιζε για παράδειγμα στην ΤΣΣΚΑ ή Ρεάλ θα έπαιρνε εύκολα 1,5 εκ, εύκολα, οπότε μπορεί να πει κάποιος ότι δεν έχουμε παίκτη του ενός εκατομμυρίου αλλά του 1,5, δεν ξέρω εάν με πιάνετε πως το εννοώ. Όπως όταν είχαμε τον Μιλουτίνοφ τόσα χρόνια με κάτω από το εκατομμύριο και τώρα παίρνει σχεδόν 2 και βάλε. Η αξία του παίκτη σε σχέση με τα χρήματα είναι κάτι που μπορείς να το διαβάσεις διαφορετικά. Άλλες ομάδες, άλλες οικονομίες και άλλη λόξα στο να δίνει κάποιος λεφτά.

Οπότε το ορθό είναι να λέμε τι στυλ παίκτη θέλουμε και όχι πόσο κοστίζει. Ο Μάρτιν που ήρθε από το πουθενά με ψιλικοκό, του χρόνου μπορεί να παίζει σε Αρμάνι για παράδειγμα και να του δίνουν επίσης 1εκ. Δεν πληρώνεις ένα παίκτη για το τι θα σου φέρει, αυτό δεν το γνωρίζει κανένας. Πληρώνεις το τι έχει κάνει και πιστεύεις ότι θα κάνει το ίδιο ή καλύτερο στο μέλλον. Πληρώνεις και καλά το λιγότερο ρίσκο στο τι θα σου βγει κάποιος.

Μπορεί να φέρεις τον Μονρό για παράδειγμα που λένε πολλοί και να είναι χειρότερος του Έλις εννοείται! Δεν είσαι σίγουρος για τίποτα. Ο Σλούκας με αυτά που κάνει φέτος εύκολα τον κοστολογείς και 2εκ, αλλά είναι εδώ με τα μισά. Οπότε ας ξεφύγουμε λίγο πάλι από τα οικονομικά, ειδικά εμείς που έχουμε ζήσει εποχές Τσίλντρες και εποχές κούπας με Σερμαντίνι και ΛοΝτόρσει από το πουθενά.

Σίγουρα το σταφ έχει ολόκληρη λίστα με παίκτες και μόνο εκείνοι γνωρίζουν ποιος ταιριάζει για αυτό που έχει στο μυαλό του ο Μπαρτζώκας. Σίγουρα έχουν και πλάνο για το τι ζητάνε φέτος, και τι μπορεί να ετοιμάζουν για του χρόνου ή για το μέλλον. Μπορεί φέτος να είχαν στο μυαλό τους να φτιάξουν μια ομάδα για να βγει η χρονιά και να ετοιμαστούν για του χρόνου.

Το γράφω αυτό γιατί ο COVID και χωρίς κόσμο στα γήπεδα, οι ομάδες δεν έχουν έσοδα και δεν ξέρουν τι θα τους ξημερώσει. Ας μπούμε λίγο στο μυαλό τους 10 μήνες πριν που σταμάτησε η Euroleague έτσι στο άκυρο, και δεν ήξεραν καν τι θα γίνει στο μέλλον. Ο Ολυμπιακός κινήθηκε γρήγορα και έκλεισε το ρόστερ που τότε λέγαμε τι σωστές κινήσεις έκανε η ΚΑΕ.

Έφερε τον Σλούκα, που για να έχεις Σλούκα είσαι ομάδα της 8άδας και πάνω, και όχι να πιάνεις χώρο στον πίνακα της βαθμολογίας. Κράτησε Βεζένκοφ όπου είχε στόρι η υπόθεση του, κράτησε ορθώς Έλις και ΜακΚίσικ με αυτά που είδαμε να κάνουν στην προηγούμενη σεζόν! Δεν έκαναν κάτι λάθος. Από εκεί και πέρα Χάρισον, Τζέκινς ήταν δοκιμασμένοι παίκτες Euroleague που όταν έκαναν καλά παιχνίδια και εμείς είχαμε “κακούς” Αμερικάνους, λέγαμε τότε γιατί δεν μπορούμε να τους φέρουμε και πόσο τέλος πάντων κοστίζουν. Το μόνο στοίχημα που βγήκε και πάλι είναι ο Χασάν που δεν τον γνώριζε κανένας, αλλά πιστέψτε με σε 1-2 χρόνια θα είναι ο ψηλός του εκατομμυρίου!

Οπότε προσωπικά για να κρίνω (που δεν μου αρέσει), θα πρέπει να κρίνω με τα τότε δεδομένα. Στο τώρα κανείς δεν πίστευε πως θα παίζουν ίσως να μην περίμεναν και ότι θα έχουμε αρκετές ελπίδες για 8άδα. Μέσα τους στην ΚΑΕ μπορεί να το πιστεύουν και ορθώς, αλλά πιστεύω η χρονιά είναι μετά Μπλάτ εποχή και αρχή για χτίσιμο με στόχο κούπα τα επόμενα 2-3 χρόνια.

Η ομάδα με τα όποια θέματα της είναι ακόμα στο παιχνίδι της 8άδας όπου θα μπει για εμένα, επιμένω. Ναι αυτή η ομάδα χωρίς 5άρια για άλλους, χωρίς κοντούς για κάποιους άλλους είναι μέσα στο παιχνίδι. Η Φενέρ που δεν την πιστεύω την θυμάστε στην αρχή της σεζόν που ήταν; Τώρα με τα 7 σερί έφτασε να είναι μαζί μας. Η Εφές που πέρυσι ήταν φαβορί για τίτλο είναι παρέα μας και γενικά είναι πάνω κάτω το τουρνουά φέτος.

Θέλω να καταλήξω ότι εφόσον υπάρχει ένα πλάνο που θα έχει σχεδιάσει το προπονητικό team πάνω σε αυτό βαδίζουν και μόνο εκείνοι γνωρίζουν γιατί και εάν πρέπει να γίνει κάποια αλλαγή ή όχι. Δεν πιστεύω ότι είναι θέμα χρημάτων. Πέρυσι στα σκουπίδια πετάχτηκαν τα διπλά με τις πολλές αλλαγές παικτών, δεν είναι πρόβλημα να μπουν για παράδειγμα τώρα 500 χιλιάρικα να έρθει παίκτης, αλλά αξίζει; Όπως έγραψα και πιο πάνω είναι ρίσκο και το θέμα δεν είναι να φέρεις παίκτη για άλλους 10 αγώνες. Το θέμα είναι να φέρεις παίκτη για να φτιάξεις ομάδα, να τον κρατήσεις να γίνει μέλος της ομάδας. Είπαμε πέρυσι τέτοια εποχή ήρθε ο Έλις που έβγαζε μάτια στην Α1.

Για τους παίκτες που ήρθαν έφυγαν και τους βρίσκουμε μπροστά μας, και τότε αυτοί που τους έκραζαν τώρα λένε γιατί τους είχαμε διώξει είναι μεγάλο κεφάλαιο που μπορώ να γράψω άλλες δέκα χιλιάδες λέξεις. Ο κάθε παίκτης έχει κάποια χαρακτηριστικά, έχει κάποια θετικά αλλά και αρνητικά όπου τα γνωρίζεις αυτά από πριν. Για το κάθε σχεδιασμό προπονητή θέλεις και τα κατάλληλα εργαλεία, οπότε κάποιοι από αυτούς ταιριάζουν κάποιοι όχι. Επίσης παίζει ρόλο και η ομάδα για να κολλήσει κάποιος παίκτης, μπορεί ένας καλός παίκτης στον Ολυμπιακό να μην κολλήσει αλλά στην Κίμκι να ταιριάξει και το αντίθετο φυσικά. Οι ομάδες είναι σαν παζλ εάν τα κομμάτια δεν ταιριάζουν δεν φτιάχνεις τίποτα και δεν ταιριάζουν όλοι παντού. Ούτε αυτό σημαίνει ότι επειδή δεν ταιριάζει κάπου κάποιος ότι είναι άχρηστος ή κακός παίκτης.

Αλήθεια πριν από ένα μήνα διάβαζα παντού για να ανανεώσουμε τον ΜακΚίσικ, μάλιστα στο Twitter είχε γίνει και trend. Μετά τους αγώνες με Ζαλγκίρις και Αρμάνι βλέπω την πλήρη αποδόμηση του παίκτη και μιλάνε για αλλαγή… ε αυτό το μυαλό έχουν οι πιο πολλοί και αυτό δεν είναι όχι μπάσκετ, αλλά ούτε στη ζωή σου δεν μπορείς να προχωρήσεις με τέτοιες λογικές. Γενικά το μανατζεριλίκι έχει καταστρέψει κόσμο και αυτό με τις αλλαγές στα πάντα μόνο στην Ελλάδα γίνεται. Ίσως να είναι και στο DNA μας για αυτό και δεν βλέπουμε μεγάλα πράγματα όπου λαλούν πολλοί κοκκόροι…

Όλα είναι θέμα δουλειάς και τίποτα λιγότερο τίποτα περισσότερο. Θέλεις να χάσεις κιλά για παράδειγμα. Όλα είναι θέμα πειθαρχίας και διατροφής. Μπορείς να γυμναστείς με δύο αλτήρες και ένα σχοινάκι που κοστίζουν όλα μαζί 20 ευρώ και να έχεις αποτέλεσμα. Μπορείς να πάρεις και το Super ουαου πολυμηχάνημα που κοστίζει 1000 ευρώ και να παραμείνεις ίδιος. Η δουλειά και η προσπάθεια είναι που θα φέρει το αποτέλεσμα. Αυτή τη δουλειά με τα χίλια στραβά της (εάν έχει) στον Ολυμπιακό την κάνουν, αυτό με κάνει να είμαι και αισιόδοξος γιατί υπάρχουν οι βάσεις.

Υπάρχει διοίκηση που πληρώνει, υπάρχει προπονητής που έχει την στήριξη όλων, υπάρχει και μια μαγιά για το μέλλον στην ομάδα. Το μόνο που δεν υπάρχει είναι σύγχρονο γήπεδο και ένα ιδιωτικό αεροσκάφος (πως και δεν έχουμε απαιτήσει ακόμα), για να τα πολλά ταξίδια της ομάδας, αλλά και πάλι όποτε χρειαστεί ναυλώνει τσάρτερ η ΚΑΕ για ευκολία.

Θέλω να γράψω και για διαιτησία μια απόλυτα κυνική άποψη… αλλά το αφήνω για άλλη φορά…

Υπομονή και όλα θα πάρουν το δρόμο τους.