OlympiacosBC_ZenitBC_Euroleague_2021_RedVIew
13 Μαρτίου, 2021
Banner

Αδίκησαν τους εαυτούς τους…

Ο μεγαλύτερος άσσος της Euroleague ήταν το χθεσινό παιχνίδι με τη Ζενίτ στο ΣΕΦ. Όσοι έχουν μιλήσει μαζί μου ή με έχουν διαβάσει για το πως έβλεπα τον Ολυμπιακό να κινείται στον δεύτερο γύρο, δήλωνα ότι από τη Ζενίτ εδώ δεν χάνεις.

Το είχα σημαδέψει αυτό το παιχνίδι για δύο λόγους. Η Ζενίτ είναι ομάδα που το παλεύει πια για την 8άδα οπότε πιάνει μια θέση για τα playoffs. Επειδή την κερδίσαμε στη Ρωσία ένα ντουμπλάρισμα σε νίκες θα ήταν ότι πρέπει για να την βρούμε σε τυχόν ισοβαθμία και αυτόματα να μας ανεβάσει θέση.

Πολλοί την είχαν για δύσκολο αντίπαλο πριν ξεκινήσει το παιχνίδι, ίσως να είναι και έτσι. Προσωπικά στο μυαλό μου είχε κλειδώσει η νίκη έμενε να το δούμε και στο παρκέ, από την ομάδα που φέτος ήταν για πιο ψηλά αλλά αδίκησαν τους εαυτούς τους…

Το είχα γράψει από την αρχή και θα συνεχίσω στο ίδιο μοτίβο. Αυτός ο Ολυμπιακός, ναι αυτός με τα χίλια μύρια, είναι ομάδα για 8άδα και ας μου λένε πολλοί ότι θέλουν. Το έχουν δείξει στο παρκέ το τι μπορεί να κάνουν και αυτό δεν αλλάζει.

Το 13-16 είναι πλασματικό, στον συλλογισμό μου για πρόκριση είχα μετρήσει και νίκες επί ΠΑΟ σίγουρα αλλά και μια νίκη με Μπάρτσα ή ΤΣΣΚΑ. Επίσης έχω κλειδώσει και νίκη με Φενέρ και Κίμκι στο ΣΕΦ, νίκη εκτός με Άλμπα και να παλέψει μέσα στη Βαλένθια. Στη Μαδρίτη δεν μας δίνω τύχη για πολλούς λόγους.

Εάν όλοι είχαν βάλει στην άκρη τα θέματα τους, που κάθε οικογένεια, κάθε ομάδα έχει και έπαιζαν για τον εγωισμό τους, αυτό το ρόστερ τώρα θα έπαιζε για πλασάρισμα και όχι να προλάβει εάν βγαίνει και μαθηματικά την 8η θέση…

Αυτά μια παρένθεση για τον Ολυμπιακό που πίστευα στην αρχή τι θα έκανε και μέχρι να τελειώσει αυτή θα είναι η άποψη μου όπου πολλοί θα διαφωνούν. Δεν με ενδιαφέρει έχω μάτια και βλέπω τι έχουν κάνει, και τι μπορούν να παίξουν όλοι μαζί! Βάζω στην άκρη θέματα τραυματισμών ή μη γρήγορης απόφασης αλλαγής στο 3 περιμένοντας τον Παπανικολάου.

Το 13-16 έγινε με την ομάδα να παίζει ολόκληρη σε 6; κάπου εκεί παιχνίδια. Σε όλα τα άλλα υπήρχαν θέματα όλη την ώρα, είτε Covid στις αρχές είτε μικροτραυματισμοί που κρατούσαν για καιρό εκτός παίκτες. Ομάδα που έπαιζε ώρες ώρες με ένα τριάρι, ή 1 τεσσάρι και 1 σέντερ… και τον Μπαρτζώκα να πρέπει να κάνει μαγικά όλη την ώρα για να καλύπτει τις θέσεις.

Από εκεί και πέρα χθες βγήκε μπροστά ο αρχηγός και με παιχνίδι βγαλμένο από άλλες εποχές οδήγησε μαζί με το επόμενο βασικό 4άρι της ομάδας Σάσα σε μια νίκη που θα δώσει ώθηση για ένα καλό κλείσιμο της κακής σεζόν.

Σε κάθε κακή εικόνα του Βασίλη βγαίνει ο μισός κόσμος και κράζει ότι δεν αντέχει, να σταματήσει, κρατάει την ομάδα πίσω και άλλα τέτοια. Χθες βγήκαν οι υπόλοιπο για να φωνάξουν ανανέωση του Σπανούλη στο λιμάνι, για πάντα εδώ, αυτός είναι ο αρχηγός και άλλα τέτοια.

Για αυτό έγραφα και στο προηγούμενο μου κείμενο αυτή την περίοδο ευτυχώς που δεν έχει κόσμο το ΣΕΦ γιατί θα είχαμε εσωτερικό εμφύλιο με το πως βλέπει ο καθένας την παρουσία του Σπανούλη αυτή τη στιγμή στην ομάδα.

Η αλήθεια είναι μια. Ναι ο Σπανούλης άλλαξε τον Ολυμπιακό και έφερε τίτλους, έδωσε αλλά και πήρε από την ομάδα. Γιατί ο Ολυμπιακός του έδωσε αυτό που έψαχνε και είχε το ελεύθερο να ξεδιπλώσει το ταλέντο του και να κατακτήσει όλα αυτά τα προσωπικά ρεκόρ και τίτλους.

Εννοείται δεν αλλάζει ότι πρέπει να κλείσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό ασυζητητί. Κάποτε θα πρέπει στο ΣΕΦ να κρεμαστεί και μια φανέλα εκτός από λάβαρα τίτλων, κάτι που ο Ολυμπιακός δεν το έχει και μπορεί να είναι από τις λίγες ομάδες στην Ευρώπη που δεν έχει κάποια φανέλα παίκτη που έκλεισε την καριέρα και έγραψε ιστορία στην οροφή του σταδίου…

Αλλά… θα πρέπει να μπουν και κάποια όρια ή ρόλοι για το τι κάνει ο καθένας σε αυτή την ομάδα και να λήξει μια και καλή κάτι που το τραβάνε από τα μαλλιά μετά από κάθε αρνητικό αποτέλεσμα. Η μοναδική ομάδα που στα αρνητικά δεν βρίσκουν πάτημα οι αντίπαλοι αλλά βρίσκουν πάτημα οι δικοί μας οπαδοί και γίνεται πανηγυράκι στα social media.

Βλέπετε οι απέναντι φέτος με το ζόρι μετά από 27 αγώνες, έπιασαν διψήφιο νούμερο σε νίκες (10) και δεν κουνιέται φύλλο… Τους μπουκώνουν με Μαντζούκες, Χεζόνια και λοιπούς και τα ξεχνάνε όλα σε μια νύχτα. Την ίδια στιγμή εμείς έχουμε ξεκινήσει και έναν εμφύλιο στο να φύγουν όλοι και να πάμε από την αρχή με άλλους.

Δεν γίνονται έτσι οι ομάδες. Έγιναν λάθη; Έγιναν. Θα μπορούσαν καλύτερες επιλογές; Θα μπορούσαν αλλά όπως έχω γράψει πολλές φορές μετά από τα αποτελέσματα χαίρω πολύ… κανείς δεν γνωρίζει τι θα του κάτσει όταν το καλοκαίρι κάνεις μια μεταγραφή, πάντα είναι τζόγος αυτά. Ενώ πάντα υπάρχουν καταστάσεις για να έρθει ή να μην έρθει ένας παίκτης σε μια ομάδα.

Ο Μπαρτζώκας και οι πρόεδροι βλέπουν ήδη την επόμενη σεζόν που ίσως έχει extra αγώνες στην Α1 εάν γίνουν επιτέλους εκλογές και αλλάξει η κατάσταση. Το γράφω αυτό γιατί εάν ο Ολυμπιακός παίξει Α1 θα υπάρχει όριο σε ξένους οπότε θα πρέπει να φτιαχτεί και Ελληνικός κορμός παράλληλα. Ο Κουφός για παράδειγμα είναι και σε μια δοκιμαστική περίοδο τώρα εάν θα μπορεί να δώσει στον προπονητή πράγματα που ψάχνει.

Η σεζόν θα τελειώσει και μάλλον θα είναι άλλη μια κακή σεζόν στη μετά Σφαιρόπουλου εποχή… Δεν άντεχα να μην το πετάξω γιατί το φώναζα από τότε που όλοι έκραζαν όταν η ομάδα είχε για πλάκα την 8άδα και κυνηγούσε μόνο το καλό πλασάρισμα… και τα έγραφα ότι θα αναπολούμε αυτές τις μέρες με τα επίσης θέματα που είχαμε και τότε…

Αλλά κλείνω την παρένθεση που δεν άντεχα να μην την ξανακάνω και θα την κάνω όποτε πρέπει. Η ομάδα λοιπόν κοιτάζει το αύριο το ποιος θα μείνει, ποιος θα φύγει και τι θα χτιστεί. Το σκηνικό με τον Covid σιγά σιγά θα τελειώσει προς καλοκαίρι και από τη νέα σεζόν τα γήπεδα θα έχουν ένα ποσοστό κόσμου στις κερκίδες.

Οι ομάδες δεν θα πάνε στα τυφλά όπως πήγαν φέτος και ο Ολυμπιακός έχοντας προπονητή, και ένα μικρό κορμό μπορεί να χτίσει κάτι νέο που θα τον φέρουν πάλι εκεί που αξίζει να είναι.