OlympiacosFC_Ludogorets_Razgrad_Champions_League_prokrimatika_2021_2022_RedView
4 Αυγούστου, 2021
Banner

Θα καθαρίσει στη Βουλγαρία

Επιτέλους, νέο κείμενο στο RedView.gr για τη νέα σεζόν που ξεκίνησε με τα φιλικά αλλά και τους πρώτους αγώνες με Νέφτσι για το Champions League. Ήθελα να γράψω από πιο πριν αλλά λίγο η ζέστη λίγο κάτι άλλες δουλειές μου με κράτησαν ανενεργό στο site.

Παρόλα αυτά σήμερα γίνεται η αρχή και πάλι, ενώ δεν θα έγραφα και κάτι διαφορετικό από αυτά που θα γράψω σήμερα και έχω δει μέχρι στιγμής από τον Ολυμπιακό στο ποδόσφαιρο.

Από την αρχή θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι προκριματικοί αγώνες αυτή την περίοδο για όλες τις ομάδες είναι οι πιο δύσκολοι. Καμία δεν είναι έτοιμη σε φόρμα και είναι φυσιολογικό αυτό, όλες έχουν αλλαγές στα ρόστερ τους, ενώ οι θερμοκρασίες μόνο για ποδόσφαιρο δεν είναι.

Οπότε αυτά τα παιχνίδια όσο και εύκολα να φαίνονται σύμφωνα με τις δυναμικές των αντιπάλων παραμένουν πολύ δύσκολα. Σίγουρα εάν για παράδειγμα ο Ολυμπιακός αντιμετώπιζε τη Νέφτσι Οκτώβριο – Νοέμβριο θα μιλούσαμε για εύκολες 3άρες… αυτή την εποχή όμως δεν είναι έτσι.

Ο Ολυμπιακός για παράδειγμα χθες έπαιξε το 3ο επίσημο παιχνίδι του. Μέχρι τότε είχε μόνο φιλικά προετοιμασίας ενώ το δυνατό φιλικό ως πρόβα τζενεράλε που λένε με Γαλατά δεν έγινε για τους γνωστούς λόγους, και έπαιξε με τον Άρη όπου ήταν πάνω κάτω στο ίδιο βαθμό ετοιμότητας αφού είχε επίσης ευρωπαϊκό παιχνίδι.

Σε αντίθεση για παράδειγμα με την πρωταθλήτρια Βουλγαρίας Λουντογκόρετς που έχει παίξει μέχρι στιγμής από αρχές Ιουλίου, δύο παιχνίδια για τα προκριματικά με την Σαχτιόρ Σόλιγκορσκ, άλλα δύο με τη Μούρα επίσης για τα προκριματικά. Σούπερ κάπ Βουλγαρίας με την ΤΣΣΚΑ Σόφιας και άλλα 2 παιχνίδια για το πρωτάθλημα της χώρας της. Μιλάμε για ένα σύνολο 7 αγώνων όπου ήταν δυνατά παιχνίδια αφού έκριναν προκρίσεις και τίτλο.

Από την άλλη ο Ολυμπιακός όπως έγραψα και παραπάνω τώρα αισίως έφτασε το 3ο επίσημο παιχνίδι του. Μέσα σε όλα είχε να αντιμετωπίσει και απουσίες από την προετοιμασία κι όλα χάνοντας βασικούς παίκτες που ο Μαρτίνς τους υπολόγιζε για τη συνέχεια. Έτυχε ότι έτυχε στους αγώνες με τη Νέφτσι μέχρι να φτάσουμε χθες να έχει στο ρόστερ παίκτες που είχαν χάσει αρκετές προπονήσεις και αυτό μετράει στον ρυθμό και ετοιμότητα τους.

Πολλοί βλέπουν το ρόστερ, βλέπουν τα ονόματα και είναι εύκολο να λες ή να γράφεις, γιατί δεν έβαλε αυτόν, δεν ξεκίνησε με τον άλλον, γιατί διάλεξε το τάδε σύστημα. Ναι εάν δούμε ξερά σε ένα χαρτί τα ονόματα πολλά μπορούμε να πούμε, αλλά δεν γνωρίζουμε το πιο βασικό! Ποίοι παίκτες είναι έτοιμοι και σε τι βαθμό για να βοηθήσουν όταν δεν έχουμε εικόνα από τις προπονήσεις. Αυτό δεν το γνωρίζει μονάχα ο Μαρτίνς, το γνωρίζουν από πρώτο χέρι οι άνθρωποι που δουλεύουν μαζί του και συμπληρώνουν το προπονητικό τιμ. Οι άνθρωποι που είναι κάθε μέρα στου Ρέντη και έχουν μετρήσεις, δεδομένα και αυτά μεταφέρουν στον προπονητή.

Μόνο ο ίδιος έχει την πλήρη εικόνα για να πάρει την κάθε απόφαση επιλογής σύμφωνα πάντα με τα δεδομένα που έχει. Σίγουρα τα συστήματα αυτά που έχουμε δει, μπορεί να μην τα ξαναδούμε φέτος ή να τα δούμε με τελείως διαφορετικούς παίκτες, όμως τώρα όταν έχει λίγους παίκτες που είναι στο 100% και αρκετούς με κάτω από αυτό το ποσοστό κάνει αυτές τις επιλογές που αρκετούς ξενίζουν αλλά αυτός κρίνει ότι έτσι του βγαίνει αυτό που έχει στο μυαλό του.

Εννοείται έννοια του δεν είναι να παίξει μπαλάρα η ομάδα, ούτε να είναι σε πλήρη φόρμα από τώρα. Αυτή τη στιγμή είναι κυνικός όπως πρέπει να είναι και θέλει μόνο αποτελέσματα και προκρίσεις, αυτό μετράει. Γνωρίζει τι θέματα έχει αυτή τη στιγμή το ρόστερ και αναλόγως πράττει.

Σίγουρα μετά από έναν αγώνα και έχοντας δει το παιχνίδι ο καθένας μπορεί να πει το μακρύ του και το κοντό του, να κρίνει με ευκολία και να ζητάει ότι θέλει, τσάμπα είναι. Το βασικό που γράφω πάντα είναι να κρίνουμε με τα τότε δεδομένα που έχει και ο προπονητής, αυτό είναι το δύσκολο και αυτή είναι η δουλειά του Μαρτίνς και όχι η δική μας.

Σε ένα ρόστερ με αλλαγές, με μεταγραφές που δεν έχουν μπει καν αλλά περιμένουμε και άλλες να γίνουν ο προπονητής συνεχίζει, δουλεύει και μένει αήττητος με αυτούς που ξέρει ότι μπορεί να αποδώσουν τώρα.

Του αναγνωρίζω γιατί θέλει @@, να παίζεις προκριματικά Champions League και να δείχνει εμπιστοσύνη σε νέα παιδιά όπως ο Τζολάκης και Σουρλής. Sorry αλλά πείτε μου ειλικρινά άλλες εποχές ποιος θα τολμούσε σε τέτοια κρίσιμα παιχνίδια να κατεβάζει εντεκάδα με μικρούς, ξέροντας ότι είναι ρίσκο και σε μια στραβή θα το χρεώνονταν 100% ο προπονητής.

Κι όμως ο Μαρτίνς δεν τον ενδιαφέρει τι θα πει ο καθένας, γνωρίζει άριστα τι ρόστερ έχει και τι μπορεί να του προσφέρει ο κάθε ποδοσφαιριστής, φαίνεται ότι έχει δουλέψει την ομάδα και μπορούν αλχημείες τύπου αριστερό μπακ Σισέ να του βγουν. Αυτό δείχνει ότι έχει εμπιστοσύνη 100% σε όλους τους παίκτες, δίνει ευκαιρίες σε όλους και στο χέρι του καθενός είναι να τις αρπάξει.

Προσωπικά εάν ήμουνα προπονητής δεν θα τολμούσα να μην έβαζα τους βασικούς βασικούς που λέμε σε τέτοια παιχνίδια. Δεν ξέρω εάν μπορεί να το καταλάβουν κάποιοι αλλά μιλάμε για ρίσκο που θέλει guts για να το πάρεις, ξέροντας στη στραβή τι θα ειπωθεί. Μαγκιά του και του το πιστώνω αυτό στο 100% έχει άριστη γνώση το τι παίκτες έχει στο ρόστερ.

Δηλαδή τώρα μιλάμε να έχεις πάρει τον καλύτερο τερματοφύλακα του Euro, βασικό στην Σεβίλλη που κατέκτησε το Europa League και δείχνεις την ίδια εμπιστοσύνη στον νεαρό Τζολάκη για αγώνες που κρίνουν το μέλλον της ομάδας στο Champions League και με ότι οικονομικά κόστη έχει επακόλουθο. Προσοχή! Δεν λέω ότι κάνει κάτι λάθος ο Μαρτίνς, αλλά σίγουρα άλλος στη θέση του δεν θα το έκανε αυτό, 100% το γράφω αυτό. Μαγκιά του Μαρτίνς, μαγκιά και του Τζολάκη να αρπάζει την ευκαιρία που ξεκίνησαν από τον τελικό κυπέλλου με ΑΕΚ. Μπράβο του και για τις δηλώσεις στο τέλος του αγώνα που τις άκουσα και δείχνουν ότι το παιδί έχει το μυαλό μέσα στο κεφάλι του και όχι αλλού όπως είχαν άλλοι κατά το παρελθόν. Αυτό δείχνει ότι έχει μέλλον, είμαι σίγουρος θα δουλέψει ακόμα πιο πολύ και οι αγώνες αυτοί είναι πολύτιμοι ως προς εμπειρίες. Σε μια χώρα που ακόμα και τους 25άρηδες τους λέμε ταλέντα… και δεν υπάρχει χώρος για νέους να παίζουν… Τεράστια μαγκιά του Μαρτίνς ότι έχει κάνει με τους “μικρούς” και την ενσωμάτωση τους στην ομάδα, όπου θα το βρούμε μπροστά μας τα επόμενα χρόνια αυτό.

Για να μην θυμίσω εποχές που φέρναμε τον Χάσι επειδή “γνωρίζει” από προκρίσεις και έμεινε εκεί… Το ξεχάσατε αυτό; Φέραμε έναν προπονητή επειδή έχει τον τρόπο να περνάει προκριματικά έτσι το είχαν γράψει τότε δημοσιογράφοι… γιατί ο Ολυμπιακός έπρεπε να μπει σε ομίλους. Μετά θυμόμαστε όλοι τι έγινε… για αυτό λέω ότι αυτά τα παιχνίδια είναι τα πιο δύσκολα και επικίνδυνα όσο “εύκολες” ομάδες και να τις βλέπουμε ως ονόματα, αν και η Λουντογκόρετς μόνο μικρή ομάδα δεν είναι.

Οι Βούλγαροι έχουν παρουσία στην Ευρώπη και έχουν παίξει σε ομίλους Champions League, 10 χρόνια σερί πρωτάθλημα παίζει και ξέρει από Ευρώπη, σίγουρα αμελητέα ομάδα δεν είναι.

Ο Ολυμπιακός θα πάει στην έδρα τους και θα κερδίσει, βλέπω minimum 2 γκολ. Ναι έχει θέματα στην ανάπτυξη ακόμα και αυτό το έχω παρατηρήσει από τα φιλικά την δυσκολία στο να περάσει η μπάλα μπροστά όπως πρέπει για να κάνει κλασσικές ευκαιρίες, αλλά είναι τέτοια η αξία των παικτών που μπορούν με προσωπικές ενέργειες να αλλάξουν έναν αγώνα, για αυτό και δεν το φοβάμαι.

Από την άλλη με προβληματίζει το ότι Νέφτσι και Λουντογκόρετς στο εντός έδρας είχαν αρκετές ευκαιρίες και μάλιστα εντός εστίας. Κακά τα ψέματα… μερικοί θα πουν τα δικά τους αλλά η απουσία Μπουχαλάκη στο κέντρο έχει χαλάσει ένα καλοδουλεμένο παζλ που έχει χτιστεί στο κέντρο. Ο Κουντέ δεν είναι κακός παίκτης, είναι πιο έτοιμος από όταν ήρθε ο Καμαρά στην ομάδα αλλά θέλει ακόμα δουλειά για να κουμπώσει όπως πρέπει. Η τριάδα όμως ΜπουχαλάκηΚαμαράΕμβιλά στο κέντρο είναι όλα τα λεφτά σε θέματα άμυνας αλλά και δημιουργίας στην επίθεση, με την επιστροφή του σίγουρα θα δούμε πολύ διαφορετικό Ολυμπιακό.

Όταν θέλεις να μιλάς για ομίλους Champions League όπου ξέρεις θα αντιμετωπίσεις αντιπάλους επιπέδου Τσέλσι, Ίντερ κτλ, ομάδες όπως Λουντογκόρετς αλλά και Ρείντζερς, Μάλμε οφείλεις να τις περάσεις. Οι 3 αυτές ομάδες σε κλήρωση του CL θα ήταν στο 4ο γκρουπ δυναμικότητας, ξέρετε αυτές που σημαδεύουμε για την πρόκριση στους ομίλους του Europa, όταν οι άλλες 2 ομάδες είναι επιπέδου Μπάγερν, Ρεάλ κτλ που είναι εντελώς άλλο επίπεδο.

Ο Ολυμπιακός τέτοιας δυναμικότητας ομάδες τις έχει και το έχει αποδείξει πολλές φορές. Θα κερδίσει μέσα στην Βουλγαρία θα περάσει και τα playoffs αν και Ρείντζερς – Μάλμε έχουν επίσης πιο πολλά επίσημα παιχνίδια. Ξέρω τον Ολυμπιακό όμως και δεν φοβάμαι. Δύσκολα; Ναι αλλά θα περάσουμε προσοχή και τύχη θέλει, ενώ στα playoffs πιστεύω θα πάρουν χρόνο και οι μεταγραφές. Τότε θα δούμε εντελώς άλλα συστήματα και ενδεκάδες να παίζουν.

ΥΓ1: Ξέρω είναι δύσκολες μέρες με ότι συμβαίνει με τις φωτιές στην Αττική αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ελπίζω να μην έχουμε θύματα.

ΥΓ2: Και για μπάσκετ πρέπει να γράψω αλλά θα περιμένω να κλείσει το ρόστερ πρώτα γιατί έχει ακόμα 1-2 κινήσεις να γίνουν.

ΥΓ3: Εννοείται θα συνεχίσω να γράφω στο site, μόνος μου… όπως παλιά, όπως βασικά το ξεκίνησα και όπως το έχω στο κεφάλι μου ότι πρέπει να είναι το site.