Ludogorets_Razgrad_OlympiacosFC_Champions_League_2021_2022_RedView
11 Αυγούστου, 2021
Banner

Τραγικός αλλά…

Δύσκολη αποστολή που τελικά δεν είχε την επιτυχία που περίμενα και είχα γράψει στο προηγούμενο κείμενο μου εδώ στο RedView.gr. Μια πρόκριση στα playoffs του Champions League που δεν ήρθε αλλά παρόλα αυτά ο Ολυμπιακός με Μαρτίνς παραμένει αήττητος σε προκριματικά από την ημέρα που ήρθε ο Πορτογάλος στον Πειραιά.

Ο Ολυμπιακός από τα φιλικά που είδαμε έδειχνε κάποια θέματα που είχε, αλλά τότε φιλικά ήταν φυσιολογική η εικόνα εκείνη την περίοδο. Ήρθαν οι αγώνες με τη Νέφτσι και η κακή εικόνα συνέχιζε να υπάρχει, την συγκεκριμένη περίοδο όμως μας νοιάζουν οι προκρίσεις και όχι το θέαμα.

Χθες στη Βουλγαρία ο Ολυμπιακός πήγε για τη νίκη – πρόκριση όπου θα περίμενε την Rangers ως πιο δυνατή ομάδα από την Μάλμε. Κι όμως… το ζευγάρι των playoffs είναι Λουντογκόρετς – Μάλμε.

Την συγκεκριμένη περίοδο που είμαστε τώρα ο Ολυμπιακός έχει τα θέματα του και το βλέπουμε όλοι, σίγουρα το βλέπουν και στο τεχνικό team, η δουλειά τους είναι. Ο Μαρτίνς γνωρίζει πόσο δύσκολα παιχνίδια είναι αυτά των προκριματικών έχοντας μια ομάδα που δεν είναι πλήρης από μεταγραφές αλλά και με αρκετά θέματα απουσιών, τραυματισμών στο ρόστερ.

Ναι μπορεί να βλέπουμε τους παίκτες από τον κορμό που έχει φτιάξει αλλά θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι άλλοι γύρισαν από τραυματισμούς, άλλοι ήταν εκτός προπονήσεων, άλλοι με τα θέματα τους, οπότε ο coach ποτέ δεν ήταν πλήρης για να δουλέψει όπως θέλει.

Προσοχή! Δεν γράφω για να βρω δικαιολογίες, ο Ολυμπιακός ήταν κακός και σε αυτό φταίνε πρώτα οι παίκτες που παίζουν και μετά ο προπονητής που με ότι έχει αυτή τη στιγμή προσπαθεί να βγάλει το πλάνο του στο χορτάρι. Εννοείται και θα ρίξω το βασικό βάρος στους παίκτες αφού αυτοί παίζουν, αυτοί είτε σκοράρουν και κερδίζουμε είτε κάνουν μαλακίες και χάνουμε. Ο προπονητής είναι ένας διαχειριστής όπου παίζει σκάκι, ρισκάρει και ποντάρει στο να του βγουν οι επιλογές του στο παιχνίδι, είτε από πριν είτε κατά την διάρκεια του παιχνιδιού.

Είναι πολύ εύκολο μετά από κάθε παιχνίδι ο καθένας να έχει μια άποψη για το τι πήγε στραβά και τότε αρχίζουν τα αν και αν και αν… Όμως μετά Χριστόν προφήτες είναι το εύκολο, το δύσκολο είναι από πριν να πάρεις το οποιοδήποτε ρίσκο, για αυτό κάποιοι είναι προπονητές και κάποιοι άλλοι προπονητές του καναπέ. Να το ξαναγράψω; Μπορεί κάποια πράγματα να δείχνουν “κουλά” από θέμα επιλογών, δεν γνωρίζουμε όμως τα δεδομένα για τις επιλογές αυτές. Το έχω χιλιογράψει, ο Μαρτίνς δεν είναι μόνος του, επίσης δεν είναι κανένας χαζός να προτιμήσει να μην βάλει τους “καλούς” του παίκτες, σοβαροί να είμαστε. Υπάρχει ολόκληρο προπονητικό team που καταγράφει τα πάντα, γίνεται meeting και αποφασίζουν την καλύτερη δυνατή επιλογή σύμφωνα και με το scouting του αντιπάλου.

Στο χθεσινό παιχνίδι τον πρόδωσε για άλλη μια φορά η άμυνα και οι βλακείες (για να μην γράψω άλλη λέξη) κάποιων παικτών. Αυτογκόλ και ηλίθιο πέναλτι έλυσαν το πρόβλημα σκοραρίσματος της Λουντογκόρετς και έκαναν τον Ολυμπιακό να κυνηγάει ακόμα ένα γκολ.

Πολλοί θα γράψουν για την επιλογή του Τζολάκη στο τέρμα. Τόσο γίδια είναι και κλασσική μαλακία του Έλληνα που όταν δεν παίζουν οι “μικροί” φωνάζουν γιατί δεν τους δίνουμε ευκαιρίες, αλλά όταν παίζουν και γίνεται η γκέλα φωνάζουν γιατί δεν παίζουμε με τους “βασικούς”.

Λοιπόν θα το γράψω όσο πιο απλά γίνεται μπας και το καταλάβουν κάποιοι. Ο Ολυμπιακός διαθέτει μια πολύ καλή τριάδα τερματοφυλάκων. Βασικός θα είναι η μεταγραφή που έγινε ως αντικατάσταση του Σα, ο Τσέχος Βάλτσικ, πάει και τελείωσε αυτός θα ξεκινάει σε πρωτάθλημα και Ευρώπη. Από εκεί και πέρα έχει την επιλογή του έμπειρου Κρίστινσον και τον Τζολάκη που είναι ένα project που το πιστεύουν στο λιμάνι για το μέλλον. Ο μικρός είναι τυχερός που βρίσκεται στον Ολυμπιακό και όταν έχει γύρω του τερματοφύλακες όπως τον Σα, Βάλτσικ και Κρίστινσον μόνο καλύτερος μπορεί να γίνει, συνεχίζοντας να δουλεύει όπως δουλεύει.

Ο Μαρτίνς αποφάσισε να ξεκινήσει στα προκριματικά με τον Τζολάκη αφού ο Τσέχος ήρθε μετά από ένα γεμάτο Euro, έπρεπε να ξεκουραστεί και να μπει σιγά σιγά στο ρόστερ. Έκανε λάθη ο Τζολάκης με Νέφτσι; έκανε κάποια αλλά δεν στοίχησαν η ομάδα πήρε την πρόκριση. Με την Λουντογκόρετς στο Φάληρο δέχτηκε ένα γκολ από στημένο όπου μπορούσε και να το βγάλει, δεν έγινε αυτό προχωράμε, ο πρώτος ή ο τελευταίος είναι που δέχεται γκολ από στημένο ; Έρχεται ο επαναληπτικός… ο Μαρτίνς είχε δύο επιλογές. Η μία είναι να βάλει τον “βασικό” και καλύτερο τερματοφύλακα του Euro μετά τον Ντοναρούμα για να είναι πιο “ήσυχος”, χωρίς να έχει υπογράψει κάποιος συμβόλαιο ότι οι καλοί τερματοφύλακες δεν τρώνε γκολ έτσι; Όμως εάν ξεκινούσε στον αγώνα τον Τσέχο θα ήταν ένα μήνυμα προς τον Τζολάκη ότι δεν τον εμπιστεύεται, sorry αλλά αυτό θα περνούσε από το μυαλό του μικρού, ξεκάθαρα. Οπότε ο Μαρτίνς πήρε μια απόφαση ορθή που μπορεί να ξενίζει κόσμο αλλά προπονητικά είναι σωστή. Συνέχισε με Τζολάκη στο τέρμα δείχνοντας ότι τον εμπιστεύεται, δίνοντας ακόμα μια ευκαιρία αλλά και χρόνο για να μαζέψει εμπειρίες που θα του είναι εφόδιο για το μέλλον. Δεν γίνεται σε αυτή την περίπτωση με τα παραπάνω που έγραψα να αλλάξεις τερματοφύλακα.

Και να σας πω το άλλο;;; Έπαιζε ο Τσέχος και έκανε μια φάβα και τρώγαμε γκολ. Ξέρετε τι θα έλεγαν σήμερα; Γιατί άλλαξε τερματοφύλακα ο Μαρτίνς, αφού είχε ξεκινήσει με Τζολάκη και ο μικρός τα πήγαινε μια χαρά. Ίσως θα έλεγαν και Κοστάντζο τον Βάλτσικ μερικοί… ελάτε τώρα ξέρουμε που ζούμε έχουμε διαβάσει τόσα και τόσα, μεταξύ μας αυτά;

Στην τελική ο Τζολάκης μια χαρά ήταν χθες, για την άμυνα που είχε και της βάζω βαθμό ΜΗΔΕΝ ήταν ο καλύτερος! Γκολ δέχτηκε από αυτογκόλ και ένα πέναλτι, ενώ στην διαδικασία των πέναλτι με λίγο τύχη θα μπορούσε να είχε πιάσει τα 2 πρώτα. Μια διαδικασία που δεν είχα δει τον Ολυμπιακό ποτέ να βρίσκεται, να που έγινε για πρώτη φορά και αυτό.

Από εκεί και πέρα, όπως είχα γράψει στο προηγούμενο κείμενο μου η Λουντογκόρετς δεν είναι ομάδα της σειράς, είπαμε παίζει Ευρώπη, έχει παίξει και σε ομίλους του Champions League. Έχει 10 πρωταθλήματα σερί στην Βουλγαρία και έχει μπει σφήνα σε ΤΣΣΚΑ και Σλάβια Σόφιας. Είναι η ομάδα που εάν ο Ολυμπιακός έμπαινε στο 3ο γκρουπ δυναμικότητας στην κλήρωση του Champions League, η Λουντογκόρετς θα ήταν στο 4ο.

Θα ήταν η ομάδα που σε ένα ίδιο γκρουπ θα στόχευε να κερδίσει εντός εκτός για να πάρει την 3η θέση που οδηγεί στο Europa. Κακά τα ψέματα ας γράψουμε και αλήθειες. Το Champions League έχει πάει σε άλλο επίπεδο και οι δυνατές ομάδες έχουν γίνει ακόμα πιο δυνατές, το βλέπουμε με τις κινήσεις που κάνουν αλλά και τα τελευταία χρόνια με τη συμμετοχή μας εκεί από τα αποτελέσματα μας.

Οπότε ο λόγος που θέλουμε το Champions League είναι τα χρήματα, το πρεστίζ, το να δούμε κάποιες καλές ομάδες να παίζουμε στην έδρα μας, αλλά ο πραγματικός στόχος είναι η 3η θέση του Europa, κάνω λάθος;

Ένα Europa που φέτος με την δημιουργία της Κόνφερανς έχει αναβαθμιστεί και τα λιμά έχουν φύγει. Είναι ένα σκαλί κάτω από το Champions League με επίσης καλές ομάδες, λιγότεροι όμιλοι αλλά και πρόκριση στους 16 μετά τους ομίλους και όχι στους 32 όπως παλιά. Σίγουρα όμως έχει λιγότερα χρήματα από αυτά του Champions League.

Έχω ξαναπεί τα παιχνίδια του καλοκαιριού είναι αυτά που οι ομάδες με χαμηλότερη δυναμική χτυπούν επειδή έχουν κάποια αβαντάζ. Ένα από αυτά είναι ότι βρίσκονται σε κάποια καλύτερη φόρμα. Η Λουντογκόρετς για παράδειγμα με το χθεσινό παιχνίδι είχε παίξει 6 φορές για τα προκριματικά του CL, Σούπερ Καπ Βουλγαρίας και 2 παιχνίδια πρωταθλήματος. Δεν λέω ότι ήταν σε σούπερ φόρμα αλλά επειδή είχε αγώνα από 1ο προκριματικό είχε ξεκινήσει την προετοιμασία της πιο νωρίς οπότε ήταν σε πιο έτοιμη φάση από τον Ολυμπιακό που χθες είχε μόλις το 4ο επίσημο παιχνίδι του.

Εάν περνούσαμε για να καταλάβετε και παίζαμε με Μάλμε. Οι Σουηδοί έχουν παίξει ήδη 5 παιχνίδια πρωταθλήματος (βρίσκονται 1οι στην βαθμολογία με 14 παιχνίδια), και 6 με το χθεσινό μαζί παιχνίδια για τα προκριματικά. Έτσι την πάτησε η Rangers που είχε 2 παιχνίδια πρωταθλήματος και χθες ήταν το 2ο της για τα προκριματικά. Με μια ματιά βλέπετε ότι οι ομάδες που είχαν ξεκινήσει προετοιμασία πιο νωρίς, είχαν ξεκινήσει επίσημα παιχνίδια ήταν πιο έτοιμες και χτύπησαν τις θεωρητικά καλύτερες τους και τις απέκλεισαν. Τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Το ξαναγράφω γιατί πολλοί θα αρχίσουν να λένε τα δικά τους. Δεν ψάχνω να βρω δικαιολογίες! Ο Ολυμπιακός έχει θέματα που πιστεύω τις επόμενες μέρες με τις κατάλληλες κινήσεις και υγεία να υπάρχει θα κλείσουν αυτά τα θέματα. Η ομάδα θα μπει σε κανονικές προπονήσεις και ρυθμός, εγώ κάποια δεδομένα που δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανένας καταγράφω και μετράνε στην συνολική εικόνα.

Η παρουσία στο Europa έχει άλλο ένα καλό που ίσως κάποιοι δεν το έχουν σκεφτεί. Είναι μεγάλη ευκαιρία για τον Ολυμπιακό με αγώνες που θα αντιμετωπίσει πιο “προσιτές” ομάδες να κάνει νίκες και να μαζέψει βαθμούς για πάρτη του! Είναι ευκαιρία να φτιάξει και το δικό του ranking μιας και οι νίκες των προκριματικών μετράνε για το ranking της Ελλάδας μόνο. Μην ξεχνάμε ότι κάθε χρόνο σβήνει και μια σεζόν πιο πίσω και ναι μεν είχαμε παρουσία στο CL αλλά η συγκομιδή δεν ήταν καλή, πέρα από προκρίσεις στο Europa. Είναι ευκαιρία λοιπόν με το καλό να μπει στους ομίλους σε 6 αγώνες να κάνει νίκες, να μαζέψει βαθμούς και με πρόκριση να έχει στόχο για πιο μετά. Δύο γύροι είναι οι 16 και οι 8 να περάσει για να φτάσει ημιτελικό σε μια διοργάνωση που έχει βάσιμες ελπίδες για κάτι καλό.

Αργά ή γρήγορα ο Ολυμπιακός θα βρει τον δρόμο του γιατί απλά έχει γερά θεμέλια. Τα εσωτερικά τις ομάδας είναι για να τα λύνουν αυτοί που πρέπει και έχουν πόστα για αυτό τον λόγο. Μεταγραφές θα γίνουν και θα δυναμώσει η ομάδα γιατί ο πρόεδρος ποτέ δεν την άφησε γυμνή, περνούσε δεν περνούσε Ευρώπη, ξεκάθαρα.

Το θέμα είναι ότι ο Ολυμπιακός παίζει στην Ελλάδα με όλα τα σαπάκια γύρω του που αντί να έχουμε ήδη υπογραφές για να ξεκινήσει το πρωτάθλημα και να έχει επίσημους αγώνες η ομάδα, σήκωσαν το λάβαρο της επανάστασης η Τότεναμ Αγρινίου και Μπάγερν Νίκαιας που δεν θέλουν να ξεκινήσει το πρωτάθλημα. Ομάδες των 500 οπαδών απαιτούν χρήματα που δεν αντιστοιχούν στην αξία τους, αφού τους άφησαν παγωτό και οι “φίλοι” τους με τα τηλεοπτικά που τους έδιναν υποσχέσεις για κεντρική διαχείριση… Άλλο ένα σοβαρό εμπόδιο που έχει ο Ολυμπιακός

Πολλά μπορούν να γραφτούν και ο καθένας έχει μια άποψη, όλοι έχουμε άποψη την σήμερον ημέρα. Το θέμα είναι όταν έχουμε μια άποψη να έχουμε και τη γενική εικόνα επί του θέματος και όχι να βγάζουμε συμπεράσματα του πεντάλεπτου. Θα μου πει κάποιος εδώ κάθε μέρα τα βλέπουμε και στην πραγματική ζωή με το τι γράφουν και αναπαράγουν, κατεβάζουν αμάσητο ότι “κολλάει” καλά στο μάτι αλλά και ότι επιβεβαιώνει ότι έχουν χτίσει στο μυαλό τους. Προσωπικά δεν με ενδιαφέρει, έχω μάτια και βλέπω, έχω μυαλό για να κάνω και 2-3 κλικ παραπάνω να ψάξω και να σκεφτώ λίγο παραπέρα το πως και το γιατί.

Έχει πάντως πλάκα κάποια πράγματα που τα βλέπουμε εμείς και νομίζουμε ότι οι άμεσα ενδιαφερόμενοι δεν τα έχουν δει και το παίζουμε πιο έξυπνοι. Για αυτό και νομίζουμε ότι όλα είναι εύκολα… αλλά στις κρίσιμες αποφάσεις όλοι είναι κότες, ακόμα και στην πραγματική ζωή, ελάχιστοι έχουν τα @@ να πάρουν δύσκολες αποφάσεις. Στην τελική εάν ήθελε κάποιος να τους έχει χαρούμενος όλους, ας πουλούσε παγωτά και όχι να τραβιέται στην εκάστοτε θέση που είναι για μια δουλειά.

Μόνο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, προχωράμε!