OlympiacosFC_Slovan_Bratislava_Europa_League_2021_2022_RedView
20 Αυγούστου, 2021
Banner

Τους ισοπέδωσε και μπαίνει ομίλους!

Αυτός ναι, είναι Ολυμπιακός από την προηγούμενη σεζόν. Με απόλυτη κυριαρχία στο γήπεδο έκανε καθαρό 3-0 και πλέον είναι στους ομίλους του Europa League. Ναι ξέρω μένει άλλο ένα παιχνίδι αλλά sorry… αυτός ο Ολυμπιακός πιστεύει κάποιος ότι μπορεί να αποκλειστεί; Ούτε οι της Σλόβαν δεν το πιστεύουν, άσε που θα συνεχίσει το αήττητο σε προκριματικά επί Μαρτίνς, σκοράροντας και εκεί.

Πάμε λοιπόν να δούμε λίγα πραγματάκια. Ο Μαρτίνς για τα play offs του Europa άλλαξε πλάνο εντεκάδας μετά τα 4 πρώτα παιχνίδια με Νέφτσι και Λουντογκόρετς. Κατέληξε σε ένα 4-2-3-1 που η ομάδα έχει συνηθίσει, βάζοντας ως ψευτοδεκάρι πίσω από τον επιθετικό τον μικρό Καμαρά.

Ξεκίνησε στο τέρμα το νέο μεταγραφικό απόκτημα, τον Τσέχο Βάτσλικ, στο κέντρο της άμυνας Παπασταθόπουλο που θα είναι “κολώνα” για φέτος και δίπλα του τον Σισέ. Στα άκρα έβαλε Λαλά και Όλεγκ. Στα χαφ ΚαμαράΕμβιλά και μπροστά τους ΒαλμπουενάΚαμαράΜασούρας με μοναδικό στην επίθεση τον Ελ Αραμπί.

Απόλυτα φυσιολογική εντεκάδα και ίσως να την έβαζε και στα προηγούμενα παιχνίδια εάν είχε κανονικά όλους τους παίκτες του ετοιμοπόλεμους ο Πορτογάλος coach. Δεν τους είχε και αναγκαστικά έπαιζε όπως έπαιζε, δεν μπορεί να τον κατηγορήσει κανένας και όσοι λένε για αστοχίες στις επιλογές του ας συνεχίσουν το Championship Manager στον υπολογιστή τους.

Ο Ολυμπιακός ήταν απόλυτος κυρίαρχος στο χορτάρι δείχνοντας το από τα πρώτα κι όλας λεπτά με την πίεση που ασκούσαν από την επίθεση. Φαίνεται ότι η παρουσία του προέδρου Βαγγέλη Μαρινάκη προ ημερών στου Ρέντη είχε καταλυτικό ρόλο. Αλλά αλήθεια ρε γαμώτο, μεγάλα παιδιά είναι όσοι βρίσκονται στην ομάδα, θα πρέπει να υπάρχει ο “μπαμπούλας” για να ξυπνήσουν και να πάρουν μπρος;

Ωραία είναι στον Πειραιά, πληρωμένοι στην ώρα τους και με καλά ποσά, προπονητικές εγκαταστάσεις οι κορυφαίες στην Ελλάδα και από τις καλύτερες στην Ευρώπη, γήπεδο, οπαδοί, τίτλοι. Κάπου κάποιοι επαναπαύτηκαν και είπαν ωραία είναι εδώ, όλα τα έχουμε και είναι εύκολα. Δεν είναι χαζοί, γνωρίζουν ότι στην Ελλάδα είναι δύο σκάλες καλύτεροι από όλους τους άλλους και το πρωτάθλημα περίπατος που έγινε πέρυσι κάπου τους χαλάρωσε. Ειδικά για παίκτες που πήραν τίτλους για πρώτη φορά, ενώ άλλοι ζουν στιγμές που δεν τις έχουν ζήσει ποτέ στη ζωή τους ότι καριέρα και να έχουν κάνει.

Κάπως έτσι πήραν και στο χαλαρό τα προκριματικά όπου και εκεί οι προηγούμενες προκρίσεις τους έκαναν λιγάκι να σκεφτούν πιο χαλαρά. Αυτό βέβαια ναι είναι θέμα προπονητή να τους συνεφέρει αλλά πιο μεγάλο ποσοστό είναι το τι κουβαλάει ο καθένας στο κεφάλι του, αυτό δεν μπορεί να το αλλάξει κανένας.

Έγινε ότι έγινε και κάποιοι πήραν το μάθημα τους, ο πρόεδρος με την παρουσία του έστειλε το μήνυμα και με αυτά που είδαμε χθες, μάλλον το έλαβαν όλοι στην ομάδα. Από τους παίκτες μέχρι το προπονητικό team, ακόμα και οι υπάλληλοι που είναι γύρω από την ομάδα.

Σοβαρό πρόσωπο και επιτέλους είδαμε δύο πράγματα που δεν είδαμε στα προηγούμενα παιχνίδια. Καταρχάς επιτέλους άμυνα! Ακόμα και με δύο χαφ στο κέντρο η άμυνα δούλεψε όπως έπρεπε χωρίς τα λάθη που είχαμε στα προηγούμενα παιχνίδια. Η απουσία του Σεμέδο έπαιξε ρόλο, ίσως όσο σκληρό και να φανεί αυτό, φέτος ήταν επιρρεπείς σε πολλά λάθη που κόστισαν. Ακόμα και φορές με τρεις στα χαφ η ομάδα είχε θέματα κακά τα ψέματα.

Από την άλλη επιτέλους έκανε φάσεις μπροστά. Το βασικό δεν είναι το γκολ που δεν είναι και σίγουρο να μπει. Το βασικό σε μια ομάδα και το λένε αρκετοί προπονητές είναι να κάνεις φάσεις, το γκολ θα έρθει. Όσο κάνεις φάσεις έχεις και παραπάνω πιθανότητες να σκοράρεις, είτε από τύχη, είτε από λάθος της άμυνας, είτε από ατομική προσπάθεια θα μπει το γκολ. Εάν δεν κάνεις φάσεις και περιμένεις για να σκοράρεις κανένα στημένο ή κάποια αναλαμπή κάποιου παίκτη τότε άστο…

Ο Ολυμπιακός χθες σε κάποια σημεία του παιχνιδιού είχε πάρει μονότερμα τη Σλόβαν και οι φάσεις έρχονταν με ταχύ ρυθμό. Θα μπορούσε να ανοίξει το σκορ από πολύ νωρίς με το τετ α τετ του Ελ Αραμπί, αλλά είπαμε, το γκολ είναι θέμα timing, τύχης και προσπάθειας. Δεν μπήκε αλλά ήξερες, το έβλεπες ότι είναι θέμα χρόνου να γίνει το 1-0.

Κάπου εδώ θέλω να τονίσω κάτι για να τα λέμε όλα. Εάν στη θέση του Ελ Αραμπί που έχασε αυτή την ευκαιρία ήταν ο Χασάν ειλικρινά αναρωτηθείτε όλοι όσοι με διαβάζετε τώρα, τι θα λέγατε; Εάν ήταν ο Μασούρας ή ο Μπουχαλάκης τι θα ακούγαμε και θα διαβάζαμε σήμερα… Όλα μπαίνουν και όλα χάνονται, κανείς δεν έχει συμβόλαιο με το γκολ. Κάποιοι παίκτες το έχουν μέσα τους και σκοράρουν με κάθε ενέργεια, άλλοι έχουν την αίσθηση της θέσης και βρίσκονται πάντα την κατάλληλη στιγμή εκεί που πρέπει να βρίσκονται για να σκοράρουν. Το βασικό παραμένει ένα, να λειτουργεί η ομάδα σωστά και να κάνει φάσεις, όσο κάνει φάσεις ο Ολυμπιακός δεν φοβάμαι τίποτα.

Στα πρώτα παιχνίδια ούτε φάσεις δεν κάναμε, κανένα στημένο περιμέναμε για να μπει η μπάλα στην περιοχή. Αυτό χθες άλλαξε και οι κάπου 16 τελικές το μαρτυρούν αυτό.

Ο Μαρτίνς πριν από 3 χρόνια είχε την ατυχία πάνω που θα έχτιζε τον Ολυμπιακό με Φορτούνη, να πάθει χιαστό το τελευταίος και να αλλάξει άρδην το σχηματισμό στο σύστημα παίζοντας το 4-3-3 με Βαλμπουενά στα άκρα και στο κέντρο ΜπουχαλάκηΚαμαράΓκιλιέρμε, ένα σύστημα που έκανε θραύση και δούλεψε ειδικά στα ευρωπαϊκά παιχνίδια. Ποιος δεν θυμάται τα εντός με Τότεναμ, Μπάγερν αλλά και τα εκτός παιχνίδια που είχε καλή παρουσία.

Φέτος πίστευα πολύ στον Φορτούνη και πάλι έκατσε ατυχία με χιαστό. Ο Μαρτίνς καλείται να βρει σύστημα και με τις κινήσεις που έχουν γίνει, όπου έρχονται εξτρέμ μεγάλης αξίας, δεν πιστεύω θα πάει στο 4-3-3. Μην ξεχνάμε ότι ίσως πάρει μεταγραφή ο Καμαρά οπότε στο κέντρο θα μείνει με ΜπουχαλάκηΕμβιλά και θα περιμένει Κουντέ να μπει στο πνεύμα της ομάδας.

Πιστεύω ο Μαρτίνς θα καταλήξει στο χθεσινό 4-2-3-1 με τους πλάγιους να δίνουν λύσεις σε σκοράρισμα αλλά και στο άνοιγμα αμυνών για να χτυπάει από τον άξονα. Θα αλλάξει τακτική από ότι δούλευε πέρυσι και αυτό θέλει χρόνο και υπομονή. Κατά Οκτώβριο – Νοέμβριο θα δούμε τρομερά πράγματα όταν δέσουν μπροστά, γιατί ναι μεν παρέμειναν παίκτες στον κορμό αλλά οι προσθήκες θα δώσουν το κάτι παραπάνω.

Δύο πράγματα για το κλείσιμο. Το πρώτο είναι ότι ο Βαγγέλης Μαρινάκης παρόλο την απογοήτευση του για τον αποκλεισμό από τα play offs του Champions League, από μια ισοδύναμη για αυτή τη στιγμή ομάδα, δεν άφησε την ομάδα. Έκανε κινήσεις και συνεχίζει να κάνει κινήσεις λες και θα παίξει στο Champions League και θα έχει τα ίδια έσοδα! Θα μπορούσε να πει στην Ελλάδα κάνω πλάκα, στο Europa μπήκα, οκ εντάξει είμαι ότι βγει με αυτό το ρόστερ. Κι όμως δεν άφησε την ομάδα, συνεχίζει να την ενισχύει γιατί απλά κυνηγάει αυτό το παραπάνω που τραγουδάμε όλοι στην εξέδρα. Δεν ξέρω εάν το πετύχει, αλλά τουλάχιστον προσπαθεί, και όταν προσπαθείς σίγουρα στο μέλλον θα ανταμειφτείς, εάν δεν προσπαθείς θα παραμείνεις στη μιζέρια, όπως έχουν παραμείνει όλοι οι άλλοι.

Ένα δεύτερο θέμα είναι ο αγώνας Μάλμε – Λουντογκόρετς. Οι Σουηδοί κέρδισαν 2-0 στην έδρα τους και έχουν προβάδισμα για την πρόκριση στους ομίλους. Μαντέψτε ανάμεσα σε Μάλμε, Λουντογκόρετς, Ρείντζερς και Ολυμπιακό ποια ομάδα έχει τα πιο πολλά επίσημα παιχνίδια στα πόδια της… η Μάλμε που βρίσκεται σε φουλ φόρμα αφού το πρωτάθλημα της τρέχει ήδη. Δεν το γράφω για να βρω δικαιολογίες αλλά για να δείξω μια πραγματικότητα που κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει. Εδώ στην Ελλάδα ήδη πήρε μια αναβολή το πρωτάθλημα επειδή ομάδες από Νεάπολη και Αγρίνιο ζητούν χρήματα νομίζοντας ότι είναι Σεβίλλη και Ρόμα.

Δυστυχώς ο Ολυμπιακός έχει μπλέξει με το αστείο σύστημα στην Ελλάδα και παλεύει μόνος του με όλους, πρώτα για πάρτη του εννοείται και μετά φυσικά για την Ελλάδα μπας και φτιάξει τη θέση της στο ranking. Ένα ranking που ακόμα και ομάδες της Κόνφερανς Ελληνικές ομάδες δεν μπορούν να κερδίσουν, αλλά και για αυτό θα φταίει ο Ολυμπιακός που τους παίρνει τα χρήματα του Champions League… 2021 και κάποιοι ακόμα ζουν με αυτή την καραμέλα.

Δεν πειράζει, αιώνια πρωταθλήματα στον Πειραιά θα έχουμε και μοναδικό εκπρόσωπο στην Ευρώπη κάθε χρόνο έτσι όπως το πάνε.


Τα λέμε μετά τη ρεβάνς!