NFT_Olympiacos_RedView
25 Σεπτεμβρίου, 2021
Banner

Ολυμπιακός, κρυπτονομίσματα και NFT

Θέλουμε άλλους 3 σχεδόν μήνες για να μπούμε στο 2022, μια χρονιά που πιστεύω να είναι καλύτερη από 2020 & 2021 μακριά από Covid. Το σίγουρο είναι όμως ότι θα είναι άλλη μια χρονιά εξέλιξης της τεχνολογίας αλλά και οικονομίας.

Μια οικονομία που έχει περάσει στο ηλεκτρονικό κομμάτι εδώ και καιρό, αλλά έγινε πιο έντονη την περίοδο των lockdown τότε που ο κόσμος με τα πακέτα Covid που έδιναν οι χώρες στους πολίτες τους, οι τελευταίοι βρήκαν μια διέξοδο στις επενδύσεις.

Έτσι η ταυτόχρονη επένδυση τεραστίων ποσών σε κρυπτονομίσματα που στις αρχές ήταν πολύς κόσμος καχύποπτος, έφεραν ένα τρελό bull run με τις τιμές να πιάνουν νέα ATH (All Time High). Παράλληλα γεννήθηκε και μια άλλη μορφή τέχνης, τα NFT.

Τι είναι τα NFT

Τα NFT είναι μια μορφή τέχνης αλλά πάνω σε ένα blockchain που κάνει τα αρχεία μοναδικά. Δηλαδή ακόμα και μια φωτογραφία σας από τις διακοπές, εάν την ανεβάσετε πάνω στο blockchain αυτόματα είναι ένα NFT. Από εκεί και πέρα την αξία του κάθε NFT καθορίζει φυσικά η προσφορά και ζήτηση, αλλά και το όλο οικοσύστημα γύρω από το NFT και τον καλλιτέχνη που το έχει δημιουργήσει.

Με μια βόλτα στο Google θα βρείτε πολλές ιστορίες για τρελά ποσά που δαπανήθηκαν σε αγορές για NFT και τα marketplaces που υπάρχουν για να γίνονται οι αγοραπωλησίες.

Το NBA έχει τα δικά του NFT

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού το NBA δεν άφησε την ευκαιρία να πάει χαμένη. Δημιούργησε τα δικά του NFT (NBA Top Shot), το δικό του marketplace και το δικό του οικοσύστημα, προσελκύοντας κόσμο αφού ότι δημιουργούσε ήταν σε περιορισμένο αριθμό. Τι έφτιαξε; Τα γνωστά “χαρτάκια” που αγοράζαμε μικροί στα περίπτερα, τα θυμάστε; Τις κάρτες με τους παίκτες του NBA που από τη μια πλευρά είχε τη φωτογραφία τους και από πίσω διάφορα στατιστικά τους. Ε κάτι παρόμοιο το έκανε σε ηλεκτρονική μορφή, μόνο που τώρα μπορεί να πουλήσει ακόμα σε στιγμιότυπα φάσεων ως κάρτες του NBA.

Έτσι έβγαζε στον “αέρα” τέτοια “σακουλάκια” σε περιορισμένο αριθμό, τα αγόραζες με δολάριο ή και κρυπτονόμισμα, τα “άνοιγες” και είχες την ίδια προσμονή που είχες και μικρός να βρεις σπάνιο κομμάτι. Φτιάχνεις τη συλλογή σου ή εάν θέλεις τα πουλάς σε μεγαλύτερη τιμή, αναλόγως την αξία που έχουν εκείνη τη στιγμή. Παλιά κάναμε ανταλλαγές αλλά οι εποχές αυτές μάλλον πέρασαν…

Η Ρόμα μπήκε στο blockchain

Η AS Roma από την άλλη το καλοκαίρι που μας πέρασε υπέγραψε μια συμφωνία αξίας 36 εκατομμυρίων ευρώ με μια εταιρεία Startup Blockchain τη Zytra. Η startup θα αναλάβει να δημιουργήσει ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, αλλά και ψηφιακά συλλεκτικά αντικείμενα για τη Roma. Από την άλλη η ομάδα θα έχει στις εντός, εκτός έδρας αλλά και 3η εμφάνιση την εταιρεία DigitalBits ως χορηγό, στην αντρική, γυναικεία, Primavera και ομάδα νέων για τους αγώνες Ιταλίας και Ευρώπης, επίσημους και φιλικούς. Διαβάστε την ανακοίνωση τους.

Η ευκαιρία για Ολυμπιακό

Είναι ευκαιρία για τον Ολυμπιακό που έχει ξεφύγει ήδη από τα Ελληνικά δεδομένα, να μπει σε ένα κόσμο που έχει σίγουρα μέλλον και να είναι πάλι πρωτοπόρος σε νέο εγχείρημα για Ελλάδα. Μπορεί μέσα από αυτά τα ηλεκτρονικά assets να έρθει πιο κοντά σε φιλάθλους από όλο τον κόσμο, να αποκτήσουν συλλεκτική αξία και μέσα από ένα οικοσύστημα να έρθουν έσοδα από το πουθενά για τον σύλλογο.

Η ηλεκτρονική οικονομία, είτε με τα κρυπτονομίσματα είτε με τα NFT είναι εδώ και ήρθε για να μείνει. Ο Ολυμπιακός με τους περισσότερους φιλάθλους σε όλο τον πλανήτη έχει ήδη ένα οικοσύστημα που λειτουργεί παραδειγματικά. Τώρα είναι η ευκαιρία να μπει και στον κόσμο της τεχνολογίας.

Ίσως μια τέτοια κίνηση γίνει η απαρχή για μπουν στο “παιχνίδι” οι επίσημες λίγκες, φτιάχνοντας τα δικά τους NFT και εκεί που παλιά μαζεύαμε αυτοκόλλητα να μαζεύουμε ηλεκτρονικά πια “χαρτάκια”.

Υπάρχει και η περίπτωση των fan tokens όπως έχει η PSG, Milan κτλ, αλλά δεν το έχω ψάξει αρκετά αυτό το μέρος. Τα NFT είναι κάτι το διαφορετικό όμως αφού είναι επενδυτική λογική.

Ακόμα και για τον Ερασιτέχνη Ολυμπιακό κάτι τέτοιο μπορεί να φέρει έσοδα από το πουθενά αφού πιστεύω εκεί έξω υπάρχουν αρκετοί συλλέκτες.

Αξίζει πάντως για τους “παλιούς” να το ψάξουν και να μάθουν γενικά για τα κρυπτονομίσματα και τα NFT, αφού έχουν έρθει και μπει στη ζωή μας για τα καλά.

Το HNC Coin

Υπάρχει και μια άκρως Ελληνική πρωτοβουλία με ένα project το HNC Coin που θα έχετε δει, όταν ο Ολυμπιακός έπαιξε το φιλικό παιχνίδι με τον Ιωνικό που ήταν χορηγός αλλά και τώρα στο Super Cup του μπάσκετ.

Εγώ την ιδέα την έριξα… από εκεί και πέρα εδώ είμαστε να ζήσουμε την τεχνολογική επανάσταση!