Vasilis_Spanoulis_end_RedView
28 Σεπτεμβρίου, 2021
Banner

Το δικό μου ευχαριστώ, στον Βασίλη Σπανούλη

Αυτό το κείμενο έπρεπε να το είχα γράψει από το καλοκαίρι, τότε που αιφνιδίως ο Βασίλης Σπανούλης ανακοίνωσε το τέλος της σπουδαίας καριέρας του μέσα από ένα post στο instagram.

Το σοκ μεγάλο αφού από το πουθενά έπεσε η είδηση σαν βόμβα στο Ευρωπαϊκό μπάσκετ. Προσωπικά πίστευα ότι ο Σπανούλης θα έπαιζε και αυτή τη σεζόν και θα τελείωνε την καριέρα του παίζοντας μπροστά σε γεμάτα γήπεδα αφού ο Covid είχε άλλα σχέδια.

Πήρε μια απόφαση που ο ίδιος φυσικά έκρινε ότι ήταν η καλύτερη πρώτα για εκείνον και μετά για την ομάδα. Μπορεί να το είχε σχεδιάσει αλλιώς αλλά η μοίρα τα έφερε έτσι να το αποφασίσει ένα απόγευμα του καλοκαιριού, μια απόφαση που λίγοι γνώριζαν. Δεν επέλεξε να μείνει άλλη μια σεζόν και να το τραβήξει από τα μαλλιά που λέμε και να ήταν σαν μια περιοδεία για να μαζέψει το χειροκρότημα από έδρες που τις γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα.

Θέλησε να σταματήσει ως ενεργός παίκτης που είχε παρέμβαση στα παιχνίδια και όχι να γίνει η ατραξιόν για τις φωτογραφίες και το χειροκρότημα.

Χθες η ΚΑΕ Ολυμπιακός έκανε μια συνέντευξη τύπου για την επίσημη αποχώρηση του Βασίλη Σπανούλη από τα παρκέ. Μαντέψτε… την έκανε στο παρκέ εκεί που ήταν ο χώρος εργασίας του Βασίλη Σπανούλη όλα αυτά τα χρόνια, και παραδίπλα όλοι οι τίτλοι που έχει κερδίσει ατομικά και ομαδικά.

Ήταν μια συνέντευξη τύπου όπως έπρεπε να είναι, μέσα στο γήπεδο, με όλους εκεί κοντά του για να του πουν το ευχαριστώ που όλα αυτά τα χρόνια μας χάρισε στιγμές μοναδικές.

Έτσι και εγώ μέσα από αυτό το κείμενο θα πω το δικό μου ευχαριστώ και μπασκετικό αντίο προς το παρών, αφού πιστεύω μελλοντικά κάπου θα είναι στο μπάσκετ. Είναι το ναρκωτικό του το μπάσκετ, δεν πρόκειται να μείνει σε ησυχία κάπου, κάπως θα ασχοληθεί το πιστεύω.

Το ΣΕΦ και ο Ολυμπιακός απέκτησαν το δικό τους “κατσίκι” (G.O.A.T) με την ΚΑΕ να ετοιμάζει του χρόνου φιλικό παιχνίδι και μάλλον θα αποσύρει και τη φανέλα με το 7 στον ουρανό του ΣΕΦ, κάτι που δεν έχει γίνει για κανέναν άλλον μέχρι σήμερα στον Ολυμπιακό.

Από την μεριά μου θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Βασίλη Σπανούλη για όλες τις βραδιές που δικά του σουτ, δικές του ασίστ έφεραν νίκες στον Ολυμπιακό. Ένα ευχαριστώ για τα μεγάλα παιχνίδια που έκανε και κάθε φορά κοιταζόμασταν μεταξύ μας και λέγαμε τι βλέπουμε σήμερα. Ένα ευχαριστώ γιατί πέρασαν τόσοι και τόσοι από την ομάδα αλλά είναι ο μοναδικός που είχε τόση διάρκεια και συνέδεσε το όνομα του με 2 ευρωπαϊκά που φέρουν την υπογραφή του. Ένα ευχαριστώ γιατί και στα δύσκολα βράδια αυτός ήταν ο κυματοθραύστης από τη μουρμούρα της εξέδρας. Ότι και να γινόταν κακό στο παιχνίδι σχεδόν πάντα στον Σπανούλη θα τα ρίχναμε… αυτή είναι η μοίρα του να είσαι ο καλύτερος όλων, το γνωρίζει άλλωστε και ο ίδιος, ειδικά όταν έχεις τέτοιο απαιτητικό και δύσκολο κοινό όπως είμαστε όλοι οι Ολυμπιακοί.

Είμαστε τυχεροί που ζήσαμε από κοντά αυτό τον παίκτη, όπου οι επόμενες γενιές θα τον κοιτάζουν στο YouTube και θα λένε μακάρι να ζούσαμε τότε να τον βλέπαμε από κοντά. Όπως κάνουμε εμείς για άλλους πιο παλιούς παίκτες που δεν έχουμε προλάβει να δούμε από κοντά. Αρκετοί θα το καταλάβουν χρόνο με τον χρόνο όταν θα τους λείπει ο Βασίλης με το 7 στο παρκέ και θα πηγαίνουν στο YouTube να θυμηθούν τα παλιά.

Έχει αφήσει πίσω του τεράστια παρακαταθήκη για τους επόμενους και να ξέρει, ότι στα δύσκολα βράδια που θα έρθουν (αθλητισμός είναι και αυτά είναι στο παιχνίδι), θα υπάρχει κόσμος που θα λέει “να είχαμε τώρα τον Σπανούλη”… σε κάθε χαμένο τελευταίο σουτ σίγουρα θα βρεθεί κάποιος να πει “ο Σπανούλης αυτό θα το έβαζε”. Μπορεί να σταμάτησε αλλά ακόμα θα τον λησμονούμε σε βραδιές που τα πράγματα θα είναι δύσκολα για την ομάδα και πιστεύω να μην είναι πολλές.

Σε ένα video της ΚΑΕ για τη χθεσινή συνέντευξη τύπου, είχαν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο να λέει ότι υπάρχει Σπανούλης γιατί υπήρχε Γκάλης και υπάρχει Γιάννης γιατί υπήρχε Σπανούλης, είναι μια αλυσίδα μεγάλων παικτών που ο ένας παίρνει τη σκυτάλη από τον άλλον. Θυμάμαι να λένε πολλοί ότι ο Γκάλης έφερε το μπάσκετ στην Ελλάδα (αυτό είναι μεγάλη συζήτηση), και θα πρέπει να δίνουν το “Γκαλόσημο” αρκετοί παίκτες. Αλήθεια πόσοι θα πρέπει να δίνουν το “Σπανουλόσημο” που τους έκανε μάγκες στο παρκέ με τις ασίστ του; Πόσοι και πόσοι ειδικά ψηλοί έφτιαξαν τις καριέρες τους με το παιχνίδι του Σπανούλη; Σίγουρα και αυτοί του οφείλουν ένα ευχαριστώ.

Χθες που είδα και άκουσα το μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης μοιράστηκαν τα ευχαριστώ σε όλους παίκτες, προπονητές, προέδρους και όσους ήταν γύρω από την ομάδα.

Θα μου επιτραπεί προσωπικά να εκφράσω και το δικό μου ευχαριστώ σε δύο γυναίκες. Η μια είναι η αείμνηστη Ιωάννα Στάχτου – Αγγελοπούλου όπου ήταν αυτή που μπορούμε να πούμε έβαλε το λιθαράκι για να μεταπειστεί ο Γιώργος Αγγελόπουλος (μπορείτε να δείτε το video https://www.youtube.com/watch?v=9937_o2BpPs από το 13:10 και μετά), οπότε έμειναν στον Ολυμπιακό τα αδέρφια που έφεραν τον Βασίλη Σπανούλη στην ομάδα.

Αλλά και την Ολυμπία, τη γυναίκα του Σπανούλη που πρέπει να είναι η μοναδική που περίμεναν τις εγκυμοσύνες της τόσος κόσμος. Ξέραμε ότι εγκυμοσύνη της Ολυμπίας σημαίνει αυτόματα και κούπα ή Final Four, οπότε αυτό με τα γούρια το έχουμε σε μεγάλο βαθμό όλοι μας κακά τα ψέμματα ζήσαμε μαζί με τον Σπανούλη και αυτές τις στιγμές που είναι πιο προσωπικές του.

Τέλος ένα μεγάλο ευχαριστώ σε εσένα αρχηγέ που πρόσφερες το ταλέντο σου σε όλους και στις νίκες που μας έφερες. Ο πατέρας μου δεν ήξερε και πολλά από μπάσκετ, συστήματα, τακτικές κτλ (που εντάξει ούτε εγώ ξέρω αλλά το προσπαθώ), ήξερε όμως ότι ο Σπανούλης είναι εκεί και θα κάνει τα πάντα για τη νίκη. Οπότε μετά από κάθε νίκη στο ΣΕΦ όταν γυρνούσα σπίτι τον έβλεπα με το χαμόγελο στον καναπέ να με περιμένει να μου πει για το τι έκανε ο Σπανούλης στον αγώνα και νικήσαμε… σε ευχαριστώ Βασίλη Σπανούλη

Επιτέλους το ΣΕΦ και ο Ολυμπιακός απέκτησαν το δικό τους “κατσίκι”…

#Spanou1is #Legend #Μύθος7