OlympiacosBC_Baskonia_Euroleague_2021_RedView
2 Οκτωβρίου, 2021
Banner

Καλησπέρα σας… επιστρέψαμε…

Τι μπασκετική ηδονή καπάκια από τον αγώνα στο Europa ήταν χθες στο ΣΕΦ. Ένας Ολυμπιακός που μπορεί στο ρόστερ να έχει κατά μεγάλο ποσοστό τον ίδιο κορμό με την προηγούμενη σεζόν αλλά είχε μια φρεσκάδα, μια όρεξη που καιρό είχαμε να δούμε.

Ίσως έπαιξε ρόλο η παρουσία κόσμου σχεδόν ένα χρόνο μετά σε επίσημο παιχνίδι της ομάδας και έδωσε άλλη αίσθηση σε παίκτες και προπονητή. Έβλεπες να παίζουν σαν μικρά παιδιά που πάνε για πρώτη φορά σε παιδική χαρά, για τέτοια όρεξη μιλάμε, με ενέργεια μέσα στο παιχνίδι αλλά ταυτόχρονα και στους παίκτες που βρίσκονταν στον πάγκο.

Για το παιχνίδι τι να πούμε. Σε συνέχεια των εμφανίσεων στα φιλικά ο Ολυμπιακός έχει δείξει τι είδος μπάσκετ θα παίζει, γρήγορο και το σκορ να πηγαίνει ψηλά. Χθες βέβαια η ομάδα δεν είχε καλά ποσοστά ευστοχίας παρόλα αυτά έφτασε τους 75 πόντους. Τη νίκη την έφερε η άμυνα που θύμισε Ολυμπιακό άλλων εποχών που είχαμε συνηθίσει.

Το σκοράρισμα και η επίθεση είναι θέμα προπόνησης, το να βρεθείς σε μέρα και γενικά αρκετοί παράγοντες παίζουν ρόλο για αυτό. Η άμυνα όμως είναι καθαρά θέμα όρεξης κάθε παίκτη ατομικά στο να παίξει άμυνα και χθες άπαντες είχαν απίστευτη όρεξη για άμυνα βάζοντας το κορμί τους μπροστά και πιέζοντας σε κάθε σπιθαμή του παρκέ. Το έβλεπες όταν μετά από κάποιο λάθος ή άστοχη προσπάθεια αμέσως έπεφταν πάνω στη μπάλα για να την ξανακερδίσουν κάτι που έφερε αρκετά λάθη στη Μπασκόνια. Ο Ολυμπιακός τελείωσε το παιχνίδι με 6! λάθη την ίδια στιγμή που οι Βάσκοι σταμάτησαν στα 21!

Φαίνεται η δουλειά που έχει γίνει στην προετοιμασία αλλά και η τέλειες επιλογές στις μεταγραφές παικτών. Ο Ολυμπιακός έχει σχεδόν το ίδιο ρόστερ με πέρυσι με προσθήκες τους Γουόκαπ, Ντόρσει, Φάλ και Λούντζη. Οι επιλογές του τεχνικού team ήταν αυτές που έπρεπε και “κούμπωσαν” με τη μια στο ρόστερ που υπήρχε και είχε δουλέψει μια σεζόν μαζί. Άλλες φορές θα θυμάστε ότι έπρεπε να δώσουμε χρόνου για προσαρμογή σε κάποιους παίκτες, εδώ χθες έπαιζαν λες και είναι μαζί 1-2 σεζόν. Ο ένας βρίσκει τον άλλο, η μπάλα δεν κολλάει σε χέρια με αποτέλεσμα τραβηγμένα σουτ και η ομάδα ρολάρει ήδη από αρχές Οκτωβρίου!

Με αυτά που είδαμε σίγουρα θα περιμένουμε ακόμα καλύτερα πράγματα στο μέλλον αλλά μια εικόνα την έχουμε και δεν γίνεται να πέσουμε έξω πολύ. Αυτός ο Ολυμπιακός όσο και να φανεί περίεργο όπως το είχα γράψει στο τέλος του κειμένου μετά τον αγώνα του Europa League είναι ομάδα για Final Four.

Γιατί όχι; Στα γκαρντ έχει έναν από τους κορυφαίους στην Ευρώπη που εάν ήταν ελεύθερος οι μισές και βάλε ομάδες θα τον ήθελαν, για τον Σλούκα το λέω. Στο 4 έχει για μένα το κορυφαίο 4άρι αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη που είναι σε φουλ φόρμα. Στο 5 έχει δύο είδη ψηλών, τον Φάλ που είναι ο “δεινόσαυρος” που λέμε και τον Χασάν το αθλητικό 5άρι, οπότε έχει λύσεις για ότι μπορεί να προκύψει εκεί. Γενικά η γραμμή των ψηλών σε 4-5 είναι γεμάτη και επιτρέπει στον Μπαρτζώκα να δοκιμάζει μαζί Πρίντεζη με Λιβιό για παράδειγμα και να δουλεύει. Ένας Λιβιό που έμεινε και φέτος, αθόρυβος χωρίς πολλά πολλά είναι εκεί και ξέρεις θα σου προσφέρει ότι και να γίνει.

Στην περιφέρεια ο Ολυμπιακός είναι επίσης γεμάτος. Με Σλούκα και Γουόκαπ που ήρθε και κούμπωσε ακριβώς σε αυτό που θέλει ο coach. Να ξεκινάει το παιχνίδι, να οργανώνει αλλά το βασικό να παίζει άμυνα κάτι που ισοσκελίζει το επιθετικό του κομμάτι στο σκοράρισμα. Μπορεί να μην έχει τη δεινότητα του Σλούκα αλλά κάνει τόσα άλλα πράγματα που μπορεί να ξεκουράζει τον Κώστα, που πέρυσι τράβηξε κουπί με κάτι 30λεπτα. Για το σκοράρισμα έχει τη λύση ο coach με τον Ντόρσει που ξέρουμε τι σουτέρ είναι και θα φανεί σε επόμενα παιχνίδια. Λαρεντζάκης ο Μασούρας το μπάσκετ! Έχει κερδίσει θέση στο ρόστερ γιατί κάνει το απλό… ΔΟΥΛΕΥΕΙ! Είναι μαχητής και το έδειξε με το που μπήκε στο παιχνίδι θα βάλει το κορμί του πάντα μπροστά για να κερδίσει κάθε φάση και κάθε εκατοστό έναντι του αντιπάλου του.

Γενικά η εικόνα ήταν πολύ καλή απέναντι σε έναν αντίπαλο που κάθε σεζόν είμαστε στην ίδια μοίρα τα τελευταία χρόνια που παλεύουμε την είσοδο στα playoffs. Στον επόμενο αγώνα με τη Ρεάλ έρχεται το πρώτο δυνατό test απέναντι σε μια ομάδα που είναι φαβορί για F4.

Παρόλα αυτά με αυτά που έχω δει, αυτή την ομάδα δεν τη φοβάμαι. Αξίζει φέτος το ΣΕΦ να γεμίζει γιατί πραγματικά θα φεύγεις από το γήπεδο χορτασμένος καλό μπάσκετ. Μην ξεχνάμε ξεκινάει και η Α1 οπότε άλλος ένας αγώνας την εβδομάδα που θα μπορούμε να βλέπουμε την ομάδα για περισσότερη δόση.

Αυτά και τα λέμε μετά το καλώς τα παιδιά αύριο…