OlympiacosBC_Real_MadridBC_Euroleague_2021_RedView
9 Οκτωβρίου, 2021
Banner

Κάθε νίκη επί της Ρεάλ, είναι νίκη για το μπάσκετ

Τι παιχνίδι, τι κόσμος, τι ατμόσφαιρα τι ζούμε φέτος στον μπασκετικό Ολυμπιακό! Κάθε παιχνίδι πρέπει να είναι sold out για να απολαύσει ο κόσμος αυτή την ομάδα από κοντά. Μια ομάδα που παραδίδει μαθήματα μπάσκετ, ψυχής και αυταπάρνησης στη λέξη ήττα.

Ο coach Μπαρτζώκας έχει καταφέρει να φτιάξει ένα σύνολο και να δείξει μπάσκετ που έπαιξε στο Final Four του Λονδίνου, όπου κατά τη γνώμη μου εκείνα τα δύο παιχνίδια ήταν η επιτομή του σπορ.

Βλέπουμε μια ομάδα όπου παλιοί και νέοι παίκτες έχουν δέσει ήδη από Οκτώβριο μήνα και παιχνίδι με παιχνίδι μόνο καλύτεροι μπορούν να γίνουν. Θα έρθουν και τα δύσκολα βράδια, αυτό είναι δεδομένο, το ξέρουμε γιατί έτσι είναι όλα τα σπορ, αλλά δεν πιστεύω με αυτή την εικόνα να έχουμε βράδια όπου μπορεί να χάναμε με 25 και 30 πόντους.

Για άλλη μια φορά η νίκη ήρθε από την άμυνα. Μια άμυνα που θυμίζει τις παλιές καλές εποχές που μόνο ο Ολυμπιακός μπορεί να παίξει έτσι. Μια άμυνα που έλιωνε τον οποιονδήποτε αντίπαλο στο καμίνι του ΣΕΦ και το βλέπουμε όλοι το πόσο καυλωμένοι είναι όλοι οι παίκτες σε αυτό το ρόστερ με τις αντιδράσεις τους, είτε μέσα στο παρκέ είτε στον πάγκο. Κανείς δεν μένει εκτός από την προσπάθεια αυτή και ο καθένας έχει βάλει το δικό του λιθαράκι. Η άμυνα τα έχουμε γράψει είναι θέμα όρεξης και αυτοί οι παίκτες έχουν μπόλικη ακόμα…

Μια όρεξη που έχει ανοίξει και στον κόσμο όπου πια περιμένουμε πως και πως τον επόμενο αγώνα για να ξαναδούμε την ομάδα να παίζει. Αλήθεια το έχουμε ξαναζήσει αυτό; Να περιμένεις πως και πως τον επόμενο αγώνα για να ξαναδείς αυτή την ομάδα, μιλάμε για απολαυστικό μπάσκετ και σε περιπτώσεις που η άμυνα είναι κυρίαρχος αφού γενικά στα σπορ το θέμα είναι το σκοράρισμα. Αλλά αυτό το πάθος που βγάζουν όλοι τους είναι κάτι το μοναδικό και βλέπουμε ότι ο Μπαρτζώκας έφτιαξε μια ΟΜΑΔΑ όπου όλοι έχουν το ρόλο τους, δεν έφτιαξε μια ομάδα γύρω από ένα παίκτη. Εδώ όποιος και να μπει έχει κάτι να δώσει από αυτό που κάνει καλύτερα και μπορεί.

Στα του αγώνα τώρα… το 6-6 σκορ στο πρώτο πεντάλεπτο μου φάνηκε κάπως από τη στιγμή που είχαμε συνηθίσει τον Ολυμπιακό στην πρώτη περίοδο να βάζει κάτι 20άρες. Έδειχνε πόσο δύσκολο παιχνίδι θα είναι και ότι οι άμυνες θα έκαναν κουμάντο στο χθεσινό βράδυ. Το πρώτο δεκάλεπτο έκλεισε με σκορ 13-10 όπου σε όποιον το έλεγες πριν τον αγώνα ότι θα έχουμε σε 10 λεπτά τέτοιο σκορ με αυτές τις ομάδες θα γελούσε.

Στις επόμενες περιόδους τα πράγματα ήρθαν πιο φυσιολογικά και τον Ολυμπιακό να φτάνει οριακά κοντά στους 80 πόντους που εκεί για φέτος θα είναι η βάση του στο σκοράρισμα. Για άλλο ένα βράδυ η άμυνα όμως τσάκισε μια Ισπανική ομάδα όπως την έπαθε και η Μπασκόνια την προηγούμενη εβδομάδα.

Ο Ολυμπιακός αυτή τη στιγμή είναι η καλύτερη άμυνα της Euroleague όπου σε δύο παιχνίδια έχει δεχτεί 118 πόντους, με δεύτερη καλύτερη άμυνα αυτή του Ερυθρού Αστέρα στους 124 πόντους. Στην επίθεση έχει σκοράρει 149 πόντους και το +31 σε διαφορά πόντων τον κατατάσσει δεύτερο πίσω από την Μπαρτσελόνα που επίσης είναι 2-0 νίκες και +40 πόντους (επίθεση – άμυνα).

Για να καταλάβει κάποιος για τι άμυνα μιλάμε, αρκεί να δει στα στατιστικά ότι η Ρεάλ, ναι η Ρεάλ Μαδρίτης που ξέρουμε όλοι τι βρωμόχερα έχει στο ρόστερ της, τελείωσε τον αγώνα με 3 στα 24 τρίποντα και ποσοστό 12.5%! Ένα ποσοστό που δύσκολα θα το ξαναδούμε φέτος για ομάδα όπως τη Ρεάλ Μαδρίτης και αυτό είναι αποτέλεσμα της άμυνας του Ολυμπιακού, που είτε τις δυσκόλεψε τα σουτ, είτε την έκανε να πάρει τραβηγμένα μετά από καλές άμυνες, είτε της έσπασε τον ρυθμό που δεν βρήκε ποτέ.

Από την άλλη θα πρέπει και στις νίκες να τονίζουμε το ότι αρνητικό είχε η ομάδα. Ένα από αυτά είναι κάτι που είχα γράψει μετά το φιλικό με τον Ιωνικό. Χθες ο Ολυμπιακός είχε 10 στις 17 ελεύθερες βολές, ένα ποσοστό 58.8% και για ομάδα που θέλει να πάει ψηλά αυτό είναι κακό ποσοστό σε βάθος χρόνου μέσα στη σεζόν.

Όλοι όσοι έπαιξαν πρόσφεραν και δεν είναι μόνο οι πόντοι, είναι και το τι κάνουν μέσα στο παιχνίδι. Για παράδειγμα θα δει κάποιος τον Γουόκαπ που έχει βάλει μόνο 2 πόντους, αλλά έχει κάνει ένα σωρό άλλα πράγματα στο παιχνίδι και ειδικά στον αμυντικό τομέα, όμως αυτά δεν μπορούν να καταγραφούν στα στατιστικά.

Από την άλλη την Ρεάλ κράτησαν ζωντανή ο Γκός που ακούστηκε φέτος για επιστροφή στον Πειραιά και έκανε καλό παιχνίδι και ο Ταβάρες που είναι ένα φόβητρο στη ρακέτα και ΧασάνΦάλ το πάλεψαν απέναντι του.

Αυτό που κρατάμε όμως είναι η 2η νίκη και το 2-0 στη Euroleague, απέναντι σε δύο Ισπανικές ομάδες όπου η μια θα παλέψει την 8άδα και η άλλη για μια θέση στο Final Four. Το ΣΕΦ θύμιζε παλιές εποχές όπου οι αντίπαλοι ήξεραν ότι θα έχουν δύσκολο βράδυ και έστειλε το μήνυμα στις υπόλοιπες ομάδες, ότι εδώ κουμάντο κάνουμε εμείς. Έχουμε άλλα 15 παιχνίδια εντός έδρας και όσο κρατάμε την έδρα αλώβητη τόσο τα playoffs θα είναι πιο εύκολα για να μπούμε.

Όσο επίσης βλέπω αυτό το πάθος που βγάζουν οι παίκτες που παίζουν αλλά και του πάγκου δεν φοβάμαι τίποτα μόνο προς το καλύτερο θα πάμε.

Ζήτω ο Ολυμπιακός!

ΥΓ1: Πραγματικά στους αγώνες της Euroleague θα πρέπει να κάνουμε sold out σε κάθε εντός έδρας, μιλάμε για μια ομάδα που παίζει τρομερό μπάσκετ και η εξέδρα τους δίνει την ενέργεια που θέλουν μέσα στο παιχνίδι.

ΥΓ2: Αλήθεια εσείς που μας τα είχατε κάνει Ζέπελιν όλο το καλοκαίρι για τους Αγγελόπουλους που δεν βγαίνουν να μιλήσουν (ακόμα το ψάχνω να σας πουν τι;), εντάξει είμαστε τώρα; Μίλησαν ή όχι με τις κινήσεις τους το καλοκαίρι;

ΥΓ3: Η επιστροφή του G.O.A.T 7 με πολιτικά και στην εξέδρα, δύσκολο να το συνηθίσει κάποιος αλλά είναι πραγματικότητα.

ΥΓ4: Ακόμα θυμάμαι τις ατάκες μετά τον Σπανούλη τι; θα διαλυθεί ο Ολυμπιακός κτλ. Ευτυχώς τα αδέρφια με την κίνηση Μπαρτζώκα και Σλούκα είχαν σχέδιο τελικά ε;