BarcelonaBC_OlympiacosBC_Euroleague_2021_RedView
14 Οκτωβρίου, 2021
Banner

Ήττα στα χαρτιά, νίκη για το μέλλον

Ο Ολυμπιακός μας χάρισε άλλη μια απίστευτη βραδιά μπάσκετ και αυταπάρνησης όπως μας έχει δείξει από της αρχές της σεζόν. Σε έναν δύσκολο αγώνα στη Βαρκελώνη αντιμετώπισε την 3η κατά σειρά Ισπανική ομάδα που υπάρχει στη Euroleague.

Για να πω την αλήθεια για αυτή την εβδομάδα είχα υπολογίσει μια ήττα (Μπαρτσελόνα) και μια νίκη με Ζαλγκίρις στο ΣΕΦ. Ναι οκ, έχουμε καλή ομάδα αλλά προτιμώ να βλέπω τα πράγματα πιο κυνικά και το χθεσινό παιχνίδι ήταν δύσκολο γιατί ξέρουμε τι ρόστερ έχει η Καταλανική ομάδα. Μπορεί στο παρελθόν οι διπλοί αγώνες να ήταν το φόρτε μας αφού συνήθως κάναμε δύο στα δύο, αλλά θέλω να κρατάω ακόμα χαμηλά τον πήχη αφού είμαστε στην αρχή.

Παρόλα αυτά το ξεκίνημα το παιχνιδιού αμέσως μου έφερε στο μυαλό το παιχνίδι με τη Ρεάλ. Χαμηλό σκορ, σκληρό παιχνίδι με άμυνες δυνατές και αρκετή αστοχία και από τις δύο πλευρές. Η Μπαρτσελόνα μπήκε δυνατά για να κάνει το παιχνίδι της αλλά ο Ολυμπιακός δεν της άφησε περιθώρια να το πράξει. Συνέχισε με τον ίδιο ρυθμό που είχε στο ΣΕΦ με τους Μαδριλένους, το ίδιο σκληρό παίξιμο στην άμυνα αλλά και την πίεση στη μπάλα για να κάνει το λάθος ο αντίπαλος.

Όσο προχωρούσε το παιχνίδι ο Ολυμπιακός είχε πάρει κεφάλι και έκανε το παιχνίδι του όπως αυτός ήθελε, δεν είχε υπολογίσει όμως στους πορτοκαλί που έπαιξαν έδρα ίσως λίγο περισσότερο σε φάσεις που έβγαζαν μάτια. Προσωπικά δεν θα σταθώ και πολύ στο κομμάτι διαιτησίας γιατί και με αυτή κόντρα ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά και είχε το παιχνίδι στα χέρια του, κακά τα ψέμματα.

Δεν είμαι fan στο να κάθομαι και να μοιρολογώ για τα σφυρίγματα που ναι παίζουν ρόλο στο μπάσκετ αλλά το ξαναγράφω, ο Ολυμπιακός αυτό το παιχνίδι μπορούσε να το πάρει και με αυτά τα σφυρίγματα, στο χέρι του ήταν οπότε το προχωράω και θα δω άλλα κομμάτια που θέλω.

Εάν κάποιος δει τα στατιστικά θα παρατηρήσει ότι πάνω κάτω έχουν ίδια ποσοστά στις επιθέσεις τους. Η Μπαρτσελόνα με 20/42 δίποντα με ποσοστό 47.6% και ο Ολυμπιακός 19/43 με ποσοστό 44.2%. Στα τρίποντα για δεύτερο παιχνίδι ήταν άσχημα με τον Ολυμπιακό να έχει 6/26 με ποσοστό 23.1% και την Μπαρτσελόνα 5/24 με 20.8%, η Ρεάλ να θυμίσω στο ΣΕΦ είχε όλα κι όλα 3 εύστοχα τρίποντα.

Για να έρθουμε στις βολές… που το έχω επισημάνει από το φιλικό με Ιωνικό, άσχετα αν μετά κάπως έφτιαξαν σε Α1 και με Μπασκόνια. Η Μπαρτσελόνα λοιπόν χθες είχε 24/26 βολές με ποσοστό 92.3%, την ίδια ώρα ο Ολυμπιακός είχε 22/26 και ποσοστό 84/6%. Υψηλό ποσοστό αλλά όταν έχεις απέναντι σου μια σχεδόν απόλυτα εύστοχη ομάδα πρέπει να κάνεις το κάτι παραπάνω. Στις βολές ξέρεις για παράδειγμα κάποιοι παίκτες δεν είναι τόσο καλοί και οκ, άντε το περιμένεις, αλλά από άλλους σε τέτοια παιχνίδια μετράει. Από την Μπαρτσελόνα έχασε μια ο συνήθης ύποπτος Καλάθης που είχε 3 στις 4 και ο Μίροτιτς που εκτέλεσε 10 και έβαλε τις 9, όπου μαζί με τον Κούριτς κράτησαν ζωντανή της Μπαρτσελόνα όποτε τους έδιναν τα φάουλ.

Σε πολλούς φαίνεται λεπτομέρεια αυτό, αλλά όταν ένα παιχνίδι κρίνεται στον πόντο και ειδικά σε παράταση που κάθε φάουλ ήταν και βολές, αυτές οι λεπτομέρειες μετράνε. Ο Ολυμπιακός και να κέρδιζε θα έπρεπε αυτές τις λεπτομέρειες να τις δει γιατί τα έχουμε πει και γράψει, σε βάθος χρόνου αυτά φαίνονται και ξεχωρίζουν αυτούς που προχωράνε.

Κατά τα άλλα όταν ένα παιχνίδι τελειώνει έτσι όπως τελειώνει ο καθένας μπορεί να γράψει και να πει από ένα τέλος που πίστευε μπορεί να είχε το παιχνίδι. Άλλος θα πει για το τελευταίο σουτ και ποιος έπρεπε να το πάρει, άλλος θα πει για μια πάσα, για ένα λάθος, για μια βολή. Όταν κάτι είναι στον πόντο είναι εύκολο να βρεις κάτι από τον αγώνα και να πιαστείς, για να πεις αυτό δεν έγινε σωστά και έπρεπε να γίνει αλλιώς. Νταξ, μετά τον αγώνα ο καθένας μπορεί να βάλει τη φαντασία του να αναζητήσει τι έπρεπε να γίνει και τι όχι, αυτό που μετράει είναι τι γίνεται εκείνη τη στιγμή του αγώνα.

Ο Μπαρτζώκας αποφάσισε και ορθώς να τελειώσει τον αγώνα χωρίς πολλές πολλές αλλαγές αφού η πεντάδα που είχε στο παρκέ δούλευε ειδικά στον αμυντικό τομέα. Επιθετικά και οι δύο ομάδες ήταν στα ίσα οπότε, ορθώς επέμεινε να πάρει το παιχνίδι μέσα από την άμυνα και όχι από τη ρουλέτα της επίθεσης. Είπαμε το να σκοράρεις είναι θέμα πολλών πραγμάτων εκτός από την εκτελεστική ικανότητα, η άμυνα όμως είναι απόλυτα στο χέρι του καθένα για να την κάνει σωστά και να πετύχει, προσωπικά είμαι και εγώ αυτής της λογικής. Δεν υπάρχει αυτό που λέμε αρκετές φορές βάλε τον τάδε να βάλει τα καλάθια, ναι οκ στατιστικά και λογικά θα τα βάλει ένας σουτέρ, αλλά έχει ίδιες πιθανότητες και να μην τα βάλει. Εάν όμως κάνεις καλή άμυνα και εξουδετερώσεις τον αντίπαλο οι πιο πολλές πιθανότητες είναι να μην σκοράρει.

Γενικά ήταν ένα σκληρό και ισορροπημένο παιχνίδι ανάμεσα σε δύο ομάδες που μπορεί να ξαναβρεθούν προς την άνοιξη μεριά… Ένα πρώτο crash test έγινε μεταξύ τους και ο Ολυμπιακός πήρε πολύ καλό βαθμό στο πρώτο του παιχνίδι εκτός έδρας απέναντι σε μια δύσκολη έδρα που δεν νομίζω να κάνει πάνω από 2 ήττες η Μπαρτσελόνα εκεί.

Μια Μπαρτσελόνα των 30εκ μπάτζετ να περιμένει κάποιο σφύριγμα για να της δώσει σφυγμό στο παιχνίδι και να την κρατήσουν μέσα. Εδώ έχω και μια ερώτηση για κάτι που προσωπικά το θεωρώ παπάτζα και θα το γράφω για πάντα ότι και να λέτε. Αλήθεια τελικά τα μπάτζετ παίζουν ή όχι μπάσκετ; Γιατί με τη λογική αρκετών τα τελευταία χρόνια χθες η Μπαρτσελόνα των 30εκ θα έπρεπε να μας είχε ρίξει 20 πόντους στο νερό, όταν εμείς ήμασταν σχεδόν με το 1/3 της στο παρκέ.

Θα το ξαναγράψω γιατί δεν με κουράζει. Η χρηματική αξία παικτών είναι κάτι που έχει φτιαχτεί γιατί έτσι δουλεύει το σύστημα αλλά και γιατί οι αξίες αλλιώς υπολογίζονται από χώρα σε χώρα, ενώ πολλές φορές πληρώνεις υπεραξία λόγω διαφόρων καταστάσεων. Δεν σημαίνει ότι ένας παίκτης που παίρνει για παράδειγμα 1,5εκ το χρόνο έχει τόση διαφορά με έναν που λαμβάνει 800χιλιάρικα. Γιατί το μπάσκετ είναι ομαδικό, όλοι μαζί παίζουν, κερδίζουν ή χάνουν. Ναι ένας καλός παίκτης θα σου κάνει τη διαφορά σε κάποια σημεία του αγώνα άντε να σου πάρει και 1-2 φορές ένα παιχνίδι μόνος του, αλλά μέχρι εκεί, το σύνολο μετράει. Αλλιώς θα έπαιρνε κάθε ομάδα έναν από το NBA και γύρω του παίκτες για να συμπληρώνουν πεντάδα. Δεν είναι έτσι, μπορείς και με λιγότερα χρήματα να φτιάξεις ένα σύνολο που να αποδίδει και αυτό αυτή τη στιγμή κάνει ο Ολυμπιακός, άλλωστε είναι ο πρωτεργάτης αυτής της λογικής που του έφερε και 2 Ευρωλίγκες.

Για παράδειγμα ο Σλούκας εδώ παίρνει κοντά στα 1.2εκ, εάν ήταν στην Μπαρτσελόνα λόγω άλλης αγοράς, άλλο πρωτάθλημα, μεγέθη εύκολα θα μπορούσε να έπαιρνε εκεί 1.5 αλλά και 2εκ, τα ίδια όμως θα έκανε ατομικά όπως κάνει και στον Ολυμπιακό. Άλλο παράδειγμα, αυτή τη στιγμή ο Βεζένκοφ εύκολα δεν έβρισκε 1.6-2εκ ως από τα καλύτερα 4άρια στην Ευρώπη; Τι σημαίνει επειδή στον Ολυμπιακό παίρνει λιγότερα αλλά γουστάρει να είναι εδώ, έχει και λιγότερη ικανότητα; Άλλες αγορές, άλλα brand, άλλες χώρες, άλλες συγκυρίες, είναι πολλά πράγματα πίσω από μια χρηματιστηριακή αξία ενός παίκτη.

Αυτό που δεν αλλάζει είναι ότι όποιος και να είναι, όπως και να τον λένε, όσο και να αξίζει θα πρέπει να κουμπώσει σε ένα σύνολο. Αυτό είναι το δύσκολο και εκεί είναι δουλειά του κάθε προπονητή να κάνει τις κινήσεις που πρέπει για να βρεθεί ομοιογένεια και χημεία μέσα σε μια ομάδα. Ο Μπαρτζώκας το έχει πετύχει και μάλιστα από πολύ νωρίς αυτό, η ομάδα στους 3 πρώτους αγώνες της Euroleague δείχνει αρκετά δουλεμένη. Άλλες εποχές θα μιλούσαμε από τώρα για αλλαγές παικτών και ενίσχυση, τα ξεχάσατε;

Χθες μπορεί να έγραψε το 2-1 αλλά έχει κερδίσει μελλοντικά, δείχνοντας σε όλους τι δυνατότητες έχει αυτή η ομάδα, ότι δεν θα παρατήσει κανένα αγώνα και η εικόνα αυτή στέλνει μήνυμα ότι εκτός θα έχει τις νίκες που χρειάζεται για τους στόχους της.

Επόμενη στάση Παρασκευή στο ΣΕΦ με τον κακό δαίμονα των τελευταίων ετών Ζαλγκίρις που είναι η ώρα να την θυμίσει την πραγματική της θέση όταν αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό, γιατί αρκετό αέρα έχει πάρει.