OlympiacosBC_ASMonacoBC_Euroleague_2021_RedView
6 Νοεμβρίου, 2021
Banner

Μεγάλη νίκη τη νύχτα των χαμένων βολών

Θα πεταχτεί κάποιος να πει, καλά τι μεγάλη νίκη με τη νεοφώτιστη Μονακό έπαιζε ο Ολυμπιακός, οκ αλλά δεν είναι έτσι, μιας και η Μονακό με το 4-4 έχει δείξει ότι θα παίξει ρόλο για τις ομάδες που θέλουν να μπουν στα playoffs.

Δεν ξέρω εάν το καταφέρει αλλά το ότι είναι στο 50/50 κάθε νίκη ή ήττα απέναντι της θα μετρήσει στο τέλος, είναι ομάδα που θα καθορίσει τη βαθμολογία και είσοδο στην 8άδα.

Μπορεί η Μονακό να ήρθε φέτος στη Euroleague αλλά ήρθε ως πρωταθλήτρια του Eurocup. Ομάδα που έχει λεφτά και μαζί με τη Βιλερμπάν βάζουν τη Γαλλία και πάλι στον μπασκετικό χάρτη στην ελίτ. Όχι ότι έφυγε και ποτέ, αλλά τελευταία φορά σε κορυφαίο επίπεδο θυμάμαι τη Λιμόζ.

Η Μονακό μπήκε δυνατά όπως έκανε και η Ζαλγκίρις όπου τα έβαζε από παντού και οι 27 πόντοι παθητικό του Ολυμπιακού στο πρώτο δεκάλεπτο είναι ένα σοκ, όταν μας έχει συνηθίσει φέτος σε σκληρή άμυνα. Κάτι που ήρθε στα ίσια του στις άλλες περιόδους όπου δέχτηκε 11 – 14 και 13 πόντους αντίστοιχα.

Αρκετά λάθη και όχι τόσο καλή επαφή με το σκοράρισμα έδειχνε ότι το παιχνίδι θα είναι ντέρμπι, γνωρίζοντας όμως αυτόν τον Ολυμπιακό φέτος, ξέρεις τι να περιμένεις.

Η άμυνα έδωσε ενέργεια στην επίθεση και όσες φορές ο Ολυμπιακός δεν σκόραρε μπροστά, τόσες φορές κράτησε και την άμυνα του στο να μην τρώει καλάθια.

Τα τρομερά ποσοστά ευστοχίας της Μονακό στο πρώτο δεκάλεπτο θα ήταν λίγο διαστημικό να κρατήσει σε όλο το παιχνίδι όπως αντίστοιχα και η αστοχία του Ολυμπιακού.

Ο Μπαρτζώκας έκανε τις κινήσεις του και έβγαλε το παιχνίδι με έναν κανονικό ψηλό τον Φάλ και μετά με τον ποιοτικότατο Λιβιό που είναι πιο πολύ 4 παρά 5. Παρόλα αυτά όσες φορές ο coach τον βάζει πεντάρι σε χαμηλά σχήματα τον βγάζει πάντα ασπροπρόσωπο. Μιλάμε για έναν παίκτη που ήρθε χωρίς τυμπανοκρουσίες, κέρδισε με το σπαθί του την ανανέωση στο ρόστερ και είναι από τα πιο πολύτιμα εργαλεία του Μπαρτζώκα.

Το 8 στα 22 τρίποντα και ποσοστό 28% είναι χαμηλό για τέτοια παιχνίδια, αλλά τραγικό είναι το να έχεις ποσοστό 63% στις βολές, με 17 στις 27! Το άσχημο είναι ότι οι χαμένες βολές δεν είναι από τους συνήθεις ύποπτους που συνήθως είναι οι ψηλοί, αλλά μιλάμε εδώ έχαναν βολές Σλούκας και Ντόρσει!

Το είχα γράψει στο κείμενο μου μετά το φιλικό με Ιωνικό, ότι ο Ολυμπιακός θα πρέπει να δουλέψει τις βολές. Στα πρώτα παιχνίδια τα ποσοστά ήταν καλά, αλλά μετά άρχισαν να παίζουν, κατά ένα ποσοστό και με τη μικρή διαφορά μπορούμε να πούμε ότι το “πλήρωσε” στη Βαρκελώνη, ειδικά όταν ο αντίπαλος έχει ποσοστά πάνω από 90%.

Χθες το παιχνίδι πήγε όπως ήθελε η ομάδα και η μεγάλη διαφορά με την άμυνα κάλυψε αυτή την ανορθογραφία, θα έρθουν παιχνίδια όμως που αυτή η λεπτομέρεια θα μετρήσει. Το γράφω τώρα στις νίκες και στις χαρές, όχι μετά από κάποια ήττα που πάντα θα ψάχνουμε τον υπαίτιο.

Αλήθεια τώρα ο Μπαρτζώκας είναι καλός; Ήταν “ξύπνιος” στον πάγκο, γιατί μετά την ήττα από την ΤΣΣΚΑ στη Μόσχα είχα διαβάσει τέρατα επειδή δεν έβαλε τον Ντόρσει μέσα. Ξέρετε το μπάσκετ έχει και κάτι από σκάκι, όπου πρέπει να κάνεις κινήσεις για να προβλέψεις τον αντίπαλο ή να τον φέρεις σε δύσκολη θέση. Κάποιες φορές θα πρέπει να θυσιάσεις και κάτι για να πάρεις κάτι άλλο, δεν είναι NBA Live που παίζετε στο playstation, όπου και εκεί οι “ηλεκτρονικοί” παίκτες κουράζονται.

Τέσπα, η ομάδα με το 6-2 είναι στις πρώτες θέσεις, το ευνοϊκό πρόγραμμα με τα αρκετά εντός έδρας παιχνίδια έκατσε μια χαρά για να ρολάρει η ομάδα χωρίς βαθμολογικές απώλειες, ενώ έδωσε και την αυτοπεποίθηση που ήθελε. Θα έρθουν μέχρι το τέλος του έτους, αρκετοί εκτός έδρας αγώνες στη Euroleague αλλά και το παιχνίδι πρωταθλήματος με ΠΑΟ στο ΣΕΦ.

Ο Ολυμπιακός έκανε το καθήκον που έγραψα από την αρχή της σεζόν και κράτησε το αήττητο στο ΣΕΦ, εάν συνεχίσει έτσι θα έχει 17 νίκες! Τόσα είναι τα εντός έδρας παιχνίδια και 17 νίκες είναι μια γερή βάση για την είσοδο στα playoffs αναζητώντας κάποιες νίκες εκτός που θα έρθουν.

Με την εικόνα αυτή και με τέτοια άμυνα δεν τον φοβάμαι σε καμία έδρα, και να χάσει κάπου θα ξέρω ότι το πάλεψαν μέχρι το τέλος και δεν παράτησαν κανένα παιχνίδι, εξάλλου και ή ήττα στο παιχνίδι είναι, κανείς δεν πάει τραίνο μέχρι το F4.

Δεν έχει κάτι άλλο να γράψουμε, εκτός για αυτούς που έχουν προκαταλήψεις όπως εγώ και ο ερχομός του Έισι μόνο ενθουσιασμό μπορεί να φέρει. Στην Πόλη τότε η ομάδα είχε έναν Ντόρσει, είχε και έναν Έισι