Zenit_St_Petersbourg_OlympiacosBC_Euroleague_2021_RedView
13 Νοεμβρίου, 2021
Banner

Με άμυνα για 10 λεπτά δεν πας πουθενά

Ο Ολυμπιακός έκανε χθες την 3η του εκτός έδρας ήττα σε ισάριθμα παιχνίδια που έχει δώσει μακριά από το ΣΕΦ, αυτή τη φορά όμως με αντίπαλο που ήταν στα μέτρα του και στα χαρτιά τον είχε. Γιατί στην πραγματικότητα όσο και να έπαιζαν, έτσι όπως έπαιζε ο Ολυμπιακός δεν κέρδιζε ας είχε άλλες δέκα περιόδους.

Να τα πάρουμε από την αρχή. Για άλλο ένα παιχνίδι μετά τις Ζαλγκίρις και Μονακό, ο αντίπαλος του Ολυμπιακού ξεκίνησε με τρομερή ευστοχία σε ότι σουτ και να έκανε. Είχε απαντήσεις όμως και η ομάδα του Μπαρτζώκα κυρίως με τον Γουόκαπ που έκανε ίσως από τα καλύτερα παιχνίδια του στο επιθετικό κομμάτι.

Τα μεγάλα σκορ στις δύο πρώτες περιόδους έδειχναν ότι οι άμυνες δεν είναι και στα καλύτερα τους. Αυτό άλλαξε με το ξεκίνημα της τρίτης περιόδου με τον Ολυμπιακό να θυμίζει γιατί φέτος έχει φτάσει στο 6-2 (πριν τον αγώνα) και είναι στις πρώτες θέσεις της βαθμολογίας. Έπαιξε άμυνα έτσι όπως μας έχει συνηθίσει. Αποτέλεσμα; Η Ζενίτ να σκοράρει μόνο 9 πόντους, κάτι που όμως ο Ολυμπιακός δεν εκμεταλλεύτηκε αφού και ο ίδιος επιθετικά κάπως κόλλησε για να σκοράρει μόνο 14 πόντους, με την 3η περίοδο να τελειώνει 58-57 υπέρ των γηπεδούχων.

Αυτό το έχω τονίσει αρκετές φορές κατά το παρελθόν, όταν είσαι σε κακή περίοδο μέσα στο παιχνίδι και ο άλλος δεν μπορεί να σε “τελειώσει” τότε έχεις την ευκαιρία σου πιο μετά. Ο Ολυμπιακός στο καλύτερο του δεκάλεπτο δεν μπόρεσε να προσπεράσει τη Ζενίτ και να φτιάξει μια διαφορά για να μπει μπροστάρης την τελευταία περίοδο. Η Ζενίτ άντεξε και το τελικό αποτέλεσμα έδειξε ότι είχε τις αντοχές και ευστοχία που της έφεραν τη νίκη.

Ο Ολυμπιακός μετά τα αρκετά εντός έδρας παιχνίδια, θα έρθει αντιμέτωπος μέχρι το τέλος της χρονιάς με πιο πολλά εκτός έδρας για να έρθει μια κάποια ισορροπία στα παιχνίδια που έχει δώσει. Στο ΣΕΦ έχουμε δει και ξέρουμε τι μπορεί να κάνει. Εκτός είχε παίξει με δύο αντιπάλους που μάλλον θα έχουν θέση στο Final Four του Βερολίνου και τα πάλεψε μέχρι τέλους για να τη νίκη. Το εκτός με τη Ζενίτ ήταν αυτό που λέμε στα μέτρα του και μια ομάδα που πέρυσι ήταν καλύτερη από εκείνον αλλά της έκανε δύο νίκες, εντός και εκτός.

Η Ζενίτ παραμένει σε καλό επίπεδο με τον Πασκουάλ να έχει βρει τον ρυθμό του στην Αγία Πετρούπολη και φέτος να τους έχει στο 6-3, όπως και ο Ολυμπιακός άλλωστε. Το καλό από το χθεσινό παιχνίδι είναι η μικρή διαφορά της ήττας που μπορεί να καλυφθεί εύκολα στον επόμενο γύρο στο ΣΕΦ.

Ο Μπαρτζώκας δοκίμασε πράγματα αλλά στο 5 δεν πήρε αυτά που περίμενε, από Χασάν που επέστρεψε και στα 5:45 που έπαιξε είχε απόλυτη ευστοχία με 2/2 δίποντα και 3/3 βολές. Δεν γνωρίζω σε τι κατάσταση είναι μετά την απουσία του και εάν θα μπορούσε να παίξει κι άλλο. Ο Λιβιό από την άλλη πάλι τίμιος για τα σχεδόν 10 λεπτά παιχνιδιού αλλά ο Πασκουάλ πήγε το παιχνίδι της ομάδας του πάνω του σε αυτά τα δέκα λεπτά. Ο Φάλ καλός και ο ερχομός του Έισι θα δώσει τις λύσεις που ψάχνει ο coach στο καλάθι αφού θα μπει δύναμη και όγκος.

Τον Ολυμπιακό πλήγωσε η αστοχία του στον αγώνα χθες. Με 50% στο δίποντο 20/40 δεν πας πουθενά, πόσο όταν έχεις 11/15 βολές και 73,3% όταν ο αντίπαλος έχει 10/11 και 90,9% ευστοχία, ενώ στο δίποντο η Ζενίτ είχε 64,7% με 22/34 εύστοχα.

Συμβαίνουν οι κακιές βραδιές και μπορεί να έρθουν και άλλες, έτσι είναι τα σπορ, για αυτό και το γράφουμε ή φωνάζουμε ότι όλα τα λεφτά είναι η άμυνα. Το να μην αφήσεις τον άλλο να σκοράρει ή να έχει κακές προϋποθέσεις για τις επιθέσεις του δυσκολεύοντας τον. Όταν δεν είναι η μέρα σου μπροστά στην επίθεση θέλει ακόμα πιο πολύ όρεξη και δύναμη πίσω να μην φας πόντους. Είτε είσαι σε καλή μέρα είτε σε κακή επιθετικά άμυνα μπορείς να παίξεις, η άμυνα δίνει τις νίκες και τους τίτλους, αλλά για 40 λεπτά όχι για 10…

Έρχεται δύσκολη εβδομάδα με εκτός έδρας παιχνίδι στην Πόλη με την Εφές να αφήνει πίσω τις συνεχείς ήττες και τον κακό της εαυτό και να παίζει ως πρωταθλήτρια Ευρώπης. Κακή στιγμή που την αντιμετωπίζει ο Ολυμπιακός και στην έδρα της ειδικά. Παρασκευή έρχεται η Μακάμπι του Σφαιρόπουλου που έχει επίσης 6-3 ρεκόρ και μετά έχουμε Α1 ντέρμπι με ΠΑΟ στο ΣΕΦ… Θέλει ψυχραιμία και γερά νεύρα η εβδομάδα αυτή από όλες τις απόψεις…