OlympiacosFC_FenerbahceFC_Europa_League_2021_RedView
26 Νοεμβρίου, 2021
Banner

Έχεις Μαρτίνς; Έχεις και πρόκριση

Άλλη μια πρόκριση για τον Ολυμπιακό του Πέδρο Μαρτίνς κάτι που επί των ημερών του έχει γίνει συνήθεια, είτε είναι το καλοκαίρι για τους ομίλους είτε είναι τέτοια εποχή για την επόμενη φάση Ευρωπαϊκής διοργάνωσης.

Μιλάμε για κάπου 14 προκρίσεις έτσι; Οι 10 είναι για την είσοδο σε όμιλο και οι 4 για τον επόμενο γύρο της του Europa League. Το τρομερό είναι πως τα 4 παιχνίδια που έκριναν πρόκριση στον επόμενο γύρο τα γκολ μπήκαν στο τέλος. Με Ερυθρό Αστέρα στους ομίλους του Champions League και γκολ στο 87’, με Άρσεναλ στην παράταση με γκολ του Ελ Αραμπί στο Λονδίνο, πέρυσι με PSV και τον Χασάν να μειώνει 2-1 στο 88’ στην Ολλανδία, και το χθεσινό! Άντε να βάλω και 5ο το γκολ – πέναλτι του Φορτούνη με τη Μίλαν στο 81’;

Μιλάμε για τον άνθρωπο που ξέρεις σε ότι κατάσταση και να είναι η ομάδα σίγουρα θα την βάλει σε ομίλους το καλοκαίρι με το οποιοδήποτε ρόστερ και σίγουρα θα παίζουμε Φεβρουάριο μετά.

Χθες ήταν άλλη μια βραδιά από εκείνες που έχουμε συνηθίσει να ζούμε κάθε χρόνο όταν την ίδια στιγμή άλλοι τις πετυχαίνουν μια φορά στο τόσο. Ο Ολυμπιακός εμφανίστηκε έτοιμος και διαβασμένος ενώ παρόλο τον αγώνα της Κυριακής με την ΑΕΚ στο ΟΑΚΑ, οι ίδιοι παίκτες φάνηκαν ετοιμοπόλεμοι.

Ο Μαρτίνς παρέταξε την ίδια εντεκάδα ακριβώς όπως έκανε και στο ντέρμπι του ΟΑΚΑ, δεν έκανε ούτε μια αλλαγή για το τυπικό που λέμε, να μπερδέψει τον αντίπαλο. Αλλά τι αλλαγή να κάνει αφού σε αυτή τη στιγμή τα κουκιά είναι μετρημένα.

Εάν έκανε αλλαγή θα ήταν αντί του Ελ Αραμπί ο Τικίνιο, αλλά όταν σου σκοράρει δύο φορές και δείχνει να είναι σε φόρμα το φορ σου, δύσκολα το αλλάζεις. Η άλλη αλλαγή θα ήταν στα χαφ, να βάλει Μπουχαλάκη αντί Εμβιλά ή Μαντί.

Δεν έκανε τίποτα από τα παραπάνω, ακριβώς τους ίδιους έντεκα έβαλε στο χορτάρι σε ένα παιχνίδι που ότι και να λέμε έκρινε πρόκριση, αφού είναι πιο εύκολο να πάρεις αποτέλεσμα στην έδρα σου παρά να κυνηγάς φαντάσματα τελευταία αγωνιστική.

Ο Μαρτίνς δείχνει αυτό που σας γράφω εδώ στο RedView.gr μετά από αρκετά παιχνίδια. Ότι κινήσεις και να έγιναν το καλοκαίρι και γέμισε το ρόστερ, συνεχίζει να εμπιστεύεται συγκεκριμένους παίκτες. Ακόμη και στις αλλαγές ξέρεις πάνω κάτω πως θα κινηθεί. Είναι μετρημένα κουκιά το ξαναλέω και αυτό δεν είναι θέμα εμπάθειας ή εμμονών που μπορεί να λένε κάποιοι, αλλά αποτέλεσμα αυτών που βλέπει στου Ρέντη κάθε μέρα μέσα από τις προπονήσεις και μετρήσεις που έχει στα χέρια του ο ίδιος αλλά και οι συνεργάτες του!

Το εάν δίνει ευκαιρίες το ξέρουμε και έχουμε δει όλοι σε πολλά παιχνίδια τα χρόνια που είναι Ελλάδα, και δείχνει εμπιστοσύνη στους μικρούς. Μα δεν βάζει τον Βρουσάι θα πεταχτεί κάποιος για να προλάβω. Για να μην τον βάζει κάτι συμβαίνει, δεν είναι χαζός να έχει ένα “όπλο” και να μην το βάζει τη στιγμή που στο παρελθόν ο ίδιος του έδινε ευκαιρίες. Ένα παράδειγμα είναι αυτό που γράφω για να μην παρεξηγούμαι.

Ονιεκούρου; Και εγώ προσωπικά τον έχω “κράξει” από εδώ, ναι τον αγοράσαμε για εξτρέμ, να βάζει γκολ, να κόβει, να περνάει αντίπαλο κτλ. Δεν τα έχουμε δει αυτά στο βαθμό που θέλουμε, αλλά τακτικά κάνει στον Μαρτίνς γιατί γυρνάει πίσω, καλύπτει και στο αμυντικό κομμάτι είναι καλός. Τώρα το ότι έχουμε αγοράσει ένα εξτρέμ για το επιθετικό του κομμάτι αλλά τα καταφέρνει καλύτερα αμυντικά τι να πω, είναι θέμα δικό του. Ο Μαρτίνς παίρνει ότι μπορεί να πάρει από τον Νιγηριανό με την ελπίδα να “ξυπνήσει” πιο μετά; να βρει τα πατήματα του; Δεν ξέρω, αλλά για αυτό το λόγο ήρθε και ο Ροντρίγκεζ που στην επόμενη φάση του Europa θα μπει στη λίστα της UEFA, το μόνο σίγουρο, γιατί αυτός δίνει αυτό το επιθετικό παιχνίδι που θέλει ο Μαρτίνς.

Οι άλλες θέσεις είναι καλυμμένες όσο δεν πάει, ειδικά στην άμυνα, με Όλεγκ και Λαλά να δείχνουν ατελείωτη ενέργεια που κάνουν σερί παιχνίδια. Στα στόπερ επίσης μετρημένα κουκιά, ΠαπασταθόπουλοςΣισέΜπα για δύο θέσεις σε κάθε παιχνίδι.

Ο “μικρός ΦορτούνηςΑγιγκμπού συνεχίζει ακάθεκτος να κάνει αυτό που κάνει καλά και το βρήκε ο Μαρτίνς στο πρόσωπο του, περιμένοντας με το νέο χρόνο και τον κανονικό Φορτούνη και τον Λόπεζ να δείχνει κάτι τα λίγα λεπτά που έπαιξε στο ΟΑΚΑ και να μπαίνει πάλι χθες που ελπίζω σιγά σιγά να δείξει αυτά που ξέρει.

Παιδιά, εάν τα βάλετε κάτω σε χαρτί θα δείτε πραγματικά ότι οι επιλογές είναι μετρημένες. Ο Ολυμπιακός δεν είναι όπως πέρυσι έβγαζε έναν έβαζε έναν άλλο και το επίπεδο ποιότητας ήταν το ίδιο. Φέτος τα έχουμε πει, είναι όλη η ομάδα μια σκάλα κατώτερη για πολλούς λόγους που έχουμε αναλύσει. Μιλάμε για τους ίδιους παίκτες που βλέπαμε πέρυσι όχι για τις μεταγραφές που επίσης αλλιώς τους περιμέναμε αλλιώς τους βλέπουμε, δεν θα ξαναγράψω αναλύσεις το γιατί, κάντε ένα κόπο και διαβάστε προηγούμενα κείμενα.

Η ίδια ομάδα και ίδιος προπονητής ήταν χθες που έκαναν τις δύο μοναδικές ήττες της σεζόν μέχρι σήμερα, που ξεκίνησε τον Ιούλιο. Η ίδια ομάδα και προπονητής που έκαναν το 2-3 στην ΑΕΚ, το 0-3 στην Τουρκία και τις μοναδικές ισοπαλίες 0-0 με Ατρόμητο και ΠΑΟ εντός έδρας.

Δεν πήραν κάποιο μαγικό φίλτρο και έπαιξαν καλύτερα, ούτε ο Μαρτίνς ανακάλυψε τη καλά φυλαγμένη Βίβλο της Προπονητικής και έμαθε πράγματα.

Πάμε στα του παιχνιδιού που ήταν δύο ημίχρονα διαφορετικά. Στο πρώτο ο Ολυμπιακός έπαιξε όπως και στο εκτός με Φενέρ και στο πρώτο ημίχρονο με ΑΕΚ. Αν και θα περίμενε κάποιος να μπει με τα μπούνια που λέμε και την φόρα της έδρας, έδειξε πιο υπομονή και ότι το βράδυ θα ήταν μεγάλο. Περίμενε τη Φενέρ και θα την χτυπούσε εκεί που έχει βρει το αδύναμο σημείο της, στην κόντρα αφού έχει αργή άμυνα.

Δεν βγήκε κάτι και το παιχνίδι κύλησε με το 0-0 να παραμένει και έχοντας κάνει ήδη την πρώτη αλλαγή αναγκαστική με τον Μπα να μπαίνει στη θέση του Παπασταθόπουλου. Αυτό να ξέρετε με φόβισε στο ότι Σισέ και Μπα όταν η μπάλα είναι κάτω θα κάνουν το άτσαλο μαρκάρισμα στάνταρ μια φορά, και αυτό με τρομάζει για τις κάρτες και τη συνέχεια, αυτό μόνο. Ο ένας από τους δύο με Παπ δίπλα τους είναι σούπερ δυάδα.

Στο δεύτερο ημίχρονο ήρθε με αλλαγές βγάζοντας τον κακό εχθές Μαντί Καμαρά και βάζοντας τον Μπουχαλάκη, δεν άλλαξε κάτι στον σχηματισμό της ομάδας. Και μην βγει κάποιος να μου πει γιατί τον ξεκίνησε και δεν ξεκίνησε με Μπούχα, γιατί εάν το έκανε και ο Μπουχαλάκης θα έκανε ένα και μοναδικό λάθος στο παιχνίδι εσείς οι ίδιοι θα ουρλιάζατε γιατί δεν ξεκίνησε τον Καμαρά που είναι καλύτερος και που πάει με Μπουχαλάκη… Γιατί έχουμε μπερδευτεί στον ένα αγώνα τον αποθεώνετε στον άλλον λέτε με Μπουχαλάκη που πάμε Ευρώπη, άντε ζουλάπια.

Έβαλε και Ρόνι Λόπες στη θέση του Ονιεκούρου και εκεί έδειξε ότι πάει να το χτυπήσει για τα καλά το παιχνίδι, αφού περίμενε από τον Λόπεζ στο επιθετικό κομμάτι σε αντίθεση με τον Ονιεκούρου. Ορθώς ο Μαρτίνς σε κρίσιμο παιχνίδι που όλα ήταν ανοιχτά, τόλμησε και ήθελε τη νίκη αν και η ισοπαλία πάλι βόλευε βαθμολογικά. Αλλά όταν έχεις την ευκαιρία να τελειώσει μια δουλειά, τελείωσε την και μετά πας για το κάτι παραπάνω.

Αυτή την εικόνα του δευτέρου ημιχρόνου την είχε και στο ΟΑΚΑ ο Ολυμπιακός, μετά το 1-3 εκεί που περίμενες την αντίδραση του γηπεδούχου, ο Ολυμπιακός ήταν πιο κοντά και για το 4ο γκολ. Τα μπακ έκαναν για άλλη μια φορά καλό παιχνίδι ειδικά ο Όλεγκ να έχει οργώσει την πλευρά του πάνω κάτω και να έχει τρέξιμο ακόμα και στο τέλος για να βγάλει τη σέντρα γκολ προς τον Τικίνιο και να σκοράρει.

Εντάξει για να τα λέμε όλα, τόσο γεμάτη ποιοτικά επίθεση στην Ελλάδα δεν έχει καμία ομάδα, όποιος λέει το αντίθετο, κατσαρόλα, νερό, μπάλα στους 100 βράζει, σκύβει από πάνω και τραβάει τζούρες.

Άλλο ένα βράδυ πρόκρισης με τον Ολυμπιακό να περιμένει την Κυριακή τον Βόλο, ο Μαρτίνς να έχει μια ευκαιρία για να ξεκουράσει παίκτες, να κλείσει και ο Νοέμβριος με τον Ολυμπιακό στην κορυφή της βαθμολογίας στην Ελλάδα και με διαφορά από δεύτερο – τρίτο, αλλά και με πρόκριση σίγουρη στον επόμενο γύρο του Europa.

Για μέχρι τέλος του 2021 μένει μια δύσκολη έξοδος στην Κρήτη με τον ΟΦΗ και άλλη μια στο Περιστέρι με τον Ατρόμητο στο ξεκίνημα του δευτέρου γύρου στο πρωτάθλημα. Ενώ στην Ευρώπη θα πάει Βέλγιο για τη νίκη περιμένοντας και το αποτέλεσμα του άλλου αγώνα της Φενέρ – Άιντραχτ.

Μετά το 2022 ξεκινάει περίεργα… Ξεκινάει το Copa Africa στο Καμερούν και εκεί θα δούμε ο Ολυμπιακός τι απουσίες θα έχει αλλά και πως θα τις καλύψει αυτές. Πως και πότε θα επιστρέψουν παίκτες γιατί εκτός από το πρωτάθλημα θα έχουμε και το Europa League… Όπως έγραφα για τις βολές στο μπάσκετ από τα φιλικά, τώρα σας γράφω και το τι να περιμένουμε για να καταλάβετε τι έργο έχει μπροστά του ο Μαρτίνς.

Το μεγαλύτερο ποσοστό του κόσμου κοιτάνε το τώρα και ελάχιστοι το μετά. Αυτό είναι μεγάλο πρόβλημα και σίγουρα αυτοί που ξέρουν δεν δουλεύουν έτσι. Μπορεί κάποιες φορές αποφάσεις στη δουλειά σας αλλά και στη ζωή να σας ξενίζουν αλλά το σημαντικό είναι να βλέπεις το γιατί και να προβλέπεις όσο το δυνατόν το μετά, αν όχι να προβλέπεις τουλάχιστον να δουλεύεις για να σου έρθει όπως εσύ θέλεις και να μην βρεθείς προ εκπλήξεων. Εκεί ξεχωρίζουν οι πραγματικοί επαγγελματίες, γνώστες κτλ, από αυτούς που μπορούν και κρίνουν πράγματα στο λεπτό χωρίς να έχουν πλήρη εικόνα.

Το ξαναγράφω, αυτό ισχύει για τα πάντα, ακόμα και για την καθημερινότητα μας και θα πρέπει σιγά σιγά να προσπαθεί ο καθένας να “διαβάσει” και το μετά. Είναι κάτι σαν το σκάκι που κάνει μια κίνηση αλλά έχεις ήδη στο μυαλό σου επεξεργαστεί τις επόμενες 3-4 που θα κάνεις σύμφωνα με το τι μπορεί να κάνει ο αντίπαλος σου.

Για να κλείσω με το συνηθισμένο μου, ότι συνεχίζει να σας πονάει ο Μαρτίνς… και ξέρετε ποιοι…