Crvena_Zvezda_BelgradeBC_OlympiacosBC_Euroleague_2021_RedView
10 Δεκεμβρίου, 2021
Banner

Ανέκοψε το σερί on the road ο Ερυθρός Αστέρας

Απολογισμός δύο νίκες και μια ήττα σε αυτό το mini on the road για τον Ολυμπιακό που είχε μακριά από το ΣΕΦ και νομίζω ότι κρίνεται επιτυχημένο.

Σε αυτό τον πρώτο γύρο ο Ολυμπιακός είχε ένα περίεργο πρόγραμμα που παρακάτω θα γράψω ότι του έχει κάτσει λουκούμι έτσι όπως βγήκε και θα εξηγήσω. Στο ΣΕΦ είναι άτρωτος στους 7 αγώνες που έχει δώσει και έχει ακόμα άλλα 2 παιχνίδια για τον πρώτο γύρο εντός έδρας, οπότε πάμε σύνολο 9 παιχνίδια από τα 17 σύνολο που πρέπει να δώσει.

Το απόρθητο ΣΕΦ είναι αυτό που του έχει δώσει μια γερή βάση καταρχήν για πρόκριση στα play offs. Έχοντας αυτή την “καβάτζα” μπορεί να παίξει πιο ελεύθερα και να χτυπήσει εκτός έδρας παιχνίδια, όπως έκανε μετά την ήττα από τον ΠΑΟ για την Α1 και έριξε 20άρα στην Αρμάνι.

Η τριάδα αγώνων εκτός έδρας που είχε ήταν ένα δύσκολο εμπόδιο αλλά και μια φάση της Euroleague για να μετρήσει δυνάμεις απέναντι σε αντιπάλους με ίδιους στόχους αλλά και ίδιο στυλ παιχνιδιού όπως παίζει ο Ερ. Αστέρας που έχει βάση την άμυνα.

Εάν κάποιος πριν τον αγώνα με την Αρμάνι σας έλεγε τι περιμένετε από την τριάδα αυτή, ειλικρινά τι θα απαντούσατε; Θα σας το γράψω εγώ. Στην Αρμάνι το θεωρούσατε χαμένο, στη Ρωσία πολύ δύσκολο και στη Σερβία δύσκολα αλλά θα το έπαιρνε το παιχνίδι. Εάν δεν δούμε τους αντιπάλους ο Ολυμπιακός έκανε το 2 στα 3 οπότε είναι επιτυχημένη αυτή η σειρά αγώνων μακριά από το ΣΕΦ.

Πάμε τώρα γιατί δεν με “χαλάει” η χθεσινή ήττα αφού έκανε πιο σημαντικές νίκες. Ο Ολυμπιακός κέρδισε και με διαφορά την Αρμάνι που εκεί μέσα δύσκολα θα κάνει ήττες από ομάδες που κυνηγάνε την είσοδο στα playoffs, δεν λέω ότι είναι απίθανο αλλά αντικειμενικά έχει τον τρόπο και το ρόστερ να κερδίζει ομάδες από το 4-5 και κάτω. Η Ούνιξ είναι βασικός αντίπαλος του Ολυμπιακού για τα playoffs την κέρδισε είναι από πάνω, εάν διπλασιάσει τις νίκες στο ΣΕΦ μακάρι να την πετύχει σε ισοβαθμία για να μας ανεβάσει στον πίνακα, επίσης δύσκολη έδρα, όχι τόσο δύσκολη όσο η Αρμάνι αλλά είναι δυνατή εντός. Ο Ερυθρός Αστέρας το παλεύει για είσοδο και αυτός είναι ο ρεαλιστικός του στόχος, επίσης από τις πιο σκληρές ομάδες στην άμυνα όπως όταν παίζει ο Ολυμπιακός και μας έχει συνηθίσει. Από την έδρα του έχουν περάσει Άλμπα που είναι μακριά και η Ούνιξ που έχουμε κερδίσει όμως. Πιστεύω θα κάνει επίσης αρκετές νίκες εντός και θα κόψει αντιπάλους μας για τα playoffs, ενώ δεν επηρεάζει μεταξύ μας κάποια βαθμολογία αφού είναι επίσης μακριά μας.

Τι έχει κάνει ο Ολυμπιακός όμως και το βλέπω θετικά το όλο στόρι. Στον πρώτο γύρο όπως έγραψα πιο πάνω θα έχει παίξει 9 από τα 17 παιχνίδια εντός έδρας που πιστεύω θα κρατήσει το αήττητο, Μπάγερν και Βιλερμπάν είναι ομάδες που εντός τις καθαρίζεις όταν λες ότι πας για 8άδα και πιο πάνω…

Έχει παίξει εκτός έδρας σε Μπαρτσελόνα και Αρμάνι, που είναι δυνατές ομάδες και δύσκολα θα χάσουν παιχνίδια στην έδρα τους από ανταγωνιστές μας, ενώ έχει τελειώσει με Ρωσία αφού έχει παίξει με ΤΣΣΚΑ, Ζενίτ και Ούνιξ στις έδρες τους. Καθάρισε τα μακρινά και δύσκολα ταξίδια που είναι όταν παίζουμε στη Ρωσία.

Οπότε στον επόμενο γύρο έχει άλλα 8 εντός και 9 εκτός έδρας παιχνίδια, εάν εντός έδρας κρατήσει το αήττητο εκτός όπως έκανε στον πρώτο γύρο θα κυνηγήσει κάποιες νίκες με ομάδες που είναι στα μέτρα του που λέμε.

Ότι και να γίνει η Euroleague είναι ένας Μαραθώνιος και όχι ένα καλό παιχνίδι ή ένα κακό που μπορεί να κάνει, στο τέλος κάνεις ταμείο και για αυτό το έχω ρίξει σε τέτοια ανάλυση βλέποντας εντός εκτός και πιθανές νίκες. Η συνταγή και στόχος παραμένει ο ίδιος, νίκες πάση θυσία στο ΣΕΦ να έχει τη βάση των 17 νικών και μετά ότι πάρει εκτός.

Απολύτως κυνικός στόχος και νομίζω έτσι το βλέπουν και στον σχεδιασμό της ομάδας. Το ότι μπορεί να κερδίσει τον οποιονδήποτε το ξέρουμε, το έχουμε δε, γίνεται, αλλά ξεκινάς με ότι μαζεύει τις πιο πολλές πιθανότητες. Διότι όπως έκανε απίστευτο παιχνίδι στο Μιλάνο έτσι μπορεί να κάνει ένα εντελώς κακό κάποια άλλη βραδιά δεν το γνωρίζεις από πριν αυτό, για αυτό και γράφω σύμφωνα με λογικά πράγματα.

Αυτό ως μια μικρή ανάλυση τι να περιμένετε γιατί μου αρέσει να σας λέω από πριν το τι θα δείτε μετά. Ανατρέξτε στο κείμενο μου μετά την ήττα από τον ΠΑΟ τι έγραφα για τον επόμενο αγώνα με Αρμάνι και θα δείτε ότι ίσως έχω τη γυάλινη σφαίρα στο γραφείο μου.

Στα του χθεσινού αγώνα τώρα, ενώ δεν έγραψα και κείμενο μετά τη νίκη επί της Ούνιξ. Χθες μπορούσε να πάρει το παιχνίδι ο Ολυμπιακός αφού το είχε στα χέρια του, αλλά εμφάνισε πάλι στιγμές που έχει εμφανίσει και σε προηγούμενα παιχνίδια που έκανε ήττες.

Ο Ερυθρός Αστέρας μπήκε με φόρα αλλά και με μεγάλη ευστοχία σε μακρινά σουτ, παρόλα αυτά ο Ολυμπιακός δεν έχασε επαφή και ήταν κοντά στο σκορ, τον έφτανε, περνούσε μετά πάλι ο Ερ. Αστέρας μπροστά και γίνονταν αυτό. Γενικά ήταν μαζί οι ομάδες χέρι χέρι και όταν κάποιος ξέφευγε λίγο δεν κρατούσε πολύ. Αυτό να το σημειώσετε και να ξέρετε, όταν μια ομάδα είναι στη μέρα της που λέμε, έχει ευστοχία αλλά δεν μπορεί να πάρει διαφορά και ο αντίπαλος είναι κοντά τότε αυτή η ομάδα συνήθως τα βρίσκει δύσκολα στο τέλος. Να σας θυμίσω στο ΣΕΦ με ΠΑΟ που ο Ολυμπιακός όταν είχε φτάσει στο +13 δεν το έκανε +20 και βάλε… κανόνας είναι αυτό!

Ολυμπιακός και Ερυθρός Αστέρας ήταν μαζί και εάν δει κάποιος τα στατιστικά θα δει ότι είναι σχεδόν μοιρασμένα, σχεδόν… σε ένα στατιστικό ο Ολυμπιακός υστερεί και μαντέψτε σε πιο… ναι στις βολές! Ο Ερυθρός Αστέρας εκτέλεσε 21 βολές και ευστόχησαν οι 18 οπότε είχε ποσοστό 85,7% ενώ ο Ολυμπιακός την ίδια στιγμή είχε 7 στις 11 και ποσοστό 63,6%

Θα μου πει κάποιος εντάξει οι Σέρβοι έχασαν 3 και ο Ολυμπιακός 4, μια διαφορά ναι αλλά οι άλλοι έβαλαν όλες τις άλλες που ήταν πιο πολλές. Ενώ οι 3 χαμένες του Ολυμπιακού είναι από τον ΜακΚίσικ σε κρίσιμο σημείο του παιχνιδιού που αντί να μειωθεί η διαφορά στον ένα πόντο εάν θυμάμαι καλά με τις 3 βολές που κέρδισε και έβαλε τη μια, αμέσως μετά δεχτήκαμε σερί και μεγάλωσε η διαφορά.

Σε ένα παιχνίδι που υπάρχει σχεδόν ισορροπία στα πάντα, αυτές είναι οι λεπτομέρειες που στο τέλος κρίνουν παιχνίδια και μετράνε.

Πολλοί θα γράψουν για διαιτησία, οκ είχε θέματα, έπαιξε έδρα; ναι πολλές φορές γίνεται αυτό και να παιχτεί έδρα δεν ανακαλύψαμε τον τροχό. Αλλά προσπαθώ να μην το ρίχνω στη διαιτησία γιατί έτσι “ξεχνάμε” τα θεματάκια που έχει η ομάδα. Ακόμα και με αυτή την διαιτησία ο Ολυμπιακός ήταν μπροστά αλλά κάπου στο τέλος χάνετε η υπομονή, το καθαρό μυαλό η ευστοχία.

Δεν έγραψα μετά τον αγώνα με την Ούνιξ αλλά θυμηθείτε μια φάση για να καταλάβετε τι λέω. Ο Ολυμπιακός προς το τέλος βάζει ένα τρίποντο ο Βεζένκοφ ξεφεύγουμε με 6 ή 7 και οι παίκτες μας ψιλοπανηγυρίζουν γιατί νομίζουν ότι τελείωσε το παιχνίδι και καπάκια οι άλλοι σε δευτερόλεπτα έβαλαν τρίποντο και έπρεπε πάλι να βγάλουμε επίθεση με σκοράρισμα και άμυνα.

Οι παίκτες του Ολυμπιακού γνωρίζουν ότι είναι καλύτεροι στο παρκέ από πολλούς, το νιώθουν (και ορθώς) τους δίνει πάτημα η εικόνα τους και η θέση της ομάδας. Νομίζω ότι τους βγαίνει αυτή η χαρά όταν ξέρουν έχουν κάνει τα πάντα και έχουν κερδίσει αλλά το παιχνίδι έχει ακόμα. Δεν μπορώ να το εξηγήσω γραπτώς αλλά το παθαίνουμε και εμείς, να έχουμε μια βιασύνη για πανηγύρια ή για χαρά πάνω σε κάτι που έχουμε κάνει αλλά να μην έχει τελειώσει ακόμα.

Οι ίδιοι παίκτες είναι που έχασαν στο ΣΕΦ από τον ΠΑΟ οι ίδιοι είναι που έκαναν πλάκα μέσα στο Μιλάνο την Αρμάνι, κέρδισαν μέσα στην Ούνιξ έχασαν χθες στη Σερβία. Ίδιοι παίκτες, προπονητής, πάγκος κτλ. Νομίζω και βλέπω ότι υπάρχει μια βιασύνη μέσα στο παιχνίδι όταν γνωρίζουν και νιώθουν ότι είναι καλύτεροι από τον αντίπαλο.

Αυτό ίσως και ξαναγράφω ίσως να πρέπει να το δει ο Μπαρτζώκας, διότι είναι προπονητής που αφήνει το παιχνίδι και τους παίκτες του να το παίξουν όπως τους βγαίνει στο παρκέ δεν τους το χαλάει που λέμε τους τη δίνει αυτή την ελευθερία. Δεν μπορεί να του πει κάποιος κάτι, αυτή είναι η φιλοσοφία του και μέχρι στιγμής του βγαίνει. Πιστεύω ότι οι παίκτες από μόνοι τους θα βρουν τη λύση σε αυτή την τύπου βιασύνη να τελειώσει ένα παιχνίδι οπότε κάποιες στιγμές οι επιλογές τους είναι τραβηγμένες ή χωρίς καθαρό μυαλό.

Στο προηγούμενο κείμενο είχα προβλέψει μέχρι τέλος του πρώτου γύρου 4 με 6 νίκες. Έχει κάνει 2/3 και μένουν ακόμα 3 παιχνίδια, εντός με Μπάγερν – Βιλερμπάν και εκτός με ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ. Τρεις νίκες και κλείνει ο πρώτος γύρος αυτό βλέπω, τέλος. Εννοείται με πλήρης ομάδα ε;