RealMadridBC_OlympiacosBC_Euroleague_2022_RedView
3 Φεβρουαρίου, 2022
Banner

Εικόνα ανάκαμψης και ετοιμότητας για Μπασκόνια

Μετά τα αρνητικά αποτελέσματα στη Euroleague με τις ήττες σερί από Φενέρ, Μακάμπι και Ερυθρό Αστέρα στο ΣΕΦ, αλλά και τη δυσκολία νίκης επί της ΑΕΚ, ο Ολυμπιακός χθες έδειξε τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης.

Μετά τα όσα έχει τραβήξει ο μπασκετικός οργανισμός με τον Covid να αφήνει τον ένα μετά τον άλλον εκτός αγωνιστικού ρυθμού, χθες όλοι πριν τον αγώνα έλεγαν να μην χάσουμε με πολλούς πόντους. Κάνω λάθος; Με την εικόνα που είχαμε μέχρι και πριν ξεκινήσει το παιχνίδι υπήρχε κάποιος που έλεγε ότι θα πάμε και θα κερδίσουμε; Μεταξύ μας τα λέμε τώρα, αν και εγώ σε φίλο, του είπα πει ότι το χθεσινό δεν το φοβάμαι για μεγάλη ήττα η κακή εικόνα όπως πίστευε.

Τι είδαμε λοιπόν; Τον Ολυμπιακό να αντιμετωπίζει στα ίσα τη Ρεάλ στην έδρα της, σε ένα παιχνίδι σχεδόν ίδιο με αυτό στο ΣΕΦ, παίζοντας απίστευτη άμυνα τουλάχιστον στο πρώτο ημίχρονο. Πάνω κάτω ίδιο παιχνίδι όπως έκανε και στη Βαρκελώνη που το έχασε στις λεπτομέρειες.

Από την άλλη είχαμε μια Ρεάλ που είναι μόνη πρώτη στη βαθμολογία με μόλις 3 ήττες και η μια είναι από εμάς στο ΣΕΦ. Ένα γήπεδο όχι γεμάτο λόγω μέτρων Covid, αλλά στο πόδι όλη την ώρα να ζητάει ότι ήθελαν από τους διαιτητές και έναν Λάσο να κάνει το δικό του show, για να αλλάξει ρυθμό αλλά και να ξυπνήσει τους παίκτες του. Το πρώτο ημίχρονο έδειξε το τι μπορεί να κάνει ο Ολυμπιακός που το μόνο πρόβλημα του είναι η διάρκεια σε αυτό.

Για να έρθει η κλασσική 3η περίοδος που συνήθως τα κάνουμε όλα λάθος και ένα +16 να γίνει +1 για εμάς και τη Ρεάλ να έχει επιστρέψει για τα καλά στο παιχνίδι. Εδώ να πούμε ότι δεν έγινε και το απίθανο έτσι; Με τη Ρεάλ στη Μαδρίτη παίζεις, κάποτε θα ξυπνούσε δεν είναι στην κορυφή της βαθμολογίας τυχαία και ήξερες ότι θα βρει αντίδραση δεν έχει παίκτες επιπέδου Eurocup που στη στραβή θα τους πάρει η κάτω βόλτα. Μιλάμε για την ομάδα που ήταν κυριολεκτικά μισή λόγω Covid και πήγε η ΤΣΣΚΑ εκεί και έχασε, τη στιγμή που οι book έδιναν το διπλό στο 1.40 περίπου…

Ο Ολυμπιακός μπορούσε να κερδίσει το παιχνίδι, προσοχή, όχι κλέψει, αλλά κερδίσει κανονικότατα αλλά δεν είχε τις αντοχές και την τύχη. Θα κέρδιζε ένα παιχνίδι όπου απέναντι στη Ρεάλ στην έδρα της είχε τρίποντο 21.7% και μόλις 3 επιθετικά ριμπάουντ! Στο μοναδικό στατιστικό που ήταν καλύτερος ήταν τα δίποντα όπου είχαμε 51.3% έναντι 45.5%, σε όλα τα άλλα η Ρεάλ υπερτερούσε. Κι όμως με τέτοια στατιστικά αυτός ο Ολυμπιακός μπορούσε να κάνει ένα τεράστιο διπλό.

Δεν ήρθε, αλλά οκ με τη Ρεάλ παίζαμε. Προσωπικά με ένοιαζε η εικόνα να αλλάξει και αυτό το είδα. Αυτό μου δίνει αρκετές ελπίδες για τον αγώνα αύριο στη Μπασκόνια που με νίκη εκεί μέσα σβήνει την ήττα από τον Ερυθρό Αστέρα στο ΣΕΦ. Εννοείται και μπορεί και θα κάνει για εμένα νίκη εκεί μέσα! Όσο περνάνε οι μέρες τόσο και καλύτερα θα είναι όλοι όσοι πέρασαν Covid και θα βρίσκουν τον παλιό καλό εαυτό τους. Δεν τους φοβάμαι, το ξαναγράφω, γιατί έχω δει τι μπορούν να κάνουν!

Εδώ θέλω να τονίσω κάτι γιατί πολλοί θα ρίξουν το βάρος της ήττας στο χαμένο τρίποντο του Γουόκαπ και κακώς θα ρίξουν το ανάθεμα πάνω του. Για αρχή ξεκαθαρίζουμε ότι όλα τα σουτ μπαίνουν και όλα δεν μπαίνουν, έτσι είναι το μπάσκετ. Δείτε τον αγώνα με ΠΑΟ στο ΣΕΦ που δεν έμπαιναν και καπάκια τον αγώνα μέσα στην Αρμάνι. Ο Γουόκαπ ήρθε στον Ολυμπιακό γιατί κάνει συγκεκριμένα πράγματα, αυτά είδε το προπονητικό team και για αυτό τον επέλεξαν. Δεν γράφτηκε πουθενά ότι είναι σουτέρ ή ότι έχει τρομερό ποσοστό στο 3πόντο, αν και με τις σεζόν στην Ζαλγκίρις έχει ένα ποσοστό της τάξης 34.4%. Ο Γουόκαπ λοιπόν κάνει πολλά πράγματα που στη στατιστική δεν θα τα δει κάποιος, αλλά και εάν δεν έχει ασχοληθεί με μπάσκετ ίσως δεν καταλάβει τι είναι αυτό που προσφέρει στην ομάδα. Εάν ανατρέξει κάποιος σε προηγούμενα παιχνίδια θα καταλάβει και δεν είναι μόνο η άμυνα.

Το ότι βρέθηκε ελεύθερος σε εκείνο το σημείο του αγώνα είναι γιατί δούλεψε ένα σύστημα καλά, γιατί ο ίδιος έχει την οξυδέρκεια να ελευθερώνεται. Ορθώς και του έδωσαν πάσα, αφού στο μπάσκετ για όσους δεν το γνωρίζουν, πασάρεις στον ελεύθερο να πάρει το σουτ, με την ευστοχία δεν έχει κανείς συμβόλαιο. Αλήθεια ο Ντόρσει που ήρθε στον Ολυμπιακό γιατί είναι σουτέρ χθες είχε 1 στα 5 τρίποντα (20%) όταν τη σεζόν έχει 40.5%, οπότε και αυτός να βρισκόταν στη θέση δεν ήταν και τόσο σίγουρο ότι θα το έβαζε.

Από την άλλη και οι Μαδριλένοι που ξέρουμε τι βρωμόχερα είναι χθες είχαν 29.4% στο τρίποντο επίσης χαμηλό ποσοστό για Ρεάλ. Το θέμα είναι ότι δεν μπήκαν στις αρχές και τα έβαζαν στο τέλος εκεί που τα ήθελαν όταν ήδη είχαν κάνει όλη τη δουλειά να επιστρέψουν στο παιχνίδι. Εκεί ήταν όλο το παιχνίδι και ο Ολυμπιακός ήταν δυνατός στα δίποντα, αλλά είχε λύσεις ως ένα σημείο, και ειδικά όσο ο Φάλ ήταν στο παρκέ και μάτσαρε Ταβάρες. Όταν έκανε και το 3ο του φάουλ εκεί τα πράγματα δυσκόλεψαν όσο και να προσπαθούσε ο Χασάν, οι Μαδριλένοι είχαν πιο πολλές λύσεις κοντά στη ρακέτα σε σχέση με τον Ολυμπιακό.

Ναι κακοφαίνεται αυτό το +16 που γύρισε ανάποδα και ότι ο Ολυμπιακός μπορούσε να πάρει μια νίκη που τελικά δεν ήρθε, αλλά το ξαναγράφω, δεν παίζαμε με την Τενερίφη, ούτε με τη Μάλαγα… με τη Ρεάλ παίζαμε στην έδρα της και των 3 ηττών μόνο φέτος.

Θέλω να βλέπω το πιο πέρα και το πιο πέρα είναι ότι η χθεσινή εικόνα με κάνει να πιστεύω ότι η αρνητική εικόνα λόγω Covid σιγά σιγά φεύγει και θα δούμε τον Ολυμπιακό του πρώτου γύρου ξανά.

Και κάτι άλλο επειδή το μπάσκετ είναι περίεργο σπορ, ο Λάσο που πολλοί εδώ στην Ελλάδα τον λένε και ταβερνιάρη, είναι στη Ρεάλ από το 2011. Σε αυτά τα χρόνια που βρίσκεται στον πάγκο της έχει κερδίσει 2 Ευρωλίγκες, μια απέναντι μας στην έδρα της που έγινε το F4 το 2014-15 και μια το 2017-18 που κέρδισε τη Φενέρ. Έχασε άλλους 2 έναν από εμάς στο Λονδίνο και καπάκια την επόμενη χρονιά από τη Μακάμπι. Ενώ στο ροστερ της έχει παίκτες που είναι μαζί αρκετά χρόνια, ενώ σαν Ισπανοί είναι και τυχεροί που βγάζουν παίκτες, όπως ένα φεγγάρι ήμασταν και εμείς εδώ στην Ελλάδα έτσι. Τελευταίο τίτλο πριν το 2014 είχε κατακτήσει το 1994-95 στη Σαραγόσα με αντιπάλους εμάς πάλι… Στα χρόνια του Λάσο στον πάγκο είχε επιτυχίες είχε και αποτυχίες φυσικό αυτό, αλλά κάθονται και περιμένουν, έχουν υπομονή και αφήνουν τον καθένα να κάνει τη δουλειά του. Για να φτάσεις σε μια επιτυχία δεν είναι εργασία μιας σεζόν αλλά θέλει συνεχή εργασία για χρόνια, να φτιάξεις να χτίσεις. Είναι σημαντικό αυτό να δείχνεις εμπιστοσύνη σε κάποιους και να τους αφήνεις να δουλεύουν. Τα γράφω αυτά γιατί εδώ στην Ελλάδα έχουμε μπερδέψει κάποια πράγματα και επειδή παρακολουθούμε τον Ολυμπιακό νομίζουμε ότι είμαστε προπονητές ή ακόμα και ιδιοκτήτες, κάνε αυτό κάνε το άλλο, δεν ξέρει κτλ

Τα γράφω γιατί ειλικρινά είναι παράνοια αυτό που γίνεται μετά από κάποια ήττα. Οι ίδιοι που έχασαν χθες ήταν οι ίδιοι που κέρδισαν μέσα στην Αρμάνι με απίστευτο μπάσκετ και οι ίδιοι που έκαναν πλάκα στο ΟΑΚΑ… τα έχω ξαναγράψει, μπορεί να μετράει το αποτέλεσμα στο τέλος εννοείται αλλά πρέπει να βλέπουμε την συνολική εικόνα για να ξέρουμε και που βρισκόμαστε. Η χθεσινή εικόνα όπως και το come back της μισής ομάδας απέναντι στην ΑΕΚ (όσο και να με κοροϊδεύουν κάποιοι), εμένα μου δείχνει πράγματα. Η σούμα θα γίνει στο τέλος και μέχρι στιγμής είμαστε μέσα στους υπολογισμούς μας για την 8άδα που δεν χάνεται και δεν χάνεται γιατί η ομάδα είναι καλή και καλύτερη από πολλές άλλες που έχουν τους ίδιους στόχους!

Υπομονή για τον αυριανό αγώνα στη Μπασκόνια που έχει ένα από τα εντυπωσιακότερα παρκέ της Ευρώπης.