MonacoBC_OlympiacosBC_Euroleague_Playoffs_2022_RedView
28 Απριλίου, 2022
Banner

Τσαφ τσουφ τσαφ τσουφ για Βελιγράδι

Όπως ενημέρωσα και στο άλλο σημερινό μου κείμενο πιο νωρίς, δεν έγραψα την προηγούμενη εβδομάδα επειδή έκανα ένα break διακοπών για το Πάσχα. Παρόλα αυτά θα γράψω μια σούμα για τα 3 παιχνίδια με Μονακό και γενικά για τη σειρά, όπου αρκετά επίσης έχουν γραφτεί.

Ο Ολυμπιακός έκατσε τελικά με Μονακό στα playoffs και όχι με την Εφές που πριν καιρό αρκετοί το είχαν “κλειδώσει”, είναι δύσκολο πράγμα η υπομονή και ανεξήγητος “διαγωνισμός” στο να γράψουμε κάτι πρώτοι χωρίς να είμαστε σίγουροι. Μια σειρά αγώνων όχι εύκολη αφού για να είναι στην 8άδα τελικά ε κάτι πρέπει να έκανε και η Μονακό, πέρα από το όλο σκηνικό με τις Ρώσικες ομάδες.

Όπως όμως έχω γράψει πολλάκις, αυτός ο Ολυμπιακός δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, αφού είναι από τις καλύτερες ομάδες του τουρνουά, αποτελέσματα και εικόνα στα παιχνίδια του μαρτυρούν αυτό. Αυτός ο Ολυμπιακός θα βρίσκεται στο Final 4, το είχα γράψει και πει πριν καν ξεκινήσει η σειρά, και ακόμα πιο νωρίς, όταν άλλοι έγραφαν για βήμα βήμα και πρώτο στόχο να μπούμε στα playoffs.

Μοναδικός αντίπαλος της ομάδας είναι μόνο ο εαυτός της και κανένας άλλος, αφού όταν παίζει αυτό που ξέρει και μπορεί είναι από τους πιο δύσκολους αντιπάλους. Η σειρά με Μονακό ξεκίνησε με δύο sold out στο ΣΕΦ, και άλλες εποχές ήρθαν και πάλι στο μυαλό όλων.

Η εικόνα του πρώτου αγώνα είναι η πραγματική διαφορά των δύο ομάδων άσχετα τι έχουμε δει και τι αποτελέσματα έχουν μεταξύ τους. Ο Ολυμπιακός είναι κατά πολύ ανώτερος από μια ομάδα που έχει κάνει ήδη άλματα και υπερβάσεις για αυτό που είναι. Ο Ολυμπιακός δεν μπορεί να χάσει από έναν παίκτη που είναι βαρόμετρο για τους Γάλλους.

Στο πρώτο παιχνίδι η νίκη ήρθε εύκολα όπως έγινε και στην κανονική διάρκεια της σεζόν στον αγώνα στο ΣΕΦ, και έδειξε ποιος είναι το αφεντικό για την πρόκριση στο Final Four. Λίγο η αύρα του ΣΕΦ, λίγο ο κόσμος, λίγο η φόρα από τις νίκες με Βιλερμπάν και Μπαρτσελόνα, η πρώτη νίκη της σειράς ήταν φυσική κατάληξη.

Στο δεύτερο παιχνίδι ο Ολυμπιακός ήταν κακός, αλλά όχι μόνο αυτό. Η Μονακό όσο ο Ολυμπιακός έπαιζε και ήταν μπροστά δεν έχανε επαφή, έβαλε σχεδόν όλα τα σουτ που ήταν υπό πίεση και στη λήξη του χρόνου, κάτι τέτοια σου δίνουν αυτοπεποίθηση, μπήκαν απίστευτα τρίποντα και κάπου εκεί τελείωσαν όλα για το παιχνίδι. Σας το έχω γράψει πολλές φορές ότι μπορείς σχεδόν να μαντέψεις ένα αποτέλεσμα αγώνα βλέποντας κάποια συγκεκριμένα πράγματα στο παιχνίδι. Καταλαβαίνεις πότε μια ομάδα τραβάει και πότε όχι, εάν μπορεί να ξεφύγει στο σκορ όταν πρέπει ή δεν μπορεί, σχεδόν πάντα εάν δεις ένα παιχνίδι με προσοχή και το διαβάσεις σωστά μπορείς από πριν να ξέρεις τι να περιμένεις και να μην βρεθείς προ εκπλήξεων.

Όμως, ο Ολυμπιακός είναι Ολυμπιακός και η Μονακό είναι Μονακό στο μπάσκετ… Δεν γίνεται αυτός ο Ολυμπιακός μετά το break στο ΣΕΦ να κάνει σερί άλλες δύο ήττες από μια ομάδα επιπέδου Μονακό. Δεν υπάρχει στο μπασκετικό πλανήτη κάτι τέτοιο ξέροντας τον φετινό Ολυμπιακό, έτσι χθες επανήλθε η κανονικότητα και πιστεύω την Παρασκευή θα γίνει το 3-1 και θα τελειώσει η σειρά.

Η ομάδα έχει φτιαχτεί όχι απλά για συμμετοχή στο Final Four, αλλά για τελικό και κούπα! Το έχουν αποδείξει στο παρκέ όλη τη σεζόν ποιοι είναι και τι μπορούν να κάνουν, ειδικά σε ένα F4 είναι και θέμα timing πως θα βρεθεί η κάθε ομάδα αφού όλοι έχουν από 25% πιθανότητες για τίτλο, με τα φαβορί και αουτσάιντερ να είναι για τα media και για να λέμε εμείς μεταξύ μας.

Αυτή η ομάδα έχει ξεγυμνώσει ήδη εφημερίδες με προκλητικά εξώφυλλα, δημοσιογράφους με κείμενα και απόψεις που έγραφαν αλλά και κόσμο που πάντα όπως γράφω έχει άποψη για τα πάντα χωρίς να έχει την παραμικρή ιδέα και γνώσεις από το σπορ και τα αποδυτήρια. Αλήθεια ο Γουόκαπ που τόσα άκουσε μετά το χαμένο παιχνίδι από τον ΠΑΟ στο ΣΕΦ, αλλά και μετά από ένα άλλο στη Euroleague που δεν θυμάμαι και διάβαζα αριστερά και δεξιά, γιατί τον φέραμε, χωρίς σουτ, τι κάνει που δεν βλέπουν εκείνοι, είναι καλός τώρα;;; Έχετε καταλάβει στη σειρά σε αυτά τα 3 παιχνίδια τι έχει κάνει;;;;

Έχουμε και λέμε λοιπόν Γουόκαπ στα 3 παιχνίδια με Μονακό και επιπέδου playoffs, γιατί παίζει ρόλο το πόσο σημαντικά παιχνίδια είναι. Σε 3 παιχνίδια λοιπόν έχει 33 πόντους (11 Μ.Ο), με 5/5 (100%) δίποντα, 5/13 (38.5%) τρίποντα, 8/11 (72.7%) βολές. 9 ριμπάουντ, 12 ασίστ, 5 κλεψίματα, 5 λάθη. Πέρα από την άμυνα που δεν μπορεί να αποτυπωθεί σε στατιστικά και ότι άλλο κάνει μέσα στο παρκέ.

Αυτός ο παίκτης λοιπόν, μέσα στη σεζόν και μετά από 1-2 αρνητικά αποτελέσματα άκουσε τα όσα όλα, μαζί και ο Μπαρτζώκας που τον έφερε ή δεν κάνει αλλαγές στο παιχνίδι γιατί τις κάνει με το ρολόι… Τέτοια και άλλα πολλά είχαν ειπωθεί κατά τη διάρκεια της σεζόν για αυτή την ομάδα που συνεχίζει να κάνει απίστευτη χρονιά.

Θα μου πει κάποιος ότι λέω να μην σχολιάζουν; Όχι, αυτό που γράφω είναι να μην λένε μαλακίες, γιατί μαλακίες λένε στη τελική και δείχνει πόσο ασχετοσύνη υπάρχει εκεί έξω και δυστυχώς κυριαρχούν τέτοιες απόψεις έναντι των πιο μετρημένων και τεκμηριωμένων. Κλείνω την παρένθεση.

Επόμενο παιχνίδι Παρασκευή και πιστεύω θα γίνει το 3-1 ίσως και πιο εύκολα από όσο νομίζουμε, η διαφορά των ομάδων είναι μεγάλη, η Μονακό στηρίζεται στα φεγγάρια παικτών όπως του Τζείμς και Λι, και ότι δώσουν οι επόμενοι. Δεν γίνεται να κοντράρουν την πιο σωστά δομημένη ομάδα όπως είναι ο Ολυμπιακός όπου σε βάθος χρόνου ή μια σειρά παιχνιδιών ο καλύτερος φαίνεται. Για αυτό και τα playoffs έτσι όπως είναι σχεδόν κατά 99% προχωράει ο καλύτερος που το δείχνει σε μια σειρά, να κάνεις “τυχαία” 3 νίκες είναι κομμάτι δύσκολο.

Οπότε αυτό που έλεγα σε φίλους και γνωστούς Αύγουστο – Σεπτέμβριο του 2021 τελικά θα γίνει πραγματικότητα…

ΥΓ1: Έκτακτο συμπλήρωμα που ξέχασα να γράψω αφού έριξα το βάρος στην ομάδα, είναι η χθεσινή διαιτησία 🤡🤡🤡 που ξεχάσαμε και αυτά που ξέρουμε. Από το αντιαθλητικό (ίσως και αποβολή) που δόθηκε πακέτο με τεχνική ποινή και καπάκια στην επόμενη επίθεση του Ολυμπιακού έδωσαν και επιθετικό. Αυτό που γίνεται μια εξισορρόπηση με λάθος σφύριγμα μόνο στο μπάσκετ. Για τη Γερμανίδα τι να γράψω η γυναίκα δεν κάνει για το σπορ, τι να κάνουμε… εδώ και χρόνια κάνει σοβαρά λάθη. Καλό είναι να βάζεις και γυναίκες στο παιχνίδι αλλά να ξέρουν να σφυράνε, ας πάρουν την Τσαρούχα που είναι κλάσεις ανώτερη της Πάντερ.

ΥΓ2: Αλλά ρε μλκς… έχουμε τρομερή ομάδα τι να λέμε τώρα…