OlympiacosBC_PAOBC_Greek_Finals_Game1_2022_RedView
12 Ιουνίου, 2022
Banner

Νίκη επί του ΠΑΟ στο Game 1, τι πιο σύνηθες

Χαχαχαχαχαχα ήμουνα υπερβολικός στο προηγούμενο μου κείμενο για μπάσκετ που έγραψα πριν τους τελικούς (δείτε εδώ), θα είναι άλλα παιχνίδια αυτά, έρχονται ορκισμένοι στο ΣΕΦ, να κρατάμε χαμηλούς τόνους και άλλα πολλά μου έγραψαν και μου είπαν για την άποψη μου.

Χθες μάλλον για άλλη μια φορά είδαμε αυτό που σας είχα γράψει αλλά και είχα γράψει επίσης στο κείμενο μετά την ήττα από ΠΑΟ στο ΣΕΦ (δείτε εδώ).

Ο Ολυμπιακός είναι ο απόλυτος κυρίαρχος, καλά δεν γέμισα γνώση, απλώς ξαναγράφω αυτό που βλέπουμε από την αρχή της σεζόν. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει αντίπαλος και αυτός επιβάλει όποιον ρυθμό θέλει και μπορεί να κερδίζει με κάθε τρόπο.

Χθες η εικόνα του πρώτου δεκαλέπτου έδειχνε ότι θα βλέπαμε παιχνίδι ίδιο με αυτός στη Euroleague που έγινε στο ΣΕΦ και είχε τελειώσει με 38-13. Χθες τελείωσε με 23-4 αλλά η συνέχεια ήταν εντελώς διαφορετική.

Ο ΠΑΟ κατέβηκε με στόχο να κρατήσει τον ρυθμό και παίξει γρήγορα ο Ολυμπιακός που έτσι είναι το παιχνίδι του και φτάνει το σκορ ψηλά. Από αυτής της άποψης το πέτυχε, αλλά ο Ολυμπιακός και σε τέτοιο μπάσκετ μπορεί να κερδίζει γιατί απλά είναι τόσο καλή η ομάδα που ως χαμαιλέοντας μπορεί να επιβιώνει σε όλες τις καταστάσεις και να βρίσκει λύσεις για να κάνει παιχνίδι.

Ο Ολυμπιακός δεν έκανε καλό παιχνίδι, προς μέτριο θα το έλεγα αλλά αυτό του αρκούσε για να κάνει άνετα το 1-0 στη σειρά και να κρατήσει δυνάμεις για τα επόμενα. Ο ΠΑΟ ήταν κακός και άστοχος, έτσι ο Ολυμπιακός την πάτησε αρκετές φορές ειδικά σε αιφνιδιασμούς που έχασε απίστευτες ευκαιρίες από λάθη των παικτών του στις τελικές επιλογές. Θα μπορούσε η ήδη μεγάλη διαφορά του πρώτου δεκαλέπτου να ανοίξει κι άλλο, αλλά δεν έγινε.

Τα επόμενα τρία δεκάλεπτα ήταν πιο ισορροπημένα στο σκορ με 15-16, 17-18 και 19-23. Αυτό δείχνει ότι ένα δεκάλεπτο για να πάρει μια σοβαρή διαφορά αρκεί. Στο παιχνίδι στη Euroleague έγινε ακριβώς το ίδιο μόνο που εκεί είχαμε πιο πολύ σκοράρισμα, με τα τρία τελευταία δεκάλεπτα να είναι 20-20, 20-18 και 23-22.

Με λίγα λόγια όταν κάτι το βλέπεις και το ξαναβλέπεις σημαίνει ότι για τον Ολυμπιακό φτάνει μια περίοδος να πάρει διαφορά 15+ πόντων και μετά απλώς να τη συντηρήσει. Όταν ο ΠΑΟ χθες κάπου την κατέβασε στους 13 τη διαφορά καπάκια με λίγο πάτημα στο γκάζι ξαναπήγε +19 για Ολυμπιακό. Σε καμία στιγμή του παιχνιδιού όσο μέτρια και να έπαιξε η ομάδα δεν πίστευες ότι μπορεί να απειληθεί.

Έδωσε κάποιες φάσεις που ξεσήκωσαν το γήπεδο και γενικά ήταν ένα ευχάριστο βράδυ που απλά έγινε το 1-0, στον 6ο μεταξύ τους αγώνα για φέτος, με το ρεκόρ να είναι 5-1.

Τώρα Τρίτη στο ΟΑΚΑ, μπορεί να έχουμε παιχνίδι ίδιο με το προηγούμενο που έγινε εκεί στη Euroleague ή για την Α1, όπου τα γράφω ξεχωριστά γιατί τα παιχνίδια ήταν διαφορετικού στυλ. Στον αγώνα για την Α1 ο Ολυμπιακός είχε δυσκολία αλλά στο τέλος η διαφορά φάνηκε, βασικά και εκεί το τελευταίο δεκάλεπτο χρειάστηκε, ενώ στον αγώνα για τη Euroleague ήταν ξεκάθαρα από την αρχή η διαφορά και ποιος θα ήταν ο νικητής. Με την εικόνα που έχουμε μέχρι σήμερα δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα γίνει κάτι συνταρακτικό που θα ανατρέψει αυτή τη διαφορά.

Άλλωστε το έχω γράψει, ότι τύχη ή καλή βραδιά να έχεις, σε μια σειρά αγώνων δεν σε σώνει. Μπορεί να πάρεις μια νίκη αλλά μια σειρά δεν μπορείς να την πάρεις με ένα ξέσπασμα. Η διαφορά των ομάδων είναι τρομακτική, όποιος δεν το βλέπει είναι κλόουν, όπως κλόουν είναι κάποιοι δημοσιογράφοι που θα γράψω παρακάτω…

Έχω προβλέψει τη σειρά με 3-0 στην καλύτερη ή 3-1 στη χειρότερη, δεν το αλλάζω αυτό.

Στα του κόσμου και την παρουσία (όπου δεν ήμουνα δυστυχώς, αλλά θα είμαι στο επόμενο παιχνίδι). Τα Sold Out στα παιχνίδια Ολυμπιακός – ΠΑΟ και το αντίστροφο, έχουν σταματήσει σχεδόν μια 10ετία εάν δεν το έχετε πάρει χαμπάρι… Σε Ελλάδα και Euroleague σε τέτοια παιχνίδια έχουν σταματήσει να γεμίζουν οι έδρες στο ΣΕΦ αλλά και στο ΟΑΚΑ (ακόμα και όταν ο ΠΑΟ είχε πιο καλή ομάδα από τη φετινή). Η γνώμη μου είναι ότι οφείλεται στα πολλά μεταξύ μας παιχνίδια. Όταν έχεις 2 στάνταρ σε Α1 κανονική περίοδο, άλλα 2 στάνταρ στη Euroleague, έναν τελικό κυπέλλου και μετά σε τελικούς 3 έως 5, είναι φυσιολογικό. Ναι ναι ξέρω είναι ο ΠΑΟ, είναι ειδικές περιπτώσεις κτλ, αλλά ο κόσμος ξέροντας ότι θα παίξουν τόσες φορές έχει στο μυαλό του την επιλογή. Εάν γίνει το 2-0 την Τρίτη, τότε την Παρασκευή που θα κρίνει και τίτλο θα έχει πιο πολύ από χθες, με τα πολλά εκεί μπορεί να γίνει sold out.

Οπότε δικαιολογίες του τύπου έχει ακριβύνει το ρεύμα και η βενζίνη αλλά την ίδια στιγμή έχουν πάει 15.000 άτομα σχεδόν Σερβία πριν λίγο καιρό, και τώρα το 3μερο έχει αδειάσει την Αθήνα είναι για να βρίσκουμε πάντα κάτι να πούμε. Δεν λέω ότι δεν ισχύουν τα της ακρίβειας, αλλά εντάξει 15ευρώ και 20 ευρώ μπορείς να θυσιάσεις 2 ποτά και να πας να δεις το παιχνίδι. Απλώς το μπάσκετ είναι αυτό που είναι, πρέπει να το καταλάβουμε και να μην περιμένουμε πολλά. Έχει ένα συγκεκριμένο κοινό, άλλη φιλοσοφία και γενικά είναι μια άλλη λογική που δεν έχει σχέση με το ποδόσφαιρο, για αυτό κακώς πολλές φορές κάνουμε άκυρες συγκρίσεις. Οπότε για εμένα ο κόσμος που ήταν χθες 8-9.000 ήταν φυσιολογικός και κάπου εκεί το περίμενα.

Πάμε τώρα και για τους δημοσιογράφους, το αγαπημένο μου θέμα. Πρώτα για τους δικούς μας και ένα μικρό ποσοστό που στις νίκες γράφουν τόμους και αποθέωση για την ομάδα, αλλά πριν τον αγώνα δεν τολμούν να γράψουν την άποψη τους. Γράψτε ρε λακαμάδες στα ίσα το τι βλέπετε, ότι αυτή η ομάδα είναι η απόλυτα καλύτερη και θα πάρει τη σειρά, τι φοβάστε μην σας στείλουν κουβά; Γίνεται; Θα σας στείλουν κουβά οι Σλούκας, Βεζένκοφ, Φάλ γιατί θα τους κάνουν 3 νίκες οι Παπαπέτρου, Μποχωρίδης, Κασελάκης και Σίβα; Σοβαρά τώρα; Και τι φοβάστε; Εδώ έχετε πέσει έξω σε τόσα και τόσα άλλα ειδικά στο ποδόσφαιρο, εδώ που κάνει μπαμ δεν τολμάτε να γράψετε τη γνώμη σας;

Όχι τίποτε άλλο, αλλά έτσι δίνετε χώρο στους πράσινους κλόουν της δημοσιογραφίας να γράφουν ότι τους κατέβει ή ότι τους γράφουν τα non paper… το θυμάστε πιστεύω σε εκείνο το διπλό στη Euroleague στο ΟΑΚΑ… Μια βόλτα να κάνεις έτσι για τον χαβαλέ να διαβάσεις το τι γράφουν, έχουν κάνει τη μέρα νύχτα, τα οποία γραπτά κάνουν ακόμα πιο χαζούς τους αναγνώστες τους που δεν μπορούν να ξεχωρίσουν καταστάσεις. Μιλάμε για επικά κείμενα που ούτε στην ίδια την ομάδα του ΠΑΟ δεν τα πιστεύουν.

Από την άλλη κάποιοι που έκαναν καριέρα μέσω πιο ανάλαφρων εκπομπών, λίγο χαβαλέ, λίγο lifestyle και έφτιαξαν το όνομα τους πάνω σε αυτό, βγάζουν μια άλλη εικόνα που είναι τόσο διαφορετική από αυτό που έχουμε μάθει που νομίζεις ότι αυτά που γράφουν έχουν γραφτεί από αλλού και απλώς έβαλαν το όνομα τους. Αυτά τα διαβάζεις σε site που έχουν τον μανδύα του “ουδέτερου”… Αλλά και εκεί διαβάζουμε τα χίλια όσα, ενώ υπάρχουν και κάποιοι “Ολυμπιακοί” ίδιου στυλ δημοσιογραφίας που κατά το παρελθόν “ντρέπονταν”, γιατί έπρεπε να το παίξουν politically correct και να φαίνονται “καλοί” και “αντικειμενικοί” στο κοινό τους που είναι και από άλλες ομάδες. Την ίδια στιγμή βέβαια οι άλλοι περνούσαν κανονικά τις δικές τους γραμμές… αλλά εμείς έπρεπε να το παίξουμε “καλοί” και “ουδέτεροι” για να είμαστε αρεστοί…

Οπότε η πρόταση μου προς όσους με διαβάζουν είναι, να διαβάζετε ότι θέλετε, όπου θέλετε αλλά να μην κάνετε και σημαία το κάθε γραπτό. Να έχετε σχηματίσει μια γνώμη για κάποιον αλλά οκ μην το δένετε ότι είναι και η σωστή, γιατί ο καθένας για το μεροκάματο πάει και σήμερα πρέπει να το παίζει έτσι, αύριο πρέπει να το παίζει αλλιώς, και μετά θα λέτε “εγώ που σε άκουγα” ή “εγώ που σε διάβαζα” και θα τους γράφετε στα σχόλια σε social media, κρίμα και τέτοια… μην τους “παντρεύεστε” ρε, ο καθένας έχει ένα ρόλο να κάνει και να υπερασπιστεί. Για να μη βγουν καμιά μέρα ποιοι ήταν άλλη ομάδα και κάπου στο μετά βρήκαν στον δρόμο τους τον Ολυμπιακό

Αυτά και τα λέμε μετά το διπλό στο ΟΑΚΑ… ωπ sorry είμαι κάποια 24ώρα μπροστά…

Μόνο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!!!!

ΥΓ: Την επόμενη σεζόν ετοιμάζω στήλη όπου θα δίνω και προτάσεις στοιχήματος μόνο για Ολυμπιακό σε ποδόσφαιρο, μπάσκετ αλλά και ερασιτεχνικά σπορ. Στα παιχνίδια με ΠΑΟ φέτος έχω δώσει σε φίλους που μιλάμε τις πιθανές διαφορές που θα κερδίσουμε και έχω πέσει μέσα με απόσταση +/- 2 πόντους…