OlympiacosBC_PAOBC_Greek_Finals_Game3_2022_RedView
20 Ιουνίου, 2022
Banner

Το πιο γλυκό τέλος της σεζόν

Σας έχω συνηθίσει να διαβάζετε κείμενα για έναν αγώνα κάποιες μέρες μετά και όχι αμέσως μετά τη λήξη του, άντε μια μέρα διαφορά να το αφήνω. Όμως τώρα η σεζόν στο μπάσκετ έληξε οπότε και πιο πολλές μέρες μετά να γράψει κάποιος κάτι δεν αλλάζει και πολλά από την κεντρική ιδέα.

Ο Ολυμπιακός επίσημα και τυπικά πρωταθλητής αλλά και ισοπεδωτικός νταμπλούχος με 1 και μοναδική ήττα στην Ελλάδα αυτή από τον ΠΑΟ στο ΣΕΦ. Μια ήττα που μόνο καλό έκανε για τη συνέχεια, ειδικά εκείνη την περίοδο στη Euroleague. Μια ήττα που φάνηκε πόσο τυχερή ήταν αφού το παιχνίδι το “έκλεψε” και δεν το κέρδισε, αφού ο Ολυμπιακός παρουσίασε σημάδια χαλαρότητας και δεν είχε την απαραίτητη συγκέντρωση. Η συνέχεια στα μεταξύ τους το έδειξε άλλωστε με τις διαφορές στο τελικό σκορ.

Όχι πως πιστεύω σε γούρια και διάφορα άλλα, απλώς καλά θα ήταν να ξαναπάμε για καφέ η τριάδα που είχαμε πάει πέρυσι τέτοια εποχή στον Φλοίσβο (και με διαβάζουν τώρα), και το πρώτο φιλικό στην Ελλάδα να γίνει με Ιωνικό στον Πλάτωνα όπου θα δώσουμε ραντεβού τα ίδια άτομα, θα πάρω εγώ τα εισιτήρια εννοείται, δεν αλλάζει τίποτα από όσα έγιναν λέμε.

Η χρονιά που έκλεισε βρήκε τον Ολυμπιακό να έχει δώσει τα maxiumum παιχνίδια στη Euroleague αλλά και στην Ελλάδα όσα έπρεπε για τους τίτλους, πρωτάθλημα και κύπελλο. Ο Ολυμπιακός δεν παράτησε κανένα παιχνίδι και έπαιξε όλα του τα παιχνίδια σε Ελλάδα και Ευρώπη με σοβαρότητα δίνοντας το 100% στο παρκέ.

Ο Μπαρτζώκας κατάφερε και έφτιαξε ένα τρομακτικό σύνολο σε γρήγορο χρόνο και με προσθήκες που όλες οι επιλογές βγήκαν, ναι ακόμα και ο Έισι πρόσφερε. Μια σεζόν που τα προηγούμενα χρόνια θυμάμαι όλοι έγραφαν για το πως θα είναι η μετά Σπανούλη εποχή στον Ολυμπιακό. Τόσο ομαλή και επιτυχημένη συνέχεια δεν μπορούσε κανείς να φανταστεί.

Η φετινή ομάδα που στα μέσα της σεζόν έγιναν και ανανεώσεις, όπως έχει δηλώσει ο coach θέλει μόνο 2-3 πινελιές για να γίνει ακόμα καλύτερη. Μπορεί να είναι δύο – τρεις οι προσθήκες που θέλει αλλά το έργο είναι δύσκολο αλλά και εύκολο.

Το δύσκολο είναι η επιλογή των παικτών που θα μπορέσουν να μπουν με τη μια στο κλίμα της ομάδας που έχει ήδη φτιαχτεί, να καταλάβει συστήματα αλλά και λογική παιχνιδιού που θέλει ο Μπαρτζώκας. Επίσης όσοι φύγουν από την ομάδα δεν είναι “κακοί” παίκτες, σίγουρα και εύκολα θα βρουν συμβόλαιο σε άλλες ομάδες της Euroleague, οπότε καταλαβαίνει κάποιος ότι αυτοί που θα έρθουν θα πρέπει να είναι και θα είναι ακόμα καλύτεροι.

Το εύκολο είναι ότι η χρονιά αυτή που πέρασε είναι τεράστια διαφήμιση για τον Ολυμπιακό. Μια ομάδα με ένα συγκεκριμένο μπάτζετ που είναι το ίδιο τα τελευταία χρόνια πάνω κάτω, παρουσίασε μια απίστευτα ανταγωνιστική ομάδα που τερμάτισε 2η στην Ευρώπη και έκανε το ντάμπλ στην Ελλάδα, πήγε Final Four και αποκλείστηκε για ένα σουτ.

Είχε τον καλύτερο προπονητή της σεζόν και δύο παίκτες της στην πρώτη και δεύτερη καλύτερη πεντάδα της Ευρώπης, ενώ οι εικόνες από τον 5ο τελικό με Μονακό που έκαναν το γύρο του κόσμου έδειξε το τι να περιμένει όποιος έρχεται εδώ, είτε ως μέλος της ομάδας είτε ως αντίπαλος. Κάθε αγώνας και κάθε παρουσία του κόσμου ήταν η απόλυτη διαφήμιση για αυτή την ομάδα όπου σε συνδυασμό ότι είναι και σε μια από τις πιο όμορφες χώρες στην Ευρώπη, κάνει πιο εύκολο το να έρθει κάποιος παίκτης να παίξει.

Ο Ολυμπιακός έχει πετύχει κάτι που νομίζω στην Ευρώπη μόνο αυτός το κάνει. Μπορεί μέσα από το παιχνίδι του και έτσι όπως έχει χτιστεί να κάνει παίκτες ακόμα καλύτερους, να τους ανεβάζει επίπεδο και φυσικά αυτόματα να τους ανεβάζει και την χρηματιστηριακή αξία στο μπάσκετ. Το γνωρίζουν όλοι και τα παραδείγματα πολλά. Έχοντας κι όλας παίκτες επιπέδου ΣλούκαΒεζένκοφΦάλ, είναι πιο εύκολο για κάποιον να ρίξει ακόμα και τις απαιτήσεις του για να γίνει μέλος σε αυτή την ομάδα που γνωρίζει ότι κάνει πρωταθλητισμό και δεν κυνηγάει απλώς μια θέση στα play offs. Το έχει κερδίσει αυτό ο Ολυμπιακός με την όλη συμπεριφορά και μπασκετική λογική του.

Ο coach και το επιτελείο του σίγουρα έχουν βρει το τι θέλουν, τα λεφτά ας είναι καλά οι Αγγελόπουλοι υπάρχουν όπου τέτοιες σεζόν σίγουρα τους καυλώνει για να κάνουν και το κάτι παραπάνω. Θέμα χρόνου είναι για μένα το ποιος θα έρθει και όπως γίνεται συνήθως με Μπαρτζώκα οι μεταγραφές θα έχουν κλείσει σύντομα μπαμ μπαμ και τέλος.

Για του χρόνου; Ίδια σεζόν θα δούμε, Final Four όπου το ξαναγράφω, αυτή η ομάδα δεν γίνεται να μην σηκώσει Ευρωπαϊκό τίτλο τα επόμενα χρόνια και ντάμπλ στην Ελλάδα.

Θα μου πει κάποιος να περιμένουμε τον ΠΑΟ… εντάξει για αρχή να περιμένουμε τη Μερσεντές να αλλάξει το σασμάν στον πρόεδρο της ΚΑΕ και μετά, έχουν χρόνο να χτίσουν. Για να φτιάξει ομάδα ο ΠΑΟ θα πρέπει να χώσει λεφτά και να κάνει ριζικές αλλαγές. Αλλά και χρήματα να βρεθούν δεν είναι τόσο εύκολο, θέλει από προπονητή μέχρι αρκετούς παίκτες που στην τελική δεν θα είναι και η πρώτη τους επιλογή να πάνε σε μια ομάδα που τερμάτισε προτελευταία στη Euroleague. Όσο και αν οι οπαδοί του θα λένε για εξάστερους κτλ, αυτά είναι σε άλλες εποχές, οι παίκτες δεν κοιτάζουν την ιστορία αλλά τα τελευταία χρόνια για την επιλογή τους. Με επιλογές Ερτέλ στα γκαρντ και Αγραβάνη στο 4 θα πάει. Τον σώνει που έχει ψηλό Έλληνα όπου είναι είδος προς εξαφάνιση δυστυχώς και στο 3 έχει τον Παπαπέτρου, αυτός είναι ο κορμός του, με τον Νέντοβιτς που ξέρουν ότι μπορεί να χάσει παιχνίδια μέσα στη σεζόν.

Γράφω και για ΠΑΟ, γιατί με διαβάζουν και αυτοί, αφού ξέρουν ότι εδώ θα διαβάσουν μόνο αλήθειες.

Για Πρίντεζη θα γίνει άλλο κείμενο πιο μετά, δεν γίνεται να εξαντληθεί σε μια παράγραφο και δεν θέλω να φτάσει τις δέκα χιλιάδες λέξεις.

Οπότε μπάσκετ τέλος, μένουν οι μεταγραφές και τα λέμε Σεπτέμβριο με το πρώτο φιλικό Ελλάδα και Οκτώβριο που ξεκινάει η σεζόν. Όσοι μπορείτε πάρτε διαρκείας, τα ίδια με φέτος και καλύτερα θα δείτε την επόμενη σεζόν και μετά θα τρέχετε για εισιτήρια στα play offs της Euroleague, για τους τελικούς, για το Final Four… εγώ σας ενημέρωσα, κάντε τα κουμάντα σας!

Μόνο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!