OlympiacosFC_AZ_Alkmaar_Friendly_Game_2022_RedView
10 Ιουλίου, 2022
Banner

Νίκη 1-0 στο με Άλκμααρ και τι είδα από τα προσεχώς

Ο Ολυμπιακός χθες έπαιξε το πρώτο παιχνίδι της σεζόν στην έδρα του και μαζί με το παιχνίδι στο Βικελίδης τη Δευτέρα είναι η πρόβα για τα επίσημα που έρχονται στα προκριματικά.

Θα τα γράψω απλά και τηλεγραφικά διότι μιλάμε για φιλικά παιχνίδια, που αυτά είναι για τους προπονητές και για να τον κόσμο να δει τους νέους παίκτες και τη νέα εντυπωσιακή φανέλα.

Όποιος περίμενε χθες να δει έναν Ολυμπιακό να κεντάει μπροστά και οι ποδοσφαιριστές να προσφέρουν ένα show με νίκη τύπου 3-0, είναι βαθιά νυχτωμένος.

Ο χθεσινός Ολυμπιακός έτσι όπως είδα το παιχνίδι κατάλαβα τι θα περιμένω αυτή τη σεζόν, όπως επίσης έγινε φανερό γιατί σε αυτό το ρόστερ δεν χωράει ο Φορτούνης. Προσωπικά έμεινα ευχαριστημένος να ξέρετε και θα γράψω το γιατί.

Ο Μαρτίνς λοιπόν χτίζει από την αρχή (ναι μην σας φαίνεται παράξενο), μια ομάδα σε άλλη λογική. Θέλει πίεση με διάρκεια ψηλά και τρέξιμο απ’ όλους σε όλα τα μήκη και πλάτη του γηπέδου.

Τα βασικά του συστήματα θα είναι το 4-3-3 και 4-2-3-1 όπου ανάμεσα σε αυτά τα δύο η μοναδική αλλαγή είναι ο παίκτης που θα κάνει το 8 ή 10. Όταν λέμε 10 επειδή έχει ανοίξει μια συζήτηση λόγω Φορτούνη ξεχάστε τα 10άρια τις εποχής που είχαμε δραχμές, δεν υπάρχει αυτό στο σημερινό ποδόσφαιρο. Δηλαδή να έχεις έναν σούπερ τεχνίτη ποδοσφαιριστή που ξέρεις θα σου βγάλει ασίστ, αλλά θα πρέπει να παίζει μια ομάδα γύρω από αυτόν.

Τελείωσε αυτό το ποδόσφαιρο, είναι παρελθόν, το σύγχρονο ποδόσφαιρο θέλει πρώτα οι παίκτες να είναι αθλητές και χθες είδα ότι στην προετοιμασία τους στην Αυστρία δούλεψαν πάνω σε αυτό. Θέλει διαρκή κίνηση και αν είναι δυνατόν πάσα με τη μια χωρίς κουραστικό κουβάλημα.

Οπότε με την πίεση ψηλά φέρνει σε δύσκολη θέση τον αντίπαλο να κάνει λάθος και με τα άκρα που έχει να το εκμεταλλευτεί για να κάνει γρήγορη αντεπίθεση.

Επίσης η λογική του Μαρτίνς στα εξτρέμ, δεν είναι να παίζουν στην κλασσική γραμμή που λέμε αλλά να κλείνουν προς τα μέσα, να πατάνε περιοχή και να φτιάχνουν φάσεις. Όταν είπε ότι ο Ζιγκερνάγκελ μπορεί να παίξει και “δεκάρι” μην έχετε στο μυαλό σας έναν παίκτη που θα έχει μείνει κολώνα έξω και γύρω από τη μεγάλη περιοχή του αντιπάλου και θα κουβαλάει τη μπάλα για να βγάλει ασίστ.

Όπως μην σας φανεί περίεργο σε σύστημα 4-2-3-1 να δείτε πίσω από τον Ελ Αραμπί τον Αμπουμπακάρ να έχει έναν περιφερειακό ρόλο για να κάνει άνω κάτω την αντίπαλη άμυνα και να δημιουργεί ρήγματα, σπάζοντας τη μπάλα αριστερά και δεξιά. Το δίδυμο Ελ ΑραμπίΚαμαρά φέρτε στο μυαλό σας θα είναι κάτι σαν ΜήτρογλουΣαβιόλα ένα πράγμα.

Επίσης μου αρέσει που θα πέσουν κάτω με δυσκολία και δεν θα κυνηγήσουν το στημένο. Ο Αμπουμπακάρ έχει σωματοδομή τανκ και δύσκολα τον ρίχνεις κάτω, αλλά και ο ίδιος δεν πέφτει εύκολα. Μου αρέσει αυτό γιατί δείχνει μαχητικότητα και δεν σταματάει ρυθμό κάθε λίγο και λιγάκι.

Πριν έγραψα για τον παίκτη 8-10. Το ιδανικό που θα ήθελε ο προπονητής είναι να έχει έναν παίκτη όπου στο 4-3-3 το 3ο χαφ να είναι ένα 8άρι που θα μπορεί να πάρει μπάλα από κέντρο να την ανεβάσει και να κάνει φάση. Δηλαδή στο παιχνίδι να παίζει από κέντρο γηπέδου μέχρι ημικύκλιο αντίπαλης εστίας, ως πεδίο δράσης. Αυτό θα ήταν το ιδανικό, να έχει πνευμόνια, τρέξιμο και εννοείται τεχνική. Θέλει να φτιάξει τον Αγκιμπού αλλά δεν ξέρω εάν μπορεί να γίνει αυτό που έχει στο μυαλό του ο Μαρτίνς.

Για αυτό και θέλει οι παίκτες του να παίζουν τουλάχιστον δύο θέσεις, για να μπορεί μέσα στο παιχνίδι να κάνει εσωτερικές παρεμβάσεις και να αλλάζει τον τρόπο παιχνιδιού και να μην έχει παίκτες με μονότονο στυλ. Ο Δανός μπορεί να βγει τρομερή μεταγραφή εάν καταφέρει να συνδυάσει τα πλάγια αλλά και το “ψευτοδεκάρι”.

Γενικά μπροστά θέλει δουλειά ακόμα και είναι φυσιολογικό, δεν είναι δυνατόν να ρολάρει μια ομάδα από τον Ιούλιο, εάν το βλέπαμε αυτό να ξέρατε Ιανουάριο – Φεβρουάριο θα είχαν κλατάρει. Θα πει κάποιος και ορθώς ότι έρχονται παιχνίδια προκριματικών. Ναι το γνωρίζουν άπαντες αυτό και για αυτό θα πάνε με τη σίγουρη συνταγή που γνωρίζουν οι παίκτες που ήταν ήδη στην ομάδα, μην περιμένετε τίποτα τρελές αλλαγές σε αυτά τα παιχνίδια γιατί εκεί μετράει η πρόκριση και μόνο, όχι να δούμε τρομερό ποδόσφαιρο.

Στο επιθετικό κομμάτι αυτό είδα, αυτό πιστεύω ότι θέλει να κάνει ο Μαρτίνς και με ενθουσίασε που είδα παίκτες όπως ο Μαντί Καμαρά να παίζει όπως στις πρώτες του χρονιές στην ομάδα. Έχει σχέση η εικόνα του με αυτή που είδαμε τη σεζόν που έφυγε; Όχι! Θα έχει διάρκεια; Αυτό είναι άλλο θέμα, αλλά εμένα με νοιάζει που είδα μια ομάδα αρχές Ιουλίου να πιέζει ψηλά και να τρέχει. Παιχνίδι με παιχνίδι θα βγουν πράγματα και συνδυασμοί δεν τους φοβάμαι θέμα χρόνου είναι.

Το σοβαρό είναι ότι όλοι τους είναι σε καλή κατάσταση. Όπως επίσης κάποιοι που γνωρίζουν ότι θα κοπούν πρέπει να είδε και ο κόσμος γιατί κάποιοι δεν παίζουν. Παιδιά βγάλτε από το μυαλό σας τις καλές εικόνες που έχετε από κάποιους πριν από κάτι χρόνια και δείτε το σήμερα, γιατί σήμερα παίζουν.

Από εκεί και πέρα η άμυνα χθες πήρε καλό βαθμό σε γενικές γραμμές. Επιτέλους έχουμε δεξί μπακ ετοιμοπόλεμο, τον Άβιλα που μπορεί να παίξει και αριστερά και το παιδί δείχνει ότι όχι απλά έχει τη θέση, αλλά μας ανεβάζει και επίπεδο εκεί. Ο Βρσάλικο θέλει λίγο χρόνο ακόμα, δεν θα τον μάθουμε τώρα, ξέρουμε ποιος είναι και μάλιστα γούσταρα που ήταν συνέχεια με τις φωνές σε συμπαίκτες του για το πως και τι να κάνουν. Είπαμε θέλει λίγο χρόνο ακόμα να μάθει ο ένας τον άλλον και να πάρουν μπροστά.

Με Βατσλίκ τερματοφύλακα και ΜανωλάΣισέΠαπασταθόπουλο, ΆβιλαΒρσάλικο δεξιά και Ρέαμπτσιουκ αριστερά (συν ίσως προσθήκη αριστερά), η άμυνα είναι υψηλού επιπέδου. Ο Ρέαμπτσιουκ έχει αυτό που έγραψα πιο πάνω, πνευμόνια και τρέξιμο, ναι δεν έχει σέντρα καλή αλλά όταν μπροστά του έχεις εξτρέμ που θα κλείνει προς κέντρο θέλεις την μπάλα χαμηλά και ταχύτητα για να καλύπτεις.

Το παν για μένα στο ποδόσφαιρο σήμερα είναι να έχεις τρομερά μπακ και ένα πολλή καλό δυνατό κέντρο, εννοείται και έναν τερματοφύλακα επιπέδου. Εάν τα έχεις αυτά έχεις καλή ομάδα, όλα τα άλλα είναι θέμα χρόνου να κουμπώσουν και να βγουν συνδυασμοί, αλλά αυτά είναι το Α και το Ω για να χτίσεις κάτι καλό.

Φέτος είμαι σίγουρος ότι θα δούμε πράγματα που δεν έχουμε ξαναδεί, θα βγει αργά ή γρήγορα στο χορτάρι η όλη λογική για το πως θα παίζει ο Ολυμπιακός. Εγώ τα έγραψα και με ονοματεπώνυμο εδώ… όποιος θέλει ας συνεχίζει να μιζεριάζει γιατί δεν κρατήσαμε Φορτούνη και δεν έχει πάρει ακόμα 10άρι… Ο Ολυμπιακός φέτος θα είναι τρομερά καλός έτσι όπως το είδα και έχω βγάλει συμπέρασμα ότι θέλει να παίξει ο Μαρτίνς. Το στοίχημα είναι να πετύχει αυτό το πάντρεμα με τους νέους παίκτες και ο χρόνος που θα έχει για να το κάνει.

Θα περιμένω και το παιχνίδι με Άρη τη Δευτέρα, μετά θα έχω κείμενο για στοίχημα για τον αγώνα με τη Μακάμπι.


Φέτος πριν από κάθε αγώνα του Ολυμπιακό σε ποδόσφαιρο μπάσκετ, μπορεί και στα άλλα σπορ, θα δίνω και στοιχηματική πρόταση ως έξτρα bonus.

Μόνο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!