redview-og
20 Σεπτεμβρίου, 2022
Banner

Η ποδοσφαιρική λογική αγνοείται

Είχα καιρό να κάνω εμφάνιση στο site μου RedView.gr αλλά νομίζω ήρθε η στιγμή να γίνει η επιστροφή μου. Ήθελα να γράψω πολλά πράγματα καιρό τώρα αλλά είτε από κακό timing με διάφορα θέματα, είτε από απογοήτευση με ότι διάβαζα σε σχόλια που σοκάρουν, κάτι με κρατούσε και το άφηνα.

Επειδή ίσως βγει τεράστιο το κείμενο θα προσπαθήσω να το “σπάσω” σε κομμάτια με ξεχωριστά θέματα και τίτλους για να γίνει το οτιδήποτε κατανοητό, σε απλά Ελληνικά, γιατί δυστυχώς πρέπει κάποια πράγματα να τα κάνουμε σέντς. Παλιά θα το έλεγαν σε πενηνταράκια…

Η επιστροφή μου και το σοκ!

Αρκετοί που με διαβάζετε τώρα με ξέρετε, εξάλλου το RedView.gr είναι ενεργό από 1/1/2018, ξέρουν πως γράφω, όσοι με έχουν γνωρίσει από κοντά πως μιλάω, και ποια είναι η φιλοσοφία μου, όχι απαραίτητα μόνο στο ποδόσφαιρο και τα αθλητικά γενικά.

Οπότε για πολλοστή φορά να ξεκαθαρίσω ότι δεν είμαι δημοσιογράφος, δεν είμαι προπονητής, και σίγουρα έχω λιγότερες γνώσεις στα σπορ σε θέματα συστημάτων, τακτικής και προπόνησης από τους επαγγελματίες. Απλώς επειδή είναι κουραστικό να απαντάς στα social σε όλους (και θέλω να απαντάω σε όλους), προτίμησα να φτιάξω αυτό το site και να γράφω μια και καλή τη γνώμη μου.

Πολλοί με κράζουν ότι με πληρώνει και η εκάστοτε διοίκηση… χαχαχα και μακάρι να γινόταν γιατί από την τσέπη μου έχω πληρώσει domain, 4 χρόνια hosting και design του site. Με μοναδικές διαφημίσεις χωρίς οικονομικό όφελος ένα banner για τα μέλη του ερασιτέχνη Ολυμπιακού και ενός γνωστού group στο facebook τη REDACTION.

Θα βάλω όμως πιστεύω διαφήμιση άλλα δικά μου project που έχω ξεκινήσει ή θα ξεκινήσω σύντομα.

Οπότε ξεκαθάρισα το ποιος και τι είμαι. Τώρα δεν έγραφα μέσα στο καλοκαίρι γιατί έπαθα πραγματικά ΣΟΚ με το τι διάβαζα σε σχόλια στα social για τον ποδοσφαιρικό Ολυμπιακό. Έπιανα τον εαυτό μου να αναρωτιέται ότι δεν γίνεται να υπάρχει τόση μαζεμένη βλακεία σε ένα τόσο μικρό κράτος.

Ένα παράδειγμα; Αυτοί που πριν 2 χρόνια φώναζαν στο μπάσκετ και στους Αγγελόπουλους, να τα παρατήσουν και να αναλάβει ο Μαρινάκης, ήταν οι ίδιοι που τώρα φώναζαν ο Μαρινάκης να πουλήσει γιατί τα έχει παρατήσει! Μιλάμε για ψυχασθένεια ανωτέρου επιπέδου. Πως δεν διάβασα να αναλάβουν οι Αγγελόπουλοι και το ποδόσφαιρο, ε εκεί θα τα έκλεινα όλα και θα έβλεπα μόνο NFL που μου αρέσει πιο πολύ από το ποδόσφαιρο.

Χθες με την ήττα από τον Άρη και όπως ήρθε, χτύπησαν όλα μέσα μου και λέω όπα.. άντε γαμηθείτε θα τα γράψω γιατί αρκετά ακούσαμε, διαβάσαμε και ανεχτήκαμε τον κάθε τυχάρπαστο που τεστ Τετάρτης τάξης δημοτικού τώρα δεν το περνάει αλλά έχει γνώμη και άποψη για τα πάντα.

Και επειδή τη νέα μόδα με το Political Correctness την έχω γραμμένη θα τα γράψω όπως εγώ ξέρω, εάν ενοχλούν, πραγματικά δεν με ενδιαφέρει. Εξάλλου τσάμπα είναι το site δεν χρεώνω κάτι ούτε με το ζόρι σας βάζω να με διαβάσετε.

Τι ήταν ο Πέδρο Μαρτίνς.

Διαβάζω αριστερά και δεξιά για την “καμμένη γη” που άφησε ο Πέδρο Μαρτίνς. Μια κουβέντα που κάποιος την πέταξε και την παντρεύτηκαν όλοι οι φωτεινοί παντογνώστες για να δικαιολογήσουν την ασχετοσύνη τους. Εάν τους ρωτήσεις τι εννοούν θα σου πουν άλλοι για την προετοιμασία, άλλοι για το 0-4 από τη Μακάμπι, άλλοι για το ρόστερ, ο καθένας ότι κατεβάσει η κεφάλα του απλώς για να μπορέσει να δικαιολογήσει κάτι που δεν ξέρει ο ίδιος τι σημαίνει η έκφραση.

Πάμε λοιπόν με απλά ελληνικά να σας εξηγήσω όπως ΔΕΝ ΣΑΣ ΕΧΕΙ ΕΞΗΓΗΣΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ τι ήταν ο Πέδρο Μαρτίνς στον Ολυμπιακό.

Αντί να διαβάζετε και να κατεβάζετε αμάσητο ότι σας πασάρει ο κάθε αγαπημένος σας ρεπόρτερ, καλό είναι να ψάχνετε, να διαβάζετε και να ακούτε πράγματα που δεν είναι τόσο “διάσημα”.

Ο πρώην προπονητής του Ολυμπιακού λοιπόν είχε δώσει μια συνέντευξη στη NOVA πριν 2 νομίζω χρόνια και είπε αρκετά πράγματα για εκείνον, την οικογένεια του, πως ξεκίνησε κτλ.

Αυτό που μου έκανε εντύπωση και πιάστηκα ήταν το πέρασμα του από την Μαρίτιμο. Εκεί μάλιστα στάθηκε λίγο παραπάνω και ο ίδιος ο Μαρτίνς δίνοντας κάποιες πληροφορίες που οι δημοσιογράφοι ίσως δεν ήξεραν.

Ο Μαρτίνς λοιπόν ξεκίνησε την προπονητική του καριέρα από τα πολύ χαμηλά, σε ομάδες στη 3η κατηγορία της Πορτογαλίας. Δεν κάθονταν πολύ γιατί είναι φυσικό ομάδες σε τέτοιες κατηγορίες να έχουν οικονομικό “ταβάνι” αλλά και θέματα πληρωμών (δεν είναι μόνο Ελληνικό φαινόμενο αυτό). Για να μην το τραβήξω τη σεζόν 2010-11 δέχτηκε πρόταση για την Μαρίτιμο Β’ που έπαιζε στην 3η κατηγορία.

Η ομάδα βρισκόταν στο δεύτερο μισό του πίνακα και στους τελευταίους 8 αγώνες που ανέλαβε έκανε 7 νίκες και 1 ισοπαλία. Αμέσως ο πρόεδρος της Μαρίτιμο βλέποντας την προοπτική του έδωσε τα κλειδιά για την πρώτη ομάδα.

Στην Μαρίτιμο που δεν είναι και κάποια υπερδύναμη κατάφερε να τερματίσει τα επόμενα χρόνια στις θέσεις 9, 5, 10 και 6η. Ενώ την έβγαλε 2 φορές Ευρώπη, τη σεζόν 2010-11 έφτασε μέχρι τα playoffs και 2012-13 μπήκε στους ομίλους του Europa μαζί με τις Newcastle, Bordeaux και Club Brugge, όπου τερμάτισε στην 3η θέση.

Αυτό είναι ένα μικρό ιστορικό για το τι έκανε. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι που είπε ότι η πρώτη ομάδα της Μαρίτιμο που έκανε αυτές τις πορείες είχε 14 παίκτες από την Μαρίτιμο Β! Δούλευε με νέους παίκτες όπου μετά η ομάδα τους πουλούσε καλά λεφτά και η ομάδα επιβίωνε. Σας θυμίζει κάτι;

Ο Μαρινάκης λοιπόν μετά την πραγματικά καμμένη γη του Χάσι και των επόμενων προπονητών με ημερομηνία λήξης, αποφάσισε μετά από πρόταση ατόμου που δεν γνωρίζω να δουλέψει πάνω σε αυτό το project.

Εκεί ξεχωρίζουν οι πραγματικοί ηγέτες όταν μπορούν και φιλτράρουν συμβουλές – προτάσεις και παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον. Ο Πέδρο Μαρτίνς λοιπόν, δεν ήρθε για να πάρει το επόμενο πρωτάθλημα ο Ολυμπιακός που δεν το πήρε. Ήρθε για να δουλέψει πάνω σε ένα project που ήταν ελκυστικό στον ιδιοκτήτη και αυτόν που πληρώνει στην τελική Ευάγγελο Μαρινάκη.

Ένα project που θυμάμαι όλα τα χρόνια στην Ελλάδα το ζητούσαν και συζητούσαν όλοι, το γιατί δεν βγάζουμε παίκτες από τις ακαδημίες. Αλλά και ένα project που θα βοηθούσε σε αυτό που ο Μαρινάκης από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε είχε υποσχεθεί ΚΑΙ ΤΟ ΕΚΑΝΕ! Ο Ολυμπιακός να μην έχει ανάγκη καμία τσέπη και να είναι αυτάρκης! Για να το πετύχεις αυτό μόνο εάν αγοράζεις φθηνά και πουλάς ακριβά μπορείς να το καταφέρεις. Ανεβάζοντας την αξία παικτών σου μέσα στη διάρκεια των αγώνων.

Δεν ήμουνα στη συνάντηση μεταξύ προέδρου – προπονητή, αλλά φαντάζομαι ο Μαρινάκης θα του είπε τα απλά και φυσιολογικά, αυτά που θα έλεγα και εγώ εάν ήμουνα στη θέση του. Πρώτος στόχος το πρωτάθλημα, γιατί ο Ολυμπιακός κάνει πρωταθλητισμό, δίνει το πρεστίζ αλλά και την ευκαιρία για ομίλους στην Ευρώπη. Στην Ευρώπη να μπαίνουμε ομίλους για να μην εκτροχιαστεί κανένας ισολογισμός και για το καλύτερο δυνατό όπου φτάσουμε. Ενώ να μπορέσει να βγάλει και παίκτες για να μπορεί η ομάδα να πουλάει και αυτά τα χρήματα να μπαίνουν πάλι στην ομάδα για να γίνεται ακόμα πιο δυνατή.

Άλλωστε στις επενδύσεις όλες οι σοβαρές εταιρείες, ένα ποσοστό των κερδών το βάζουν πάλι πίσω στην επένδυση τους για ακόμα μεγαλύτερα κέρδη.

Στα 4 χρόνια παρουσίας του προφεσόρ, αυτό είδαμε. Αυτό ήταν το project που θα τους είπε ότι μπορεί να κάνει και η ΠΑΕ συμφώνησε γιατί θα είδε επιτέλους ένα πλάνο με αρχή, μέση και τέλος. Άλλωστε δεν είναι τυχαίο το μεγάλο τεχνικό team του, που καλό θα ήταν να είχατε παρακολουθήσει τις εποχές του Covid, κάτι online σαν σεμινάρια – συζητήσεις που έκαναν με άτομα του ποδοσφαίρου στην Πορτογαλία και όχι μόνο.

Sorry αλλά είδα ένα ολοκληρωμένο πακέτο και ξέρω ότι αυτός ο άνθρωπος ήρθε με κάποιος στόχους και σκοπό. Ήταν στην ομάδα για μπορέσει να βγάλει παίκτες και παράλληλα να κερδίζει τίτλους και προκρίσεις. Κάτι που το έκανε στο 100% και είναι επιτυχημένος για αυτό! Όποιος λέει το αντίθετο, νερό σε κατσαρόλα και στους 100 είναι το σημείο βρασμού της μπάλας.

Στα του παιχνιδιού, ήταν και η συγκυρία που του έκατσε και μια ομάδα όπου ταυτόχρονα είναι παίκτες όπως Σα, Τσιμίκα, Σεμέδο (στα καλά του), Ομάρ, Γκιλιέρμε, Βαλμπουενά (νεότερο) και φυσικά Ποντένσε. Εάν αντί για τον Μεριά στα στόπερ είχαμε κάποιον άλλο ίσως κάποια παιχνίδια είχαν άλλη τροπή.

Είναι σημαντικό να έχεις μια καλή φουρνιά παικτών ταυτόχρονα στην ομάδα σου. Όταν λοιπόν σιγά σιγά κάποιοι έφευγαν γιατί απλά έκαναν το παραπάνω βήμα όπως ο Τσιμίκας ή ο Ποντένσε όπου θυμάστε πως ήρθε στον Ολυμπιακό, με ότι έκαναν οι οπαδοί της Σπόρτινγκ. Τέτοιος παίκτης σε αυτή την ηλικία στην Ελλάδα δεν θα ερχόταν ποτέ, μη λέμε μαλακίες τώρα.

Αυτή η φουρνιά έφυγε και ήρθαν παίκτες πάλι γνωστοί όπως ο Εμβιλά που φώναζα όταν ήρθε τι παιχταράς ήρθε, για όσους ξέρουν τι εστί Εμβιλά. Ραφίνια που ήταν όνομα ήρθε και έφυγε ενώ η αριστερή πλευρά βγήκε με τον Χολέβα.

Οι Έλληνες Μπουχαλάκης, Μασούρας, Φορτούνης εκεί συνέχιζαν κανονικά, ο Φορτούνης όσο δεν είχε και τους χιαστούς.

Αλλά χρόνο με το χρόνο και με τεχνικό διευθυντή τον Γάλλο Μοντεστό, άρχιζαν οι εισροές παικτών άγνωστης αξίας να ήταν πιο πολλές από παίκτες που θα ήταν έτοιμοι να μπουν και να δώσουν. Οπότε είχε να διαχειριστεί κάτι δύσκολο.

Εκεί δεν γνωρίζω εάν στην ΠΑΕ έπεσαν στην παγίδα και μετά τις πωλήσεις, ή την εκτόξευση αξίας παικτών όπως του Μαντί Καμαρά, νόμιζαν ότι βρήκαν την κότα που κάνει χρυσά αυγά. Έτσι ενώ θα ήταν το λογικό σε μια μεταγραφική περίοδο να παίρνεις παίκτες για βασικούς να παίζουν και 3-4 στοιχήματα που λέμε να σου βγει ο ένας, εδώ είχαμε καραβιές παικτών, ειδικά Αφρικανών με λογική όλοι να βγουν. Κάτι που δεν είναι ποδοσφαιρικά λογικό.

Ο κορμός υπήρχε και ως ένα σημείο έβγαινε το project, ήρθε ο Covid, ήρθαν τα θέματα με Σεμέδο και κάτι άλλα και κάπου εκεί άρχισε να στραβώνει το όλο σκηνικό. Να θυμίσω κάπου σε 2ή ή 3ή χρονιά του Μαρτίνς το κλίμα ήταν απίστευτο στην ομάδα και το έβλεπες. Ο Φορτούνης σε κάποιο σημείο είχε κάτι μουρμούρες και αμέσως το καλό κλίμα τον “ξέρασε” για να επανέλθει και πάλι στο όλο καλό mood.

Η προηγούμενη χρονιά η “καμμένη γη” που λένε και ακόμα γελάω, με αυτό το κακό ποδόσφαιρο που έπαιζε η ομάδα, ο Πέδρο Μαρτίνς κατάφερε να πάρει το πρωτάθλημα με διαφορά 19 βαθμών από τον 2ο ΠΑΟΚ. Το ξέρετε ότι με τα αποτελέσματα που έκαναν οι άλλοι στα playoffs ο Ολυμπιακός εάν δεν έπαιζε κανένα παιχνίδι και πάλι θα έπαιρνε το πρωτάθλημα;

Με μόλις 1 ήττα στην κανονική διάρκεια του πρωταθλήματος, από τον Άρη στη Θεσσαλονίκη. Όπου στα playoffs κατέβασε τη δεύτερη ομάδα και τον κέρδισε. Για να μην πω στην Ευρώπη διπλό με 3άρα μέσα στην Τουρκία επί της Φενέρ και 2η θέση σε έναν όμιλο όπου είχε τον επόμενο νικητή του Europa την Αίντραχτ.

Όλο αυτό είναι η “καμμένη γη” για πολλούς εκεί έξω, με λίγα λόγια πέρασμα Χάσι με πέρασμα Μαρτίνς το ίδιο στο μυαλό τους που τα έχουν κάνει μαρμελάδα.

Για να πάμε και στην προετοιμασία όπου ακόμα και σήμερα εάν ρωτήσεις τι εστί προετοιμασία δεν ξέρουν οι ίδιοι που σχολιάζουν.

Στην προετοιμασία λοιπόν ο προπονητής δεν περιμένει να δει εάν οι παίκτες του ξέρουν μπάλα και να δει ποιον να κρατήσει, ξέρει το τι μπορεί να κάνει ο καθένας, αλίμονο εάν περίμενε στην προετοιμασία να δει εάν και ποιος ξέρει μπάλα. Στην προετοιμασία λοιπόν το βασικό στάδιο είναι η επαναφορά σιγά σιγά των παικτών σε μια ρουτίνα προπόνησης μετά από τις διακοπές τους.

Πρώτα λοιπόν κοιτάζεις σε τι κατάσταση έχει επιστρέψει ο καθένας, εάν τήρησαν το πρόγραμμα τους στην offseason και επόμενο στάδιο είναι η φυσική τους κατάσταση με στόχο στα μέσα της σεζόν (Ιανουάριο κοντά) και προς το τέλος να μην κλατάρουν. Επόμενο στάδιο είναι με την μπάλα και σιγά σιγά να δουλέψουν συστήματα και αυτοματισμούς. Αυτά είναι τα φυσιολογικά βήματα της προετοιμασίας.

Όλα αυτά όμως έχοντας ένα εύλογο διάστημα. Ο Ολυμπιακός ξεκίνησε την προετοιμασία του στις 14 Ιουνίου και πρώτο παιχνίδι για προκριματικά είχε στις 20 Ιουλίου με τη Μακάμπι, και αυτό τυχεροί με ότι έγινε με τους Ρώσους αλλιώς θα παίζαμε ακόμα πιο νωρίς.

Οπότε ο Πέδρο Μαρτίνς είχε 36 ημέρες προετοιμασίας. Σε αυτές τις 36 ημέρες έπρεπε να επαναφέρει τους παίκτες του σε φόρμα, να μπορέσει κάπως να δουλέψει φυσική κατάσταση για να μην κάψουν λάδια στη μέση της σεζόν, και παράλληλα να δουλέψει νέα στοιχεία που ίσως θα ήθελε στο παιχνίδι να βάλει, αλλά και να είναι έτοιμοι για επίσημα παιχνίδια στα δύσκολα προκριματικά. Ξαναγράφω, όλα αυτά σε 36 μόλις ημέρες!

Έτσι όπως τα κάναμε σκατά στην Ευρώπη ως Ελληνικό ποδόσφαιρο, ξεχάστε τις εποχές που έκαναν προετοιμασία σχεδόν 2 μήνες και εμείς τον Αύγουστο στις διακοπές μας περιμέναμε κληρώσεις ομίλων… είχαμε…

Σε 36 ημέρες έπρεπε οι παίκτες να επανέλθουν σε ένα ικανοποιητικό ποσοστό φυσικής κατάστασης και να είναι ετοιμοπόλεμοι για παιχνίδια, ενώ θα έπρεπε να να τους διαχειριστεί έτσι να αντέξουν και μετά. Καταλαβαίνει κάποιος τις απαιτήσεις και εάν αυτό ήταν φυσιολογικό; Γιατί με τα γαμημένα playoffs και τις μαλακίες που παίζουμε προ προκριματικά δεν έχουν πάρει χαμπάρι ότι η περίοδος χτισίματος έχει μικρύνει επικίνδυνα.

Όπως είναι φυσιολογικό κάθε νοήμων άνθρωπος θα περίμενε ο Μαρτίνς να πάει στα “σίγουρα” με τους παίκτες που είχε (εξάλλου δεν είχε φύγει και κανένας) και πάνω στην πεπατημένη για τα παιχνίδια στα προκριματικά. Δεν μπορούσε κανένας να κάνει κάτι διαφορετικό, προπονητές είναι όχι μάγοι.

Κάποιοι τραυματισμοί παικτών μπορεί να οφείλονται σε πολλούς παράγοντες. Γιατί διάβαζα και τα άλλα απίστευτα, όλους τους τραυματισμούς τους έριχναν ότι “κάηκαν” στην προετοιμασία και κάποιοι από αυτούς, μαντέψτε… δεν ήταν καν στην προετοιμασία, αλλά εντάξει είπαμε… αμάσητα τα καταπίνουν.

Παρόλα αυτά ο Ολυμπιακός με Σλόβαν και Απόλλων μια χαρά έβγαλαν 2 παρατάσεις και πέναλτι, οπότε η προετοιμασία από αυτό δείχνει ότι ήταν καλή. Θα το δούμε και στα μέσα της σεζόν πως θα είναι οι παίκτες όπου έκαναν την προετοιμασία σε σχέση με άλλους που δεν έκαναν.

Είπαμε η ασχετοσύνη είναι ότι “κάηκαν” χωρίς να ξέρουν τι εστί προετοιμασία και ότι γίνεται με στόχο τα μέσα της σεζόν.

Ο Ολυμπιακός έπεσε πάνω σε μια Μακάμπι όπου το 0-4 μόνο τυχαίο δεν ήταν αφού κατάφερε να μπει στους ομίλους, σε άλλο θέμα θα ασχοληθώ με τα παιχνίδια των προκριματικών.

Για να κλείσει εδώ το θέμα Μαρτίνς. Ο Πέδρο είναι προπονητής για project και όχι να έρθει να σου φτιάξει ομάδα της μιας σεζόν για έναν τίτλο. Έτσι τον βρήκαν, έτσι θα έγινε η συζήτηση με τους υπευθύνους της ΠΑΕ, έτσι συμφώνησαν και αυτό το έκανε στο 100% οπότε είναι επιτυχημένος. Δεν είναι τυχαία ο μακροβιότερος προπονητής στον Ολυμπιακό… και μιλάμε για Ελλάδα που οι προπονητές είναι πιο αναλώσιμοι από τα toner των εκτυπωτών….

Ο Ολυμπιακός είναι εταιρεία!

Οι εποχές παίζουν για τη φανέλα έχουν περάσει με εξαιρέσεις ελάχιστων παικτών στον παγκόσμιο αθλητισμό όπου δεν άλλαξαν ομάδα, αλλά πληρώθηκαν αδρά… δεν έμειναν με τα μισά χρήματα, όπως ο Τότι στη Ρόμα για παράδειγμα.

Οι ομάδες έχουν έσοδα – έξοδα και λειτουργούν ως εταιρείες γιατί έτσι δουλεύει το σύστημα, και είναι απόλυτα φυσιολογικό αυτό. Οπότε ως εταιρεία έχει και το δικό της οργανόγραμμα με κορυφή που πάει προς τα κάτω, όπως κάθε εταιρεία στον κόσμο αυτό.

Ο Ευάγγελος Μαρινάκης είναι ιδιοκτήτης – πρόεδρος. Είναι αυτός που πλήρωσε για να αναλάβει την ομάδα, πλήρωσε ότι χρέη είχε και είναι εκεί ως εγγυητής για όταν χρειαστεί κάποια ενίσχυση. Όμως δεν έχει στου Ρέντη κάποιο μηχάνημα που εκτυπώνει χρήμα για να πληρώνει μόνο. Η επένδυση του (ο Ολυμπιακός) θα πρέπει να λειτουργεί μόνος του, με ισολογισμούς, έσοδα και έξοδα και όποτε χρειαστεί κάποια υπέρβαση θα είναι εκεί.

Με τα φτωχά μου οικονομικά και εταιρικά εφόδια θα σας πω πως λειτουργεί αυτό. Ο Μαρινάκης είναι εφοπλιστής, έχει την Capital και δεν ξέρω ποιες άλλες εταιρείες που ασχολείται με τη ναυτιλία και μιλάμε για μεγάλο στόλο. Είναι και επιχειρηματίας έχοντας media αλλά και ηλεκτρονικό κατάστημα. Είναι και πρόεδρος – ιδιοκτήτης 2 ομάδων σε Ελλάδα και Αγγλία.

Νομίζεται ότι στις 24 ώρες της ημέρας που έχει και έχουμε όλοι μας, να βγάλω τις 8 ώρες ύπνου, μένουν 16, σε αυτές τις 16 ημέρες ασχολείται εις βάθος με όλες του τις δουλειές; Ή επειδή είναι πρόεδρος – ΟΠΑΔΟΣ του Ολυμπιακού θα αφιερώνει 8 ώρες την ημέρα στα το τι θα κάνει η ομάδα; Όχι! Οι επιχειρηματίες έχουν γύρω τους συνεργάτες, αυτό είναι το φανερό μυστικό αλλά συνάμα και το πιο δύσκολο κομμάτι στις δουλειές τους.

Διότι για να έχεις ένα συνεργάτη που θα διαχειρίζεται επενδύσεις σου ή περιουσιακά σου στοιχεία πρώτον θα πρέπει να είναι άτομα εμπιστοσύνης και όχι άτομα που θα προσλάβει με βιογραφικό. Μετά αυτά τα άτομα θα πρέπει να έχουν τις κατάλληλες γνώσεις για τις θέσεις που θα τους επιλέξει και θα πρέπει να το έχουν αποδείξει αυτό.

Οπότε για το ποδόσφαιρο έχει τους λεγόμενους ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ. Τι είναι αυτοί οι περίφημοι τεχνικοί διευθυντές λοιπόν. Θα το καταγράψω με απλά λόγια. Ο Μαρινάκης λοιπόν σου λέει, έχω τον Ολυμπιακό και θέλω εννοείται τίτλους, Ευρώπη και ο σύλλογος να μην μπαίνει μέσα οικονομικά. Τόσο απλά και περιεκτικά.

Έρχεται λοιπόν ο τεχνικός διευθυντής του λέει την φιλοσοφία του συλλόγου και μέσα από τη συζήτηση βλέπει ο ένας και ο άλλος εάν ταιριάζουν οι φιλοσοφίες και δένουν τα χνώτα που λέμε εδώ στην Ελλάδα. Ο τεχνικός διευθυντής οφείλει να παρουσιάσει ένα πλάνο και να πείσει τον εκάστοτε ιδιοκτήτη. Από εκεί και πέρα ο ιδιοκτήτης παίρνει το ρίσκο της επιτυχίας αλλά και τις αποτυχίας αλλά εκεί τελειώνει η δική του δουλειά!

Την ομάδα την τρέχει ο Τ.Δ και παρουσιάσει αποτελέσματα και νούμερα στον ιδιοκτήτη. Θα κριθεί από τις πορείες, τίτλους αλλά και αγορές – πωλήσεις. Ο Τ.Δ θα ψάξει να βρει προπονητή που θα ταιριάζει στον σχεδιασμό που έχουν εκπονήσει από κοινού με τον ιδιοκτήτη στην πρώτη τους συζήτηση. Μαζί με τον προπονητή μετά θα ασχοληθούν με τις μεταγραφές αλλά και αποχωρήσεις παικτών όπου αυτός θα βάλει γκάζια σε σκάουτερ και μάνατζερ. Ο Τ.Δ θα πιστωθεί εάν έρθει ένας παίκτης με 100 χιλιάδες και πωληθεί 2 εκατομμύρια, αλλά επίσης και εάν δώσει η ομάδα 3-4 εκατομμύρια και ο παίκτης βγει παλτό! Αυτός θα τα πιστωθεί ΟΛΑ αυτά! Ο ιδιοκτήτης θα πιστωθεί το αποτέλεσμα που θα βγει από τη σεζόν, εκεί που θα γίνει ταμείο, είτε θετικά είτε αρνητικά.

Οπότε στο φτωχό μου το μυαλό ο Ευάγγελος Μαρινάκης είχε ένα πλάνο από τους Μοντεστό και Καρεμπέ να πω, γιατί και αυτός έπαιξε ρόλο, και μάλλον ο Μοντεστό επιτυχώς του είπε ότι υπάρχει ένας προπονητής (Μαρτίνς) όπου έκανε αυτό και αυτό, ίσως δουλέψει και στον Ολυμπιακό. Τα συζητήσανε και έτσι πάρθηκε η απόφαση για την έναρξη συνεργασίας.

Στο τελείωμα όμως της προηγούμενης σεζόν είδαμε τον Μοντεστό να αποχωρεί και οι κινήσεις στα μεταγραφικά για αρχή να έχουν κολλήσει με το θέμα Ελ Αραμπί που κράτησε σχεδόν ένα μήνα.

Για εμένα αυτό ήταν λάθος από την ΠΑΕ που περίμενε τόσο καιρό έναν ποδοσφαιριστή που του έκανε ΑΠΙΣΤΕΥΤΗ πρόταση όπου ήταν στα θέλω του. Ναι οκ, είναι ο Ελ Αραμπί αλλά sorry παιδιά… δεν είναι και ο τελευταίος των επιθετικών, δηλαδή ήμαρτον.

ΠΡΟΣΟΧΗ! Τι θα γινόταν εάν δεν ανανέωνε όμως ο Μαροκινός. Με τα αποτελέσματα που είχαμε στα προκριματικά θα είχαν ξεσηκωθεί όλοι ότι η διοίκηση δεν έκανε την υπέρβαση και έχασε έναν γκολτζή. Τότε θα ξεκινούσαν άλλα θέματα. Όμως ο χρόνος απέδειξε ότι και που τον είχαμε Μαρτίνς και Κορμπεράν δεν τον ξεκινούσαν… αυτό κάτι λέει και δεν γίνεται να κάνουν όλοι λάθος. Εμένα μου δείχνει ότι στην προπόνηση κάτι δεν πάει καλά.

Έφυγε ο Μοντεστό και η πρώτη μεταγραφή άργησε ενώ παράλληλα η ομάδα έκανε προετοιμασία αλλά έμπαινε και σε ρυθμούς για τα προκριματικά, φυσιολογικά ο Μαρτίνς θα δούλευε με ότι είχε και ήξερε τι μπορεί να πάρει. Οι μεταγραφές Άβιλα, Ζιγκερνάγκελ και Βρσάλικο ήταν καλές και ίσως είχαν δουλευτεί καιρό πριν. Ενώ ο Μαρτίνς σε συνέντευξη του έλεγε ότι ψάχνει για ένα δεκάρι, ένα ακόμα εξτρέμ, ίσως και αριστερό μπακ, ενώ κάπου στο βάθος έπαιζε και για τερματοφύλακα.

Έφυγε ο Μαρτίνς και τι είδαμε; Στα media να παίζουν ονόματα τεχνικού διευθυντή όπου ακόμα η ομάδα δεν έχει και να γίνεται ένας καταιγισμός μεταγραφών με ερχομό παικτών όπου πραγματικά δεν ξέρω ποιος τους προτείνει και τους φέρνει. Έφυγαν (επιτέλους) οι Σεμέδο, Ονιεκούρου, πιο μετά ο Τικίνιο όπου έδωσε πράγματα όσο έπαιζε, ενώ φτάσαμε και στο maximum των δανεισμών.

Φέρναμε παίκτες και παίκτες χωρίς λογική, απλώς για να γεμίζει το ρόστερ και να έχουμε ποικιλία να μην ξεμείνουμε από ποδοσφαιριστές σε κάθε θέση. Έχετε καταλάβει ότι για δεξί μπακ έχουμε Βρσάλικο, Άβιλα, Ανδρούτσο και Λαλά που δεν βρήκε ομάδα να φύγει. Στα αριστερά ο Όλεγκ παραμένει βασικός, τον Εβραίο που φέραμε είχε θέμα με το διαβατήριο του, ο Μαρσέλο ίσως παίξει εκεί ίσως παίξει και ως χαφ, ο Κούτρης που πολλοί έλεγαν ο Μαρτίνς δεν του έδωσε ευκαιρία, ως δια μαγείας εξαφανίστηκε… και από τους δημοσιογράφους… ενώ το project Κίτσο που ο Μαρτίνς είχε με την διοίκηση να δουλέψουν, έφυγε δανεικός.

Στα εξτρέμ στείλαμε δανεικό τον Ζιγκερνάγκελ για να κρατήσουμε τον Ντελαφουέντε, ενώ πρόσφατα ήρθαν ακόμα ένας μέσος, με τον Κουντέ που πάλι αποθέωναν πολλοί και έκραζαν που ο Μαρτίνς δεν έβαζε, να έχει φύγει από το πλάνο… ακόμα και όσοι τον στήριζαν δεν μιλάνε… Στην επίθεση πίσω από τον Ελ Αραμπί, πήραμε έναν Κορεάτη και τον Μπακαμπού.

Μιλάμε για σχεδιασμό ότι να ναι… όπου ο Κορμπεράν για να μην του τα φορτώνουμε και όλα, απορώ εάν είχε λόγο σε όλες αυτές τις μεταγραφές.

Επίσης βλέπουμε ότι η λογική των μεταγραφών δεν έχει καμία σχέση με τη λογική που υπήρχε επί Μαρτίνς στο να φέρνουν μικρούς σε ηλικία για να βγουν παίκτες για πώληση. Εδώ όσοι ήρθαν είναι σε ηλικίες πιο μεγάλες και έτσι όπως πάει η σεζόν θα πέσει και η αξία τους…

Βγάζω εκτός Μαρσέλο, Χάμες που είναι άλλη κατηγορία, ενώ για εμένα η κορυφαία μεταγραφή ήταν του Μπιέλ, όπου μιλάμε για σοβαρή παικτούρα. Εργαλεία ο Κορεάτης μέσος και επιτέλους σοβαρά δεξιά μπακ.

Οι κινήσεις αυτές φανέρωσαν ότι πάνε για ομάδα της μιας σεζόν με σκοπό να γίνει το ξεκαθάρισμα ποιος μπορεί και ποιος όχι το επόμενο καλοκαίρι με τόσους που μαζεύτηκαν. Εδώ δεν έχουμε project και ποδοσφαιρική λογική παρά ένα στόχο που είναι το πρωτάθλημα.

Αλήθεια πως και που είπε τι θέλει η ομάδα, τι είδος παίκτη σε κάθε θέση θέλει το ρόστερ, ποιος μίλησε, ποιος πρότεινε, ποιος πήρε την απόφαση; Αυτό είναι για εμένα αυτή τη στιγμή το μεγάλο πρόβλημα. Ακόμα και ο ερχομός ενός άλλου προπονητή έχει ήδη ημερομηνία λήξης, αφού θα πρέπει να βρεθεί κάποιος και να παρουσιάσει ένα πλάνο, να δει την ομάδα και να κρίνει.

Για εμένα φαίνεται ότι δεν υπάρχει ΕΝΑΣ ΚΟΦΤΗΣ και οι μάνατζερ απλά προτείνουν και εμείς αγοράζουμε για να γεμίσουμε ποσοτικά και όχι απαραίτητα ποιοτικά… Νιώθω ότι η ομάδα είναι στο έλεος των μάνατζερ γιατί δεν υπάρχει κάποιος με γνώσεις να φιλτράρει πράγματα. Δεν γίνεται εν έτη 2022 να διαβάζω για Ομάρ… δηλαδή και 5ο δεξί μπακ; και Κασάμι; Να παίξει που; Εδώ για να παίξουν άλλοι διώξαμε Ζιγκερνάγκελ που στην τελική είχε και 2 γκολ… απλά ότι να ναι…

Το Ελληνικό ποδόσφαιρο.

Μια μεγάλη αλήθεια που δεν τολμάει κανείς να πει και να γράψει είναι ότι το επίπεδο του Ελληνικού ποδοσφαίρου είναι για Κόνφερανς και πιο κάτω. Αυτή είναι η πραγματικότητα και μην έχετε αυταπάτες!

Ναι ο Ολυμπιακός είναι ένας τεράστιος σύλλογος με τίτλους, κόσμο, δικό του γήπεδο, προπονητικό και έχει έναν πρόεδρο που είναι στήριγμα και εγγύηση για το μέλλον. Αλλά… παραμένει μια ομάδα των Βαλκανίων με ότι αυτό συνεπάγεται.

Νομίζετε ότι η Ελληνική Superleague είναι ανώτερη από το πρωτάθλημα της Βουλγαρίας; της Σλοβενίας; της Σερβίας; οριακά είμαστε σε ίδιο επίπεδο με τους Τούρκους όπου τους δίνω το συν που έχουν σίγουρα καλύτερα γήπεδα από τα δικά μας.

Sorry αλλά η πραγματικότητα είναι ότι το μέτρο σύγκρισης μας είναι η Λουντογκόρετς, ή Μάριμπορ, Σλόβαν, Μπεσίκτας και λοιπές ομάδες που υπάρχουν γύρω μας.

Ότι είμαστε σε σαφώς καλύτερη κατάσταση από αυτούς είμαστε, άλλο που δεν εκτιμάμε πράγματα, αλλά σε επίπεδο ποδοσφαίρου και μεταγραφών είμαστε εκεί. Οπότε να περιμένετε παίκτες για αυτό το επίπεδο, και μεταγραφές όπως του ΜαρσέλοΧάμες, ηρεμία οι Τούρκοι τις κάνουν κάθε χρόνο. Τον Βαλμπουενά από εκεί τον πήραμε, ενώ έχουν Χάμσικ, τον Ρομπίνιο που είχε η Μπασακσεχίρ όταν έπαιξε με εμάς, τον Οζίλ και άλλους πολλούς.

Με λίγα λόγια παίκτες τέτοιου επιπέδου θα τους βλέπουμε Ελλάδα όταν θα είναι στα 33+ τους, γιατί αυτό είναι το επίπεδο μας ή εκτός εάν είμαστε τυχεροί και πάρουμε παίκτες όπως τον Τουρέ όπου θέλουν να κάνουν το βήμα παραπάνω και ο Ολυμπιακός θα είναι το σκαλί για αυτό.

Τα γράφω για να μην έχετε απορίες για το τι παίκτες θα έρχονται. Δεν είμαστε ούτε Μίλαν, ούτε Λίβερπουλ, ούτε Ρεάλ Μαδρίτης για να έρθει στα 25-27 ένας σούπερ παίκτης. Καλούς όπως Μπιέλ θα φέρνουμε, θα πρέπει όμως να έχεις 11 Μπιέλ εάν θες το κάτι παραπάνω. Ίσως εάν είμαστε και τυχεροί να έχουμε παίκτες τύπου Ποντένσε όπου είχε γίνει ότι είχε γίνει, είτε τύπου Εμβιλά που είχε πάρει λίγο προς τα κάτω η καριέρα του αλλά είναι παικταράς.

Η διαφορά με τις άλλες ομάδες των Βαλκανίων το έγραψα από πάνω, είμαστε ένα σκαλί σε καλύτερη κατάσταση και έχουμε έναν πρόεδρο – οπαδό που θα τρελαθεί και θα κάνει κινήσεις που ομάδες σε χώρες βόρεια από εμάς δεν κάνουν.

Αλλά όταν βλέπεις και τις άλλες ομάδες της Ελλάδας να περνούν τα σύνορα και να μην κάνουν τίποτα τι να περιμένεις μετά; Το κακό στην Ελλάδα είναι γενικά δεν το έχουμε με τη σκέψη και το μυαλό. Χαχαχα χαχαχου μετά τους αποκλεισμούς τους χωρίς να σκεφτούμε ότι αυτό μελλοντικά μόνο εις βάρος μας θα είναι, και να που τα λουζόμαστε τώρα.

Για αυτό πρέπει το πρωτάθλημα να είναι ο υπέρτατος στόχος κάθε σεζόν, επειδή σου δίνει τις ευκαιρίες μετά από αποκλεισμούς να δοκιμάσεις για την επόμενη διοργάνωση. Θα αργήσει η Ελλάδα να ξαναβρεθεί σε θέσεις που ήταν παλιά και όταν φτιάξουν τα γήπεδα τους και οι άλλοι όπου ΠΡΕΠΕΙ να φτιάξουν γήπεδα (το πως είναι άλλη κουβέντα), και δουν ότι δεν πατάει ξένη ομάδα, τότε θα σφίξουν οι κώλοι τους να φτιάξουν ομάδες και αυτοί για να παίζουν στην Ευρώπη με ότι οικονομικό όφελος. Αλλά το ξαναγράφω στην Ελλάδα μόνο κουτοπονηριά και άπειρη βλακεία κυριαρχεί στα κεφάλια τους, και μετά αναρωτιούνται τι και πως….

Οπότε αυταπάτες τέλος. Το Κόνφερανς είναι μια διοργάνωση ευκαιρία για να χτίσεις βαθμολογική κατάσταση στην ΟΥΕΦΑ για τα επόμενα χρόνια. Όποιος πάει σε όμιλο στο Champions League θα έχει ρεκόρ 0-0-6 πολύ εύκολα και στο Europa άντε εντός να ψάξεις νίκη, δεν είναι εύκολη διοργάνωση και το βλέπουμε, ειδικά όταν στον επόμενο γύρο έρχονται και οι ομάδες από το CL.

Μην γελάτε και περιφρονάτε το Κόνφερανς γιατί εκεί είναι το ποδοσφαιρικό επίπεδο της Ελλάδας. Το ξέρω είναι ωραίο το σεντόνι με τα αστέρια αλλά όταν έχεις ρόστερ δυνατό που θα πας να κάνεις το παιχνίδι σου και όχι να παίζεις σαν τον ΠΑΟ άλλων εποχών που πήγαινε να τα κλέψει…

Η λάθος επιλογή Κορμπεράν.

Όταν ήρθε ο Κορμπεράν στον Ολυμπιακό στο Sport24 θυμάμαι κάθε μέρα το είχαν χτύπημα ότι πρώτοι το είχαν προβλέψει; μέσα από κάποιο podcast του Θέμη Καίσαρη. Οκ, δημοσιογραφικά είναι μια επιτυχία αλλά μέχρι εκεί, όχι κάθε μέρα να το χτυπάνε.

Οι δύο απορίες μου είναι πως βγήκε το όνομα τόσο γρήγορα, ειδικά όταν δεν έχουμε τεχνικό διευθυντή και πως ήταν σίγουροι για την επιτυχία του, γιατί διάβαζα για τις αλλαγές τη φιλοσοφία του κτλ.

Εδώ έχω και κόσμο που λένε ο Μαρτίνς δεν έχει βρει ομάδα. Θα τους ενημερώσω ότι στη μέση της περιόδου ούτε τον Ολυμπιακό δεν ανέλαβε, όπως έγραψα πιο πάνω ο άνθρωπος φτιάχνει project και από την αρχή, οπότε δεν πρόκειται σε μια περίοδο που χτίζουν ομάδες να πάει σε κάποια τώρα.

Αλλά ας σας παρουσιάσω κάποια ενδιαφέροντα πράγματα…

Πέδρο Μαρτίνς

Μαρίτιμο (Σεπτέμβριος 2010 – Μαίος 2014)

Ρίο Άβε (Ιούλιος 2014 – Ιούνιος 2016)

Γκιμαράες (Ιούλιος 2016 – Φεβρουάριος 2018)

Ολυμπιακός (Ιούλιος 2018 – Ιούλιος 2022)

Κάρλος Κορμπεράν

Δόξα Κατωκοπιάς (Δεκέμβριος 2016 – Ιανουάριος 2017)

Ερμής Αραδίππου (Ιανουάριος 2017 – Μάιος 2017)

Χάντερσφιλντ (Ιούλιος 2020 – Ιούλιος 2022)

Ολυμπιακός (Αύγουστος 2022 – Σεπτέμβριος 2022)

Ο Πέδρο Μαρτίνς ήταν σε ομάδες χαμηλού επιπέδου αλλά σιγά σιγά ανέβηκε με τον Ολυμπιακό να είναι ότι μεγαλύτερο έχει αναλάβει. Ο Κορμπεράν από την Championship της Αγγλίας όπου είναι πρωτάθλημα ανώτερο ακόμα και από αρκετά Ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, ήρθε στην Ελλάδα…

Δεν μπορώ να καταλάβω ποιος τον παρακολούθησε, σε ποιον τον πρότεινε, τι του έδειξε και έπεισε τον όποιον τον έφερε. Είμαι σίγουρος ο Ευάγγελος Μαρινάκης δεν έκατσε να ψάξει γιατί δεν είναι και η δουλειά του αυτή, αλλά εμπιστεύτηκε κάποιον όπου μάλλον του έχει και εμπιστοσύνη για να δώσει το ΟΚ και να πληρώσει στην τελική.

Για αυτό έγραψα πιο πάνω, είναι μεγάλο πράγμα να έχεις γύρω σου ανθρώπους γνώστες πάνω σε ότι ασχολείσαι γιατί αυτοί είναι τα αυτιά και μάτια του κάθε ιδιοκτήτη, επιχειρηματία, επενδυτή, και εννοείται τους έχουν εμπιστοσύνη.

Θέλω να γράψω και άλλα αλλά θα ξεφύγει το κείμενο και θα κουράσει, εάν δεν έχει κουράσει ήδη. Μπορούν να γραφτούν πολλά πράγματα αναλόγως και την οπτική. Εγώ θέλω απλώς να δώσω το πως λειτουργούν κάποια πράγματα και να γράψω την πραγματικότητα, όχι να μεταφέρω αμάσητη την κάθε ατάκα που λέει ο καθένας και την δένουν σχοινί κορδόνι ο κάθε άσχετος για να μπορέσει να δικαιολογήσει κάτι που θέλει να πει.

Δεν βγάζω συμπέρασμα της στιγμής διαγράφοντας το παρελθόν, και πάντα για να έχω άποψη προσπαθώ να έχω όσο πιο πολλές πληροφορίες και παραμέτρους μπορώ για να νιώσω ότι έχω βγάλει ένα σωστό αποτέλεσμα. Κάτι που δεν το κάνει κανένας γιατί είναι ταλαιπωρία να κάτσεις να ψάξεις και όλοι ψάχνουν το εύκολο.

Θα το ξαναγράψω, όλοι μας έχουμε εικόνα της ομάδας είτε 90 λεπτά στο ποδόσφαιρο είτε 40 στο μπάσκετ, δεν ξέρουμε τι γίνεται κάθε μέρα στις προπονήσεις, στα γραφεία της ΠΑΕ – ΚΑΕ – Ερασιτέχνη, δεν ξέρουμε πόσοι δουλεύουν και που πάνω σε τι, και τι έχει συμβεί σε καταστάσεις. Παρά εκφράζουμε άποψη βλέποντας έναν αγώνα μόνο ή διαβάζοντας media ή “αγαπημένους” δημοσιογράφους. Όπου αρκετές φορές έχοντας φτιάξει κάτι στο μυαλό μας ψάχνουμε αυτά τα κείμενα όπου θα το υποστηρίξουν έτσι να νιώσουμε ότι έχουμε μια ορθή άποψη.

Για κλείσιμο

Ο Ολυμπιακός βρίσκεται σε μια κρίση αυτή τη στιγμή όπου θα περάσει, αλλά μιλάμε για κρίση εμείς με τα 47 πρωταθλήματα που θα γίνουν 48 φέτος… οι άλλοι που σχολιάζουν αλήθεια με τι υπόσταση σχολιάζουν;;; Αυτό το πάτημα με ενοχλεί αυτή τη στιγμή και τίποτε άλλο. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που περνάει ένα δύσκολο εμπόδιο ο σύλλογος, μαθημένος είναι και αυτή είναι η διαφορά μας με τους άλλους. Δεν τα βάζουμε κάτω από το χαλάκι και ως πρωταθλητής νιώθουμε και έτσι είναι ότι υπάρχει θέμα, όταν οι άλλοι χωρίς τίτλο χωρίς τίποτα αυτοαποθεώνονται ότι δεν έχουν τίποτα και όλα πάνε καλά…

Αυτές οι καταστάσεις μόνο δυνατό σε κάνουν πιο μετά και όχι πιο αδύναμο. Αδύναμος είσαι όταν δεν μπορείς να τα αντιμετωπίσεις και ο Ολυμπιακός ξέρει και μπορεί να αντιμετωπίζει το οτιδήποτε. Αυτό που δεν έχει αντιμετωπιστεί δυστυχώς σε ευρύ φάσμα είναι η λογική του κόσμου που παραμένει σε άλλες εποχές, ενώ το σήμερα έχει επιβάλει το political correctenss και να μην κάνουν δεύτερες σκέψεις στο οτιδήποτε με την πληροφορία κάθε λογής να βομβαρδίζει το μυαλό που δεν έχει μάθει να δουλεύει έτσι΄

Οπότε την επόμενη φορά που θα θέλετε να εκφράσετε μια άποψη, αφιερώστε λίγο χρόνο στο να ψάξετε και λίγο παραπέρα ή κάντε από μόνοι σας τον δικηγόρο του διαβόλου και βάλτε ερωτήματα δικά σας στον εαυτό σας ώστε να ψάξετε πιο πολύ.

Μόνο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!

ΥΓ: Δεν ξέρω πως θα πάει η σεζόν και κατά πόσο θα γράφω εδώ, γιατί έχω ξεκινήσει ένα project με το στοίχημα όπου γράφω προτάσεις για NFL αλλά και ποδόσφαιρο, μπάσκετ κτλ, μετά από ΜΕΛΕΤΗ! Δεν δίνω ότι να ναι απλώς για να δίνω επιλογές. Για αυτό το λόγο και είναι συνδρομητικό επειδή οι ώρες διαβάσματος πρέπει να πληρωθούν 🙂 Οπότε όποιος θέλει στο LINK