OFI_OlympiacosFC_Superleague_2022_RedView
10 Οκτωβρίου, 2022
Banner

Στο ίδιο έργο θεατές, αλλά οι βαθμοί μετράνε

Θα έχετε καταλάβει και δει ότι για ποδόσφαιρο δεν γράφω με την ίδια συχνότητα που κανονικά ανεβάζω κείμενο στο site. Από τα μέσα καλοκαιριού το ψιλοσταμάτησα γιατί δεν μπορούσα να καταλάβω αυτά που έβλεπα να γίνονται στην ομάδα, σε όλα τα επίπεδα.

Όμως η ζωή και το πρωτάθλημα συνεχίζουν κανονικά και αυτή τη σεζόν θα πορευτούμε με τα όποια θέματα έχει η ομάδα, πάντα όμως με τον ίδιο στόχο.

Κάπου επίσης ήταν κουραστικό να διαβάζω τα σχόλια αρκετών που δεν έχουν ιδέα για βασικά πράγματα, αλλά παρόλα αυτά έχουν άποψη για τα πάντα. Σίγουρα δημοκρατία έχουμε, οπότε πάνω σε αυτή τη δημοκρατία υπάρχει και ο αντίλογος ή σχολιασμός κάποιον πραγμάτων.

Παραμένει όμως απίστευτα εμετική, αισχρή και άθλια, η στοχοποίηση κάποιων Ελλήνων παικτών με τρισάθλια σχόλια και κατάρες. Ρε μαλάκες είστε σοβαροί; Παίκτες που φοράνε τη φανέλα και παίζουν για τον Ολυμπιακό και να γράφουν πράγματα που πραγματικά δεν θέλω να γράφω γιατί δεν είναι του επιπέδου μου και ποτέ προσωπικά δεν θα έγραφα ή μιλούσα έτσι, όχι για δικό μας παίκτη αλλά και για αντίπαλο.

Μιλάμε για σοβαρή περίπτωση ψυχασθένειας από πολλούς εκεί έξω όπου ώρες ώρες με κάνουν να αναρωτιέμαι εάν αξίζει κάποιος να γράφει κάποια πράγματα ή όχι. Από την άλλη δεν μου κάνει και εντύπωση το επίπεδο δημοσιογραφίας που έχουμε, αυτοί είναι το κοινό τους (όχι το 100%), αυτοί και οι δημοσιογράφοι τους αξίζουν.

Δημοσιογράφοι που κάνουν ρεπορτάζ κινητού με ότι τους λένε, γιατί έχουμε διαβάσει και ακούσει για παίκτες που δεν είναι στο ρόστερ ή δεν παίζουν και τελικά είναι στην αποστολή. Γενικά από το καλοκαίρι εάν κάτσει κάποιος και μαζέψει το τι έχουν πει και γράψει, μιλάμε για τόμους ότι φανεί του Λωλοστεφανή. Ένα από τα τεράστια προβλήματα επίσης για αυτούς που ΖΟΥΝ από τον Ολυμπιακό

Πάμε τώρα στα χθεσινά όπου στο ίδιο έργο θεατές. Ένα χαμένο πρώτο ημίχρονο με παίκτες να παίζουν σε λάθος θέσεις και μια ομάδα που να βλέπεις ότι έχει ποιότητα και καλά στοιχεία, αλλά υπάρχει ένα μπέρδεμα στο χορτάρι.

Είναι σαν τα αυτοκίνητα να έχεις βάλει ένα λάθος ανταλλακτικό, να δουλεύει όμως απλώς να μην δίνει το 100% της δυνατότητας του. Αυτό έφτιαξε στο δεύτερο ημίχρονο με τις αλλαγές όπου τα πράγματα κάπως έφτιαξαν και να παίζει τον ΟΦΗ στο μισό γήπεδο.

Στα της ενδεκάδας. Ο Μίτσελ ξεκίνησε με στόπερ τον νεαρό Ντόι που είχε γεμάτη σεζόν στον Ολυμπιακό Β την προηγούμενη σεζόν. Έχει ξεμείνει από στόπερ με απουσίες για διαφόρους λόγους και επέλεξε να ρισκάρει με έναν 19χρονο.

Για εμένα καλά έκανε και έβαλε παίκτη από την ομάδα Β. Πρέπει επιτέλους στην Ελλάδα να ξεπεράσουμε τη βλακεία ότι ο παίκτης πρέπει να είναι 25+ για να παίξει βασικός. Στο εξωτερικό τους βάζουν ακόμα σε ντέρμπι παίκτες νέους χωρίς παραστάσεις και δεν κολλάνε. Η πλάκα είναι ότι όταν το βλέπουμε ως θεατές λέμε με θαυμασμό κοίτα στο εξωτερικό τι κάνουν, αλλά όταν το κάνουμε εδώ βγάζουμε όλα τα κόμπλεξ και την ανίκητη βλακεία.

Τώρα το εάν στον Ολυμπιακό Β, ο Ντόι έπαιζε ως χαφ και χθες ο Μίτσελ τον έβαλε για στόπερ δεν ξέρω εάν ήταν σωστό. Δεν είναι η πρώτη φορά που παίκτης του κέντρου παίζει πίσω, ακόμα και ο Εμβιλά το κάνει. Δεν ξέρω τι εικόνα είχε ο Μίτσελ από το υπόλοιπο τεχνικό team για τον παίκτη και εάν μπορεί να παίξει σε αυτή τη θέση. Νομίζω θα είχε ζητηθεί και η γνώμη του Ανιγκό και δεν ξύπνησε ένα πρωί ο Ισπανός και είπε ας βάλω ένα χαφ από τον Ολυμπιακό Β στόπερ τι μπορεί να πάει στραβά.

Θα πρέπει να καταλάβετε ότι ο εκάστοτε προπονητής δεν είναι μόνος του στην ομάδα. Θα πάρει τις τελικές αποφάσεις αλλά γύρω του υπάρχει κόσμος που έχει ο καθένας τη δουλειά του για να βοηθήσουν τον προπονητή, οπότε δεν πιστεύω πήρε μόνος του την απόφαση αυτή. Δεν γνωρίζω εγώ με τη λογική το πάω και όπως πρέπει να δουλεύει η κάθε ομάδα.

Ο μικρός ήταν άτυχος και έβαλε ένα αυτογκόλ, ούτε ο πρώτος είναι ούτε ο τελευταίος που βάζει αυτογκόλ και μάλιστα σε πρώτη του παρουσία στην εντεκάδα, ούτε τελειώνουν καριέρες με μια κακή φάση. Στην Ελλάδα έχουμε και αυτή τη μαλακία, στο πρώτο λάθος να “τελειώνουμε” παίκτες.

Λοιπόν για το αυτογκόλ δεν φταίει μόνο ο Ντόι, αλλά και όλη η αμυντική αντιμετώπιση της φάσης. Επίσης ο Μίτσελ δεν τον “έκαψε” βγάζοντας τον στο ημίχρονο όπως πολλοί έγραφαν. Φυσιολογική αλλαγή είναι όταν το στόπερ σου έχει πάρει κίτρινη κάρτα και φοβάσαι τη δεύτερη. Καμιά καριέρα δεν τελείωσε και μακάρι να τον δούμε και πάλι στην εντεκάδα, σε ένα ρόστερ που σιγά σιγά θα πρέπει να έχει Έλληνες γιατί μας τελειώνουν…

Την ολική ανατροπή του 1-0 ήρθε με τις αλλαγές και παίκτες από τον πάγκο, Γκάρι και Ματιέ που έβγαλε την ασίστ στον Μπακαμπού. Ο Μπακαμπού ήρθε για να δείξει σε πολλούς ότι επιθετικοί στο ποδόσφαιρο υπάρχουν και άλλοι και δεν σταματάει το ποδόσφαιρο σε κάποιον…

Ο Ολυμπιακός πέρασε από μια έδρα που ναι μεν είναι δύσκολη, αλλά ο φετινός ΟΦΗ δεν είναι τόσο καλή ομάδα όπως τις προηγούμενες σεζόν. Αυτό που μετράει είναι οι 3 βαθμοί και η νίκη που ναι μεν ήρθε με δυσκολία και προβληματισμό, αλλά έφερε μια κάποια ηρεμία.

Η χρονιά είναι δύσκολη, το ξέρουμε όλοι μας, οπότε η ανάλωση σε σχόλια με σκοπό το κράξιμο, κατάρες κτλ δεν θα φέρουν τα καλύτερα αποτελέσματα. Είναι για πολλούς όμως το πιο εύκολο όταν δεν μπορούν να κάνουν το κάτι παραπάνω ή διαφορετικό, μέχρι εκεί φτάνουν.

Η ομάδα θα πορευτεί με τα θέματα της μέχρι τη διακοπή του Μουντιάλ. Σε αυτή την περίοδο ο Μίτσελ καλείται να βγάλει μια εντεκάδα που θα είναι οι λεγόμενοι βασικοί που ξέρεις θα είναι ο κορμός σου και από εκεί και πέρα βάζεις βγάζεις αναλόγως τον αγώνα και αντίπαλο.

Δύσκολο όταν το ρόστερ είναι τεράστιο αλλά κάποιοι παίκτες δείχνουν ότι μπορούν να είναι αυτοί που ο προπονητής θα βασιστεί πάνω τους. Για παράδειγμα στο κέντρο Εμβιλά με Χουάνγκ για μένα δεν σπάει. Δεξιά Άβιλα, ο Μπιέλ και ο Μπακαμπού μπροστά επίσης μπορείς να στηριχθείς. Υπάρχουν παίκτες και θα το βρει πιστεύω, το δύσκολο είναι η μουρμούρα που ίσως θα υπάρχει από παίκτες που ήρθαν με άλλες συζητήσεις και ίσως κάθονται στον πάγκο.

Αυτό το είχα γράψει για την καραβιά μεταγραφών χωρίς λογική και πλάνο και εδώ πέφτει στον Μίτσελ ένα τεράστιο βάρος να διαχειριστεί την όλη κατάσταση. Κακά τα ψέμματα ο Μίτσελ ήρθε με ημερομηνία λήξης, το ξέρει και το ξέρουμε, ήρθε ως διαχειριστής και όχι ως προπονητής. Είναι απίστευτα δύσκολο το έργο του να βγάλει κορμό 11άδας, όπου όμως να παίζουν στις θέσεις τους οι παίκτες και όχι σε άλλες απλώς για να χωρέσουν. Ταυτόχρονα να κάνει και μια αρχική εκκαθάριση για τον Ιανουάριο που έρχεται και ίσως είναι ευκαιρία να δοθούν παίκτες αλλά μπορεί και να έρθουν επίσης.

Για εμένα στην ΠΑΕ πρέπει ήδη να ψάχνουν για τον επόμενο προπονητή που θα δουλέψει ένα project, να γνωρίζει και αυτός τι παίκτες υπάρχουν ποιος κάνει ποιος δεν κάνει. Να μην αναλάβει από τώρα αλλά να παρακολουθεί την ομάδα και τους αντιπάλους σε Ελλάδα, έτσι ώστε το καλοκαίρι να είναι έτοιμος και να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Η χρονιά θα βγει, με τίτλο ή όχι δεν το γνωρίζω, αλλά προσωπικά με νοιάζει να χτιστεί κάτι από την αρχή, γιατί η βάση είναι το βασικό σε μια ομάδα. Το να κάνουμε πασαλείμματα με μεταγραφές και να πιέζουμε καταστάσεις για τον τίτλο και όλο αυτό να έχει ημερομηνία λήξης, όπου το καλοκαίρι να πούμε πάμε από την αρχή, προσωπικά δεν το θέλω.

Από την άλλη κάτι που δεν έχει σκεφτεί κανένας, είναι τα οικονομικά. Φέτος έγινε ένα απίστευτο άνοιγμα με τις πολλές μεταγραφές, λίγες αποχωρήσεις αλλά και τις υπερβάσεις με ΜαρσέλοΧάμες. Ευτυχώς η ομάδα μπήκε στους ομίλους του Europa και κάποια έσοδα κλείδωσαν. Οι 3 ήττες δεν έχουν φέρει κάτι extra και δεν ξέρω πως θα εξελιχθεί αυτό από την Ευρώπη. Η Cosmote έδωσε ένα καλό συμβόλαιο και σε ένα βαθμό βοήθησε.

Το έχω γράψει αρκετές φορές, η κάθε ομάδα είναι εταιρεία και η λογική, α έχουμε τον πρόεδρο να βάλει, έχει σταματήσει να υπάρχει (ευτυχώς), όλες οι ομάδες στον κόσμο λειτουργούν με έσοδα – έξοδα. Οπότε άλλος ένας πονοκέφαλος στην ΠΑΕ όπως το βλέπω εγώ που δεν έχω στοιχεία, είναι το οικονομικό κομμάτι αφού συντηρεί ένα ρόστερ σχεδόν 40 παικτών που οι μισοί δεν παίζουν καν, οπότε δεν ξέρω και πως θα τους πουλήσει αυτούς.

Υπάρχει ένας γόρδιος δεσμός και τα μέτωπα είναι ανοιχτά παντού και ταυτόχρονα, οπότε καλύτερα να υποστηρίζουμε την ομάδα, παρά να αναθεματίζουμε με το παραμικρό. Όλοι μας ξέρουμε τα προβλήματα με το να κράζεις δεν αλλάζει τίποτα, εντός εάν είναι τόσο μεγάλο το κενό μέσα στον καθένα που αυτό τον γεμίζει. Πάω πάσο αλλά να το ψάξει καλύτερα με τον εαυτό του.

Προτάσεις και ιδέες ναι, βρίσιμο και κατάρες όχι, ειδικά τώρα που έχει γίνει αυτό που ήθελαν από πάντα οι αντίπαλοι μας, αφού από μόνοι τους είναι αδύναμοι να μας αντιμετωπίσουν. Το κλασικό ότι τα κάστρα πέφτουν από μέσα και τα σπόρια τις διχόνοιας έχουν ήδη φυτρώσει στην αυλή μας. Το θέμα είναι θα τα ποτίζουμε ή θα τα ξεριζώσουμε;