OlympiacosBC_MonacoBC_Euroleague_2022_RedView
28 Οκτωβρίου, 2022
Banner

Η πρώτη ήττα που κάποτε θα ερχόταν

Πρώτο παιχνίδι με κόσμο για τη Euroleague χθες στο ΣΕΦ, απέναντι στη Μονακό, όπου την προηγούμενη σεζόν είχαμε μια τρομερή σειρά αγώνων για το Final Four του Βελιγραδίου.

Κόσμος που πήγε να δει την καλύτερη ομάδα της διοργάνωσης έχοντας ήδη και το 4-0 που έδωσε ώθηση για να γίνει το σχεδόν Sold Out παρά κάτι εισιτήρια, αν δεν κάνω λάθος.

Όμως και οι καλύτερες ομάδες είναι φυσικό να έχουν και κακές βραδιές. Μια τέτοια ήταν η χθεσινή όπου ο Ολυμπιακός έχοντας το 4-0, ξέροντας ότι είναι καλή ομάδα και η έδρα στο πλευρό του έδειχνε να είναι ένα παιχνίδι όπου εύκολα δύσκολα θα το πάρει.

Απέναντι του όμως η Μονακό ήρθε ίσως έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού τους την ρεβάνς για τον αποκλεισμό τους από το προηγούμενο Final Four.

Μπήκε και κάπως σόκαρε με την απόδοση της, έχοντας τον Ολυμπιακό να κάνει λάθη και να μην βρίσκει λύσεις σε άμυνα και επίθεση.

Παρόλα αυτά ο Ολυμπιακός γυρνούσε και πάλι από τις διαφορές που έπαιρνε η Μονακό και προσπερνούσε κι όλας, απέναντι στον καθρέφτη του που ήταν η σκληρή άμυνα της Γαλλικής ομάδας.

Τα τρίποντα δεν έμπαιναν όπως γινόταν στα προηγούμενα παιχνίδια η μπάλα δεν πήγαινε στους ψηλούς και γενικά υπήρχε δυσκολία στο παιχνίδι της ομάδας όπου πολλές φορές τους παρέσερνε ο ρυθμός της Μονακό.

Γενικά ο Ολυμπιακός τα βρήκε σκούρα απέναντι σε μια ομάδα όπου βλέποντας την έπαιξε πάνω από το 100% που παίζει, έμπαινε δυνατά στις φάσεις και η άμυνα της άφησε τον Ολυμπιακό στους 76 μέσα στο ΣΕΦ. Οι τελευταίοι πόντοι μάλιστα μπήκαν στο τέλος που υπήρχε πιο μεγάλη διαφορά και έτρεχε η ομάδα να την καλύψει.

Τι κρατάμε από τον αγώνα; Ότι το σουτ δεν το έχεις σίγουρο ποτέ, οπότε όπως γράφω πάντα όλα είναι θέμα της άμυνας. Σε μια κακή επιθετικά μέρα εάν έχεις καλή άμυνα κρατάς τον άλλον πιο χαμηλά από εσένα και κερδίζεις.

Η άμυνα είναι το Α και το Ω σε κάθε ομαδικό σπορ. Ο Κάνααν συνεχίζει να προβληματίζει όχι για το παιχνίδι του, όπου κάνει πραγματάκια στο παρκέ, αλλά ήρθε για το σουτ που έχει και όπως επίσης έχω γράψει είναι σαν καρδιογράφημα η απόδοση του σε αυτό. Μια πάνω μια κάτω και εάν στα προηγούμενα παιχνίδια αυτό το κάλυπτε η εξωπραγματική απόδοση του Λαρεντζάκη, χθες που ο Λάρι είχε 1 στα 4 φάνηκε γιατί πρέπει να έχεις έναν σουτέρ.

Οι αριθμοί σε βάθος χρόνου δεν λένε ποτέ ψέμματα. Ο Λαρεντζάκης είναι φυσιολογικό να έχει απόδοση στο σουτ όπως χθες αφού στους προηγούμενους αγώνες είχε τρομακτικά νούμερα. Οπότε αυτό θα έρθει και θα ισορροπήσει με κάποιες όχι και τόσο καλές βραδιές.

Για παράδειγμα να το κάνω πιο απλά. Όταν ένας παίκτης έχει 35% στο τρίποντο λέμε, και κάνει παιχνίδια όπου φτάνει στο 50% – 60%, ε θα έρθουν και παιχνίδια που θα κάνει 25% αλλά και 15% για να έρθει στους αριθμούς που έχει.

Ο Σλούκας χθες είχε 0/3 που ήξερες ότι 1-2 ανά αγώνα τα έχει. Εδώ έρχεται και κουμπώνει ο σουτέρ που θα σου δώσει αυτά που κάποια στιγμή δεν μπορούν να δώσουν άλλοι.

Δίνω βάση στα τρίποντα αν και χθες είχε 9 στα 27 ο Ολυμπιακός, η Μονακό 10 στα 24, γιατί στα προηγούμενα εκτός έδρας παιχνίδια έπαιξαν ρόλο σε συγκεκριμένα σημεία των παιχνιδιών που μπήκαν και έκριναν αποτελέσματα.

Για εμένα το μοναδικό πρόβλημα είναι αυτό και τίποτε άλλο. Ο Ολυμπιακός συνεχίζει παίζει κάθε αγώνα λες και είναι τελικός, όπου τα δίνουν όλα, αυτό δεν αλλάζει.

Συνεχίζει να είναι για εμένα η καλύτερη ομάδα αυτή τη στιγμή στην Ευρώπη και κάτι συζητήσεις του στυλ, ότι αυτή η ήττα έσβησε μια εκτός έδρας νίκη που έκανε, για αυτή την ομάδα είναι αστεία.

Αυτά άλλες εποχές που υπήρχαν πραγματικά καλύτερες ομάδες από τον Ολυμπιακό. Τα τελευταία δύο χρόνια δεν ισχύει, ο Ολυμπιακός μπορεί να κερδίσει τον οποιονδήποτε εντός και εκτός. Είναι ήδη στους 8 πρώτους, και για εμένα ήδη στην πρώτη 4άδα.

Οπότε τα μαθηματικά, για ήττα εντός που σβήνει νίκη εκτός είναι για άλλες εποχές, όπου έγραφα ότι θέλει να κερδίσει όλα τα εντός και 2-3 εκτός έδρας και η ομάδα θα είναι 8άδα… είχαμε…

Αυτός ο Ολυμπιακός φέτος δεν μετράει σε πια έδρα θα κερδίσει και να μαζεύει κουκιά. Είναι ομάδα όπου θα πηγαίνει στην οποιαδήποτε έδρα και θα κερδίζει.

Το ξαναγράφω από Οκτώβριο μήνα. Η ομάδα είναι ήδη στην 8άδα και έχει πάνω από 80% πιθανότητες για την 4άδα.

Οπότε συζητήσεις από την 5η αγωνιστική που θα κερδίσει, που θα χάσει και μαθηματικά είναι προσβολή για αυτό το ρόστερ, για αυτή την ομάδα και για αυτούς που παίζουν τρομερό μπάσκετ.

Οι ήττες μέσα στο παιχνίδι είναι, άλλωστε υπάρχει ομάδα που πήγε F4 χωρίς ήττα; Ακόμα και εποχές που η ΤΣΣΚΑ τερμάτιζε πρώτη είχε και 4-5 ήττες.

Αυτόν τον Ολυμπιακό δεν τον φοβάμαι με τίποτα, είναι απλά η καλύτερη ομάδα και σε βάθος χρόνου θα φανεί ότι φτιάχνεται κάθε μέρα στην προπόνηση.