PAOBC_OlympiacosBC_Euroleague_2022_RedView
31 Δεκεμβρίου, 2022
Banner

24 πόντους πίτσα με μπέικον

Τι παιχνίδι ήταν αυτό χθες στο ΟΑΚΑ; Απίστευτο από άλλο πλανήτη και χωρίς τον (εύκολα) MVP της Ευρώπης Βεζένκοφ. Υπό κανονικές συνθήκες όσοι με γνωρίζουν και διαβάζουν κανονικά θα έπρεπε να γράψω πάνω από 5000 λέξεις, αλλά τελευταία ημέρα του χρόνου πρέπει να συγκρατηθώ μην με πάει έτσι και όλο το 2023.

Πάμε χωρίς πολλά πολλά. Είχα γράψει σε προηγούμενο κείμενο μου ότι φέτος τα παιχνίδια με τον ΠΑΟ δεν θα έχουν καμία σχέση με ότι είδαμε την προηγούμενη σεζόν, γιατί αυτή τη φορά έχουν φτιάξει πιο ορθολογική ομάδα με καλές επιλογές σε κάποιες μονάδες, εκτός του προπονητή που όπως έχω γράψει και πάλι, είναι ένας μέτριος και μέχρι εκεί.

Θέλω να κάνω σαφές ότι φέτος τα μεταξύ μας παιχνίδια δεν θα είναι τόσο αεροπορία όπως πέρυσι, για αυτό είμαι και συγκρατημένος, διότι και τα σερί δεν κρατάνε αιώνια. Κι όμως χθες ο Ολυμπιακός που έκανε τις ήττες σε Βιλερμπάν και ΣΕΦ με Ερυθρό Αστέρα, χωρίς τον καλύτερο του παίκτη ισοπέδωσε για άλλη μια φορά τον αιώνιο αντίπαλο και διεύρυνε το σερί σε 10-0!

Χθες δεν ήταν μια απλή νίκη που έχουμε συνηθίσει, αλλά κάτι παραπάνω, διότι έδειξε πολλά. Έδειξε πράγματα που σας έχω γράψει από την πρώτη στιγμή φέτος, ότι αυτή η ομάδα δεν μπορώ να βρω τρόπο πως να μην είναι και σε αυτό το Final Four.

Ναι αυτή η ομάδα που στις ήττες τρέχετε όλοι να γράψετε την παπαριά σας και δημοσιογράφοι σας λένε ότι για πάει F4 πρέπει να φέρει τον Ντόρσει, αλλιώς μέχρι 8άδα και μέχρι εκεί. Έχοντας διαγράψει το ότι κάνει μέχρι σήμερα με τεράστια διπλά σε δύσκολες έδρες. Ναι κάποιες ήττες θα μπορούσε να τις αποφύγει αλλά τότε θα μιλούσαμε για απόλυτο στις νίκες κάτι που στον αθλητισμό και πρωταθλητισμό δεν υπάρχει!

Για να έρθει το τέλος του 2022 και να βρει τον Ολυμπιακό με ρεκόρ 10-6 και ο 1ος της Euroleague να έχει 11-5, αλλά για κάποιους μέχρι 8άδα είναι αυτό το ρόστερ. Μαλάκες ειλικρινά μάτια δεν έχετε να δείτε και λίγο σκέψη για να δείτε πιο πέρα τι γίνεται;

Ο ΠΑΟ φέτος έχει κάνει πιο ορθολογικές προσθήκες παικτών, τα βασικά του μπάσκετ δηλαδή, αλλά έφερε παίκτες με σκοπό να αντιμετωπίσει τον Ολυμπιακό. Γνωρίζει ότι στη Euroleague δεν έχει ελπίδες, εντάξει σοβαροί να είμαστε, οπότε σκέφτηκαν να φτιάξουν μια ομάδα για να αντιμετωπίσουν τον Ολυμπιακό και να καταφέρουν κάποια νίκη.

Δεν είναι τυχαίο ότι πήραν τον Λι που είχε κάνει παιχνιδάρα με τη Μονακό και είχε κλειδώσει για ένα διάστημα τον Σλούκα, ενώ έφερε και τον Μπέικον που δεν τον ήθελε κανένας για πολλούς λόγους, για να βρει έναν σκόρερ που δεν είχε. Αυτό το έκαναν πιο παλιά και οι δύο ομάδες, έχτιζαν ο ένας για να αντιμετωπίσει τον άλλον, γιατί στα εντός Ελλάδος μετρούσαν οι τίτλοι.

Ο Ολυμπιακός όμως έχει χτιστεί για τη Euroleague και όλα τα άλλα είναι απλώς μια συνέχεια και εξαργύρωση της καλής και σοβαρής δουλειάς που γίνεται στην ΚΑΕ. Μην ξεχνάτε κάτι που επίσης σας έχω γράψει αρκετές φορές για όλα τα σπορ. Όταν υπάρχει πλάνο και δουλειά, μαθηματικά θα έρθουν τα αποτελέσματα.

Μπορεί τα προηγούμενα χρόνια με το #mexritelous και κάποιες αποφάσεις των προέδρων να ξένισαν κάποιους αλλά από πίσω γινόταν προεργασία και υπήρχε ένα πλάνο που έπρεπε να το υπηρετήσουν. Ο φίλαθλος βέβαια δεν μπορεί να σκεφτεί έτσι και δεν τον ενδιαφέρει (κακός) το μετά, θέλει να ζήσει το τώρα, θέλει νίκες με όποιον τρόπο γίνεται για να πάει την άλλη μέρα στη δουλειά και να την πει στον απέναντι.

Ναι, μπορεί να γίνει και αυτό, αλλά η διάρκεια θα σου φέρει τίτλους και θα έχεις χτίσει γερά θεμέλια για να είσαι στην κορυφή. Το θέμα δεν είναι να κάνεις μια νίκη, να φτάσεις κάπου και να πεις οκ το έκανα, το θέμα είναι να έχεις διάρκεια. Αυτός ο Ολυμπιακός με τα όσα πέρασε, με τα όσα ξένισαν κάποιους (κακώς ξαναγράφω), έχει γερά θεμέλια, έχει ένα πλάνο που το υπηρετεί και τώρα βγαίνουν τα αποτελέσματα.

Κοιτάξτε τον ΠΑΟ που κάθε χρόνο με αλλαγές, φτιάχνει ομάδα για μια σεζόν και μετά πάλι από την αρχή και τον Ολυμπιακό που απλώς κάνει κάποιες στοχευμένες αλλαγές, λίγες στον αριθμό και γίνεται ακόμα καλύτερος από ότι ήταν. Έτσι πρέπει να μάθετε να βλέπετε τις ομάδες για να ξέρετε ότι θα υπάρχει διάρκεια και δεν θα είναι κάποια σεζόν πυροτέχνημα. Τώρα σας αρέσει το σερί, οι νίκες και ότι κάνει στην Ευρώπη ε; Ναι αλλά έπρεπε να γίνουν πράγματα για να έρθουν αυτά τα αποτελέσματα.

Όπως επίσης θα πρέπει επιτέλους να μάθετε ότι υπάρχουν και οι ήττες, όσο χαζές και να είναι κάποιες φορές, όσο και να είχαμε τις νίκες στα χέρια μας και να χάθηκαν. Έτσι γίνεται, εάν οι ομάδες δεν θα έκαναν λάθη, θα είχαμε ισοπαλίες παντού.

Οι ίδιοι που χθες ισοπέδωσαν τον ΠΑΟ μέσα σε μια από τις πιο δύσκολες έδρες στην Ευρώπη, οι ίδιοι έχασαν στο ΣΕΦ από τον Ερυθρό Αστέρα, μέσα στη Γαλλία και έκαναν τις άλλες ήττες στο ΣΕΦ, οι ίδιοι παίκτες ήταν, δεν ξέχασαν ούτε το μπάσκετ ούτε να παίζουν, απλώς shit happens!

Χθες πλημμύρισαν τα social με στάτα, φωτογραφίες κτλ και πριν λίγες μέρες θέλατε αλλαγές στο ρόστερ. Κάποτε θα πρέπει επιτέλους να σοβαρευτούμε και στον αθλητισμό και να βλέπουμε τα πράγματα πιο ψυχρά και όπως είναι, όχι όπως θέλουμε να είναι ή όπως σας έχουν περάσει γραμμή αυτοί που διαβάζετε που το μεγαλύτερο ποσοστό δεν έχει ιδέα.

Αυτή η Euroleague είναι από τις καλύτερες των τελευταίων ετών, γιατί δεν υπάρχει ομάδα που να έχει ξεφύγει και να ξέρεις από τα μέσα της σεζόν σχεδόν την πρώτη τετράδα να έχει κλειδώσει. Δείτε τη βαθμολογία, πρώτη η Μπασκόνια και η Φενέρ έπεσε στην 5η θέση κάτω από τον Ολυμπιακό, που είχε κάνει και δυνατό ξεκίνημα.

Γίνεται ένας σκοτωμός, αλλά θα παρατηρήσω ότι ο Ολυμπιακός βρίσκεται σταθερά σε αυτή τη θέση που είναι, παρόλο κάποιες ήττες που έκανε, δεν έχει κάποια μεγάλη αλλαγή στη θέση του, κρατάει μια σταθερότητα και το κρατάω αυτό. Εν αντιθέσει με τις άλλες ομάδες που είναι σαν καρδιογράφημα το πλασάρισμα τους.

Επίσης ο Ολυμπιακός είναι η μοναδική ομάδα στη Euroleague που έχει τριψήφια διαφορά στους πόντους με +145, η δεύτερη ομάδα είναι η Φενέρ με +92. Ο Ολυμπιακός έχει την καλύτερη επίθεση με 1391 πόντους και άμυνα με 1246 όπου είναι μέσα στις καλές.

Ενώ θα πρέπει να δούμε και τι πρόγραμμα έχει βγάλει, έχει παίξει εκτός με Μπαρτσελόνα, Ρεάλ, Εφές, ΠΑΟ, Μακάμπι, Μπασκόνια, οπότε στον δεύτερο γύρο όλες αυτές τις έχει στο ΣΕΦ. Εκτός θα πάει σε ομάδες που του πήραν νίκες εντός, αλλά θα μπορέσει να τις ισοφαρίσει.

Για το θέμα του Ντόρσει τώρα. Καταρχάς δεν γνωρίζω εάν τον πάρει, θα τον πάρει και διώξει παίκτη (ίσως Κάνααν) ή θα τον έχει για Euroleague που δεν έχουμε θέμα με ξένους; Από την άλλη προσωπικά δεν τον θέλω, δεν καίγομαι για έναν παίκτη που έφυγε το καλοκαίρι να βρει την τύχη του στο NBA που θέλει, που δεν τον κρατάνε ούτε με 200.000$ και επιστρέφει για να πάρει πάνω από 1,5 χαρτί. Για να έρθει το καλοκαίρι πάλι και να κάνει τα ίδια, να ψαχτεί πάλι για το NBA.

Sorry, αλλά από τα playoffs με Μονακό και Final Four δεν μας έλειψε ο Ντόρσει. Απλώς όλοι έχουμε μείνει με την εικόνα των τελικών με ΠΑΟ. Τα στατιστικά του για πλάκα τα έχει φτάσει ο Κάνααν και μάλιστα είναι πιο οικονομικός στο παιχνίδι του, σε αντίθεση με τις “τρέλες” και την ελευθερία που είχε ο Ντόρσει.

Ενώ σοβαρό θέμα είναι και τα χρήματα, όχι ότι δεν τα έχει ο Ολυμπιακός, μια χαρά τα έχει, απλώς ξέρουμε ότι στην ομάδα υπάρχουν ισορροπίες. Κάποιοι παίκτες ξέρουν ποιοι είναι και τι έχουν προσφέρει και πόσα παίρνουν ή θα έβρισκαν αλλού, αλλά είναι εδώ. Δεν είναι τόσο εύκολη εξίσωση όλα αυτά που σίγουρα τα έχουν μελετήσει πρόεδροι και Μπαρτζώκας.

Μην ξεχνάμε ότι έχουν γίνει 16 παιχνίδια στην Euroleague, πόσα στο πρωτάθλημα και το κουπί το έχουν τραβήξει αυτοί που έμειναν στον Ολυμπιακό και έγινε η προετοιμασία το καλοκαίρι, αγωνιστικά και οικονομικά για όλους.

Εάν έρθει ο Ντόρσει, μόνο με κλειστό συμβόλαιο για 2 χρόνια να ξέρεις για να φτιάξεις την ομάδα με αυτόν μαζί, και όχι πάλι από την αρχή στο ψάξιμο. Προσωπικά ξαναγράφω, δεν θα τον έπαιρνα, η ομάδα έχει δείξει τι μπορεί να κάνει και έχει κάτι βασικό που δεν έχει καμία άλλη ομάδα στην Ευρώπη.

Είναι οικογένεια, λίγο να δεις στον πάγκο την ώρα των παιχνιδιών, λίγο πριν και μετά τον αγώνα, λίγο στα social το βλέπεις αυτό που έχει φτιαχτεί και δεν το έχει καμία άλλη ομάδα. Όπου οι άλλες ομάδες έχουν φτιαχτεί λες και έχουν μισθοφόρους, πληρώνουν παίκτες τους μαζεύουν και τους λένε παίξτε. Ο Ολυμπιακός δεν είναι έτσι, έχει βάσεις και πολλά παραπάνω πράγματα που οι άλλες ομάδες δεν έχουν και στα δύσκολα αυτές οι λεπτομέρειες είναι που κάνουν τη διαφορά.

Μιλάμε για την πιο τρομερή ομάδα στη Euroleague που δεν χρειάζεται πολλά πολλά και φανφάρες, απλά και ταπεινά ξέρει αυτό που κάνει καλύτερα και το κάνει. Αφήστε τους άλλους στον χορό χρημάτων, δηλώσεων και show, εμείς θα είμαστε εκεί που πρέπει όπως πρέπει.

Τελευταίο κείμενο για το 2022, και αύριο 1η Ιανουαρίου κλείνει 5 χρόνια αυτό το site! Τρομερό, το ξεκίνησα γιατί βαριόμουνα να απαντάω στα social στον καθένα και να κάνω αναλύσεις, οπότε είπα θα τα γράφω και όποιος θέλει ας τα διαβάσει εκεί.

Καλή χρονιά σε όλους και να έχουμε υγεία για να βλέπουμε τον Ολυμπιακό!