OlympiacosBC_ASVEL_Villeurbanne_Euroleague_2023_RedView
30 Μαρτίου, 2023
Banner

Ολυμπιακός… όπως λέμε… ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!

Πριν κάτι χρόνια και προ Covid, τέτοια εποχή θα μιλούσαμε για τον Ολυμπιακό που κλείδωνε την 4άδα ή σε άλλη περίπτωση θα κοιτούσε το πλασάρισμα του να είναι όσο το δυνατόν ψηλότερα με ματιές να αποφύγει κάποιους αντιπάλους που είχαν “διαρκείας” στα Final Four.

Εποχές όπου στην κορυφή θα τερμάτιζε συνήθως η ΤΣΣΚΑ και η μάχη θα κρατούσε για τα πλασαρίσματα και για κάποιες θέσεις που έκλειναν την οκτάδα.

Τα πράγματα όμως τα τελευταία χρόνια, ήταν αλλιώς, ο Covid δεν άφησε να δούμε μια σεζόν να τελειώνει, για τα επόμενα 2 χρόνια υπήρχε μια Εφές που έδειχνε ανίκητη, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία έστειλε τις Ρώσικες ομάδες εκτός τουρνουά.

Μέσα σε αυτές τις συγκυρίες ο Ολυμπιακός από την προηγούμενη σεζόν έδειχνε ότι θα είναι η ομάδα που θα κυριαρχήσει στο τουρνουά και θα έπαιρνε κατά κάποιο τρόπο τη θέση της ΤΣΣΚΑ, σύμφωνα με την εικόνα που βλέπαμε.

Μια εικόνα που όσοι ήμασταν στο φιλικό με Ιωνικό στον Πλάτωνα το 2021 το είχα πει προφορικά αλλά και γράψει στα επόμενα κείμενα μου τότε. Αυτός ο Ολυμπιακός με αυτό το υλικό είναι ομάδα που δεν γίνεται να μην πάρει μια Ευρωλίγκα!

Δικαιώθηκα ως προς το ήμισυ με την παρουσία του στο Final Four πέρυσι στο Βελιγράδι όπου έφτασε στην πηγή αλλά νερό δεν ήπιε. Τα παιχνίδια σε ένα Final Four όπως έχω γράψει αρκετές φορές είναι ιδιαίτερη περίπτωση.

Ότι και να έχεις κάνει στην κανονική σεζόν αλλά και στα play offs, σε ένα F4 όλες οι ομάδες έχουν ακριβώς 25% πιθανότητες κατάκτησης, είτε τερμάτισαν στην 1η θέση είτε στην 8η στην κανονική περίοδο, είτε έκαναν 3-0 στα play offs είτε 3-2, όλοι έχουν ίσες πιθανότητες και φαβορί δεν υπάρχουν.

Όλα είναι θέμα ημέρας και το πως θα βρεθεί η κάθε ομάδα αλλά και ατομικά κάποιοι παίκτες που συνήθως είναι “κλειδιά” σε ένα ρόστερ.

Ο Ολυμπιακός όμως δεν είναι ΤΣΣΚΑ, γιατί έφτασε στο επίπεδο που είναι τώρα με τη δική του μπασκετική λογική όπου πορεύεται όλα τα χρόνια.

Μια απλή λογική με τα βασικά, δηλαδή ένας καλός προπονητής που να έχει τα κλειδιά που λέμε στην ομάδα για να κάνει τις κινήσεις που πιστεύει ότι ταιριάζουν σε αυτό που έχει στο μυαλό του, και πίσω του μια διοίκηση που εμπνέει σιγουριά και γνωρίζουν άπαντες ότι είναι πάντα δίπλα τους κάνοντας το καλύτερο δυνατό.

Αυτά τα τόσο απλά, χωρίς υπερβολές σε σπατάλη χρημάτων για να μαζέψουν απλώς ονόματα όπως κάνουν άλλες ομάδες. Έχοντας στο μυαλό τους ότι πρέπει να υπάρχει ελληνικός κορμός (και λόγω Α1), ότι αποφάσεις του προπονητή τις στήριξαν και με το παραπάνω, αφού οι ανανεώσεις δείχνουν ότι η ομάδα αυτή έχει μέλλον ακόμα μπροστά της για να δώσει πολλά πράγματα.

Ο Μπαρτζώκας έχει καταφέρει μέσα από το παιχνίδι του Ολυμπιακού να ανεβάσει την αξία όλων των παικτών και γνωρίζουν όλοι τους ότι είναι απαραίτητο γρανάζι στην μπασκετική μηχανή που έχει φτιάξει, είτε θα παίξουν 30 λεπτά είτε 1 λεπτό, γνωρίζουν ότι υπάρχει λόγος που βρίσκονται εκεί.

Εννοείται πως όλοι τους δουλεύουν ταυτόχρονα και έχουν κάνει τη δική τους προσπάθεια για να γίνουν καλύτεροι, απλώς με τα παιχνίδια φαίνεται αυτό το δέσιμο μεταξύ τους για αυτό και βγαίνουν φάσεις που θέλεις replay για να καταλάβεις που πήγε η μπάλα και πόσα χέρια άλλαξε.

Ο Ολυμπιακός λοιπόν δεν είναι ΤΣΣΚΑ, αλλά είναι Ολυμπιακός, με τη δική του πορεία, τη δική του μπασκετική λογική που πολλές ομάδες την επόμενη σεζόν θα θέλουν να αντιγράψουν.

Ο Ολυμπιακός πρώτα είναι μια οικογένεια και μετά ομάδα, αυτό το βλέπεις εύκολα σε κάθε παιχνίδι, βλέποντας τις αντιδράσεις του πάγκου, αλλά και στα social μπορείς να βγάλεις κάποια συμπεράσματα.

Θα μου πει κάποιος ωραία όλα αυτά αλλά δεν γράφω κάτι για τον αγώνα χθες. Τι να γράψω; Ο Ολυμπιακός είχε άνετο βράδυ, μένουν άλλα 3 παιχνίδια και περιμένει αντίπαλο για σκούπα… Η Βιλερμπάν τα έχει σχεδόν παρατήσει οπότε να γράψεις τι; ο πρώτος με τον τελευταίο έπαιζε.

Σειρά έχει αύριο το παιχνίδι με ΠΑΟ όπου να έχετε υπόψιν ότι χθες είχε 24% στα τρίποντα με 6 στα 25… και ξέρετε τι σημαίνει αυτό για το επόμενο παιχνίδι έτσι 😉

Γράφω αυτό το κείμενο γιατί έπρεπε να το γράψω για όλα εκείνα που με ενοχλούσαν όλη τη σεζόν. Γνώστες δημοσιογράφοι που δηλώνουν Ολυμπιακοί αλλά και άλλες ξένες ομάδες να λένε ότι εάν θέλεις να είσαι Final Four θα πρέπει να έχεις ρόστερ σαν της Εφές, οπότε πρέπει να πάρεις και Ντόρσει για να είσαι γεμάτος στον πάγκο…

Άλλοι που κάνουν και σπικάζ στο παιχνίδι μετά από ήττα κάπου στη μέση της σεζόν μιλούσαν για τον Ολυμπιακό να μπορέσει να κλειδώσει την 8άδα…

Άλλοι πάλι Ολυμπιακοί φίλαθλοι όπως δηλώνουν στα social, κάπου το Νοέμβριο να έγραφαν για τον Παπανικολάου που δεν κάνει, πριν λίγο καιρό για τον Σλούκα, ότι είναι ώρα να φύγει (να πάει Ρεάλ), και ένα μάτσο αδιανόητες πίπες που είναι για να τους πετάς γιαούρτι μαζί με το πήλινο.

Ακόμα και στο chat στο YouTube στον αγώνα Ολυμπιακός – ΠΑΟ (γυναίκες), είχαν έβλεπα διαλόγους εάν κάνει ο Μπολομπόι, Μπλακ κτλ.

Μιλάμε για την ομάδα που ζηλεύουν τόσοι και τόσοι στην Ευρώπη, την παρακολουθούν, παίζει διαστημικό μπάσκετ, αλλά εδώ στην Ελλάδα που είμαστε γνώστες στα πάντα αλλά στην ουσία ιδέα δεν έχουμε, μπορούμε να μιλάμε και να γράφουμε απαξιωτικά για αυτή την ομάδα.

Βέβαια όλοι στην ομάδα, γραμμένους τους έχουν, μπαίνουν μέσα και κάνουν τα δικά τους, ως άλλη μια μέρα στη δουλειά, αλλά είναι αξιοθρήνητο το τι βλακεία κυριαρχεί εκεί έξω.

Δεν θα αναφερθώ σε non papers τύπου φεύγει ο Σλούκας, γίνεται “πράσινος” ο Λαρεντζάκης, σας τα έγραψα στο προηγούμενο κείμενο. Ούτε θα αναφερθώ σε συνέντευξη του μέγιστου Γουέμπερ! Καλά έχουν περάσει από Ολυμπιακό τόσοι και τόσοι και βρήκαν τον Γουέμπερ για συνέντευξη ;;;

Έχει έρθει ολόκληρος Ρίβερς και λίγο πριν το ντέρμπι βγήκαν δηλώσεις του τεράστιου Γουέμπερ που έκατσε δύο μήνες στην ομάδα, μιλάμε για καταστάσεις τσίρκου.

Αλλά όσο βρίσκουν ζώα που τα καταπίνουν τόσο θα συνεχίζουν, γιατί οι βάζελοι το έκαναν και σημαία ήδη, αλλά δεν πειράζει το 12 μπορεί να φτάσει και το 20 έτσι όπως πάνε τα σερί…

Το κακό είναι ότι τα καταπίνουν και δικοί μας και εκεί είναι να σηκώσεις τα χέρια ψηλά και λες δεν γίνεται ρε μαλάκα να υπάρχει τόση βλακεία γύρω μας, δεν γίνεται να μας αναπνέουν το χρήσιμο οξυγόνο τέτοια μυαλά, ας φωνάξει κάποιος τη ΝΑΣΑ να τους μαζέψει μην πάνε χαμένα τα εγκεφαλικά τους κύτταρα…

Από το 2021 το γράφω και θα το γράφω και θα το ξαναγράψω… αυτή η παρέα, αυτό το ρόστερ, αυτός ο συνδυασμός, δεν γίνεται να μην σηκώσει ευρωπαϊκό τίτλο…

Μόνο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!!!