redview-og
18 Απριλίου, 2023
Banner

Περί προπονητών στον Ολυμπιακό…

Χρόνια πολλά και Χριστός Ανέστη σε όλους, επιστροφή στα γνωστά μετά το σύντομο διάλειμμα των διακοπών του Πάσχα σε μια περίοδο που είναι το κλείσιμο σεζόν για το ποδόσφαιρο αλλά και η κορύφωση στο μπάσκετ, με τα playoffs και Final Four να είναι μπροστά μας.

Αυτό είναι το πρώτο από τα δύο κείμενα που είχα κατά νου να γράψω, ένα για το ποδόσφαιρο και ένα με τη σούμα στο μπάσκετ για τη Euroleague λίγο πριν τα playoffs.

Για την ποδοσφαιρική ομάδα τα έχω γράψει από τις αρχές και δεν αλλάζω τίποτα από ότι έχω γράψει ή πει σε διάφορες συνομιλίες με φίλους και γνωστούς. Πάνω κάτω τα ξέρετε, τα έχουμε υπεραναλύσει μετά από ήττες αλλά και από νίκες.

Αυτό που επιτέλους παίζει τώρα και άργησε έχω να πω… είναι η επόμενη μέρα του Ολυμπιακού με τον νέο προπονητή που ακόμα δεν έχουμε!

Προπονητή που εάν θέλαμε η επόμενη χρονιά να μην χαθεί θα έπρεπε ήδη να ήταν στου Ρέντη και όχι απαραίτητα να είχε αναλάβει. Ο λόγος είναι ότι την επόμενη σεζόν η ΑΕΚ, ΠΑΟ και ΠΑΟΚ με τα τώρα δεδομένα θα είναι με τους ίδιους προπονητές και με τις ομάδες τους να μην έχουν πολλές αλλαγές.

Οπότε αυτοί έχουν ήδη ένα κορμό και παίκτες που θα έχουν ακόμα ένα χρόνο παιχνιδιού μαζί, σε αντίθεση με τον Ολυμπιακό που καλείται να ξεκινήσει και πάλι από την αρχή.

Εκτός εάν…

Αυτές τις μέρες βγήκε είδηση ότι ο Ολυμπιακός κοιτάζει την περίπτωση Γκατούζο και στα social έγινε γενικός ξεσηκωμός από τον κόσμο που δείχνει αρνητικός σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Θα πάρω θέση όπως κάνω πάντα, γιατί για αυτό το λόγο έφτιαξα και υπάρχει αυτό το site να γράφω, να σχολιάζω αλλά και να προτείνω, ειδικά το τελευταίο δεν το κάνουν και πολλοί γιατί είναι κότες. Φοβούνται το μετά στη στραβή μη φάνε το κράξιμο.

Το βασικό σήμερα και όλα ξεκινούν από εκεί, είναι το τι θέλει η διοίκηση να κάνει. Θέλουν να φέρουν έναν προπονητή όπου θα “καθαρίσει” το ρόστερ και θα φτιάξει ομάδα για το πρωτάθλημα και μόνο ή θα αποφασίσουν να δώσουν χρόνο στο νέο προπονητή να χτίσει από το μηδέν ομάδα και ας χαθεί για άλλη μια χρονιά ο στόχος του πρωταθλήματος;

Με λίγα λόγια να γίνει ότι ακριβώς έγινε με τον Μαρτίνς, κάτι που ο οργανισμός του Ολυμπιακού δεν είναι έτσι μαθημένος κακά τα ψέματα.

Για όλους αυτούς τους λόγους θα πρέπει να γίνει ξεκάθαρο τι θέλει για την επόμενη μέρα η διοίκηση και αυτό να γίνει γνωστό στον κόσμο. Διότι και ο Γκουαρδιόλα να έρθει σε πρώτο στραβό αποτέλεσμα θα υπάρχουν μουρμούρες, δεν πρόκειται να έρθει κάποιος προπονητής και με το μαγικό ραβδάκι να φτιάξει ομάδα που θα πάρει πρόκριση σε ομίλους το καλοκαίρι και παράλληλα θα τερματίσει πρώτος με 10 βαθμούς από τον δεύτερο στο πρωτάθλημα.

Ο κόσμος εννοείται πάντα θα θέλουμε το καλύτερο πόσο δε τους τίτλους, αλλά θαύματα στον αθλητισμό γίνονται σπάνια, πια πρέπει να χτίσεις σε βάσεις όχι μόνο για την κατάκτηση κάποιου τίτλου αλλά και για να υπάρχει διάρκεια, αυτό είναι το πιο δύσκολο η διάρκεια.

Εγώ τι θέλω; Προσωπικά τη φετινή σεζόν την είχα χαμένη από το καλοκαίρι κι όλας με όλα τα τρελά που είδαμε σε αλλαγές προπονητών και σε καμιά 50άρια παίκτες που πέρασαν από του Ρέντη. Θα έπρεπε από το Μουντιάλ να είχε βρεθεί ο επόμενος προπονητής, αφού ο Μίτσελ ήταν κοινό μυστικό ότι ήρθε με ημερομηνία λήξης στο λιμάνι.

Εφόσον φτάσαμε στο τέλος της σεζόν και ακόμα δεν έχει βρεθεί λύση (δεν έχω κάποια πληροφορία κάτι), η καλύτερη λύση είναι να έρθει ο Λουτσέσκου. Ξέρω ξέρω θα φάω κράξιμο αλλά είναι προπονητής όπου γνωρίζει τον Ολυμπιακό, γνωρίζει την Ελληνική πραγματικότητα, γνωρίζει το πρωτάθλημα και τους αντιπάλους. Μπορεί να μην με ενθουσιάζει και εμένα αλλά είναι καλός προπονητής στο να φτιάξει μια ομάδα και να κάνει πρωταθλητισμό.

Παράλληλα αποδυναμώνεις και έναν αντίπαλο σου με μια τέτοια κίνηση.

Κάνω στην άκρη το τι δηλώσεις κάνει, συμπεριφορά κτλ, αυτά είναι μέρος του παιχνιδιού και μην ξεχνάμε σε τι ομάδα είναι και πως λειτουργούν εκεί ή βλέπουν κάποια πράγματα. Να έχετε ολόκληρη την εικόνα με όλες τις παραμέτρους πριν κρίνετε κάτι.

Βέβαια δεν είναι ο προπονητής που θα τρέξει ένα project όπως έγινε με τον Μαρτίνς και τις πωλήσεις παικτών, δεν είναι σε αυτό το στυλ, έγραψα είναι προπονητής όπου αυτή τη στιγμή με αυτά τα δεδομένα μπορεί να πάρει πρωτάθλημα και να μπει στους ομίλους ο Ολυμπιακός και μέχρι εκεί.

Από το να δω προπονητές όχι από το πάνω ράφι, όπου μεταξύ μας στην Ελλάδα ποιος και γιατί να έρθει, για να τα λέμε και γράφουμε όλα… αυτή τη στιγμή είναι μια λύση με το λιγότερο ρίσκο.

Προσωπικά εννοείται θα ήθελα επιστροφή Μαρτίνς αρκεί να αλλάξουν πράγματα στην πλατεία Αλεξάνδρας και όχι στου Ρέντη…

Γκατούζο δεν ξέρω τι μπορεί να κάνει, αλλά ο κόσμος στο μυαλό του έχει την παρουσία του στον ΟΦΗ και αυτό νομίζω του κόβει πόντους ότι είναι “κακός” προπονητής. Έχει πάρει ένα κύπελλο με Νάπολι και γενικά κάθεται σε ομάδες 1-2 χρόνια, δεν έχει κάποια παρουσία σερί.

Ακόμα και στη Μίλαν που μπορούσε να είναι σε “προστατευμένο” εργασιακό χώρο, έμεινε 2 χρόνια χωρίς κάτι σημαντικό να κάνει.

Εάν βάλουμε στην εξίσωση ότι ο κόσμος δεν τον θέλει, στην πρώτη γκέλα θα γυρίσει ο Πειραιάς ανάποδα και πάλι από την αρχή θα έχουμε μέσα στη σεζόν… είναι μια κίνηση με προδιαγραμμένο μέλλον το τι θα γίνει στη στραβή.

Για αυτό γράφω πιο πάνω ότι θα πρέπει η διοίκηση να ξεκαθαρίσει κάποια πράγματα για να κυλίσει η σεζόν ομαλά ακόμα και στις δύσκολες στιγμές, αλλά εάν βλέπει ο κόσμος ότι κάτι χτίζεται θα είναι εκεί δίπλα στην ομάδα.

Για άλλη μια φορά θα γράψω αυτό που γράφω πάντα. Στην Ελλάδα έχουμε μπερδέψει τους ρόλους και παιχνίδια όπως το Championship Manager έχει αλλάξει τα μυαλά όλων.

Ο κόσμος νομίζει ότι είναι συνεταίρος σε κάτι επειδή το υποστηρίζει και πληρώνει ένα εισιτήριο, είναι πρόεδρος όπου πουλάει, αγοράζει και απολύει, είναι και προπονητής πάντα μετά τα παιχνίδια βέβαια και στις ήττες. Θα το έκαναν καλύτερα το οτιδήποτε χωρίς να έχουν καν εικόνα τι γίνεται στις καθημερινές προπονήσεις.

Πέρυσι θυμάμαι ακόμα στο μπάσκετ στις αρχές τις σεζόν σε κάτι ήττες που έλεγαν και έγραφαν για τις αλλαγές που κάνει ο Μπαρτζώκας με το ρολόι… τα ξεχάσατε ;;;;

Δεν ξέρω ποιος τελικά θα έρθει, αλλά κρατώ μικρό καλάθι για την επόμενη σεζόν. Θα τελειώσει το πρωτάθλημα θα πάνε διακοπές οι παίκτες και ο καινούριος προπονητής θα έχει μικρό διάστημα για να δει ποιος του κάνει και ποιος όχι, να προτείνει παίκτες και να περιμένουμε να κλείσουν οι μεταγραφές. Μετά η προετοιμασία θα είναι πάλι σύντομη και παράλληλα θα πρέπει να παίξουμε προκριματικά για να μπούμε ομίλους.

Είναι δύσκολα όλα μαζί και σε αυτό φταίει ο Ολυμπιακός και μόνο. Για αυτό φώναζα και έγραφα έπρεπε να είχε βρεθεί η επόμενη λύση προπονητή όλο αυτό τον καιρό να δούλευε παράλληλα με ότι έκανε η ομάδα.

Μαγιά καλών παικτών υπάρχει πάντως, το βασικό είναι να φτιαχτεί η άμυνα και μπροστά κάποιες κινήσεις ακόμα με ξεκαθάρισμα. Ευκαιρία είναι να μπούν στο ρόστερ και κάποιοι παίκτες όπως ο Κίτσος που θα επιστρέψει από την Κύπρο.

Προτιμώ να έχω τον πήχη χαμηλά και να με εκπλήξει ευχάριστα παρά σε μια τέτοια περίοδο να τον βάλω ψηλά και να έχουμε ότι είχαμε αυτή τη σεζόν. Σας το γράφω εγώ γιατί μάλλον δεν θα τολμήσει να το γράψει κάποιος από τους δημοσιογράφους που γράφουν ότι να ναι στα media τους.

Εγώ θα είμαι εδώ όχι μόνο στα εύκολα, αλλά και στα δύσκολα…

Μόνο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ!

ΥΓ1: Μοντεστό, Σουλούκου έφυγαν αρχές καλοκαιριού για Ιταλία. Ο Μοντεστό στη Μόντσα που για πρώτη σεζόν στη Serie A είναι στη μέση της βαθμολογίας και δεν κινδυνεύει. Η Σουλούκου μόλις χθές έγινε CEO στη AS Roma. Ποτέ δεν μάθαμε τους λόγους που έφυγαν και εάν ποτέ κάποιος τους αντικατέστησε σε ότι έκαναν στην ΠΑΕ.

ΥΓ2: Τα κάστρα πέφτου από μέσα και τα προβλήματα στον Ολυμπιακό είναι 100% εσωτερικά, λες και από το πουθενά έπεσε κεραυνός και έγινε ότι έγινε.
ΥΓ3: Καλό σπορ κάθε φορά να τα ρίχνουμε στον εκάστοτε προπονητή, τι πιο σύνηθες και η εύκολη λύση για να τα κρύψουμε κάτω από το χαλάκι τα όποια προβλήματα.

ΥΓ4: Γιγαντοτεράστια πλήγη και οι δημοσιογράφοι που κάνουν ρεπορτάζ Ολυμπιακού…