Euroleague-Basketball-Logo
9 Απριλίου, 2018
Banner

Η Euroleague του μέλλοντος

Πολλά έχουμε διαβάσει, έχουμε δει και γνωρίζουμε για το τι γίνεται στην Ευρώπη στον οικονομικό τομέα. Οπότε έχουμε μια γνώση και για το τι παίζει στο μπάσκετ σε κάθε χώρα στο οικονομικό κομμάτι, φορολογία κτλ.

Καλώς ή κακώς η Ε.Ε είναι όπως το λέει η λέξη. Μια ένωση διαφόρων χωρών που έχουν κάποια κοινά. Ένα από αυτά τα κοινά που δεν είναι τόσο κοινό ακόμη είναι οι οικονομίες της κάθε χώρας.

Μπορεί η Ευρώπη σε κάποια πράγματα να λειτουργεί ως μια χώρα, αλλά στο οικονομικό υπάρχουν διαφορές όπου σιγά σιγά πάνε να το φτάσουν σε ένα κοινό σημείο σύμφωνα με κάποιες αλλαγές που θα έρθουν στο άμεσο μέλλον.

Το οικονομικό λοιπόν επηρεάζει και το μπάσκετ της κάθε χώρας. Εδώ στην Ελλάδα για παράδειγμα έχουμε μεγάλη φορολόγηση αφού είναι και είδος πολυτελείας, στην Τουρκία και Ρωσία αντίστοιχα είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Στην Ισπανία από την άλλη, άλλη φορολογία έχει η Βαρκελώνη άλλη έχουν οι Βάσκοι. Είναι γενικά ένα μπέρδεμα.

Το θέμα όμως είναι ότι η λίγκα είναι κοινή, οι φορολογίες άλλες, οπότε ή κάθε ομάδα αντιμετωπίζει τις δικές της δυσκολίες σε αντίθεση με άλλες ομάδες που είναι πιο άνετες, αφού σε μερικές περιπτώσεις δεν ξέρουμε καν από που είναι όλα αυτά τα ποσά που παίζουν.

Αυτό είναι που φωνάζουν χρόνια τώρα Ολυμπιακός κυρίως και ΠΑΟ, ότι δεν παίζουν με τους ίδιους όρους. Βέβαια εμάς μας σώνει ότι βγάζουμε καλούς έλληνες παίκτες οπότε αυτό κάπως ισορροπεί τα πράγματα, αφού δεν πληρώνουμε υπεραξίες. Γιατί εμείς μπορούμε και φτιάχνουμε παίκτες. Είμαστε τυχεροί σε αυτό.

Πολλοί ψάχνουν λύσεις, με παραδείγματα από το NBA, όπως το Salary Cap. Δεν είναι εφικτό κάτι τέτοιο γιατί η Euroleague δεν είναι λογικής NBA. Ναι μεν είναι μια λίγκα με εγγυημένα συμβόλαια και κάποιες ομάδες που είναι δυνατά brands και δεν αλλάζουν, αλλά δεν είναι εντελώς κλειστή. Και όπως έγραψα παραπάνω είναι διαφορετικές χώρες σε θέμα οικονομίας και ας είμαστε Ενωμένη Ευρώπη. Οι ΗΠΑ είναι πολιτείες αλλά μια χώρα. Πάνω κάτω αυτό έχουμε στόχο και εδώ στην Ευρώπη αλλά είναι δύσκολο να γίνει. Δεν λέω ακατόρθωτο αλλά πολύ δύσκολο.

Έτσι όμως πρέπει να σκεφτεί η Euroleague για να δώσει λύση μια και καλή. Να έχουμε επιτέλους ένα τουρνουά επί ίσοις όροις.

Το πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι οι ομάδες που παίζουν στις εθνικές τους λίγκες “ανήκουν” κατά κάποιο τρόπο στην εκάστοτε ομοσπονδία και στη συνέχεια στη FIBA. Η δική μου πρόταση είναι αρκετά ανατρεπτική αλλά είναι το μέλλον.

Η εποχή των ομοσπονδιών που έχουν διοργανώσεις επειδή έτυχε να γίνει έτσι πριν χρόνια για μένα έχει περάσει. Είναι παρωχημένο πια αφού με τα χρόνια σε αρκετές χώρες αυτοί που έχουν τις θέσεις κάνουν τα δικά τους με αποτέλεσμα το σπορ να χάσει πολλά. Έτσι γίνεται σε πολλές ομοσπονδίες όταν μπλέκουν κράτος, κονδύλια κτλ.

Η αλλαγή είναι μια και μοναδική. Εφόσον οι ομάδες έχουν φτιάξει αυτό τον συνεταιρισμό που λέγεται Euroleague και κάνουν κουμάντο οι ίδιες, γιατί τα δικά τους brands είναι που έχουν φτάσει ψηλά το εν λόγω τουρνουά, θα πρέπει να αλλάξουν και έδρα.

Τι σημαίνει αυτό; Για να είναι όλοι ίσοι θα πρέπει να είναι κάπου όλοι μαζί. Η ιδέα μου είναι η Euroleague να πάει την έδρα της ως εταιρεία σε χώρα όπως το Λουξεμβούργο για παράδειγμα που έχει μια χαμηλή στάνταρ φορολογία. Εκεί οι ομάδες να μεταφέρουν τις εταιρικές τους έδρες ή να κάνουν παράρτημα εκεί. Δεν ξέρω λογιστικά πως μπορεί να γίνει αλλά πιστεύω να καταλαβαίνεται τι εννοώ.

Οπότε σε μια φορολογική έδρα θα είναι η κύρια εταιρεία (Euroleague) καθώς και οι 16 άλλες εταιρείες – συνέταιροι – ΚΑΕ. Με αυτό τον τρόπο θα έχουν όλοι ίδιο φορολογικό συντελεστή. Σε αυτή την περίπτωση και μόνο θα μπορούμε να έχουμε Salary Cap αλλά πάλι με όρους.

Για να γίνει αυτό όμως θα πρέπει ή να χαιρετήσουν τις εθνικές τους λίγκες, καθώς επίσης και τη FIBA, όπου αυτό θα τους λύσει και τα θέματα με τα προκριματικά των εθνικών ομάδων και γενικά με ότι έχει να κάνει με ομοσπονδίες. Η από την άλλη να φτιάξουν 2ες ομάδες όπως θα κάνει η Μακάμπι στο Ισραήλ. Έτσι ώστε να μετέχουν κανονικά και στο πρωτάθλημα τους.

Στην Ευρώπη βέβαια μόνο το Ισπανικό πρωτάθλημα είναι ανταγωνιστικό. Κανένα άλλο, σε όλες τις άλλες λίγκες 2-3 ομάδες είναι που τις κρατάνε ζωντανές. Δείτε εδώ στην Ελλάδα όλοι περιμένουν τους τελικούς Ολυμπιακός – ΠΑΟ και οι αγώνες στην κανονική περίοδο είναι για προπονήσεις. Ειδικά στην Ελλάδα το επίπεδο είναι της πλάκας όταν βλέπεις ότι υπάρχουν ομάδες που δεν έχουν χρήματα και κατεβαίνουν να παίξουν με 7 παίκτες. Και στις άλλες χώρες πάνω κάτω τα ίδια είναι, εκτός από μερικές εξαιρέσεις όπως είναι το Γαλλικό αλλά γενικά εκεί το επίπεδο είναι χαμηλότερο.

Είμαστε μια χώρα, Ευρώπη, οπότε πρέπει να έχει ίδιους όρους ένα τέτοιο τουρνουά. Εάν γίνει αυτό σιγά σιγά θα μπορούν να αυξηθούν και οι ομάδες, για να αυξηθούν και οι αγώνες. Οι παίκτες δεν θα έχουν τόση καταπόνηση με αγώνες εντός και εκτός συνόρων, καθώς και λιγότερα περιττά έξοδα, λιγότερους τραυματισμούς. Η Euroleague θα μπορεί έτσι να πορευτεί και να δυναμώσει και να απορροφήσει πιο πολλές χορηγίες, αλλά και να “πουλήσει” το προϊόν εκτός Ευρώπης.

Οι ομάδες να κάτσουν σε ένα τραπέζι και να βγάλουν ένα επιχειρηματικό πλάνο, όπου να τα έχει όλα μέσα. Από τις απαιτήσεις για να είναι κάποιος μέλος του συνεταιρισμού, μεταγραφές, τηλεοπτικά, χορηγίες, αερομεταφορές κτλ. Όλα να μπουν στο τραπέζι και να σκεφτούν μελλοντικά. Το σπορ προχωράει, η τεχνολογία προχωράει ο κόσμος αλλάζει. Ήρθε η ώρα να αλλάξει και η λογική των ομοσπονδιών και τις τύχες τους που έχουν οι λίγοι αλλά παρωχημένοι να δώσουν τη θέση τους σε τεχνοκρατικές λογικές που θα κάνουν ακόμα καλύτερο το τελικό προϊόν, που είναι το μπάσκετ και για τον κόσμο το θέαμα και ευχαρίστηση.