Olympiacos-Piraeus-BC
9 Μαρτίου, 2019
Banner

Τα συν και πλην της Αδριατικής Λίγκας

Ενώ σιγά σιγά η κανονική περίοδος στη Euroleague φτάνει στο τέλος της και μπαίνουμε στα play offs, στην Α1 δεν βλέπουμε να συγκινείτε κανένας. Οπότε η διοίκηση του μπασκετικού Ολυμπιακού κάνει τα κουμάντα της σιγά σιγά.

Τα ρεπορτάζ δείχνουν ότι η παρουσία της ομάδας στην Αδριατική Λίγκα θα είναι γεγονός, εάν δεν αλλάξει κάτι ριζικά στην Ελλάδα με το υπάρχων σύστημα. Ευκαιρία είναι να δούμε τα θετικά και αρνητικά της απόφασης αυτής.

Η Αδριατική Λίγκα έχει ομάδες από Σερβία, Κροατία, Βοσνία, Μαυροβούνιο, Σλοβενία και Σκόπια (ή Β. Μακεδονία όπως εσχάτως τη βάφτισαν). Τώρα θα έχει την Ελλάδα μέσα, με λίγα λόγια τα Βαλκάνια παρεούλα σε μια λίγκα.

Για τον κόσμο σίγουρα έχει μόνο θετικά. Ενώ στην Α1 στην κανονική περίοδο τα δυνατά παιχνίδια ήταν μόνο με ΠΑΟ άντε και με ΑΕΚ τα τελευταία 2 χρόνια, στην ΑΒΑ (Αδριατική Λίγα), οι ομάδες ναι μεν δεν είναι όλες επιπέδου Euroleague αλλά ακόμα και οι πιο “μικρές” που λέμε είναι δύσκολες στις έδρες τους και σίγουρα πιο δυνατές από τις αντίστοιχες Ελληνικές. Αντίπαλοι όπως ο Ερυθρός Αστέρας, Παρτίζαν, Μπουντούζνοστ, αλλά και οι γνωστές από το παρελθόν Τσεντεβίτα, Ζαντάρ και Τσιμπόνα σίγουρα θα είναι καλύτεροι αντίπαλοι από ομάδες εδώ που δεν συμπληρώνουν 12άδα ή δεν έχουν χρήματα για το ρεύμα τους. Οπότε για τον κόσμο ξυπνάει ένα άλλο ενδιαφέρον για τους εντός έδρας αγώνες που σίγουρα θα έχει μεγαλύτερη προσέλευση από ότι είχαμε σε αγώνα της Α1.

Οι χορηγοί ευχαριστημένοι θα είναι, δεν περίμεναν εξάλλου την Α1 για να διαφημιστούν και σε τι κοινό; Η παρουσία στην Euroleague είναι αυτή που ελκύει τους χορηγούς, ενώ βλέπουν με καλύτερο μάτι την παρουσία στην ΑΒΑ αφού βγαίνουν έξω από τον Ελλαδικό χώρο οι διαφημίσεις τους. Αρκετές από τις χορηγίες έχουν παρουσία σε αυτές τις χώρες, οπότε πιο μεγάλο κοινό.

Η ομάδα στα θετικά είναι ότι θα έχει πιο δυνατούς αντιπάλους, οπότε πιο δυνατά παιχνίδια που θα κάνουν καλύτερη την ομάδα μέσα από τους αγώνες που θα είναι κανονικοί και όχι αγγαρεία. Σίγουρα θα μας λείψουν οι Μάνος, Παναγιώτου, Αναστόπουλος, Καρακατσούνης και λοιποί αλλά εντάξει θα το αντέξουμε, θα κάνουμε πέτρα την καρδιά μας.

Ένα άλλο βασικό θετικό που θα σώσει το μπάτζετ είναι το όριο για Έλληνες παίκτες. Στην ΑΒΑ δεν υπάρχει απολύτως κανένας περιορισμός σε τι εθνικότητας παίκτες έχει η εκάστοτε ομάδα. Τι σημαίνει αυτό; Πολύ απλά ΤΕΛΟΣ στους πλειστηριασμούς με ΠΑΟ για το ποιός θα πάρει τους καλούς Έλληνες παίκτες όπου σε πολλές περιπτώσεις πληρώνουμε υπεραξία! Δεν σας χαλάει αυτό έτσι;

Στα αρνητικά είναι τα ταξίδια όπου θα είναι πιο μακρινά όλα. Εδώ θα υπάρχει θέμα κούρασης της ομάδας μιας και στην Euroleague που μπαίνουν άλλες 2 ομάδες σιγά σιγά ανοίγει και εκεί ο χάρτης. Μια λύση είναι το τσάρτερ όπως έχει η ΤΣΣΚΑ, για πιο εύκολες μετακινήσεις χωρίς χάσιμο χρόνου. Μια άλλη λύση είναι τα σερί εκτός έδρας παιχνίδια όπως κάνουν και στις ΗΠΑ στο NBA. Δηλαδή να παίξει ο Ολυμπιακός 3-4 αγώνες σερί εκτός έδρας στη μια πόλη μετά την άλλη, να κάνει ένα roadtrip που λέμε για 15-20 μέρες, και ανάμεσα να έχει τους αγώνες της Euroleague. Εκεί θέλει λίγο χάρτη και μαθηματικά για τις αποστάσεις αλλά και πρόγραμμα πτήσεων εάν πάμε με της γραμμής.

Από την άλλη μην ξεχνάμε και την Κανάρια φέτος που είναι στην άλλη μεριά της Ευρώπης, δίπλα στην Αφρική και κάνει αυτή τόσα ταξίδια για την Euroleague. Σιγά σιγά η Ευρώπη πάει να γίνει ΗΠΑ σε πολλά επίπεδα, οπότε θα γίνει και στον αθλητισμό. Θα βρεθούν τρόποι να μειωθούν οι αποστάσεις και να αλλάξει γενικά το μπάσκετ σε θέμα λιγκών. Για αυτό και το φωνάζω καιρό τώρα μέσα από τα κείμενα μου ότι τα εθνικά πρωταθλήματα αναγκαστικά σιγά σιγά θα σβήσουν, όσο και εάν θέλουν πολλοί να λένε το αντίθετο. Ο κόσμος προχωράει μπροστά, και όλα αλλάζουν, σίγουρα θα έρθει και η αλλαγή εκεί. Σίγουρα θα πρέπει και οι ομάδες να σκεφτούν με άλλο τρόπο και να δουν οι ίδιες το μέλλον που αλλάζει. Ιδέες και λύσεις στο τραπέζι χρειάζονται για να γίνουν πιο εύκολα και με καλύτερα αποτελέσματα όλα.

Εάν και εφόσον ο Ολυμπιακός θα παίξει Αδριατική του χρόνου, σίγουρα θα έχει μεγαλύτερη προσέλευση στο ΣΕΦ για να δουν όλοι αυτό το καινούριο. Από την άλλη δεν ξέρουμε με τι μάτι θα μας πάρουν οι ήδη υπάρχουσες ομάδες, γιατί και αυτό παίζει, σου λέει εμείς παίζουμε εδώ χρόνια και έρχεται ο Ολυμπιακός να μπει σφήνα; Είπαμε Βαλκάνια είμαστε με ίδια μυαλά σκέφτονται και εκεί.

Ο χρόνος θα δείξει, το βασικό είναι ότι ο Ολυμπιακός παραμένει και ίσως βλέπει πιο μπροστά απ’ όλους για να κάνει την αρχή αυτός.

Όσοι θέλετε κάντε ένα τσεκ: https://www.aba-liga.com/