Olympiacos-Piraeus-BC
7 Απριλίου, 2019
Banner

Πάλι τέλος εποχής λέμε; Τέλος σεζόν για αρχή και βλέπουμε…

Έφτασε Κυριακή και ήρθε ή ώρα να γράψω για τον αγώνα της Παρασκευής. Τον τελευταίο αγώνα για φέτος στη Euroleague και μου φαίνεται κάπως, αφού αλλιώς το έχω συνηθίσει.

Έκανε καλό που δεν έγραψα μετά τον αγώνα αφού δεν θα είχα μια σφαιρική άποψη με το πως σκέφτονται μερικοί εκεί έξω, τι γράφουν δημοσιογράφοι και γενικά την όλη ατμόσφαιρα. Βέβαια δεν θα μου αλλάξει καθόλου ότι είχα στο μυαλό να γράψω, το τι έχω διαβάσει και ακούσει μέχρι στιγμής.

Για αρχή να θέλω να γράψω πόσο αστείο είναι αυτό το “τέλος εποχής”. Πέρυσι με Σφαιρόπουλο και μετά τον αποκλεισμό από τη Ζαλγκίρις πάλι τα ίδια έγραφαν για “τέλος εποχής”. Δηλαδή σε κάθε ήττα και αποκλεισμό θα λέμε αυτή την καραμέλα; Αποτυχημένη σεζόν σίγουρα αν και προσωπικά είχα γράψει ότι δεν περίμενα και πολλά.

Τέλος εποχής για να έχουμε θα πρέπει να φύγουν από την ομάδα το καλοκαίρι σχεδόν όλοι σε παρκέ αλλά και κάποια άτομα από την ΚΑΕ

Δεν ξέρω όμως τι θα γίνει γιατί πρώτα θα πρέπει να δούμε τι θα γίνει στην Α1 όπου είμαστε ακόμα και παίζουμε. Η απόφαση των Αγγελόπουλων για το που θα παίζει ο Ολυμπιακός τη νέα σεζόν θα κρίνει και το ρόστερ.

Η χρονιά ήταν από τις πιο αποτυχημένες όχι γιατί μείναμε εκτός των playoffs, όπου έχει ξανασυμβεί, αλλά γιατί η εικόνα είναι εντελώς τραγική, τα αποδυτήρια διάτρητα και γενικά η ατμόσφαιρα πολύ μπερδεμένη.

Το ποιος φταίει τα έχω γράψει, όλοι έχουν μερίδιο στην αποτυχία ο καθένας διαφορετικό ποσοστό. Θα βάλω και τον κόσμο μέσα και ας μην αρέσει σε πολλούς, γιατί με το παραμικρό θέλει αλλαγές λες και έχουμε υπογράψει σύμβαση με την επιτυχία. Προσωπικά ήμουν αντίθετος για αλλαγή προπονητή αφού και σήμερα στα μάτια μου ο Σφαιρόπουλος είναι ένας επιτυχημένος προπονητής. Δύο τελικούς Euroleague με ίδιο μπάτζετ και χαμηλότερο από τις υπόλοιπες του F4 και 2 τίτλους με όλο το σύστημα απέναντι του, αυτό το σύστημα που φέτος αποφάσισαν τα αδέρφια να πολεμήσουν αλλά τους “πουλάει” η ίδια η ομάδα τους με την τραγική εικόνα που έχει.

Κάποτε πρέπει να κάνουμε και αυτοκριτική εφόσον μας (σας) αρέσει η κριτική έτσι;

Πάει πέρασε αυτό και ελπίζω η φετινή χρονιά να γίνει μάθημα σε πολλούς! Σε κόσμο να καταλάβει ότι οι προπονητές δεν είναι μάγοι, και ότι μπορείς ακόμα με χαμηλό μπάτζετ να προχωρήσεις (βλ. Ζαλγκίρις). Να γίνει μάθημα σε παίκτες ότι οκ, πρόσφεραν μέσα στα χρόνια αλλά δεν θα χρυσοπληρώνουμε αιώνια τους 2 τίτλους που πήραν. Μάθημα ίσως στον Μπλάτ που μετά τη Μακάμπι που έχει μια ίδια φιλοσοφία μέχρι σήμερα, δεν είχε πάει σε ομάδα με πίεση και δυσκολία όπως ο Ολυμπιακός, με ότι περιλαμβάνει η λέξη δυσκολία μέσα (απαιτήσεις, κόσμος, χρήματα κτλ). Μάθημα στην ΚΑΕ ότι κάποια πράγματα αλλάζουν ή μένουν ίδια οπότε θέλει γενναίες αποφάσεις σε όλα τα επίπεδα, ίσως να κοπούν και κάποια βαρίδια.

Με μια πρώτη ματιά εάν εγώ ήμουν ένας εκ των Αγγελόπουλων θα έσπαγα τον Ελληνικό κορμό. Γηρασμένος, κουρασμένος και κορεσμένος οι Έλληνες που ήταν η βάση κάθε σεζόν φέτος δεν ήταν στο ΣΕΦ. Καλώς ή κακώς ο Σπανούλης θα ανανεώσει φυσικά αφού δεν γίνεται να “πετάξεις” έναν παίκτη όταν έχει τέτοιο τραυματισμό που θα τον κρατήσει εκτός τόσο καιρό. Ναι είναι ο αρχηγός, είναι αυτός που άλλαξε την ιστορία στην ομάδα, είναι όλα αυτά δεν λέει κάποιος το αντίθετο, αλλά είναι και 37 ετών δεν γίνεται να δεσμεύει ένα σοβαρό ποσό του μπάτζετ της ομάδας σύμφωνα και με τις παρουσίες του στο παρκέ. Όσο και προς τιμήν του το έριξε πρέπει να πέσει και άλλο και να κλείσει την καριέρα του στον Ολυμπιακό.

Το ίδιο πρέπει να γίνει με Πρίντεζη αν και εδώ υπάρχει άλλο story στην υπόθεση. Για άλλη μια φορά ο Πρίντεζης δημιουργεί θέμα στον Ολυμπιακό με το οικονομικό. Η πρώτη φορά είναι όταν ζήτησε τα 800 το 2009 χωρίς κανένα λόγο και αιτία και φυσικά οι Αγγελόπουλοι του είπαν “άντε στο καλό”. Πήγε Μάλαγα είχε επίσης ένα σοβαρό τραυματισμό και ο Ολυμπιακός του έδωσε την ευκαιρία μέσα βέβαια και από τη δική του σκληρή δουλειά να κερδίσει αυτά που είχε ονειρευτεί από μικρός. Δόξα και χρήμα. Πρόσφερε πολλά στο σύλλογο αλλά πήρε και πολλά επίσης, οπότε το συνδικαλιστικό ηχητικό που βγήκε στη μέση της σεζόν ανάμεσα στην “ελληνική κλίκα” είναι τουλάχιστον τραγικό εκ μέρους του. Δεν έχεις πληρωθεί μιλάς με την ΚΑΕ απευθείας και αποφασίζεις τι θα κάνεις, δηλαδή το μοιράζεσαι με τους άλλους Έλληνες ο λόγος; Για να βρεις υποστήριξη μόνο, αυτό που έρχεται στο μυαλό. Γιατί δεν το έλεγες και στα αγγλικά για τους ξένους; για να έχουν γνώση και αυτοί. Ακόμα και σήμερα δεν κατάλαβα γιατί έκανε αυτή τη συζήτηση, γιατί μετά έπαιξε κανονικά με Χίμκι. Και αλήθεια ρε Πρίντεζη μετά από τόσα χρόνια, μετά από τόσα χρήματα που έχεις πάρει έκατσες και μίλησες στο γκρουπ για την πληρωμή σου; Δεν μιλάνε σε άλλες δουλειές άλλοι με 700 ευρώ το μήνα και εσύ με το 1,5 χαρτί είχες πρόβλημα, και θες να είσαι μετά σημαία στην ομάδα. Sorry αλλά κάτι έχεις πάρει στραβά. Προσωπικά θα σου έλεγα ότι έκανες μια ΑΘΛΙΑ χρονιά και σου δίνω 300.000 για την επόμενη χρονιά, τα θες; κάτσε, δεν τα θες στο καλό όπως το 2009.

Σκληρό; Έτσι θέλει ο Ολυμπιακός φέτος, στα ίσα ξεκαθάρισμα με τον καθένα για τους Έλληνες που έχουμε. Τέρμα τα πεταμένα χρήματα σε παίκτες που πατάνε παρκέ 10 φορές το χρόνο. Με την ίδια λογική περιμέναμε όπως και ο Μπλάτ τον Αγραβάνη και αυτός από τραυματισμό σε τραυματισμό πάει. Μάντζαρης το ίδιο, 300 δίνω θέλεις; Ας πάρει η ομάδα εάν θέλει Έλληνες Κόνιαρη και άλλους, να βάλει Αρσενόπουλο και να παίξουν. Προτιμώ να αποκλειστώ με αυτούς παρά με αυτούς που κάναμε το 15-15 φέτος.

Θέλει από την αρχή ο Ελληνικός κορμός, όλα αυτά με την προϋπόθεση να παίζουμε Α1, γιατί εάν είναι να μην παίξουμε να τους βράσω. 15 ξένους με ψυχή σαν τον Γουέμπερ και τίποτε άλλο δεν θέλω. Ωραία χρυσοπληρώνουμε το πεταχτάρι για 7 χρόνια, ωραία χρυσοπληρώνουμε και άλλους γιατί ήταν μέσα στο back2back αλλά οκ, ως εδώ. Προχωράει ο κόσμος και έχουμε φτάσει να έχει αλλάξει η ισορροπία χρήματα – προσφορά σήμερα.

Δυστυχώς τέτοιες αποφάσεις θα πρέπει να πάρουν οι Αγγελόπουλοι και να φέρουν έναν προπονητή που να είναι δικτάτορας στα αποδυτήρια για να μανατζάρει όλους τους παίκτες. Να κλείσουν οι “τρύπες” και να κοπούν οι “γραμμές” προς τα έξω. Είχαμε να το λέμε για τα αποδυτήρια μας χρόνια τώρα, αλλά το φετινό είναι άνω ποταμών. Ο Σφαιρό πέρυσι όσο μπορούσε το κράτησε το θέμα εκεί που έπρεπε, για αυτό και θέλω Έλληνα προπονητή που έχει γνώση για τα πάντα. Να ξέρει τι εστί #mexritelous και όχι να αλλάζουμε δηλώσεις όπως έγινε φέτος με Μπλάτ.

Από την άλλη ο κόσμος να καταλάβει ότι όποιος έρθει δεν σημαίνει θα πάμε με τη μία F4 και θα σηκώσουμε πρωτάθλημα. Θέλει υπομονή και το λέω για τυχόν επιστροφή Μπαρτζώκα για παράδειγμα, δεν θα κάνει θαύματα και θα πρέπει να τον αφήσουμε να δουλέψει. Μπορεί να κάνει και 20 ήττες, γιατί ο Λάσο δεν τις έκανε με τη Ρεάλ; Ο Σάρας δεν τις έκανε με τη Ζαλγκίρις; Ο Ομπράντοβιτς μετά από πόσα χρόνια στη Φενέρ και μπατζετάρα πήρε κούπα και έπρεπε να γίνει στην έδρα της κι ολας.

Εμένα με νοιάζει ο προπονητής που θα έρθει να δείξει ΔΟΥΛΕΙΑ και ΠΕΙΘΑΡΧΙΑ στους παίκτες, και ευτυχώς οι δύο που πέρασαν το έχουν αποδείξει. Ελπίζω σε μια επιστροφή αλλά και ταυτόχρονα όσοι μείνουν στην ομάδα από τους Έλληνες να καταλάβουν τι ρόλο έχουν και ότι είναι ΠΑΙΚΤΕΣ, δεν ασκούν διοίκηση και δεν κάνουν αυτοί κουμάντο όπως ίσως έχουν συνηθίσει. Παράδειγμα ο Στρέλιενκς που είναι να φεύγει με συνοπτικές διαδικασίες χωρίς πολλά πολλά.

Θα έγραφα κι άλλα, αλλά έχουμε καιρό ακόμα, το καλοκαίρι θα είναι μεγάλο και πρέπει να κλείσουν άλλα θέματα πρώτα. Καλό είναι τώρα που έφυγε η πίεση όλη ο καθένας να κάτσει να σκεφτεί τι έγινε φέτος, τι έκανε και για τι είναι έτοιμος να προσφέρει στο μέλλον.

Οι ΘΡΥΛΙΚΟΙ Αγγελόπουλοι με τα 2 Ευρωπαϊκά σε αντίθεση με ΜΗΔΕΝ Final Four του Τράκη θα παραμείνουν στην ομάδα και θα βάζουν τα ωραία τους λεφτά που στην τελική είναι δικά τους και ότι θέλουν τα κάνουν. Μερικοί επίσης που θέλετε επιστροφή Σωκράτη Κόκκαλη, μην ξεχνάτε πως επί των ημερών του οι Αγγελόπουλοι έχωναν χρήμα για να έρθουν παίκτες χωρίς να έχουν καν τις μετοχές της ΚΑΕ

Ελπίζω τα αδέρφια να κάνουν και μια μικρή σκούπα από τα γραφεία τους και να διώξουν τα βαρίδια…