Olympiacos-Basketball-RedView
5 Οκτωβρίου, 2019
Banner

Κακό ξεκίνημα και κάποια πράγματα τώρα που είναι νωρίς

Μετά από βραδιές σαν τη χθεσινή το μόνο εύκολο είναι να κάτσει κάποιος να γράψει και 5000 λέξεις, πολύ εύκολα. Ξεκινάς και ρίχνεις ευθύνες όπου βρεις, κάνεις αναλύσεις και γενικά αρχίζεις και κοπανάς υπό το μανδύα της εποικοδομητικής κριτικής που λένε όλοι. Ναι της κριτικής που λένε ότι την κάνουν για το καλό της ομάδας λες και κάθε φορά μετά από μια αποτυχία στήνονται σε ράδιο και site παίκτες, προπονητές και διοίκηση για να ακούσουν και διαβάσουν τι θα γράψει ο καθένας μας.

Όσοι με γνωρίζουν 2 χρόνια τώρα μέσα από τα κείμενα μου στο blog αλλά και διαλόγους στα social media, δηλώνω παντελώς ΑΣΧΕΤΟΣ με τεχνικά θέματα σε ποδόσφαιρο και μπάσκετ, ναι μεν έχω παίξει σε ερασιτεχνικό επίπεδο μπάσκετ αλλά δεν σημαίνει ότι γνωρίζω και τα πάντα γύρω από αυτό, παρά μόνο ίσως κάποιες εγκυκλοπαιδικές γνώσεις. Όσοι με γνωρίζουν θα ξέρουν ότι δεν μου αρέσει η έννοια της κριτικής όπως την έχουμε εδώ στην Ελλάδα, γιατί προσωπικά δεν μπορώ να κρίνω κάποιον πάνω στο αντικείμενο του, όταν εγώ δεν έχω την απαραίτητη γνώση.

Δεν μπορώ να κρίνω φυσικά όταν δεν έχω την παραμικρή εικόνα από καθημερινή προπόνηση, ατμόσφαιρα σε αποδυτήρια, δεν έχω γνώση στα προσωπικά παικτών παρά μόνο μια εικόνα 40 λεπτών σε ένα παιχνίδι και αυτό από την τηλεόραση! Sorry αλλά δεν είναι το στυλ μου αυτό και δεν θα το αλλάξω. Ο καθένας μπορεί να κάνει ότι γουστάρει Δημοκρατία έχουμε αλλά όχι και να επιβάλλει ότι αυτό που λέει ή κρίνει είναι το σωστό.

Προτιμώ μέσα από διαλόγους να βρίσκονται λύσεις και όχι να ρίχνουμε ευθύνες που είναι το μόνο εύκολο και δεν κοστίζει. Το να προσπαθείς να δίνεις λύσεις θέλει και @@ γιατί μπορεί να έχεις επιτυχία μπορεί και αποτυχία και στην αποτυχία πολλοί είναι κότες και κρύβονται, εκεί είναι όμως που ξεχωρίζουν οι πραγματικά καλοί και δυνατοί από την πλέμπα.

Στα χθεσινά λοιπόν γιατί αρκετά κούρασα με την εισαγωγή. Έχω γράψει σε προηγούμενο κείμενο ότι φέτος ο Ολυμπιακός θα είναι καλός, και δεν το αλλάζω το πίστευα και ακόμα το πιστεύω! Αλλά οκ το χθεσινό δεν το περίμενα, μπορεί να πει κάποιος ότι ήταν μια συνέχεια από πέρυσι, μόνο που φέτος δεν υπάρχει Μάντζαρης και Μπόγρης για να τρώνε τη λέζα από τους παντογνώστες όπως έκαναν πέρυσι. Πραγματικά πολύ κακή εικόνα ομάδας που νομίζεις ότι δεν έχουν κάνει μεταξύ τους ούτε μια προπόνηση, απλώς βρήκαν φως και μπήκαν να παίξουν.

Απέναντι σε ένα σύνολο που δεν έχει κανένα τρελό μπάτζετ, αλλά αντιθέτως ήταν ομάδα. Μπορεί στη συνέχεια να μη σταυρώσει νίκη αλλά τη χθεσινή εικόνα έχω μόνο αυτή θα σχολιάσω.

Σε μια περίεργη θέλετε; Μεταβατική θέλετε; Πειραματική θέλετε χρονιά, ο Ολυμπιακός έχει πολλά θέματα να λύσει αλλά και να δοκιμάσει πράγματα. Το ότι παίζει μόνο Euroleague και στην Α2 έχει άλλη ομάδα είναι ένα πείραμα για τους “βασικούς” παίκτες που δεν έχουν τους αστείους είναι η αλήθεια αγώνες στην Α1 με ομάδες που είναι υπό διάλυση.

Σε αυτή τη χρονιά λοιπόν είναι ξεκάθαρο πως ο στόχος είναι η 8αδα για φέτος και βλέπουμε. Αλήθεια ποιος πιστεύει ότι η ομάδα είχε στόχο πρώτη τετράδα για πλεονέκτημα και F4 μετά; Αυτό μας τελείωσε την εποχή που τελείωσε και ο Σφαιρόπουλος γιατί επί των ημερών του η 8άδα ήταν σίγουρη και πάνω κάτω στην πρώτη τετράδα είχε τον Ολυμπιακό. Ναι θα συνεχίσω να το φωνάζω ότι το μεγαλύτερο λάθος των Αγγελόπουλων είναι η αλλαγή του Σφαιρόπουλου που είχε ταιριάξει τέλεια στο DNA του Ολυμπιακού αλλά και η μη προστασία Μπαρτζώκα το περίφημο βράδυ στο parking. Αργά η γρήγορα θα βγουν οι αλήθειες και για τις δύο περιπτώσεις και ο κόσμος θα μάθει πράγματα που ίσως δεν έχει φανταστεί.

Οπότε ο πραγματικός στόχος φέτος ήταν η 8άδα, εκεί να το παλέψει αναλόγως τον αντίπαλο και παράλληλα η αναπτυξιακή ομάδα να “ψήνει” τους επόμενους παίκτες. Αυτό ακριβώς είναι το πλάνο για φέτος, ένα πλάνο που για την κανονική ομάδα μπορεί να τελειώσει και πολύ νωρίς εάν δεν καταφέρει να μπει στα playoffs… Αυτό δεν χρειάζεται να βγουν οι Αγγελόπουλοι να το φωνάξουν και δεν το κάνει κανένας. Να βγει ο ιδιοκτήτης μιας ομάδας να πει ότι στόχος μας είναι να μην πάρουμε τίτλο παρά να κάνουμε πορεία; Θα τον πάρουν με τις πέτρες στον Ολυμπιακό είσαι, απλώς το αφήνεις να εννοείται με τις κινήσεις. Εδώ ο Μαρινάκης δήλωσε πρώτα πρωτάθλημα και μετά τα άλλα και μετά την ήττα στη Σερβία διαβάσαμε και ακούσαμε όλα τα απίθανα πράγματα. Ή γουστάρετε προέδρους που μιλάνε σαν τον Τράκη που αρκετοί τον έχουν είδωλο να λέει θα σηκώσει Ευρωπαϊκό με Χαραλαμπόπουλο και ταΐζει σανό τους οπαδούς του τόσα χρόνια που ούτε Final Four δεν έχουν δει επί των ημερών του αλλά οι Αγγελόπουλοι να βγουν να μιλήσουν…

Προσωπικά το καλοκαίρι δεν περίμενα τον Μπλάτ να συνεχίσει γιατί το πρόβλημα υγείας είναι σοβαρό και είναι ένα ακόμα εμπόδιο για να κάνεις σωστά τη δουλειά σου. Και προπονητής στο μπάσκετ είναι να είσαι σε φόρμα πνευματικά και όχι σωματικά, εκεί ξεχωρίζουν οι πολύ καλοί από τους μέτριους. Πνευματικά πιστεύω ο Μπλάτ δεν είναι 100% συγκεντρωμένος και αυτό βγαίνει από τον σχεδιασμό πέρυσι και φέτος. Επί δύο χρόνια έχουμε βαφτίσει τα 4άρια 5άρια επειδή σώνει και καλά πρέπει να κάνουμε αυτό που έκανε ο Σοφός 8 χρόνια πριν. Σίγουρα προτιμάει να Αμερικανοποιεί τις ομάδες του, οπότε περίμενα ότι ο Ολυμπιακός θα γεμίσει από τέτοιους παίκτες αλλά εδώ βλέπουμε και αλχημείες μέσα στην πεντάδα. Το ότι οι παίκτες είναι μικροί κάποιοι, άπειροι από Ευρώπη άλλοι δεν με ενοχλεί, όταν πας να χτίσεις από κάπου ξεκινάς και πάντα έχει ρίσκο, αλλά εδώ βλέπουμε επιλογές που δεν τις έχουμε ξαναδεί έτσι.

Η χρονιά θέλω να πιστεύω θα σωθεί και οι απαραίτητες αλλαγές θα γίνουν, βέβαια δεν σημαίνει ότι επειδή θα γίνουν 1-2 αλλαγές η ομάδα αυτόματα θα πετάει. Θέλει υπομονή και στήριξη από παντού αυτό να δούμε που θα βγει. Εδώ τόσα χρόνια άλλες και άλλες ομάδες σκορπάνε τα διπλάσια χρήματα από τον Ολυμπιακό και δεν έχουν κάνει τίποτα, δεν είναι εύκολο. Απλώς είχαμε καλομάθει σε τίτλους, τελικούς, Final Four και τώρα τα βλέπουμε αλλιώς. Και ναι τα ζήσαμε αυτά χάρη στους Αγγελόπουλους που έδιναν και ακόμα δίνουν χρήματα για την ομάδα, για να μπορούν σήμερα μερικοί να λένε τα δικά τους και να κάνουν κουμάντο στις τσέπες άλλων την ίδια στιγμή που οι ίδιοι έχουν βάλει σε ρύθμιση οφειλές στην εφορία σε 120 δόσεις… αλλά εντάξει έχουν γνώση για οικονομικά και για τα πάντα, ναι αυτοί οι ίδιοι που κρίνουν τα πάντα. Την Τετάρτη ξέρουν ποδόσφαιρο, την Παρασκευή μπάσκετ ίσως σήμερα να έχουν λόγο και για το πόλο, αύριο για την πολιτική και για τα πάντα.

Η χρονιά ήταν και θα είναι δύσκολη από πολλές απόψεις. Οι Αγγελόπουλοι εισέπραξαν στήριξη από τον κόσμο στον αγώνα με τον Προμηθέα την προηγούμενη σεζόν. Τώρα πρέπει να πάει #mexritelous αυτό και όχι στην πρώτη δυσκολία να το παίξουμε α δεν ξέρω, δεν μπορώ.

Είπαμε τα δύσκολα είναι για τους δυνατούς όχι για τις κότες, όποιος δεν θέλει να πάει σε κοτέτσι και όχι στο ΣΕΦ. Όποιος θέλει ξέρει τι πρέπει να κάνει…