redview-og
20 Οκτωβρίου, 2020
Banner

Πάλι της τελευταίας στιγμής ρε φίλε;

Ένα από τα στάνταρ της ζωής μας και καθημερινότητας είναι η γνωστή σχέση μας με το κράτος κάποιες φορές το χρόνο. Όταν δηλαδή είναι η ώρα της πληρωμής.

Ξέρουμε πότε είναι η εποχή που ξεκινάνε οι δηλώσεις για την εφορία, πότε θα έρθει ο ΕΝΦΙΑ, πότε θα βγουν τα τέλη για τα οχήματα μας. Όμως ξέρουμε και πάλι ότι πάντα μα πάντα το κράτος θα δώσει την παράταση, γιατί πολύ απλά έτσι έχουμε συνηθίσει και οι συνήθειες δύσκολα αλλάζουν.

Το έχει το DNA μας, ευτυχώς όχι όλων, πολλά πράγματα να τα κάνουμε την τελευταία στιγμή ή στο πόδι που λέμε. Αποτέλεσμα; Η ταλαιπωρία να είναι διπλή για όλους μας. Συστήματα να υπερφορτώνονται με αποτέλεσμα να πέφτουν και η ταλαιπωρία να μην τελειώνει ποτέ.

Κάτι τέτοιο έγινε και χθες όταν βγήκε η ανακοίνωση ότι θα έχει ένα ποσοστό φιλάθλων στις κερκίδες στον αγώνα με την Marseille. Αμέσως ξεκίνησαν κάποιοι αγώνα δρόμου να προλάβουν να βγάλουν την κάρτα μέλους του ερασιτέχνη, για να έχουν μια πολυπόθητη θέση στην κερκίδα.

Ως δια μαγείας κάποιοι βρήκαν το 50άρικο που άλλες φορές οι ίδιοι γκρινιάζουν γιατί το δίνουν ή ακόμα όπως αποκαλούν άλλοι το “νταβατζιλίκι”.

Και να σου μετά το ξεκατίνιασμα στα social μεταξύ “παλιών” που ανανέωσαν νωρίς και νέων που βρίσκουν ότι δικαιολογία έρχεται στον καθένα. Το DNA μίλησε πάντως αφού πολλοί άφησαν τελευταία στιγμή αυτό το σημαντικό βήμα που χρειάζεται για να έχεις πρόσβαση στο γήπεδο, με αποτέλεσμα για κάποια λεπτά να πέσει και το σύστημα.

Την κάρτα μέλους με τα χρήματα να πηγαίνουν στον ερασιτέχνη, άλλοι το βρίσκουν αναγκαίο κακό, άλλοι το βρίσκουν χρέος τους προς την ιδέα και άλλοι ως μια επιβεβαίωση πόσο Ολυμπιακός είναι. Όλα όσα έγραψα παίζουν με διαφορετικά ποσοστά αποδοχής το καθένα.

Εάν με ρωτήσει κάποιος εμένα, προσωπικά είναι μια κίνηση διαφορετικής αθλητικής παιδείας και λογικής στον αθλητισμό, λίγο πιο τεχνοκρατική, αφού η ουσία της κάρτας είναι να μπουν χρήματα στα υπόλοιπα αθλήματα που έχει ο σύλλογος. Με τα 50 ευρώ δεν περιμένω ούτε πρόεδρος να γίνω, ούτε μετοχές να πάρω αλλά και ούτε αυτόματα αποκτώ το δικαίωμα να έχω για όλα λόγο. Άποψη ναι, αλλά μέχρι εκεί, αφού άλλοι που έχουν θέσεις σίγουρα ξέρουν καλύτερα από εμένα ή τον καθένα μας κάποια πράγματα. Το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να δίνουμε ιδέες και να βοηθάμε, ο καθένας με τον τρόπο του.

Η μαλακία όμως είναι ότι, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν βάζουν το μυαλό τους μερικοί να δουλέψει. Οκ ζούμε ότι ζούμε με τον COVID, η εικόνα σίγουρα δεν είναι η ίδια που είχαμε στο lockdown την άνοιξη και τα γήπεδα παραμένουν άδεια.

Μια κατάσταση που ούτε οι άνθρωποι των ομάδων όλου του πλανήτη περίμεναν θα εξελιχθεί έτσι, αλλά να που το ζούμε. Διαρκείας δεν έβγαλαν, ορθώς αφού δεν ξέρουν τι θα γίνει μετά, αλλά μη μου πει κάποιος ότι θα πάει έτσι όλη η χρονιά.

Ο αθλητισμός είναι τεράστια βιομηχανία και ο κόσμος κινεί το χρήμα σε αυτόν. Αργά η γρήγορα θα βρεθεί φόρμουλα για να έχουν τα γήπεδα κόσμο, πάντα υπάρχουν λύσεις αρκεί να υπάρχει πλάνο.

Δεν σκέφτηκε κάποιος ότι κάποια στιγμή θα μπει πάλι κόσμος στο γήπεδο, θα πρέπει να έχεις βγάλει τις κάρτες. Είτε μπει τον Νοέμβριο, είτε τον Ιανουάριο του 2021 είτε τον Μάρτιο του 2021, η κάρτα μέλους θα είναι απαραίτητη!

Εφόσον θέλεις να είσαι μέσα, γιατί το αμελείς και δεν την βγάζεις από πριν να έχεις το κεφάλι σου ήσυχο και να μην τρέχεις τελευταία στιγμή. Στην τελική από το καλοκαίρι 10 ευρώ το μήνα να βάλεις στην άκρη τώρα θα την είχες βγάλει ήδη. Προσοχή! Δεν μιλάω για κόσμο που έχει όντως σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης, αν και υπάρχουν αρκετοί εκεί έξω που ακόμα και σε τέτοια κατάσταση αφήνουν άλλα πράγματα παραπέρα για να συνεισφέρουν στην μεγάλη τους αγάπη, τον Ολυμπιακό.

Αλλά εσύ που θα παίξεις 100 ευρώ στο Χ στοίχημα ανάμεσα σε ομάδες από το τοπικό Νορβηγίας, εσύ που πας έξω και το παίζεις large (εντάξει ξέρω που ζω και τα έχω δει), εσύ γενικά που έχεις αλλά θέλεις λίγο ζμπρώξιμο για να πάρεις μπρος γιατί δεν το κάνεις από πριν και το αφήνεις τελευταία στιγμή.

50 ευρώ για τον καθένα είναι ένα ποσό που όντως μπορείς να κάνεις κάποια πράγματα αλλά για τον σύλλογο είναι 50 ευρώ Χ χιλιάδες κόσμου, ένα ποσοστό στο μπάτζετ μιας σεζόν εάν γραφτούν 20 χιλιάδες και βάλε για όλα τα σπορ. Γιατί το στερείς από το καλοκαίρι τότε που το έχει ανάγκη ο σύλλογος και τρέχεις μόνο όταν θέλεις να πάρεις το εισιτήριο για το ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ.

Σίγουρα είναι θέμα αθλητικής παιδείας που έχουμε εδώ στην Ελλάδα και σε πολλά πράγματα είναι λάθος. Ελπίζω χρόνο με το χρόνο να αλλάξει και να φύγει από πάνω αυτό που γαλούχησε γενιές και γενιές το ‘80, ‘90 και 2000 με την προεδράρα να τα χώνει για να μας καυλώνει.

Είναι καιρός εμείς οι ίδιοι να πάρουμε τις τύχες των ομάδων στα χέρια μας, να γίνουμε πραγματικά αναπόσπαστο κομμάτι αυτών και να νιώσουμε έστω και νοητά ως πρόεδροι (αφού το θέλουν μερικοί), ξέροντας ότι ο καθένας έχει βάλει ένα λιθαράκι στο project.

Πόσοι και πόσοι δεν ζηλεύουν το πως λειτουργεί η Μπαρτσελόνα και η Ρεάλ με τα μέλη τους, αλλά και άλλοι σύλλογοι ανά τον κόσμο που κάνουν το ίδιο. Άλλοι σε μικρό και άλλοι σε μεγάλο βαθμό, γιατί να μην κάνουμε και εμείς το ίδιο. Και που ξέρεις αύριο μεθαύριο μπορεί να γίνει το ίδιο και στο ποδόσφαιρο ή το μπάσκετ και να γιγαντώσει ακόμα πιο πολύ το σύλλογο και τότε πραγματικά να είμαστε κομμάτι της ομάδας.

Σίγουρα σε αυτό παίζουν ρόλο και οι κινήσεις στον ερασιτέχνη όπου για μένα είναι θέμα marketing η εγγραφή μελών και να περάσει στον κόσμο ότι αυτό δεν είναι ζητιανιά ή “αναγκαίο κακό” για να έχεις θέση σε ποδόσφαιρο ή μπάσκετ. Πρέπει να γίνουν κινήσεις με τον κόσμο να νιώσει ότι κάτι θα πάρει πίσω, θα το δει, θα το καταλάβει. Διότι για πολλούς η χαρά ή η περηφάνια από τους τίτλους είναι κάτι αόρατο, κάτι που το γιορτάζεις μια στιγμή, το λες σε φίλους άλλων ομάδων και μέχρι εκεί.

Πρέπει να περαστεί η ιδέα και να φυτευτεί ο σπόρος ότι η εγγραφή μέλους στον ερασιτέχνη, δεν είναι υποχρέωση αλλά σε κάνει πραγματικό κομμάτι του συλλόγου όπου εσύ το στηρίζεις και εσύ είσαι ο υπεύθυνος για την επιβίωση του. Το τελευταίο φαίνεται κάπως αλλά δεν μπορώ να το αναλύσω τώρα έτσι όπως το έχω στο μυαλό μου.

Τελικά κόσμο δεν θα έχουμε αύριο γιατί τα κρούσματα τραβάνε την ανηφόρα αλλά έστω αυτές οι 200-300 κάρτες που βγήκαν είναι ένα κέρδος. Ελπίζω το πάθημα της τελευταίας στιγμής για ένα εισιτήριο να γίνει μάθημα.

Αργά η γρήγορα ο κόσμος θα γυρίσει στα γήπεδα σιγά σιγά, οι κανόνες θα είναι οι ίδιοι, θα ισχύουν τα ίδια, οπότε κανονίστε να είστε έτοιμοι από πριν και όχι πάλι τελευταία στιγμή!