OlympiacosBC_Vaskonia_Euroleague_2020_redview
27 Νοεμβρίου, 2020
Banner

Το πάλεψε και όσο άντεξε με Μπασκόνια

Όταν κατεβαίνεις για αγώνα με ετοιμοπόλεμους 9 παίκτες και από αυτούς τους εννιά οι ψηλοί σου είναι δύο, στο 4 και 5, σίγουρα δεν έχεις τις πιθανότητες με το μέρος σου.

Ο Μπαρτζώκας χθες μπήκε σε θέση όπου έχουν μπει και άλλοι προπονητές φέτος με αυτό που συμβαίνει με τον COVID19.

Ο ιός χτύπησε για τα καλά και προσωπική γνώμη είναι ο αγώνας με τη Ζενίτ που έχει φέρει όλο αυτό το θέμα. Και άλλες ομάδες μετά από ταξίδι στη Ρωσία εμφανίζουν κρούσματα και μόνο τυχαίο δεν είναι αυτό. Απορώ ακόμα που τους επιτρέπουν να έχουν και κόσμο στα γήπεδα τους και έχουν πάρει στο λαιμό τους ομάδες και ομάδες.

Ο coach B λοιπόν ξέμεινε από front line όπως τη λένε αρκετοί με Χασάν στο 5 και Πρίντεζη στο 4 να είναι οι μοναδικοί του παίκτες σε αυτές τις θέσεις.

Καταλαβαίνει κάποιος ότι έτσι μπάσκετ ναι παίζεις αλλά όχι για 40 λεπτά και σίγουρα δεν περιμένεις πολλά πράγματα, όταν ο αντίπαλος έχει πιο πολλούς παίκτες.

Από την αρχή της σεζόν έγραφα για την ορθή σκέψη του Μπαρτζώκα να κρατήσει αρκετούς παίκτες στην ομάδα που σε άλλους αγώνες ήταν και εκτός 12αδας για το λόγο ότι όλοι θα χρειαστούν σε μια μεγάλη σεζόν που τον κύριο λόγο θα έχει ο COVID και θα κρίνει πως θα κατεβαίνουν τα ρόστερ στο παρκέ.

Εδώ όμως ομολογουμένως χτυπήθηκαν οι ψηλοί ταυτόχρονα και αυτό οκ, δεν μπορείς να προβλέψεις πως θα σου κάτσει.

Παρόλα αυτά η ομάδα μετά το κακό πρώτο ημίχρονο μπήκε όπως έπρεπε και όπως είχε μπει στον αγώνα με την Άλμπα στην 3η περίοδο με σκοπό να μαζέψει τη διαφορά. Να πλησιάσει και στην 4η να κάνει την αντεπίθεση.

Υπό άλλες συνθήκες έτσι όπως μπήκε στην 3η περίοδο το ματς θα γύριζε και θα το ροζ φύλλο θα έμενε στον Πειραιά, αλλά όταν δεν έχεις ποσότητα η κούραση είναι φυσικό να φανεί και να μην σε αφήσει να ολοκληρώσεις αυτό που ξεκίνησες.

Κρατάω δύο πράγματα από χθες. Το ένα είναι ότι ακόμα και με τους μισούς παίκτες η ομάδα έδειξε ένα πάθος για να κερδίσει τον αγώνα ότι και να γίνει. Δεν τα παράτησε όταν η διαφορά ξέφυγε για πολύ αντιθέτως την μείωσε κατά πολύ. Αυτό δείχνει πολλά πράγματα για το DNA που επιτέλους έχει επανέλθει στην ομάδα που δεν θα τα παρατήσει ποτέ. Θα φανεί χρήσιμο για το μέλλον όταν άλλοι και άλλοι θα τα έχουν παρατήσει επειδή θα έχουν μείνει πίσω στη βαθμολογία.

Το δεύτερο είναι πως μια απόφαση διαιτητών μπορεί να αλλάξει ολόκληρη τη ροή του αγώνα. Αναφέρομαι φυσικά για τότε που έκανε την αντεπίθεση ο Ολυμπιακός, έβγαζε ενέργεια στο παρκέ και ένα φάουλ πάνω στον Σπανούλη που ίσως θα μας πήγαινε στο -5, έγινε +11 για τη Μπασκόνια με αντιαθλητικό που είδαν οι διαιτητές.

Πιο πολύ για μένα το κέρδισε ο παίκτης της Μπασκόνια με όλο το σκηνικό που ήταν κάτω στο παρκέ για ώρα. Αυτό έκανε τους διαιτητές να πάνε να δουν τελικά το λόγο που έμεινε εκεί. Ναι έγινε ένα χτύπημα από τα πολλά που γίνονται όταν αυτός που κάνει την επίθεση εννοείται δεν έχει κολλημένο το άλλο χέρι πάνω του αλλά ασυναίσθητα ανοίγει.

Το έχουμε δει άπειρες φορές αυτό και γίνεται αυτόματα απ’ όλους γιατί απλά πάει μόνο του με τη φόρα που έχει αυτός που κάνει την επίθεση. Εάν δεν έκανε όλο αυτό το σκηνικό είμαι 100% σίγουρος δεν θα έδιναν τίποτα αφού δεν το πήραν και χαμπάρι.

Για τον κανονισμό δεν γνωρίζω εάν δίνεται μέσω video, τη στιγμή που έχεις δώσει κάτι άλλο. Αλλά για να το έδωσαν μάλλον ο κανονισμός τους δίνει το δικαίωμα.

Ήταν όμως ένα σημείο που το μομέντουμ ήταν με εμάς και μας έκοψε τη φόρα. Δεν λέω θα κερδίζαμε μετά γιατί το ότι δεν είχαμε παίκτες και ο Μάρτιν να παίζει για 37:20 λεπτά με την όλη κούραση του, θα ήταν πολύ δύσκολο. Αλλά μια τέτοια φάση είναι ένα παράδειγμα για το πως μπορούν να αλλάξουν πολλά σε ένα παιχνίδι.

Το μπάσκετ δεν είναι σαν το ποδόσφαιρο και φάσεις σαν και αυτές αλλάζουν ροή και ολόκληρη συνέχεια παιχνιδιού. Προσοχή δεν γράφω ότι χάσαμε από διαιτησία, η ομάδα ήταν μισή και οι πιθανότητες για νίκη λίγες παρόλο την αυταπάρνηση που είχαν μέσα στο παρκέ. Ίσως στους 10 αγώνες να κερδίσεις τον 1 σε τέτοιες συνθήκες, δεν είναι ο κανόνας αλλά η εξαίρεση…

Θα περιμένουμε τις επιστροφές και την εντός έδρας ήττα θα τη ρεφάρουμε με μια καλή εκτός. Το έχουμε ξανακάνει και αυτή η ομάδα με αυτή την εικόνα που βγάζει μπορεί να το κάνει αρκετές φορές, το βασικό είναι να υπάρχει υγεία σε όλους.