OlympiacosBC_Valencia_Euroleague_2020_RedVIew
17 Δεκεμβρίου, 2020
Banner

Δεν γύριζε ούτε με άλλα πέντε 10λεπτα

Ήττα στον πρώτο από τους δύο αγώνες της διαβολοεβδομάδας στο ΣΕΦ με μια αντίπαλο που έχουμε ίδιους στόχους, αλλά είναι και στα ίδια κυβικά με τον Ολυμπιακό.

Η Βαλένθια δεν είναι Ρεάλ ή Μπαρτσελόνα έχει όμως μια σταθερή παρουσία σε Euroleague ή Eurocup με καλούς παίκτες και φέτος στοχεύει για 8άδα και ότι μπορεί παραπάνω.

Το έχω γράψει από την αρχή, αυτή η σεζόν είναι ευκαιρία για ομάδες που είχαν συμπληρωματικό ρόλο τα προηγούμενα χρόνια, φέτος να χτυπήσουν ψηλά και ότι γίνει. Λίγο ο COVID με τις απουσίες που δεν γνωρίζει κανένας που θα κάτσει η μπίλια, λίγο τα άδεια γήπεδα που σημαίνει δεν υπάρχουν καυτές έδρες, λίγο οι μεγάλες μεταγραφικές αλλαγές κάποιων ομάδων που άλλαξαν ισορροπίες, υπάρχουν ευκαιρίες για όλους.

Αυτές μέχρι στιγμής η Βαλένθια τις έχει εκμεταλλευτεί στο έπακρο και το ρεκόρ της 9-5 την έχει στη 2η θέση σε ένα γκρουπ ομάδων με 9-5 που είναι ακόμα η Ρεάλ και Μπάγερν Μονάχου. Οι πρώτες δύο Μπαρτσελόνα – ΤΣΣΚΑ είναι στο 11-3 και δύσκολα θα σπάσει αυτή η δυάδα.

Στο προηγούμενο κείμενο είχα γράψει ότι αγώνας αυτός ήταν must win για τον Ολυμπιακό, μετά τις νίκες επί Μπαρτσελόνα και Ερ. Αστέρα εκτός, εάν έκανε και νίκη σε αντίπαλο που έχει ίδιους στόχους θα ήταν μεγάλο βήμα για του ερυθρόλευκους.

Ο Ολυμπιακός δεν είχε στον αγώνα τον Παπανικολάου όπου του προσφέρει την ενέργεια και σπίθα που χρειάζεται η ομάδα όταν ξεκινάει μια ανατροπή ή όταν θέλει να πάρει μια διαφορά, ενώ μην ξεχνάμε τι προσφέρει και στον αμυντικό τομέα.

Κάπου έχασε και τον Πρίντεζη μετά από 2 λεπτά περίπου στο παρκέ. Όσοι έμειναν και έπαιξαν τον περισσότερο χρόνο προσπάθησαν αλλά μέχρι ένα σημείο.

Η Βαλένθια έβρισκε πάντα τρόπους να σκοράρει και όταν την μπλόκαρε ο Ολυμπιακός αμυντικά, έβρισκε τρόπους να μην δέχεται καλάθια. Από την αρχή που πήρε προβάδισμα και άνοιξε τη διαφορά την κράτησε μέχρι το τέλος.

Τι και αν ο Ολυμπιακός έκανε κάποια καλά ξεσπάσματα και μείωνε τη διαφορά, δεν μπόρεσε ποτέ να τη φτάσει και να την περάσει όπως έχει κάνει φέτος αρκετές φορές σε άλλα παιχνίδια. Το έβλεπες ότι μέχρι σε ένα σημείο μπορούν μετά ήθελε αυτή τη σπίθα αυτή την ενέργεια που δεν την έβρισκες πέρα από τον ΜακΚίσικ που προσπαθούσε να δώσει αυτό που θα έδινε και ο Παπανικολάου.

Όσο και να έπαιζαν ακόμα η εικόνα δεν θα άλλαζε. Η Βαλένθια είχε απίστευτο ποσοστό στα τρίποντα κάπου στο 60% σε ένα σημείο στην 3η περίοδο, μετά το έριξε με κάτι τραβηγμένα σουτ και στις βολές από τις 22 που εκτέλεσε έβαλε τις 21!

Ο Ολυμπιακός που κέρδισε στο Βελιγράδι με άπειρα λάθη, χθες έκανε μόλις 8 αλλά δεν έχει καμία σχέση η ευστοχία που είχε τότε με τον αγώνα στο ΣΕΦ.

Το κακό είναι ότι έχασε από ομάδα που έχει ακριβώς τους ίδιους στόχους, το καλό είναι ότι αυτή την ομάδα μπορείς να την κερδίσεις στην έδρα σου, εάν δεν κάνεις εννοείται ίδιο βράδυ, εξάλλου το έχει ξανακάνει εκεί και ξέρει.

Υπάρχει αγώνας και αύριο με Ρεάλ όπου τα είδε όλα στο ΟΑΚΑ, και ήθελε δύο παρατάσεις για να κερδίσει, δεν ξέρω πως θα έρθει στο ΣΕΦ, που σίγουρα θα είναι υποψιασμένη.

Ο Ολυμπιακός θα πρέπει να ανασυνταχθεί να τα δώσει όλα για τη νίκη. Εάν κερδίσει τη Ρεάλ, στην ουσία σβήνει την ήττα από Βαλένθια, αφού εάν ρωτούσαν από πριν σε πιο παιχνίδι πιστεύουν θα νικήσουν οι πιο πολλοί θα έλεγαν με Βαλένθια και όχι με Ρεάλ. Οπότε με μια εντός έδρας νίκη επί της Ρεάλ ισοφαρίζει την ήττα, αφού και η Ρεάλ είναι στο 9-5 μόνο που αυτή βλέπουν την 4άδα και όχι την 8άδα.

Δύσκολο ναι ακατόρθωτο όχι. Για αυτό πιστεύω και ο Μπαρτζώκας έκανε διαχείριση; στους παίκτες στο παιχνίδι; πέταξε το ότι ψάχνει ποιον να εμπιστευτεί;

Σίγουρα το δεύτερο το πέταξε για να νιώσουν οι παίκτες ότι μπορεί να έρθει κάποια αλλαγή εάν κάποιοι δεν αλλάξουν και δείξουν τελικά τι αξίζουν.

Όσο και να συμπαθώ τον Έλις που πέρυσι ήρθε και έδωσε κάποιες λύσεις, φέτος δεν υπάρχει εκτός από κάποιες εμφανίσεις πυροτέχνημα. Εκεί που έλεγαν όλοι ότι θα έχουμε μόνο Έλις και ο Χασάν τι είναι, βλέπουμε ο Χασάν να το έχει πάρει πάνω του και ο Έλις να ψάχνετε.

Θυμάμαι πολλές φορές, όταν είχαμε θέμα με κάποιους ξένους που είχαν έρθει μεταγραφή το καλοκαίρι και την ίδια στιγμή κάποιοι “άγνωστοι” έκαναν όργια στην Α1, έλεγε πολύς κόσμος πως και δεν τους έχουν δει οι σκάουτερ αυτούς τους παίκτες και παίζουν σε μικρές ομάδες στην Α1.

Μια τέτοια περίπτωση είναι ο Έλις, αφού ήταν ένα αθλητικό πεντάρι που έκανε καλές εμφανίσεις στον Προμηθέα, του δόθηκε η ευκαιρία να παίξει σε πολύ μεγαλύτερο επίπεδο αλλά μάλλον το παιδί δεν μπορεί. Δεν ξέρω τι έχει συμβεί αλλά δε νομίζω ότι ξέχασε το μπάσκετ. Μόνο ο coach ξέρει πως θα τον ξυπνήσει και πρέπει να μπει στη ομάδα ο Αμερικάνος γιατί ο Χασάν δεν γίνεται να βγάλει μόνος του όλη τη σεζόν και η αμέσως επόμενη λύση να είναι ο Λιβιό που παίζει στο 5 όταν θέλει ο προπονητής χαμηλά σχήματα.

Από την άλλη μου έκανε εντύπωση τα 8 λεπτά του Σπανούλη που σε αυτά τα οκτώ λεπτά είχε 1/1 δίποντα, 1/1 τρίποντα, 2/2 βολές, 2 ασίστ, 1 κλέψιμο, 2 λάθη. Σε κάποια σημεία έβλεπες τον Σλούκα κουρασμένο να κάνει κάποια λάθη από την κούραση που το έβλεπες στο πρόσωπο του αφού έπαιζε σχεδόν μόνος του. Την ίδια στιγμή Τζέκινγκς και Χάρισον δεν βοήθησαν όσο θα περιμέναμε, οπότε δεν ξέρω γιατί τόσο λίγος χρόνος του αρχηγού.

Γενικά αν και δεν είμαι οπαδός να σχολιάζω τη δουλειά του άλλου όταν δεν έχω και γνώση, αλλά εκ του αποτελέσματος νομίζω ότι χθες δεν έγινε σωστή διαχείριση παικτών. Ίσως έπρεπε ο Σπανούλης να πάρει παραπάνω χρόνο, ίσως ο Λαρεντζάκης να έμπαινε πιο νωρίς στο παιχνίδι, ίσως ίσως ίσως είπαμε εκ του αποτελέσματος.

Όταν βλέπεις ότι κατεβάζεις τη διαφορά αλλά κολλάς στο να την κατεβάσεις πιο πολύ και το κάναμε αρκετές φορές, ίσως εκεί θέλει και λίγο τρέλα και όπου βγει, σε μια κακή βραδιά για πολλούς, θέλει τρέλα και ρίσκο, no guts no glory.

Πέρασε και σειρά έχει το επόμενο με Ρεάλ που πιστεύω δεύτερο σερί κακό βράδυ δεν θα κάνουμε, αλλά η μεγάλη δραματική σχολή της Μαδρίτης ίσως έρθει υποψιασμένη, έχει και μια ημέρα παραπάνω ξεκούρασης από εμάς.

Τέλος θέλω να γράψω κάτι που είναι πραγματικά αστείο. Είναι η κατάντια των βάζελων… από εκεί που μας τα έκαναν τσουρέκια κάθε χρόνο για αυτό το 7ο που όλο ράβουν και ξηλώνουν, έχουν φτάσει να λένε ότι αυτοί έφαγαν 97 πόντους από τη Ρεάλ μετά από δύο παρατάσεις και εμείς 96 από τη Βαλένθια σε κανονική διάρκεια.

Έχουν 4-9 ρεκόρ, στο δεύτερο γύρο έχουν να πάνε σε ΣΕΦ, Μαδρίτη, Μόσχα, Εφές, Μόναχο και Λιθουανία όπου οι ήττες θα είναι πολύ πιο πολλές από τις νίκες τους, και έφτασαν να ψάχνουν για μας κοντράρουν πόσους πόντους θα φάμε.

Κ Α Τ Α Ν Τ Ι Α που έχει πιάσει πάτο, αφού δεν υπάρχει και η Πράσινη ή οι γνωστοί μεταφορείς non paper να γράψουν τα δικά τους παραμύθια για να τους ταΐσουν λίγο σανό.

Όταν ο βασικός σου αντίπαλος εντός συνόρων έχει φτάσει να σου λέει ότι έφαγες πιο πολλούς πόντους από αυτόν, καταλαβαίνεις τι πόνος, πόση μαζεμένη βλακεία και κόμπλεξ έχουν. Πείτε μου υπάρχει πουθενά στον πλανήτη να τη λέει και καλά ο ένας στον άλλον και να του λέει χάσαμε αλλά φάγαμε 97 πόντους σε 2 παρατάσεις ενώ εσείς 96 σε κανονική διάρκεια; Σοβαρά τώρα, εκεί έφτασαν το μέτρο σύγκρισης; Το ότι όποιος θέλει πάει στο ΟΑΚΑ και τους νικάει το έχουν καταλάβει; Γιατί τα τελευταία χρόνια το μόνο που τους έσωνε για να είναι στη μέση της βαθμολογίας ήταν η έδρα τους που είχε πάντα παραπάνω κόσμο από τα καθίσματα που έχει και έχει τιμωρηθεί μια φορά για αυτό.

Η κακιά Euroleague σφύριζε αδιάφορα, όπως και για την επανάσταση που είχε ξεκινήσει ο επώνυμος οπαδός με ότι είχε κάνει και έκανε μια διοργάνωση ρδελομπου. Μια διοργάνωση που όλο λένε θα φύγουν αλλά όλο εκεί συνεχίζουν να παίζουν. Όταν τα σφυράνε υπέρ τους είναι η φανέλα και όταν είναι κατά τους είναι EuroleagueMAFIA και πάμε να φύγουμε από εδώ.

Εντωμεταξύ κάπως τους έχει καρφωθεί η ιδέα ότι αυτοί είναι όλη η Euroleague και το ότι εάν φύγουν θα καταρρεύσει η λίγκα. Επειδή μιλάω και με αρκετούς μπασκετικούς βάζελους ένα τέτοιο σύννεφο έχουν φτιάξει, η μοίρα τους όμως είναι άλλη… θα πιάσουν πάτο που δεν έχει περάσει στο μυαλό τους καθόλου. Εάν φύγουν υπάρχουν άλλες ομάδες που σαν τρελές θέλουν να μπουν στη λίγκα και φυσικά καμία ομάδα δεν τη νοιάζει εάν μείνει ή φύγει ο ΠΑΟ, άλλωστε το έχει ξανακάνει παρέα με κάποιες άλλες όπου ξαναγύρισαν…

Το παραμύθι της αστείας Α1 δεν έχει δράκο και το ζουν όλοι τους, άσχετα εάν δεν θέλουν να το παραδεχτούν. Ένα πρωτάθλημα που δεν ασχολείται πραγματικά ΚΑΝΕΝΑΣ παρά μόνο κάποιες ομάδες με λιγοστούς φιλάθλους που βρίσκουν ευκαιρία να κάνουν κάτι μπας. Τα σχολικά πρωταθλήματα παραμένουν πιο σοβαρά και πιο οργανωμένα από την Α1, αυτή την Α1 που δεν βλέπω μέλλον για ανάκαμψη αφού αργά η γρήγορα ο μπασκετικός χάρτης της Ευρώπης θα αλλάξει έτσι όπως το πάνε.

Θα έρθει και κείμενο για το ποδόσφαιρο πιο μετά…